Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Handle bergegar ke kiri dan kanan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Wed Jun 27, 2012 4:02 am

Salam semua kwn2..

semalam pg dgn balik kerja ada rasa pelik kat muto.. Mad Mad

bila slow dan pegang handle satu tgn, rasa handle bergegar dgn kuat dan mcm nak ke kiri dan kanan dgn sendirinye..lepas tu x puas hati, cuba pulak lepas kan dua2 tangan mcm biasa buat..terus handle tu bergegar dgn kuat dan mmg rasa moto pun bergegar ke kiri dan ke kanan... Crying or Very sad Crying or Very sad jadi mcm formula 1 sebelum starting diorg pusing stereng kiri kanan.. cherry cherry

ada sape2 pernah kena ke situasi di atas? cuba cite sikit ape masalah nye dan apekah langkah2 pemeriksaan yg patut di ambil...
skrg ni nak koner pun ada rasa handle gegar x mcm biasa.. affraid
Back to top Go down
gudien
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-05-15
Age : 65
Location : ipoh mali

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Wed Jun 27, 2012 8:37 am

Salam,
Cuba check keadaan tayar depan, samaada bunganya makan sebelah ataupun makan tak rata bertompok2 Kalau makan tak rata bertompok bermakna shock absorber tak cantik. Periksa tekanan angin tayar juga. Ataupun ada skru yang memegang sistem steering depan tak ketat.
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Wed Jun 27, 2012 8:49 am

bunga tayarpun memainkn peranan .... Shocked
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Wed Jun 27, 2012 9:01 am

try check tyar, wat balancing or check handle kon..
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Wed Jun 27, 2012 12:06 pm

tayar dah check bunga malam td..masih cantik..angin tayar pun bru lps pam 2 hari lepas..tgk masih cukup..try goncang tayar takut2 bearing dah hancur, tp masih tegap..yg lain2 belum buat, nak bwk jumpa dr pakar tgk mcm mane..

terima kasih untuk semua pandangan..kalau ada lg, sila la beri.. Wink
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Wed Jun 27, 2012 1:20 pm

Salam. Baru je lepas kena kes tu semalam. Terus gi check tadi. Tayar depan ok. Takde bengkak. Bearing roda rosak. Tapi belum pecah. Simptom dia bila bw motor terasa macam ada benjol kat tayar depan. Pomen cakap kalau bearing dah pecah, tayar akan gelong... Tukar bearing RM12 satu set (2 biji). Masalah selesai. Alhamdulillah.
Back to top Go down
gudien
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-05-15
Age : 65
Location : ipoh mali

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Wed Jun 27, 2012 5:49 pm

Tima kasih. Good info. Boleh tahu muto tu dah berapa lama umur dia dan km nyer..supaya dapat info sejauh mana bearing tu tahan.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Thu Jun 28, 2012 3:57 am

time kasih untuk pendapat bro..igt ptg ni nak pg rahim mintak check..masalahnye bearing tu baru je tukar 2 bln yg lepas..hahhaha..tu yg rasa pelik..nasib baek la murah rm12 je kan.. Laughing
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Thu Jun 28, 2012 5:08 am

rsnye klu moto pki rim sukan klu gegor camtu mmg masalah bearing..klu moto kapcai biasa samada jejaji longgar atau bearing gak..
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Thu Jun 28, 2012 5:12 am

.... pendapat jo! klu badan sehat bearing selalu pecah, terutama klu terentak dlm lubang2! acapkali berlaku kat den maso naek kapcai dulu ... Laughing Razz
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Thu Jun 28, 2012 10:17 am

pahat wrote:
.... pendapat jo! klu badan sehat bearing selalu pecah, terutama klu terentak dlm lubang2! acapkali berlaku kat den maso naek kapcai dulu ... Laughing Razz

alhamdulillah..mmg sihat walafiat pun...hahha.. cheers
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Thu Jun 28, 2012 4:43 pm

try lah pulak pakai bearing yang RM30 satu set tu... Tahan ke tak? Sebab pomen tu sebut dua harga.. Biasa RM12, baik RM30....
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Fri Jun 29, 2012 3:49 am

dah check..bearing okay..lpas tu ketatkan handle.. Smile mcm okay..

tapi pg ni cuba lg lepas tgn, handle bergegar lg bila kelajuan kurang dr 60kmh.. Sad
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Fri Jun 29, 2012 4:06 am

Tak silap, bearing tu kita tak boleh check sekadar kita pegang dan goyang tayar. Macam kes saya hari tu, bearing belum pecah, tapi salah satu bearing tu dah rosak. Lepas tukar terus ok.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Fri Jun 29, 2012 5:17 am

sama kes mcm aku dulu.
kena p tukar bearing!tgk hasilnya cmner. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Fri Jun 29, 2012 6:14 am

Mie-G wrote:
sama kes mcm aku dulu.
kena p tukar bearing!tgk hasilnya cmner. Wink

semalam check bearing dah..masih okay lg..hmm, nnti aku pg suh tgk sekali lg mcm mane.. pale
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Fri Jun 29, 2012 9:22 am

carliph wrote:
Mie-G wrote:
sama kes mcm aku dulu.
kena p tukar bearing!tgk hasilnya cmner. Wink

semalam check bearing dah..masih okay lg..hmm, nnti aku pg suh tgk sekali lg mcm mane.. pale

last choice... tukar motor terus.... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Mon Jul 02, 2012 4:48 am

kah kah kah..xde masalah rupanya..dah pg jumpa 2 dr..sbb ada box kat belakang rupanya..mmg akan gegar sikit kalo belakang berat..cuma aku baru masuk box seminggu..x biasa lg... Laughing
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Mon Jul 02, 2012 5:11 am

carliph wrote:
kah kah kah..xde masalah rupanya..dah pg jumpa 2 dr..sbb ada box kat belakang rupanya..mmg akan gegar sikit kalo belakang berat..cuma aku baru masuk box seminggu..x biasa lg... Laughing
hahaha..nasib baik xsempat jual motor!haha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Mon Jul 02, 2012 5:57 am

Mie-G wrote:
carliph wrote:
kah kah kah..xde masalah rupanya..dah pg jumpa 2 dr..sbb ada box kat belakang rupanya..mmg akan gegar sikit kalo belakang berat..cuma aku baru masuk box seminggu..x biasa lg... Laughing
hahaha..nasib baik xsempat jual motor!haha

maxsym nnti box lg beso.. Razz
Back to top Go down
natzar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-05-18
Location : kangar

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Mon Jul 02, 2012 8:27 am

lagi beso motonyer ... maka lagi beso la box nyer.. Very Happy
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Mon Jul 02, 2012 2:15 pm

natzar wrote:
lagi beso motonyer ... maka lagi beso la box nyer.. Very Happy

setuju..duit pun akan lebih besar.. albino
Back to top Go down
natzar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-05-18
Location : kangar

PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Mon Jul 02, 2012 6:05 pm

carliph wrote:
natzar wrote:
lagi beso motonyer ... maka lagi beso la box nyer.. Very Happy

setuju..duit pun akan lebih besar.. albino

Ya betui tu... Hehe
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Handle bergegar ke kiri dan kanan   Today at 5:04 am

Back to top Go down
 
Handle bergegar ke kiri dan kanan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Signal Kanan Menyala Lebih Laju Dari Kiri
» Ride Santai ke Fraser Hill v2 (17 Jun 2012)
» Motor hilang power lepas first service...
» Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh
» Enjin Bergetar2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: