Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Rider SYM Poyo ke?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 4:53 am

Aku pernah dapat respon drp org yang rider sym nie poyo, mcm bawak moto beso...betul ke?

Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 5:04 am

flower jocolor afro king albino queen Sleep Sleep Sleep
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 5:07 am

yellow200 wrote:
Aku pernah dapat respon drp org yang rider sym nie poyo, mcm bawak moto beso...betul ke?
aku rasa, semua motot pun ada yg poyo sbb benda poyo ni bergantung kpd rider, bkn pd motot.
yg bawak pasola pun ada yg poyo, angkat tangan pun buat muka blur jer!
hahahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 6:03 am

poyo la kau mie-G, muahahaha.. (jgn marah ekk)

so far kita semua sama je, yg tegur kata kita poyo tu la yang paling poyo sebenarnya.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 7:03 am

hahhaa..aku mmg poyo!
kalau org xhorn aku dulu, mmg aku xhorn org tu.
poyo kn aku?hahahhaa

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 7:15 am

Mie-G wrote:
hahhaa..aku mmg poyo!
kalau org xhorn aku dulu, mmg aku xhorn org tu.
poyo kn aku?hahahhaa

hahahahha....aku bile horn org banyak yg tka respond... silent
bile dibuat analisa dan tips dari member
yg aku horn tu mesti yg takde stiker kat windshield dia.ekekek

so pengajaran dia..aku akan horn kalu aku nampak yg banyak stiker (lebih dari dua)
kalu satu kut2 stiker taman rmh dia ker..ekekekek Razz
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 7:15 am

mohon beri takrif poyo...
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 7:25 am

lockheed wrote:
mohon beri takrif poyo...

Poyo
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Poyo ialah perkataan bahasa pasar atau slanga Melayu boleh dikategorikan sebagai kata sifat. Ia sering digunakan di kalangan generasi moden terutama remaja Malaysia, terutamanya di Semenanjung Malaysia dalam perbualan sehari-hari.

Takrifan

Perkataan poyo ialah slanga yang baru dicipta sekitar 2000an tidak terdapat di dalam Kamus Dewan dan setakat ini belum ada sebarang kajian akan asal-usulnya. Poyo juga belum mempunyai takrifan khusus dan tepat. Ia lebih kepada perkataan yang digunakan untuk menunjukkan seseorang itu tidak menyukai sifat tertentu atau kelakuan seseorang individu.

Namun begitu, berdasarkan penggunaannya, ia boleh dikatakan bermaksud berikut:

Seseorang yang mempunyai watak hambar, tidak asli atau 'original', sedikit menjengkelkan dan kebodoh-bodohan
Seseorang yang berwatakan luar dari norma orang biasa seperti merasakan diri-sendiri bagus, suka temberang dan bercakap luar dari kenyataan

Ia juga mempunyai persamaan dengan slanga bahasa Inggeris Amerika iaitu 'lame'.

Poyo di dalam budaya popular

Poyo telah mula meresap masuk di dalam dunia hiburan Malaysia, sama ada majalah, siri TV, filem dan sebagainya. Salah satu siri TV yang menggunakan perkataan ini di dalam skripnya ialah Misi XX-Ray. Di dalam akhbar pula, ia telah digunakan oleh seorang penulis B-Pop iaitu Zubir di dalam penulisannya.[1]

Poyo juga telah digunakan sebagai tajuk bagi sebuah filem yang diterbitkan pada tahun 2002.



<<<<<<<itu la dia pencerahan mengenai poyo geek

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 7:32 am

Biarlah ape dioang kate sebab yg mengata tu dioang xde SYM...sbab dioang jeles akan kite semua..cube ko bagi dier pkai SYM. mesti yg mengata pon akn menjadi poyo. wahahaha.

Tp aku mmg poyo bile naik SYM ni..sbb aku rse mcm bwak Goldwing. tp aku mmg rajin pin pon pada sesiapa yg pkai sym bile jmpe atas jalan...poyo x aku??

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 20, 2012 8:15 am

yellow200 wrote:
Aku pernah dapat respon drp org yang rider sym nie poyo, mcm bawak moto beso...betul ke?

apa yg mcm bawak moto beso tu? cer tanya org tu blk..br blh judge poyo ke tak..hehe. Tp kadang2 mmg ada rider sym nampak cam poyo..sbb dia dh syok sgt la tu menggondang siput..hehe..
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Thu Jun 21, 2012 11:02 am

kalu gitu, ambe memang seorang yg sangat poyo.
bawak muto memang tak toleh orang lain dah. nak menten siput je tak mo kasik sagat keta lain kat jalan...hihihii...(side mrror banyak kali dah terlipat masa mencilokksss...)
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Mon Jun 25, 2012 5:41 am

lockheed wrote:
kalu gitu, ambe memang seorang yg sangat poyo.
bawak muto memang tak toleh orang lain dah. nak menten siput je tak mo kasik sagat keta lain kat jalan...hihihii...(side mrror banyak kali dah terlipat masa mencilokksss...)

hehehhe......Smile
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Tue Jun 26, 2012 9:58 am

yellow200 wrote:
Aku pernah dapat respon drp org yang rider sym nie poyo, mcm bawak moto beso...betul ke?


aik, mmg betul kita bwk moto beso kan.. Neutral moto mmg beso, cc je kecik.. Very Happy
Back to top Go down
natzar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-05-18
Location : kangar

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Tue Jun 26, 2012 11:52 am

carliph wrote:
yellow200 wrote:
Aku pernah dapat respon drp org yang rider sym nie poyo, mcm bawak moto beso...betul ke?


aik, mmg betul kita bwk moto beso kan.. Neutral moto mmg beso, cc je kecik.. Very Happy
memang betui .. motor ni memang beso.. cc je kecik ..hehe .. berat pun boleh tahan.. Very Happy
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Tue Jun 26, 2012 12:56 pm

rider pon besor... raksaksa belaka.
dua tiga kerat je rider yg saiz comey2 ni...heheee....

Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 27, 2012 5:00 am

lockheed wrote:
rider pon besor... raksaksa belaka.
dua tiga kerat je rider yg saiz comey2 ni...heheee....

Very Happy
saya lah tu!hahahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Jun 27, 2012 7:16 pm

semalam aku jumpa ramai rider2 sym yg poyo kt kampung melayu subang..termasuk diri aku jgk..hehe.. Cool
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Thu Jun 28, 2012 4:36 am

zubirdaud wrote:
semalam aku jumpa ramai rider2 sym yg poyo kt kampung melayu subang..termasuk diri aku jgk..hehe.. Cool
semalam jugak duk dgr bro Jeff citer psl rider SYM yg poyo plet WVT 38**.
kalau ada member kita dalam ni, sila minta maaf!
kelakuan anda terhadap bro jeff adalah sangat tidak cool. Cool

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 172
Join date : 2012-04-26
Location : klang

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Thu Jun 28, 2012 4:42 am

Mie-G wrote:
zubirdaud wrote:
semalam aku jumpa ramai rider2 sym yg poyo kt kampung melayu subang..termasuk diri aku jgk..hehe.. Cool
semalam jugak duk dgr bro Jeff citer psl rider SYM yg poyo plet WVT 38**.
kalau ada member kita dalam ni, sila minta maaf!
kelakuan anda terhadap bro jeff adalah sangat tidak cool. Cool

serius ke nie bro..... Suspect
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Thu Jun 28, 2012 5:24 am

.... ado duo tigo gak SYM poyo kat den yg da tuo nie!! Sad (tpi bukan geng Freerider kut)
siap vrooomm kasi asap bilo overtook, mak aai tekojut dibueknyo!! Evil or Very Mad montang2 scoot den lombab jo!! Rolling Eyes
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Thu Jun 28, 2012 6:04 am

mad_47 wrote:
Mie-G wrote:
zubirdaud wrote:
semalam aku jumpa ramai rider2 sym yg poyo kt kampung melayu subang..termasuk diri aku jgk..hehe.. Cool
semalam jugak duk dgr bro Jeff citer psl rider SYM yg poyo plet WVT 38**.
kalau ada member kita dalam ni, sila minta maaf!
kelakuan anda terhadap bro jeff adalah sangat tidak cool. Cool

serius ke nie bro..... Suspect
ya, ini serius!
tp no.plate bro Jeffry xingat smua..ingat yg tu jer.
kt NKVE kalau xsalah.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Thu Jul 12, 2012 11:48 am

kalo rider lain, potong sayur depan kita kira poyo ke tak?, lebih2 kat korner, tau la aku nie jenis segan2 nak mengkonarkan diri
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Thu Jul 12, 2012 12:02 pm

Kepada rider WUJ **** (tak ingat dah no platenya) siput kaler silver cam moto AG
lokasi trafik lite S. Pelong ke Kuang dekat Balai Sg. Pelong (menghala ke Puncak Alam)

side mirror wa tersentuh box GIVI lu.
Sori bro wa bukan poyo tapi
time duk cilok2 masa berenti kat trafik lite tu tibe2 KDN wa cuit "bang tgk sign board tu..."
lantas duk asyik tgk dan tanpa sedar tercium la side mirror wa dekat box lu.
tapi wa tak perasan bile masa kena tapi KDN cakap "ape abg ni langgar box org....
tgk org tu dah ke depan dah"dlm hati wa..lor pulak...

serius bro, wa tak perasan bile tersentuhnya... sori
Back to top Go down
Mekna
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2012-05-15
Location : Ampang-KL

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Wed Sep 05, 2012 8:28 am

yellow200 wrote:
Aku pernah dapat respon drp org yang rider sym nie poyo, mcm bawak moto beso...betul ke?



betul betul....!!!
moto ni mmg besar.. smpai kawan saya perli saya, ingat motor tu gerak sendirik sbb tak nmpk tukang bawaknya huhh

What a Face What a Face What a Face
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Tue Oct 16, 2012 5:48 am

eszeree wrote:
lockheed wrote:
mohon beri takrif poyo...

Poyo
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Poyo ialah perkataan bahasa pasar atau slanga Melayu boleh dikategorikan sebagai kata sifat. Ia sering digunakan di kalangan generasi moden terutama remaja Malaysia, terutamanya di Semenanjung Malaysia dalam perbualan sehari-hari.

Takrifan

Perkataan poyo ialah slanga yang baru dicipta sekitar 2000an tidak terdapat di dalam Kamus Dewan dan setakat ini belum ada sebarang kajian akan asal-usulnya. Poyo juga belum mempunyai takrifan khusus dan tepat. Ia lebih kepada perkataan yang digunakan untuk menunjukkan seseorang itu tidak menyukai sifat tertentu atau kelakuan seseorang individu.

Namun begitu, berdasarkan penggunaannya, ia boleh dikatakan bermaksud berikut:

Seseorang yang mempunyai watak hambar, tidak asli atau 'original', sedikit menjengkelkan dan kebodoh-bodohan
Seseorang yang berwatakan luar dari norma orang biasa seperti merasakan diri-sendiri bagus, suka temberang dan bercakap luar dari kenyataan

Ia juga mempunyai persamaan dengan slanga bahasa Inggeris Amerika iaitu 'lame'.

Poyo di dalam budaya popular

Poyo telah mula meresap masuk di dalam dunia hiburan Malaysia, sama ada majalah, siri TV, filem dan sebagainya. Salah satu siri TV yang menggunakan perkataan ini di dalam skripnya ialah Misi XX-Ray. Di dalam akhbar pula, ia telah digunakan oleh seorang penulis B-Pop iaitu Zubir di dalam penulisannya.[1]

Poyo juga telah digunakan sebagai tajuk bagi sebuah filem yang diterbitkan pada tahun 2002.



<<<<<<<itu la dia pencerahan mengenai poyo geek



Terbaekkkkkkk....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Rider SYM Poyo ke?   Today at 1:30 pm

Back to top Go down
 
Rider SYM Poyo ke?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Rider SYM Poyo ke?
» Dom's Rinox Rider conversion
» Mystic-Heroes custom...CLASSIC GHOST RIDER
» Gundam/Rider stuff. Cheap lot, need it gone ASAP.
» Kamen Rider Heroes

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Warung Pak Mat Tempe :: Sembang Merapu Meraban Tak Ada Kaitan Dengan Motor-
Jump to: