Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Handsign / Isyarat Tangan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
avatar

Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Handsign / Isyarat Tangan   Tue Jun 19, 2012 6:52 pm

Handsign / Isyarat tangan...

Memandangkan suasana konvoi yg bising dgn deruan angin & engine ..komunikasi jerit menjerit mmg tak sesuai ketika berkonvoi.. oleh itu isyarat tangan digunakan... dan isyarat tangan ni perlu disampaikan-sampai la ke org belakang.. bukan leader atau marshal saja yg buat.. semua ahli konvoi kalau boleh kena buat... nnt org belakang tak tahu lak apa jadi kat depan...

antaranya isyarat tgn yg digunakan.......

Sedia :



Ketika mula konvoi, kalau nampak Marshal/Leader buat camni.. ni bukan diorang nak kata korang bagus / tak.. ni nak tanya korang dah ready ke nak gerak.. klu dah ready, balas la balik mcm tu gak.. tak ready.. pandai2 la jerit.. atau bleh bagitau marshal yg berdekatan...

Hidupkan Enjin :



Bila semua dah ready, Start your engine.. Vroommm... Vroomm.. eh silap.. Pom Pom Pom,pehpehpeh.....

Tambah Kelajuan :



ketika tengah2 konvoi, kadang2 korang akan nampak marshal atau orang depan korang buat mcm ni.. ni tandanya nak suruh korang laju sikit..ni kompom korang dah tertinggal ni... sila pastikan jarak korang ngan motor depan x jauh sangat(jarak 60cm-anggaran).... kita tak mau nanti ada kenderaan lain suka2 g masuk tengah2 konvoi.....

Perlahankan Kenderaan :



Oiit2.. korang nak berkonvoi... bukan nak merempit ..
Setiap kali korang perlahankan motor korang,nak masuk simpang ke,berenti ke,trapik light merah... ni la sign nak guna....

Bahaya di Kiri :


Kalau korang perasan lopak ke apa kat depan.. jangan la simpan sorang2.. bengkok rim orang belakang nanti...sign ni digunakan utk semua jenis bahaya kat depan mcm kalau ada lopak,ada kenderaan rosak,baikpulih jalan,aweks angkat skirt nak tumpang ke dan macam2 lagik....

Bahaya di kanan :



gunanya mcm td gak,kalau ada lopak,ada kenderaan rosak,baikpulih jalan,aweks angkat skirt nak tumpang.. bla3x .. tapi memandangkan tangan dok sibuk pulas trotel.. kaki digunakan.....

Belok Kiri :



ketika menghampiri simpang kiri

Belok Kanan :



Ni plak kalau nak belok kanan.

Berhenti :



Berhenti la jawabnya.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ketika berkonvoi, bergantung kepada keadaan jalan... konvoi akan bergerak samada dalam satu line atau 2 line (zigzag/anak itik)

Satu Line

Leader/marshall akan beri isyarat macam ni :



dan konvoi akan bergerak..macam ni.. jarak antara motor korang ngan motor depan adalah 60cm atau "sejibik motor" ..




Dua Line/Zig Zag
Bila jalan cukup lebar utk buat 2 line dengan selamat.... Leader akan buat mcm ni :



dan konvoi akan bergerak dalam bentuk zigzag macam ni.... sekali lagi... jarak antara motor korang ngan motor depan adalah 60cm atau "sejibik motor" .. tujuannya supaya kalau tetiba nak tukar jadi satu line... mudah motor belah kanan nak masuk kat line kiri tu...(gambar marshall tak nampak pasai ada kat dpn).... Smile)



Contoh dari 2 line ke 1 line



dan semasa memotong...tidak dibenarkan SAMA SEKALI MEMOTONG MARSHALL....



[Sumber dipetik dari ModenasBikers.com]


_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
 
Handsign / Isyarat Tangan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Handsign / Isyarat Tangan
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Aktiviti :: Etika & Tatacara Berkonvoi-
Jump to: