Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon May 28, 2012 5:01 am

Ramzan MBW8907 wrote:
Katab tu...rectifier katanya...! tapi rasa mcm mahal sangat ler....
Hahaha.. kan dah cakap rectifier Very Happy harga dalam Rm100 lebih rasanya

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon May 28, 2012 5:02 am

sorry bro, motot dh hbs warranty k?
sbb rectifier tu bleh p tukar free kt Segambut.
tp tula, jauh sgt nk naik ke Segambut plak kn.
Rectifier tu biasa rege RM110.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Ramzan MBW8907
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2012-05-21
Location : Bukit BAru Melaka

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon May 28, 2012 5:19 am

moto dah sambut ulang tahun ke2, 18/5 hari tu...so guarentee on your own money lerrr! saya rasa harga tu memang mahal sangat...tp kt Melaka ni mcm x der pilihan lain lg...terpkasa hantar jugak kt Ban Zen.... awal nya saya x nak hantar kt situ, tapi oleh kerana TERPAKSA ku redah jugak.... isssskkkkk
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon May 28, 2012 5:23 am

Tak pee.. janji siput kita masih boleh bergerak...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon May 28, 2012 5:33 am

kasik update nnti bro, ape kesudahan ceritanye..nampak mcm rectifier..tp xtau la kalo ada lain yg tersembunyi..

check sekali yg bro AG bg tu, mmg berguna utk kita sendiri amalkan.. Wink
Back to top Go down
Ramzan MBW8907
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2012-05-21
Location : Bukit BAru Melaka

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon May 28, 2012 5:44 am

yap! yg penting siput meluncur megah dijalanan.... Cool
Insyallah akan di update kan kalau ada masalah lain... TQ seklai lg atas bantuan semua. I like cheers
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Fri Jun 08, 2012 7:03 am

alhamdulillah.. Twisted Evil
Back to top Go down
Ramzan MBW8907
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2012-05-21
Location : Bukit BAru Melaka

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Fri Jun 08, 2012 7:34 am

alhamdulillah...dh masuk 2 minggu siput den x meragam lagi dah.....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Fri Jun 08, 2012 10:13 am

Ramzan MBW8907 wrote:
alhamdulillah...dh masuk 2 minggu siput den x meragam lagi dah.....
bagus la kalau cmtu! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Veron
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-05-27
Age : 25
Location : Klang , Selangor

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Wed Jun 13, 2012 2:39 pm

rectifier tu biasa harga brape ek ?
Back to top Go down
http://Ezad.Sz@facebook.com
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Wed Jun 13, 2012 5:31 pm

Masalah ni dh mcm mslah aku je, tp motot aku bkn rectifier yg rosak, fius charging ke bateri yg blow...mcm troubleshoot tu ckp... Gnti fius,alhmdlillah dh ok.... Perghhh mahal tu cas 5rtus lbih...tp klau problem setel, ok lahhh...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Thu Jun 14, 2012 5:03 am

Veron wrote:
rectifier tu biasa harga brape ek ?
xsalah dlm RM110..kalau xsalah ingatan la.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Thu Jun 14, 2012 5:06 am

Mie-G wrote:
Veron wrote:
rectifier tu biasa harga brape ek ?
xsalah dlm RM110..kalau xsalah ingatan la.
tak salah jugak dalam kotak pemikiran ni harga dlm RM120 mcm tu la...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Veron
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-05-27
Age : 25
Location : Klang , Selangor

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Sat Jun 16, 2012 7:51 am

smlm p MMR , dia kata RM135 . kt Klang ni plak RM 160 .
adoi . klau dpt yg RM110 tu pn ok gk .. tp kt na ye ? huhu
Back to top Go down
http://Ezad.Sz@facebook.com
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Sat Jun 16, 2012 12:45 pm

ape punca rectifier ni problem ek?..overload?
mcm kerap jer punca dr bende alah ni....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon Jun 18, 2012 4:55 am

puterapenang wrote:
ape punca rectifier ni problem ek?..overload?
mcm kerap jer punca dr bende alah ni....
barang xde kualiti dari SYM.
patutnya diorg dah tahu problem ni, kasi setel la utk motot2 baru..
ni tidak, mcm xde apa2 perubahan pun.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
deant
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2012-06-10
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon Jun 18, 2012 5:38 am

ako sib baik dah masuk sebulan x meragam lg battery siput
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon Jun 18, 2012 6:00 am

Salam. Mohon rakan-rakan yang dah pernah tukar bateri, kongsi harga dan jenama bateri yang kalian gunakan.... Bulan 8 ni bateri asal saya dah nak cukup 2 tahun... Setakat ni dia belum tunjuk tanda-tanda nak habis... Alhamdulillah, setakat ni tak pernah buat hal....
Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Mon Jul 02, 2012 6:35 pm

Assalam utk otai2 skalian...
Aku dh nk masuk 1bln bwk siput ni...aku baru perasan smggu dua yg lpas ni, icon bateri tu mcm bkelip (dh mcm signal plak!) tp dlm keadaan yg samar2 je...maksudnya kelip2 tu xla menyala dgn terang...adakah ini bpunca dgn rectifier atau....tp ble aku on lampu,xde lak! Suspect

Dh la mse pasang alarm kt kdai dlu pomen tu men sambung2 je...kang xpasal2 aku bkelah kt hgway lg...huhu... Embarassed

N lagi satu,aku mmg perasan fork dpn bbunyi xsyioook la...mcm bnyi spring bila henjut..aku dh ckp dgn tuan kdai,dia nasihat aku p sgambut je...dgn tu aku leh check masalah icon bateri bkelip tu...tp lum ada masa ni,mggu ni lik kg lak.....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Tue Jul 03, 2012 3:56 am

masalah bateri tu kemungkinan ada wayar yang xketat.
biasanya wayar kt kepala bateri tu. bleh cuba check situ dulu.
terbaik mmg bwk pegi MForce Segambut.
biar diorg setelkan. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Tue Jul 03, 2012 3:58 am

betul tu..setuju dgn en mieg..
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Tue Jul 03, 2012 4:53 am

jhs8285 wrote:
Assalam utk otai2 skalian...
Aku dh nk masuk 1bln bwk siput ni...aku baru perasan smggu dua yg lpas ni, icon bateri tu mcm bkelip (dh mcm signal plak!) tp dlm keadaan yg samar2 je...maksudnya kelip2 tu xla menyala dgn terang...adakah ini bpunca dgn rectifier atau....tp ble aku on lampu,xde lak! Suspect

Dh la mse pasang alarm kt kdai dlu pomen tu men sambung2 je...kang xpasal2 aku bkelah kt hgway lg...huhu... Embarassed

N lagi satu,aku mmg perasan fork dpn bbunyi xsyioook la...mcm bnyi spring bila henjut..aku dh ckp dgn tuan kdai,dia nasihat aku p sgambut je...dgn tu aku leh check masalah icon bateri bkelip tu...tp lum ada masa ni,mggu ni lik kg lak.....

Bro g ari keje la...kat mforce tu...
hari sabtu takut ramai je..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Tue Jul 03, 2012 6:45 am

jhs8285 wrote:
Assalam utk otai2 skalian...
Aku dh nk masuk 1bln bwk siput ni...aku baru perasan smggu dua yg lpas ni, icon bateri tu mcm bkelip (dh mcm signal plak!) tp dlm keadaan yg samar2 je...maksudnya kelip2 tu xla menyala dgn terang...adakah ini bpunca dgn rectifier atau....tp ble aku on lampu,xde lak! Suspect

Dh la mse pasang alarm kt kdai dlu pomen tu men sambung2 je...kang xpasal2 aku bkelah kt hgway lg...huhu... Embarassed

N lagi satu,aku mmg perasan fork dpn bbunyi xsyioook la...mcm bnyi spring bila henjut..aku dh ckp dgn tuan kdai,dia nasihat aku p sgambut je...dgn tu aku leh check masalah icon bateri bkelip tu...tp lum ada masa ni,mggu ni lik kg lak.....

Siput aku pun sama berlaku sebegitu, dah banyak mintak pendapat, ramai otai2 cakap maybe ada masalah wiring...dorang suruh check wiring balik maybe ade yg longgar atau short.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Tue Jul 03, 2012 10:15 am

BKW6025 wrote:
Salam. Mohon rakan-rakan yang dah pernah tukar bateri, kongsi harga dan jenama bateri yang kalian gunakan.... Bulan 8 ni bateri asal saya dah nak cukup 2 tahun... Setakat ni dia belum tunjuk tanda-tanda nak habis... Alhamdulillah, setakat ni tak pernah buat hal....


Sama la Bro..stkt ni moto aku pn xpenah wat hal bab2 batri lg ni..
harap2 ok lah..

p/s:no plat dkt2 sama je bro..hehe
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan   Today at 5:07 pm

Back to top Go down
 
Bateri Moto Kong 2 biji dlm masa 1 bulan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Bateri Meletup
» Help : Engine Jerk & Mati Engine & Finally Battery Kong
» GNUchess 5.08 (author: Chua Kong-Sian/Stuart Cracraft)
» Donkey Kong Country: Tropical Freeze (a.k.a. Retro's Big Project)
» 2000 pts vs. IG in Hong Kong

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: