Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Penjagaan Kosmetik SYM Anda

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Fri Apr 01, 2011 10:41 am

[quote="Mr Qass"]
johan wrote:
Mr Qass wrote:
Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..

ada satu hari tu, aku isi minyak dkt shell nmpak jentera yg sama mcm baru habis dicuci. Nmpk mcm bangla yg cuci tu cuba2 start motor tapi tak hidup2, sampai pakai kick starter pulak aku tgk. Niat mmg nak antar cuci kat kedai, tapi ngeri pulak aku tgk. Ape bahagian yg kena tutup atau takleh kena air pada moto ni? Pada sesape yg penah antar cuci kat kedai, ok ka geng? Motor mcm dah lori sampah dah ni...

Dh try Johan and moto ok je start. Tips ikut yg otai2 ckp jgn suruh diorg tembak air kt bwh lampu tu, kalo nak tembak suruh dia aim jauh2 skit, xde la kuat pressure air tu.... Selamat mencuci sunny [/quote

kalau mcm tu, petang ni gak aku antar snow wash!! dah tak tahan tgk dah ni..thank u guys!!
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Fri Apr 01, 2011 11:31 am

kalau basuh sendiri pencuci apa yg di gunakan...
ada member pesan guna pencuci pingan mangkuk pun boleh (jenis cecair la...)
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Fri Apr 01, 2011 12:01 pm

nak bg wangi, guna la syampoo cap rejoice! bounce

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
tenno
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-03-31

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Sat Apr 02, 2011 9:48 pm

Utk part2 vinyl yg sememangnye byk kat motor kita ni, ape2 je UV protectant sepatutnya boleh guna la. Yg paling biasa yelah Armor All, byk gak yg lain2 dr mcm2 pengeluar. Cuma aku rasa guna la dari pengeluar yg mmg established dgn brg2 penjagaan kereta/motor mcm Turtle Wax, Kit & seumpamanye. Kat tayar mmg letak tire shine tu la, silikon tu kan. Tp aku rasa kalu nak letak kat vinyl parts, mungkin akan melekit & lebih menarik kotoran utk melekat. Tak tau la, citarasa masing2 la kot.

Aku guna gak polish yg special utk motor, ade jual kat Carrefour, jual dlm botol kecik2 je.. tak sampai RM10 pun aku rasa. Dia mmg khas utk plastik. Nk guna polish keta pun xde salahnya aku rasa. Pastu kalu time2 rajin skit aku letak sport rim punye polish. Brand sama dgn polish body tu, aku tak ingat brand ape. Kalu letak polish kat rim ni, kalu ade residue brake lining tu kurang la melekatnya.

Shampoo aku guna shampoo keta la. Sama je aku rasa. Dulu2 masa baru dapat tiap2 minggu cuci. Skrg ade kureng skit la... 2-3 minggu ke.. sejak2 dpt keta baru lak ni.. concentrate kat keta lebih skit.. tp motor still jaga la... merajuk kang susah plak ek... susah gak 3 bini ni... kena adil... Very Happy
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Mon Apr 04, 2011 6:45 pm

tenno wrote:
Utk part2 vinyl yg sememangnye byk kat motor kita ni, ape2 je UV protectant sepatutnya boleh guna la. Yg paling biasa yelah Armor All, byk gak yg lain2 dr mcm2 pengeluar. Cuma aku rasa guna la dari pengeluar yg mmg established dgn brg2 penjagaan kereta/motor mcm Turtle Wax, Kit & seumpamanye. Kat tayar mmg letak tire shine tu la, silikon tu kan. Tp aku rasa kalu nak letak kat vinyl parts, mungkin akan melekit & lebih menarik kotoran utk melekat. Tak tau la, citarasa masing2 la kot.

Aku guna gak polish yg special utk motor, ade jual kat Carrefour, jual dlm botol kecik2 je.. tak sampai RM10 pun aku rasa. Dia mmg khas utk plastik. Nk guna polish keta pun xde salahnya aku rasa. Pastu kalu time2 rajin skit aku letak sport rim punye polish. Brand sama dgn polish body tu, aku tak ingat brand ape. Kalu letak polish kat rim ni, kalu ade residue brake lining tu kurang la melekatnya.

Shampoo aku guna shampoo keta la. Sama je aku rasa. Dulu2 masa baru dapat tiap2 minggu cuci. Skrg ade kureng skit la... 2-3 minggu ke.. sejak2 dpt keta baru lak ni.. concentrate kat keta lebih skit.. tp motor still jaga la... merajuk kang susah plak ek... susah gak 3 bini ni... kena adil... Very Happy

Stuju! Aku ni lagi la, 3 bini kena jaga. Yg 1 dh macam scrambler dah aku tengok. Nak kn basuh segera la. Cian dia...
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Apr 05, 2011 3:09 am

Aku dah malas nak sapu polish kat dash board (entah betul ke tidak term aku ni) motor ni pasal seluar aku jadi hitam bila bawak motor. Mungkin sebab masa bawak motor, polish tu kene tiup angin pastu pindah melekat kat seluar aku.
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Apr 05, 2011 3:22 am

vts/gts/evo nie tak ada stiker ke.....
ada tak mana2 kedai yg jual stiker utk mencantekkan lagi motor ini....
selain dari di tempah khas....

hanya bertanya....
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Wed Apr 06, 2011 9:04 am

akey_z wrote:
Aku dah malas nak sapu polish kat dash board (entah betul ke tidak term aku ni) motor ni pasal seluar aku jadi hitam bila bawak motor. Mungkin sebab masa bawak motor, polish tu kene tiup angin pastu pindah melekat kat seluar aku.


hahaha..setuju! sama le kite..habis suar aku hitam! tak pasal2..
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Wed Apr 06, 2011 9:13 am

betul ke taruk penggilat tayar tu boleh menjadi punca jatuh bile korner..tayar jadi licin..nak try taruk, tapi goyang gak takut licin..aku ni bukan la mat korner, tapi sekali sekala bile terlajak tu terpaksa leper gak lah..
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Wed Apr 06, 2011 12:52 pm

johan wrote:
betul ke taruk penggilat tayar tu boleh menjadi punca jatuh bile korner..tayar jadi licin..nak try taruk, tapi goyang gak takut licin..aku ni bukan la mat korner, tapi sekali sekala bile terlajak tu terpaksa leper gak lah..

Hahaha.. mengaku ajer kaki lap.. xder org nak marah punya.. hehehe.. rasa2 xder masalah letak wax tayar tuh.. aku dah banyak kali letak.. tapi aku tak penah layan lap lah.. hehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Wed Apr 06, 2011 1:13 pm

wax tu sapu sampai ke bawah tayar k?
bukan ke sapu di tepi tayar jer?
xkan la layan lap sampai ke tepi tayar tu kot? Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Wed Apr 06, 2011 7:01 pm

Semenjak aku tak wax dashboard, semenjak tu la aku tak wax tayar.
Back to top Go down
tenno
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-03-31

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Thu Apr 07, 2011 5:18 am

johan wrote:
betul ke taruk penggilat tayar tu boleh menjadi punca jatuh bile korner..tayar jadi licin..nak try taruk, tapi goyang gak takut licin..aku ni bukan la mat korner, tapi sekali sekala bile terlajak tu terpaksa leper gak lah..

Jgn wax tayar suma skali bro... wax dia punye sidewalls je.. kalu wax tayar..mmg mintak nk jatuh la tu.. takyah korner pun buleh jatuh kalu camtu...
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Thu Apr 07, 2011 5:28 am

tenno wrote:
johan wrote:
betul ke taruk penggilat tayar tu boleh menjadi punca jatuh bile korner..tayar jadi licin..nak try taruk, tapi goyang gak takut licin..aku ni bukan la mat korner, tapi sekali sekala bile terlajak tu terpaksa leper gak lah..

Jgn wax tayar suma skali bro... wax dia punye sidewalls je.. kalu wax tayar..mmg mintak nk jatuh la tu.. takyah korner pun buleh jatuh kalu camtu...


mmg aku sapu kat sidewall je pun, lain lah kalau aku nak masuk motor show..jgn kata tayar, bawah seat pun akan aku wax..hehehe! What a Face
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Thu Apr 14, 2011 4:12 am

ada x kedai yang juai pelapik macam kat tengah kereta seat belakang tue..

baby gondang aku nieh baru jaa satu ari, tapi aku dok bawak anak aku pi jalan2, antaq n ambik pi skolah, rasa macam dah nak calaq teruk jaa coz anak aku dok pijak kat situ...

ada solution x...???
Back to top Go down
mrbun
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-08-18
Location : Puchong

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Mon Sep 12, 2011 5:41 am

Salam Bro Suma..

nk tanya ada sapa2 pakai rain cover untuk SYM VTS ni x? aku parking kat umah xda bumbung. jenuh jugak mencari kat kedai. x jumpa2.. kalau ade info kat mana bole dapat benda alah ni.. tq bros...
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Mon Sep 12, 2011 8:45 am

mrbun wrote:
Salam Bro Suma..

nk tanya ada sapa2 pakai rain cover untuk SYM VTS ni x? aku parking kat umah xda bumbung. jenuh jugak mencari kat kedai. x jumpa2.. kalau ade info kat mana bole dapat benda alah ni.. tq bros...
bro,pakai je cover utk kancil.lebih kurang je besarnya.ada jual kat tesco/mana2 pasaraya
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2013-12-05
Age : 41

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Dec 17, 2013 11:24 am



Kaedah alternatif untuk memelihara bahagian-bahagian plastik, boleh cuba dengan menyembur silikon.
CRC 808 Silicon Spray. Harga dalam RM24/= setin.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Today at 5:08 pm

Back to top Go down
 
Penjagaan Kosmetik SYM Anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Penjagaan Kosmetik SYM Anda
» apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
» UJI IQ anda
» Motor yg penah anda miliki dan rating
» Demak DForce 160cc - Apa pendapat anda..?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: