Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Jul 25, 2013 3:40 pm

BKW6025 wrote:
@32110 km, hari ni tukar Pulley belakang. Tak pasti nama sebenarnya. Barang tak ori dari Taiwan. Compatible Elegance. Harga RM120 + upah RM25. Tukar kerana motor 'melompat' teruk sangat masa slow / nak tarik minyak. Alhamdulillah dah kembali lancar perjalanannya.

Salam bro, harga "Drive Plate Assembly" (nama part yang bro tukar tu) yang ori SYM RM154.80 dan kalau yang bro beli tu juga buatan taiwan harga kat kedai spareparts kat penang yang termurah saya biasa tanya lebih kurang enam bulan yang lepas baru RM75 sahaja. Spare part ni sememang nya tidak sebaik yang ori SYM pasal clutch weight (yang mencengkam pada clutch bell masa siput bergerak) akan cepat haus dan menjadi licin dan berhabuk dan ini akan menyebabkan pergerakan tidak smooth dan perlu lebih kerap dibuka untuk bersihkan cluth bell dan perlu gosok dengan kertas pasir masa servis clutch pad untuk menghilangkan kelicinan bertujuan untuk menguatkan cengkaman clutch weight pada clutch bell - tidak tersengguk sengguk semasa mula siput bergerak.
Saya ingin nasihatkan dimasa hadapan elak kan dari mengguna produk OEM terutamanya CVT (lain lah kali guna polini product). Tak guna kalau kita nak jimat sikit tapi masalah akan datang balik dalam tempoh terdekat.
Ini hanyalah nasihat 2 sen atas pengalaman saya sendiri menggunakan produk yang sama dan masalah yang dialami dan perlu kerap service CVT.
T kasih
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Jul 25, 2013 5:06 pm

Terima kasih atas info saudara. Harap rakan2 lain dapat mesej yg disampaikan. Kedai sparepart ni pandai main harga. Siap cakap barang ori 300 lebih. Jadi nak jimat kos, beli barang "murah". DPA yang asal tu, agak2 kalau saya gosok dgn kertas pasir, boleh guna semula ke? Bila tengok, material dia macam lining brake kapcai. Dah licin. tapi madih tebal.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Jul 25, 2013 6:40 pm

BKW6025 wrote:
Terima kasih atas info saudara. Harap rakan2 lain dapat mesej yg disampaikan. Kedai sparepart ni pandai main harga. Siap cakap barang ori 300 lebih. Jadi nak jimat kos, beli barang "murah". DPA yang asal tu, agak2 kalau saya gosok dgn kertas pasir, boleh guna semula ke? Bila tengok, material dia macam lining brake kapcai. Dah licin. tapi madih tebal.

Salam bro, minimum ketebalan adalah 3mm, kalau licin nampak cam berkilat tu, gunakan kertas pasir asah bagi kasar semula, dah boleh guna. Sepatutnya benda ni boleh bertahan tak kurang dari 20 ribu km milage dan bergantung juga pada beban keseluruhan yang terpaksa ditanggung siput.
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Jul 26, 2013 2:09 am

Dalam kes saya ni, jerking ni berlaku teruk masa dah cecah 28-29k km. So, memang dah time dia ke, atau DPA tu jika diservis / gosok, boleh pakai xtra 5-10k km? Berat masa ride dalam 100-120 kg kot sebab selalu balik kerja, box penuh dgn barang. Apapun, terima kasih atas info tuan.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Jul 26, 2013 4:55 am

BKW6025 wrote:
Dalam kes saya ni, jerking ni berlaku teruk masa dah cecah 28-29k km. So, memang dah time dia ke, atau DPA tu jika diservis / gosok, boleh pakai xtra 5-10k km? Berat masa ride dalam 100-120 kg kot sebab selalu balik kerja, box penuh dgn barang. Apapun, terima kasih atas info tuan.

DPA ni selagi mana spring 3 bijik tu masih tak longgar, pad masih tidak kurang dari 3mm ketebalannya tetap boleh diguna lagi dan hanya perlu service saja. Kenapa makenik tu masih nak tukar kalau hanya perlu service saja. Kalau bro dapat muatkan gambar DPA tu lebih baik untuk di buat komen.
T kasih
Back to top Go down
imannorhurairah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-08-20
Age : 31

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Aug 20, 2013 3:39 pm

Aku,sbgi pomen just jga trik pik up n lau nk trik gk trik pelan2
Back to top Go down
hafiz8609
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2012-05-09

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Jan 16, 2014 6:15 am

salam otai2 semua,ingin mencelah bertanya..siput saya mengalami "pull back" semasa speed cecah 100km/j keatas.dalam erti kata lain seolah2 belt mcm tersangkut sekejap dalam 1 saat masa tgh laju..saya xpasti sama ada ini masalah belt slipping atau pully belakang punya masalah..mohon pencerahan otai2 semua.. Smile Smile 

dan lagi satu nak tanya kalo ada yang tau x  kedai2 sparepart area kajang or kl..sbb selalu kalo tukar barang kat kedai moto ni asyik kene ketuk je..roller org lain beli dalam rm30++ je..saya kene kat kedai motor sampai rm80++..mohon share kalo tau kat area yg terdekat ye.. Smile Smile
Back to top Go down
ruzlanm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2012-09-02
Age : 50
Location : puchong

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Jan 21, 2014 6:57 pm

Mula2 saya tukar belt pada 12,000km dan roller pada 15,000km. Belt tu saya tersebut dilihat masih elok dan saya simpan untuk jadikan spare part.
Setelah ride sejauh 17,000km, saya periksa semula dan saya dapati belt tu ada kesan retak bila saya periksa dgn patahkan belt tu.
Video ini saya rakam ketika saya tukar belt yg saya simpan dulu.
Saya boleh rumuskan belt perlu ditukar pada 15,000 sahaja dan paling kuat boleh bertahan hingga 18,000km.
Tempoh paling selamat adalah 10,000km
Back to top Go down
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jan 22, 2014 4:52 am

terima kasih... pencerahan yang bagus.. boleh lah nanti hantar motor ke rumah minta tolong demo sekali lagi tukar  Very Happy  Very Happy  Very Happy 

ruzlanm wrote:
Mula2 saya tukar belt pada 12,000km dan roller pada 15,000km. Belt tu saya tersebut dilihat masih elok dan saya simpan untuk jadikan spare part.
Setelah ride sejauh 17,000km, saya periksa semula dan saya dapati belt tu ada kesan retak bila saya periksa dgn patahkan belt tu.
Video ini saya rakam ketika saya tukar belt yg saya simpan dulu.
Saya boleh rumuskan belt perlu ditukar pada 15,000 sahaja dan paling kuat boleh bertahan hingga 18,000km.
Tempoh paling selamat adalah 10,000km
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
ruzlanm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2012-09-02
Age : 50
Location : puchong

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jan 22, 2014 3:33 pm

Bab2 tukar ni tadak hal punya, boleh lah slow2.  
gabancorp wrote:
terima kasih... pencerahan yang bagus.. boleh lah nanti hantar motor ke rumah minta tolong demo sekali lagi tukar  Very Happy  Very Happy  Very Happy 
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2013-12-05
Age : 41

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jan 22, 2014 5:19 pm

laju sungguh video tu... terkebil2 den tengok.. tak dapek nak folllow  Neutral 
Back to top Go down
jebon707
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2014-01-24
Age : 44

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Jan 30, 2014 9:48 am

tu dia pas ni kita ramai-ramai gi serbu umah ruzlanm kat puchongg
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Mar 20, 2014 4:35 am

minggu ini, saya telah menukarkan belt (belt yg kedua) setelah lebih sedikit dari 28,000km.

keadaan belt (beli after market) setelah mencecah 28,000km:
1. permukaan atas sudah mula merekah dibeberapa tmpt. Belt dah mula nampak mengembang.
2. retakan bahagian dalaman (kalu belt di patahkan) amat jelas, terang dan besar jaraknya berbanding dgn belt original yg baru mencecah 18,000km (hanya tanda line kecil ajer).
3. penunggangan utk selama 28,000km ialah sehingga 100kmh (80%). selebihnya kelajuan tidak melebihi 120kmh.
4. amat2 jarang buat pecutan "terkejut" atau sudden pressy especially kat traffic light.
5. selepas belt ini melepasi lebihkurang 20,000km, saya menyembur belt ni dgn "Belt Dressing". keputusannya baik, tapi bila dah lama, sedikit bunyi bising akan kedengaran dari CVT. seperti pemacu talisawat kipas kereta yg dah kembang. tapi tak la bising dan tak menjejaskan. ia cuma bising masa cruising aje (semasa pedal minyak dilepaskan). cuma dpt beza bunyinyer berlainan sblm ianya disembur "Belt Dressing".

so, bila nak fikirkan buat experimen, saya memilih utk memakai kembali belt ori (yg telah mencapai 18000km dahulu). sebab, rekahan dalamannya hanyalah tanda line shj. so, belt baru simpan semula.
lepas ni akan cuba nak semburkan belt dressing plak tapi bila dah melepasi 24,000km lar..

just for sharing. Cool
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2013-12-05
Age : 41

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Mar 20, 2014 10:16 am

boleh post gambar rekahan tak?
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Mar 20, 2014 12:42 pm

sorry bro, luper nak amik gambo.

basic appereance:
1. side steel belt nampak jelas. putih. tapi tiada benang yg berserabut atau putus.
2. kalau di patahkaah terbalik, rekahan yag agak besar nampak kat celah gigi belt tu. mngkin dalam 1mm ~ 1.5mm. ini rekahan hujung ke hujung yer.
3. rekahan kat bahagian atas, hanya di beberapa tempat. macam urat yg naik dari gigi/pinggir belt menghala ke tengah belt. tapi tak ader satu jalur crack yg crossing penuh belt (pinggir ke pinggir).
macam mana nk bagi contoh yer... emmm.... rekahannya macam yg biasa kita tgk akar pokok yg menjalar di bawah jalan tar. akan nampak jln tar tu crack dan membonjol sedikit. lebihkurang cam tu lah....  Rolling Eyes
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Sep 10, 2014 1:56 am

longman wrote:
minggu ini, saya telah menukarkan belt (belt yg kedua) setelah lebih sedikit dari 28,000km.

keadaan belt (beli after market) setelah mencecah 28,000km:
1. permukaan atas sudah mula merekah dibeberapa tmpt. Belt dah mula nampak mengembang.
2. retakan bahagian dalaman (kalu belt di patahkan) amat jelas, terang dan besar jaraknya berbanding dgn belt original yg baru mencecah 18,000km (hanya tanda line kecil ajer).
3. penunggangan utk selama 28,000km ialah sehingga 100kmh (80%). selebihnya kelajuan tidak melebihi 120kmh.
4. amat2 jarang buat pecutan "terkejut" atau sudden pressy especially kat traffic light.
5. selepas belt ini melepasi lebihkurang 20,000km, saya menyembur belt ni dgn "Belt Dressing". keputusannya baik, tapi bila dah lama, sedikit bunyi bising akan kedengaran dari CVT. seperti pemacu talisawat kipas kereta yg dah kembang. tapi tak la bising dan tak menjejaskan. ia cuma bising masa cruising aje (semasa pedal minyak dilepaskan). cuma dpt beza bunyinyer berlainan sblm ianya disembur "Belt Dressing".

so, bila nak fikirkan buat experimen, saya memilih utk memakai kembali belt ori (yg telah mencapai 18000km dahulu). sebab, rekahan dalamannya hanyalah tanda line shj. so, belt baru simpan semula.
lepas ni akan cuba nak semburkan belt dressing plak tapi bila dah melepasi 24,000km lar..

just for sharing. Cool

28k km kira menang membeli/memakai tu! brand ape ye? tp tang rules no 4 tp payah nk praktikkan sbb masa tu je kelebihan skuter… selalu tgk kat side mirror mereka makin jauh makin jauh hahaha
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Today at 1:32 pm

Back to top Go down
 
Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Cara tukar belting...
» tukar spoket scooter dan belting
» maslah belting berbunyi
» Tayar dan Suspension EVO 250
» Wide Belt Quest

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: