Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Jul 10, 2012 9:02 am

berkisar tentang belting...

saya dapati terdapat 2-3 kali jerk bila motor baru gerak... jerk mcm belting longgar atau tak cengkam... padahal baru aje pi service kat arif... lepas service ok sekejap... pastu ada jerk lagi...

dan adakah sebab jerk ini... bila kita slow kat bump... pastu kita tarik throttle sikit.. motor rasa mcm nak mati....

Back to top Go down
redcylon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2012-07-04

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Jul 10, 2012 12:16 pm

rangers wrote:
berkisar tentang belting...

saya dapati terdapat 2-3 kali jerk bila motor baru gerak... jerk mcm belting longgar atau tak cengkam... padahal baru aje pi service kat arif... lepas service ok sekejap... pastu ada jerk lagi...

dan adakah sebab jerk ini... bila kita slow kat bump... pastu kita tarik throttle sikit.. motor rasa mcm nak mati....


Pengalaman aku guna Moskito dulu, rasanya ni ada kaitan dengan roller!
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Jul 10, 2012 12:27 pm

redcylon wrote:
rangers wrote:
berkisar tentang belting...

saya dapati terdapat 2-3 kali jerk bila motor baru gerak... jerk mcm belting longgar atau tak cengkam... padahal baru aje pi service kat arif... lepas service ok sekejap... pastu ada jerk lagi...

dan adakah sebab jerk ini... bila kita slow kat bump... pastu kita tarik throttle sikit.. motor rasa mcm nak mati....


Pengalaman aku guna Moskito dulu, rasanya ni ada kaitan dengan roller!

kalo tukar roller aku rase ok dah kot jerking tu..sipot aku on macam tu gak sejak kebelakangan ini
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Jul 10, 2012 12:39 pm

serbis je CVT, banyak habuk tuh
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Jul 10, 2012 12:42 pm

blizzard95 wrote:
oo byk info pasal belting nih,,,tp ada buka aritu masa mileage 5k...tp belting tu dah mcm makan skit kat tepi, normal ke tu..tp takde laa tanda crack kat celah gigi dia...minta pandangan..

lepas tu kat variator ada satu line kasar terbentuk...tp tak smooth bila merasainya...sepatutnya licin dan kilat...pun nak mintak pendapat

TQVM...

kalau kesan geseran kat tepi tuh kira normal ler tuh...belting tu kena kepit depan belakang tuh, bab variator tuh pun normal, barang yang digunakan menunjukkan tanda2 lusuh... licin dan berkilat kalau beli baru....Smile
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jul 11, 2012 5:35 am

redcylon wrote:
rangers wrote:
berkisar tentang belting...

saya dapati terdapat 2-3 kali jerk bila motor baru gerak... jerk mcm belting longgar atau tak cengkam... padahal baru aje pi service kat arif... lepas service ok sekejap... pastu ada jerk lagi...

dan adakah sebab jerk ini... bila kita slow kat bump... pastu kita tarik throttle sikit.. motor rasa mcm nak mati....


Pengalaman aku guna Moskito dulu, rasanya ni ada kaitan dengan roller!

emm aku masa tukar belt arip kata roller ok lg.. so takyah tukor... nampaknye aku kena tukor jugak laa...

tq bro cyclon n sirapsamin.. Laughing Laughing
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jul 11, 2012 6:27 am

rangers wrote:
redcylon wrote:
rangers wrote:
berkisar tentang belting...

saya dapati terdapat 2-3 kali jerk bila motor baru gerak... jerk mcm belting longgar atau tak cengkam... padahal baru aje pi service kat arif... lepas service ok sekejap... pastu ada jerk lagi...

dan adakah sebab jerk ini... bila kita slow kat bump... pastu kita tarik throttle sikit.. motor rasa mcm nak mati....


Pengalaman aku guna Moskito dulu, rasanya ni ada kaitan dengan roller!

emm aku masa tukar belt arip kata roller ok lg.. so takyah tukor... nampaknye aku kena tukor jugak laa...

tq bro cyclon n sirapsamin.. Laughing Laughing

DAH TUKOR KASI FEEDBACK ye tuan buat rujukan member2 kat cni..tq
Back to top Go down
materos
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2012-04-19
Age : 51
Location : Dato Senu Sentul KL & Lumut

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Jul 13, 2012 4:12 am

Kelmarin baru service cvt, masalah yg hampir sama..dah service service kat kedai yg beli motot hampeh cvt masih berbunyi....last pegi mforce segambut sattle masalah..begitu juga dgn lampu beteri menyala...ingatkan rectifier...pasang baru masalah sama gak...bila check balik rupanya tah lupa nampanya yg ada 2 ketul tu cam relay tok charge battery...yg problem..sooo tukar 1 set under waranty..mforce ckp jrg berlaku..selalunya rectifier yg kong dulu...apa2 pun ada masalah pegi mforce segambut leh sattle masalah...aku tengok ada satu siput ni..tgh overhaul...piston bocor...katanya sbb guna cdi racing....tah betul atau tak tahulahh
Back to top Go down
puyon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2012-07-21
Age : 49
Location : kuantan, pahang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Sep 07, 2012 3:59 am

tumpang lalu abg otai semua. satu persoalan, siput baru memang rasa gegar sikit ke kalau dlm 60-70km/h????.....laju lagi tak pa pulak...syiok oii. lepas 90 km/h ke atas tak ada apa la pulak..ke belt masih tegang dan baru..mohon penjelasan atas pengalaman bro bro freerider What a Face
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Sep 07, 2012 5:46 am

Sirapisamin wrote:
rangers wrote:
redcylon wrote:
rangers wrote:
berkisar tentang belting...

saya dapati terdapat 2-3 kali jerk bila motor baru gerak... jerk mcm belting longgar atau tak cengkam... padahal baru aje pi service kat arif... lepas service ok sekejap... pastu ada jerk lagi...

dan adakah sebab jerk ini... bila kita slow kat bump... pastu kita tarik throttle sikit.. motor rasa mcm nak mati....


Pengalaman aku guna Moskito dulu, rasanya ni ada kaitan dengan roller!

emm aku masa tukar belt arip kata roller ok lg.. so takyah tukor... nampaknye aku kena tukor jugak laa...

tq bro cyclon n sirapsamin.. Laughing Laughing

DAH TUKOR KASI FEEDBACK ye tuan buat rujukan member2 kat cni..tq

baru serbis last week.. sy tukar roller tu (ambik yg standard aje...) dan asah sikit plate roller (tah apa nama dia.. yg grip belt..) baru rasa hilang jerk tu.. dan smooth... so pada pandangan saya.. kalau tukar belt tu.. tukar le roller tu sekali.. agar kehausan belt dgn roller tu sekata nnt...
Back to top Go down
selumber2000
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-04-29

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Dec 28, 2012 5:19 pm

ayah aku pakai gts da lebih 5 taun kot.. millage da dekat 80k.. dia kata dia tuka belt 20k ke 30k.. so baru 3 kali dia tuka.. yg pelik moto dia aku bawak bole cecah 140.. hak moto aku ni millage da 12000.. manual kata kene tuka.. tapi moto aku pelan je.. rasa2 nak tuka ikut yg berpengalaman ke ikut manual..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Mon Dec 31, 2012 6:26 am

selumber2000 wrote:
ayah aku pakai gts da lebih 5 taun kot.. millage da dekat 80k.. dia kata dia tuka belt 20k ke 30k.. so baru 3 kali dia tuka.. yg pelik moto dia aku bawak bole cecah 140.. hak moto aku ni millage da 12000.. manual kata kene tuka.. tapi moto aku pelan je.. rasa2 nak tuka ikut yg berpengalaman ke ikut manual..
ikut manual pun boleh... ikut pengelaman pun boleh Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jan 09, 2013 4:37 pm



TERJUMPA DI MUDAH ...MURAH.....!!!!!!!!!!!!!!

Price: RM 78

Brand new item. Japan made.

Original genuine parts SYM belting.

Parts No : 1B01H9A01.

This belting also can be use for Modenas Elegan 200 and SYM VTS/GTS 200 scooter.

Also selling original NGK iridium plug for SYM.

COD area :
KL - Jalan Duta / Sentul / LRT Pekeliling / LRT Jamek / Bank Negara / Masjid Negara / PWTC / Sogo / KL Sentral.

Selangor - Damansara Damai / Sungai Buloh / Kota Damansara / Klang / Shah Alam.

Perkhidmatan pos juga ada disediakan menggunakan Pos Laju, sila tambah RM5 sahaja.

Pada yang berminat boleh call atau sms saya (Khairil - 0173750893).
Back to top Go down
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Feb 14, 2013 6:06 am


Belting aku dah cecah 35000KM.. hari ni baru nak gi beli kat sparepart...
kalau nak jaga belting ni..setiap bulan nak kena service.. lagi satu jangan pulas mengejut trottle tu..bawak maintain 100km-120km.. insyallah ok..cuma batu tu nak kena tukar 3 biji..sebab dah haus..yang lain punya batu ok lagi...
Back to top Go down
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Feb 14, 2013 7:24 am

35k 1st time tukar
?
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Feb 14, 2013 7:38 am

ni 2nd time dgr org pakai >24km utk single belt!!...
nak try jgk... tapi cuak.... siput ni berat woooo.... takut amik risiko..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Feb 14, 2013 11:42 am

nasrah_m wrote:

Belting aku dah cecah 35000KM.. hari ni baru nak gi beli kat sparepart...
kalau nak jaga belting ni..setiap bulan nak kena service.. lagi satu jangan pulas mengejut trottle tu..bawak maintain 100km-120km.. insyallah ok..cuma batu tu nak kena tukar 3 biji..sebab dah haus..yang lain punya batu ok lagi...


Belting kalau dah lebih dari 25,000km tu dah kira elok ditukar saja bagi mencegah dari "terperangkap" ditengah highway apatah lagi kalau kiri kanan hutan dengan malam lagi...hmm - apa pun belting ni lebih banyak bergantung kepada beban (load) dan bukan sekadar milage sahaja . Lebih berat (penunggang tambah dengan pembonceng) maka lebih cepat lah jalan nya (atau haus) belting tu.
Berkenaan dengan roller weight ni jangan ditukar 3 bijik saja sebaiknya digantikan semua 6 bijik (harga satu set ori sym 13.4 gram baru RM30 saja). Walau pun kalau 2 biji yang rosak adalah digalakan mengantikan kesemua 6 biji serentak manakala roller yg masih elok disimpan sebagai spare. Jangan hanya dengar nasihat pomen yg konon nya nak jimat tak berapa ringgit tapi kesan jangka panjang tak elok. Rajin rajin masuk website luar negara tentang scooter maintenance ni kerana banyak tip tip berguna dapat di pelajari dari pakar pakar scooter ni.
Back to top Go down
puyon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2012-07-21
Age : 49
Location : kuantan, pahang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri May 03, 2013 6:24 am

mkgibran wrote:
nasrah_m wrote:

Belting aku dah cecah 35000KM.. hari ni baru nak gi beli kat sparepart...
kalau nak jaga belting ni..setiap bulan nak kena service.. lagi satu jangan pulas mengejut trottle tu..bawak maintain 100km-120km.. insyallah ok..cuma batu tu nak kena tukar 3 biji..sebab dah haus..yang lain punya batu ok lagi...


Belting kalau dah lebih dari 25,000km tu dah kira elok ditukar saja bagi mencegah dari "terperangkap" ditengah highway apatah lagi kalau kiri kanan hutan dengan malam lagi...hmm - apa pun belting ni lebih banyak bergantung kepada beban (load) dan bukan sekadar milage sahaja . Lebih berat (penunggang tambah dengan pembonceng) maka lebih cepat lah jalan nya (atau haus) belting tu.
Berkenaan dengan roller weight ni jangan ditukar 3 bijik saja sebaiknya digantikan semua 6 bijik (harga satu set ori sym 13.4 gram baru RM30 saja). Walau pun kalau 2 biji yang rosak adalah digalakan mengantikan kesemua 6 biji serentak manakala roller yg masih elok disimpan sebagai spare. Jangan hanya dengar nasihat pomen yg konon nya nak jimat tak berapa ringgit tapi kesan jangka panjang tak elok. Rajin rajin masuk website luar negara tentang scooter maintenance ni kerana banyak tip tip berguna dapat di pelajari dari pakar pakar scooter ni.


Last edited by puyon on Fri May 03, 2013 6:27 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
puyon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2012-07-21
Age : 49
Location : kuantan, pahang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri May 03, 2013 6:26 am

tq for information, batu ladung belum tukar, belt dah tukar 2 kali, mileage dah 19k++.
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jul 03, 2013 2:30 am

Salam.. Mohon info dari para sahabat harga terkini Belting & Roller SYM VTS200...
Back to top Go down
rahimb+
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2013-06-11
Age : 37
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jul 03, 2013 3:35 am

Belting : RM 110.00
Roller : RM 90.00 (Dr Pulley)

tu yg terkini aku tuko laa...
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jul 03, 2013 2:15 pm

Untuk perkongsian. Hari ini @ 31124 km, tukar belting n roller ori Sym. Belt rm100 + roller rm35. Tawar dapat rm130 untuk 2 barang. G pasang kat Cycle Advance Kajang upah RM25. TOTAL RM155. Yg best nya. Mekanik melayu muda tu buat kerja terbaik. Servis CVT terbaik setakat ni. Teliti dan kemas.
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Jul 19, 2013 9:57 pm

BKW6025 wrote:
Untuk perkongsian. Hari ini @ 31124 km, tukar belting n roller ori Sym. Belt rm100 + roller rm35. Tawar dapat rm130 untuk 2 barang. G pasang kat Cycle Advance Kajang upah RM25. TOTAL RM155. Yg best nya. Mekanik melayu muda tu buat kerja terbaik. Servis CVT terbaik setakat ni. Teliti dan kemas.

Salam bro,

kasi pencerahan lokasi bengkel tu.. plan nak singgah.. dah dkt 10k mileage... dah sampai masa check belting..huhu
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Cycle Advance Kajang   Thu Jul 25, 2013 2:11 pm

erwanshah wrote:
BKW6025 wrote:
Untuk perkongsian. Hari ini @ 31124 km, tukar belting n roller ori Sym. Belt rm100 + roller rm35. Tawar dapat rm130 untuk 2 barang. G pasang kat Cycle Advance Kajang upah RM25. TOTAL RM155. Yg best nya. Mekanik melayu muda tu buat kerja terbaik. Servis CVT terbaik setakat ni. Teliti dan kemas.

Salam bro,

kasi pencerahan lokasi bengkel tu.. plan nak singgah.. dah dkt 10k mileage... dah sampai masa check belting..huhu

Dari Hospital Kajang via Jalan Semenyih. Selepas Traffic Light ke Sungai Jelok/Penjara Kajang, masuk kanan. Hala ke Bukit Mewah. CA di sebelah kanan.
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Jul 25, 2013 2:16 pm

@32110 km, hari ni tukar Pulley belakang. Tak pasti nama sebenarnya. Barang tak ori dari Taiwan. Compatible Elegance. Harga RM120 + upah RM25. Tukar kerana motor 'melompat' teruk sangat masa slow / nak tarik minyak. Alhamdulillah dah kembali lancar perjalanannya.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Today at 12:33 pm

Back to top Go down
 
Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Cara tukar belting...
» tukar spoket scooter dan belting
» maslah belting berbunyi
» Tayar dan Suspension EVO 250
» Wide Belt Quest

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: