Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Wed Mar 21, 2012 10:36 am

ada sesiapa pengamal penggunaan 'slime' utk tayar siput masing2?

bagaimana pula dgn nitrogen gas sebagai inflator?...kalau ada pengalaman, bagi komen sikit...tq.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Wed Mar 21, 2012 1:24 pm

lockheed wrote:
ada sesiapa pengamal penggunaan 'slime' utk tayar siput masing2?

bagaimana pula dgn nitrogen gas sebagai inflator?...kalau ada pengalaman, bagi komen sikit...tq.

slime? per dier tuh?

nitrogen gas.... kalu duit ader, pam je la.. mencuba rasa.

tapi for personal komeng, nitrogen ni, kalu dier bocor sikit nayer, habis satu tayar tak de angin.. totally flatted.
just imagine kalu terkena paku?
kalu pam pakai angin, tak lah braper effect sgt, angin kuar sikit jer (tayar tubeless la). kalu nitrogen totally kluar, cam pakai tayar bertiub.

nitrogen sesuwai utk kenderaan yg sensitif. macam kapal terbang lockheed ler (atau tayar kapal terbang), di mana suhu mempengaruhi tayar dan merbahaya.
lain la kalu scooter kita bawak lalu hari-hari kat tepi gunung berapi. lepas tuh lalu kat kutub utara/selatan. barulah nitrogen gas main peranan utk tayar (dalam situasi critical).

cam monorel KL. tayar dier pakai nitrogen gas. coz, operating condition dier consider critical! bayangkan dalam keadaan panas terik, kalu pakai angin, tayar mengembang sket, so monorel riding akan jadi tak selesa (mngkin tayar keras sgt). atau takut tayar mengembung dan pecah. ni merbahaya utk monorel.
atau dalm keadaan sejuk lepas hujan tengah malam, angin tayar kecut, so monorel jalan lembab, waste tenaga.

lain la kalu sedara kaki rempit tgh panas. takut tayar kembang dah mengembung.. Smile ... just personal input Wink
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Wed Mar 21, 2012 1:43 pm

Longman explain!!
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Wed Mar 21, 2012 7:48 pm

wow,,
very good info,,,
thanx bro for sharing,,
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Mar 22, 2012 6:00 am

tima ksih...
slime yg saya maksudkan tu sebenarnya sejenis liquid yg disumbat ke dlm tayar. ia bertujuan utk mengelakkan kehilangan tekanan angin mendadak dlm kes2 pancit/tembuk yg kecil.
ada banyak jenis/jenama antaranya 'SLIME' tu lah...produk dia kaler hijau...macam hingus! ada lagi satu nampak selalu diiklankan dlm majalah roda2...tapi tak ingatlak jenamanya.
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Mar 22, 2012 9:52 am

lockheed wrote:
tima ksih...
slime yg saya maksudkan tu sebenarnya sejenis liquid yg disumbat ke dlm tayar. ia bertujuan utk mengelakkan kehilangan tekanan angin mendadak dlm kes2 pancit/tembuk yg kecil.
ada banyak jenis/jenama antaranya 'SLIME' tu lah...produk dia kaler hijau...macam hingus! ada lagi satu nampak selalu diiklankan dlm majalah roda2...tapi tak ingatlak jenamanya.

btul2...slalu tayar kete ada letak bende alah tu...maybe kedai tayar ada jual kot...
tp tktau ler sesuai ke tak ngan tayar siput ni..hehehhee
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Mar 22, 2012 9:54 am

lockheed wrote:
tima ksih...
slime yg saya maksudkan tu sebenarnya sejenis liquid yg disumbat ke dlm tayar. ia bertujuan utk mengelakkan kehilangan tekanan angin mendadak dlm kes2 pancit/tembuk yg kecil.
ada banyak jenis/jenama antaranya 'SLIME' tu lah...produk dia kaler hijau...macam hingus! ada lagi satu nampak selalu diiklankan dlm majalah roda2...tapi tak ingatlak jenamanya.
ooo... slime hingus tu ker..

ingat emender.

aku pernah guna. tapi bukan pada tempatnya la. tu yg tak jadi tu.
guna kat moto kapcai tayar bertiub. tu le psl... tak braper kener. slime hanya seswai utk tubeless tayar.

aku beli masa zaman tiwi tigo buat semakshop dlm tiwi tengah malam.... sewaktu waktu masa dahulu kala.

pendapat teknikal peribodi... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes :
1. efective utk tubeless tyres.
2. ensure the "hingus" ijau tu tak beku atau kering dlm tubeless tayar tu.... macam mana nak tau?.... aku pun tak tau..... scratch scratch scratch
coz ia efective masa hingus masih cair dlm tube. kalu dah beku atau meliputi dalaman tube tayar sebagai lapisan nipis (macam gam "kayu" kering atas tapak tangan).... emmmm... memang tak jadi ler. lol!

3. kalu tubeless tayar kene paku-pakis, paku tu kena dicabut masa tu jugak, dan refer perkara (2) di atas utk hingus ni bertindak.
4. tu psl (kalu tak silap) dlm iklan lame tu (dahulu kala la), dia buat demo, keter lalu atas papan ader paku, ...tapi paku tak lekat kat tayar...!!! ...(paku dah dipaku atas papan), hingus yg cair ni (rujuk perkara (2) atas jugak) akan bertindak. tekanan dlm tayar akan menolak ingus ni melalui lubang bocor ni, dan "sealing" effect akan berlaku.
5. situasi di mana paku masih terlekat/terpahat/terbenam (tah per istilah lagi... Question ), macam mana sealing effect nak berlaku. hingus ni tak seal antara getah ngan paku besi..?? confused

6. rasanya, hingus ijau tu tak sama effect macam gam "gajah". gam "gajah" boleh melekat/pegang permukaan besi ngan getah dgn kuat.
7. masalahnya;
a) macam mana nak maintain hingus ni masih cair dlm tube tayar sepanjang penggunaannya,
b) macam mana nak pastikan paku-pakis yg dah tertusuk tayar kene dikeluarkan dgn segera semasa perkara itu berlaku..??

p/s: ia hanyalah pendapat peribodi. tiada kene mengena ngan "test lab", pekedai, penjual, pengilang. free to komeng (percuma untuk diulas...) drunken drunken drunken .
sesiapa boleh beli, test, dan kongsi bersama... utk menafaat penunggang motor bertayar "tubeless"... Very Happy Very Happy Very Happy .... sebab aku penah guna. itu ajer .

eerrr... mungkin aku silap.. Sleep
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Mar 22, 2012 9:57 am

bro longman....

ko try dlu la utk siput ni...hehhehehee...pastu citer...
kira jd bahan eksperimen ler...heheehee
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Mar 22, 2012 10:11 am

puterapenang wrote:
bro longman....

ko try dlu la utk siput ni...hehhehehee...pastu citer...
kira jd bahan eksperimen ler...heheehee
Very Happy Very Happy Very Happy ...tu le psl!, aku penah cuba moto lamer..
kalu hingus tu reger sekupang dua, aku dah sambar dah. nak cuba la kat sipiut nih!!!

reger dierr.... eemmmm..No
baik beli cacing ngan kit dier kat pasar malam... saploh hinggit jer.. dpt lima ekor cacing! Razz

yg hingus ni, kene tunggu ade bocor jer...
pam masuk dlm tayar, ..pas tu pam angin plak...

kene plak masa nak guna hingus ni, dah beku dlm botol!!! affraid
...baik pakai cacing
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Mar 22, 2012 10:19 am

longman wrote:
puterapenang wrote:
bro longman....

ko try dlu la utk siput ni...hehhehehee...pastu citer...
kira jd bahan eksperimen ler...heheehee
Very Happy Very Happy Very Happy ...tu le psl!, aku penah cuba moto lamer..
kalu hingus tu reger sekupang dua, aku dah sambar dah. nak cuba la kat sipiut nih!!!

reger dierr.... eemmmm..No
baik beli cacing ngan kit dier kat pasar malam... saploh hinggit jer.. dpt lima ekor cacing! Razz

yg hingus ni, kene tunggu ade bocor jer...
pam masuk dlm tayar, ..pas tu pam angin plak...

kene plak masa nak guna hingus ni, dah beku dlm botol!!! affraid
...baik pakai cacing

nape..reger dia bape?....cer citer...cer citer...
kalu munasabah...leh la try...
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Mar 22, 2012 11:14 am

rege nya (kalu jenama 'slime') dlm lingkungan 50 ke 60 kalo tak silap. ini yg saya jumpa kat kedai hardware 'ace'. rasanya ini botol besar, boleh guna utk 4 bijik tayar saiz2 siput gondang - kapasiti isian ikut saiz tayar.

setelah diselidik selidik sikit, menda ni ada jenis yg boleh support jenis tayar bertiub (utk beskal dan kenderaan2 kecil)...dan jenis yg paling popular utk muto/kereta besar tentulah utk tubeless tayar.

sebenarnya hari tu dah tergerak nak cuba kat muto sendiri. tapi stok yg ada (kat ace hardware, mines) utk tayar bertiub pulak...tak sanggup ler...hihiii....

Smile
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Sun Mar 25, 2012 8:18 am

mahal gak tu...kalu terbukti berkesan ok la..
bkn pe...takut bende alah tu menghakis dr dlm jer...

tkpe la...maintain jer 25/32 psi tu...cuma yg risau stesen minyak tu la..btul ker meter angin tu ek...isi 25..jd 35...lingkup tayar..hahahhaaa...

nk kene cari tools utk check angin la...biar ikut sukatan...jgn ikut suka... Very Happy
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Wed May 16, 2012 7:27 pm

Info berguna bila nak isi angin!
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Mon May 21, 2012 6:46 pm

maknanya salah la aku pam angin tayar selama ni ... kebanyakan masa single rider, tapi pam depan belakang 30/30 ... kena gi pam balik ni esok pagi ...
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Tue May 22, 2012 4:45 am

bagi aku..isi tayar depan 29psi(200) & belakang 34psi(235) dh memadai..tayar depan dh setahun setengah x tuko lagi n bunga masih cantek..tayar belakang kali kedua tuko 2mggu lpas..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Tue May 22, 2012 9:03 am

Pagi tadi aku dah pam balik tayar aku ... depan 25 blakang 32 ikut std spec ... memang rasa lain lah ride lepas tu ... rasa cam lagi sedap bawak motor ... cuma tayar depan tu rasa cam dampened sket sebab sebelum ni aku letak 30psi ... tapi utk berat badan aku yg almost cecah 95kg, sesuai ke aku guna std spec atau aku patut pam tayar depan lebih?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Tue May 22, 2012 9:07 am

aku pam ikut suka..kalau rasa cam keras, buang je angin tu.
lgpun kalau tayar keras2 xelok utk sesi meleper!
hahahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Tue May 22, 2012 9:18 am

suke2 kau je MieG..huhu

ape2 pon sukatan angin dalam tayar adalah penting bagi menjamin keselesaaan penunggang dan juga menjaga jangka hayat tayar tersebut.

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Jun 07, 2012 5:18 am

aku most of the time ride berdua..total berat 180kg-190kg.. Very Happy

tekanan angin paling sedap, depan 31 belakang 33.. Wink
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 172
Join date : 2012-04-26
Location : klang

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Jun 07, 2012 9:01 am

aku kengkadang bedua....so masuk depan 28-30....blakang 32-34
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Thu Jun 07, 2012 10:30 am

lebih kurang saya gak tu..terbaek.. Twisted Evil
Back to top Go down
wanbeso
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2012-05-25
Age : 35
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Sat Jun 09, 2012 10:47 am

nak tanya semua , selalunyer bila kekerapan korang pam angin tayar.setiap kali servis ker camner or sebulan sekali?
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Sun Jun 10, 2012 5:22 pm

bagi aku..selalu cek angin 2mggu sekali..sbb xbegitu pecaya sgt dgn mesin2 angin kt stesen minyak ni. buat panduan rakan2, sila beli skali alat tyre pressure gauges bagi menjamin kesahihan tekanan tayar anda yg tepat!

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Sun Jun 10, 2012 5:42 pm

wanbeso wrote:
nak tanya semua , selalunyer bila kekerapan korang pam angin tayar.setiap kali servis ker camner or sebulan sekali?

ko leh rasa kot, siput korang rasa berat jer...pastu rasa corner pun tk sedap...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Tue Jun 12, 2012 6:19 am

puterapenang wrote:
wanbeso wrote:
nak tanya semua , selalunyer bila kekerapan korang pam angin tayar.setiap kali servis ker camner or sebulan sekali?

ko leh rasa kot, siput korang rasa berat jer...pastu rasa corner pun tk sedap...

betul tu..blh rasa x sedap dah..tp kalo nak lg selamat seminggu or dua minggu sekali..benda pun free, check la selalu.. cheers
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS   Today at 6:54 pm

Back to top Go down
 
Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Tekanan Angin / Tyre Pressure utk VTS / GTS
» Tekanan Tayar
» Tyre Pressure
» Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
» SYM 200 - Tire Pressure

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: