Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 kick starter...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
AuthorMessage
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: kick starter...   Wed Apr 18, 2012 5:54 am

BERJAYA!
dan melalui pengalaman manis itu tadi, confirm tak yah tarik brek kalo nak start guna jurus flying kick ni.... scratch
sekian wassalam.
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: kick starter...   Wed Apr 18, 2012 6:34 am

lockheed wrote:
BERJAYA!
dan melalui pengalaman manis itu tadi, confirm tak yah tarik brek kalo nak start guna jurus flying kick ni.... scratch
sekian wassalam.

tahniah...

hehe albino

p/s : masa servis cvt tu, suh mekanik cuci dan grease kan skali kick starter tu...baru le seemmmuuuuuuuttt je time guna kick start tu...hehe
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: kick starter...   Wed Apr 18, 2012 1:10 pm

Klu tak taruk grease rasa kena kerengga ye!
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: kick starter...   Thu Apr 19, 2012 3:22 am

luxdream wrote:
Sirapisamin wrote:
lockheed wrote:
guane sebenornya guna kick starter ni...jenuh aku terajang tak idup idup gak.
kena tarik brek ke masa nak menendang terajang tuh??

kena tekan brake kalo x takkan idup bro
issshhh...tak perlu tarik brake bro2 kelian..petua nye..

1)...dabel tongkat moto tu..
2)...switch on moto..
3)....pulas minyak sekali da cukup..
4)....sebaik nye pakai kasut..kalo pakai slipa tapak kaki nnti rasa sakit skit..
5)....tarik napas dalam dalam...
6)....ini lah masa nye..bediri atas starter tu(mesti buleh punye sebab starter tu keras ya amat)...
7)....enjut ke bawah dgn penoh kekuatan dan perasaan...

Kalo idup..senyum lee...kalo tak mau idup coba lah lagi...smpai menyampah..kalo tak mau jugak,tokan je elektrik starter tu...hehe...sok torai lagi...hehe...sekian.

AKhirnya dengan tendangan kali ketiga...siputku berjaya distart....huhuhuhu
sangat2 berguna petua diatas.....
memang kena pakai atleast sandal yg tebal la..pakai selipar kompem makan kaki..ekekke

TQ....TQ...
akan diamalkan seminggu sekali guna kaedah nie.. Smile
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: kick starter...   Thu Apr 19, 2012 4:47 am

aku dah try 3-4 kali minggu ni..GAGAL.. Crying or Very sad Crying or Very sad
lepas keluar peluh jantan, aku terus start pakai switch.. Laughing
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: kick starter...   Thu Apr 19, 2012 5:17 am

carliph wrote:
aku dah try 3-4 kali minggu ni..GAGAL.. Crying or Very sad Crying or Very sad
lepas keluar peluh jantan, aku terus start pakai switch.. Laughing

bang cube kaedah kat atas....
kalu tak boleh jugak try cam sy buat nie..
mula2 saya tak tarik brek belakang...so tak hidup..dua kali saya buat...
pastu try tarik brek.. pulas minyak sikit...tendang starter..alhamdullilah
ok..
Back to top Go down
luxdream
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 65
Join date : 2012-01-19

PostSubject: Re: kick starter...   Thu Apr 19, 2012 6:09 am

carliph wrote:
aku dah try 3-4 kali minggu ni..GAGAL.. Crying or Very sad Crying or Very sad
lepas keluar peluh jantan, aku terus start pakai switch.. Laughing
Masih gagal..?..ni mesti da lama x pakai starter tendang..iyea lah kan..elektrik starter kan ada..wat apa susah2 bazir tenaga kan?
Tapi bila ada satu fungsi moto x leh pakai rasa x pueh ati gak kan..oleh itu teruskan usaha anda..kick starter ni bila dh berfungsi..senang je lepas tu..
Brek x yah tarik sebenarnye,nk stat VTS ni bukan takat guna tenaga kaki,tp guna berat badan sekali..aku stat aku berdiri kt atas starter tu..pas tu..zaasss..enjut dgn kuat tp penoh sopan santun..cobak..cobak lagik.. Laughing
Back to top Go down
iezzad_jajad
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-10-27
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: kick starter...   Thu Apr 19, 2012 8:52 am

agak-agak kalu anda dh cuba lakukan teknik manual pd kick starter tue pun x boley.... apa kata korang terajang skali kat kick starter tue.... dh kena terajang nnt boleh la start siput anda tue.... hahahahahah <---- sila jgn gunakan teknik ini kerana ianya mmberikan kesan negatif pd kaki anda dan juga hati anda...harap mak long.... guwau jerrrrr lol!
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: kick starter...   Thu Apr 19, 2012 9:02 am

okay akan di usahakan lg..masalahnye, bila x lepas tu aku suh member aku buat..sekali trus start..hahha.. Laughing

kalo abis battery aku call dia suh dtg startkan la nampak gayanye..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: kick starter...   Thu Apr 19, 2012 11:28 am

Kick starter ini tidak sama spt kick starter matot biasa!
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: kick starter...   Thu Apr 19, 2012 12:20 pm

ADL BLL4477 wrote:
Kick starter ini tidak sama spt kick starter matot biasa!

Tumpukan more tenaga kepada kaki sebelah lalu 'KICK' the kick starter

InsyaAllah dengan lafaz Bismillah, akan hidup sipot anda

CUBA.........
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: kick starter...   Fri Apr 20, 2012 11:32 am

carliph wrote:
xMunchyz wrote:
Aku lepas dapat Siput neh, dah lime ari gune baru aku tergerak ati nak gune kick start .. Punye la susah ..
Lepas beriban2 kali try, baru la boleh ... Mampos ..

Dah 2-3 kali try, sonang sket nak start .. WeW...

bro, sebaik2 nye, dlm 2 minggu sekali, try la pakai kick starter.. Smile
ada beberapa sbb kita perlu buat mcm tu..

1. nak make sure kick starter tu elok dan berfungsi
2. nak familiarize cara2 nak pakai kick starter
3. nak kuatkan otot kaki

cheers

Haha .. nak kuatkan otot kaki ek? ouhh ..
baek .. akan aku ikot nasihat otai ...
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: kick starter...   Fri Apr 20, 2012 11:33 am

ADL BLL4477 wrote:
xMunchyz wrote:
Aku lepas dapat Siput neh, dah lime ari gune baru aku tergerak ati nak gune kick start .. Punye la susah ..
Lepas beriban2 kali try, baru la boleh ... Mampos ..

Dah 2-3 kali try, sonang sket nak start .. WeW...

Buat la ia sbg perhiasan saja!

haha .. mane boleh .. perlu digunakan di saat2 genting wooh ..
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: kick starter...   Sat Apr 21, 2012 2:30 am

lockheed wrote:
BERJAYA!
dan melalui pengalaman manis itu tadi, confirm tak yah tarik brek kalo nak start guna jurus flying kick ni.... scratch
sekian wassalam.

TAHNIAH atas kejayaan anda....
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: kick starter...   Sat Apr 21, 2012 2:32 am

xMunchyz wrote:
ADL BLL4477 wrote:
xMunchyz wrote:
Aku lepas dapat Siput neh, dah lime ari gune baru aku tergerak ati nak gune kick start .. Punye la susah ..
Lepas beriban2 kali try, baru la boleh ... Mampos ..

Dah 2-3 kali try, sonang sket nak start .. WeW...

Buat la ia sbg perhiasan saja!

haha .. mane boleh .. perlu digunakan di saat2 genting wooh ..

betul2...memang amat diperlukan disaat genting...jamgan dibuang pula KICK tu,,,,
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: kick starter...   Sun Apr 22, 2012 10:26 am

aku rasa ler...masalah utama bkn psal susah start bila guna kick starter ni....
tp masalah sakit tapak kaki...tk gitu?
cube check tapak kaki masing2...ada lebam? What a Face
kalu la dierg wat besor skit...tkpun cover ngan getah ker..tkde la sakit sgt...

p/s : tapak kaki aku pun lebam sama... bounce
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: kick starter...   Sun Apr 22, 2012 6:55 pm

aku rasa teknik pulas minyak sikit,,tayar tarik sikit lawan arah rotation n tendang kickstart yg penah dipost (tak ingt mane) amat berkesan,,
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: kick starter...   Fri May 04, 2012 4:58 am

semalam tanye pomen, dia ckp selain dari ko cuba start pakai kick tu, dlm 2-3 minggu sekali, kalo xnak bg rosak blh jugak cuba kick time moto tgh start..kira xnak bg kick starter tu jam.. Smile
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: kick starter...   Fri May 04, 2012 8:09 am

Apa maksud moto tgh start? Injin tgh hidup ke?
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: kick starter...   Fri May 04, 2012 10:20 am

ADL BLL4477 wrote:
Apa maksud moto tgh start? Injin tgh hidup ke?

yeap..tgh idup.. Surprised
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: kick starter...   Wed May 16, 2012 3:45 pm

Owh!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: kick starter...   Today at 5:02 pm

Back to top Go down
 
kick starter...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
 Similar topics
-
» "Engkol" Kick Starter dah longgar
» kick starter...
» Warmachine Tactics - Kick starter - Khador model - Andrel Malakov - Complete
» moto xleh start
» Circle Starter List

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: