Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
luxdream
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 65
Join date : 2012-01-19

PostSubject: Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...   Wed Jan 25, 2012 6:50 am

salam warga SYM semua..aku nih baru semingu guna VTS 200 nih..takatni ok jee..cuma satu je yg aku rasa mengacau skit..sensor pemati enjin kt tongkat sisi tu..iyealah..kekadang masa ride nk brenti jap tanpa mati enjin..takkan nak dabel stand..ni nk tanya..cam mana nk buang sensor tu ek.?ada gak den belek colah-colah stand tu...tp tak nampak lak apo2...hehehe...
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...   Wed Jan 25, 2012 8:11 am

luxdream wrote:
salam warga SYM semua..aku nih baru semingu guna VTS 200 nih..takatni ok jee..cuma satu je yg aku rasa mengacau skit..sensor pemati enjin kt tongkat sisi tu..iyealah..kekadang masa ride nk brenti jap tanpa mati enjin..takkan nak dabel stand..ni nk tanya..cam mana nk buang sensor tu ek.?ada gak den belek colah-colah stand tu...tp tak nampak lak apo2...hehehe...

setakat ni.... saya masih lagi pakai menda alah ni....... moto siput ni jenis auto..... sebab tu untuk safety bila tongkat enjin kena mati........ bahaya kalau ada yg gatal tangan pulas.... terus jalan jer moto ni......
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...   Wed Jan 25, 2012 8:08 pm

fadzliSYM wrote:
luxdream wrote:
salam warga SYM semua..aku nih baru semingu guna VTS 200 nih..takatni ok jee..cuma satu je yg aku rasa mengacau skit..sensor pemati enjin kt tongkat sisi tu..iyealah..kekadang masa ride nk brenti jap tanpa mati enjin..takkan nak dabel stand..ni nk tanya..cam mana nk buang sensor tu ek.?ada gak den belek colah-colah stand tu...tp tak nampak lak apo2...hehehe...

setakat ni.... saya masih lagi pakai menda alah ni....... moto siput ni jenis auto..... sebab tu untuk safety bila tongkat enjin kena mati........ bahaya kalau ada yg gatal tangan pulas.... terus jalan jer moto ni......

setuju bro..tongkat biar 2 kaki baru stabil
Back to top Go down
kukubisu
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-12-07
Location : Putrajaya - Shah Alam

PostSubject: Re: Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...   Thu Jan 26, 2012 1:47 am

Saye dh cabut sensor tu cozsbb yg same ditambah pule dgn penggunaan alarm(klu tongkat tepi,xblh nak remote start)walhal tongkat skjp je..bro bukak sensor yg bulat kat bhg tongkat tepi,keluarkan n nyorokkan dlm body.jgn cabut kabel tu coz motor tak akan bole idup klu bro cabut.pastikan kedudukan tongkat mase bro cabut sensor tu adalah kedudulan tidak ditongkat.klu ditongkat,abis la,xmau idup lahi motor tu kekeke
Back to top Go down
luxdream
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 65
Join date : 2012-01-19

PostSubject: Re: Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...   Thu Jan 26, 2012 6:51 am

kukubisu wrote:
Saye dh cabut sensor tu cozsbb yg same ditambah pule dgn penggunaan alarm(klu tongkat tepi,xblh nak remote start)walhal tongkat skjp je..bro bukak sensor yg bulat kat bhg tongkat tepi,keluarkan n nyorokkan dlm body.jgn cabut kabel tu coz motor tak akan bole idup klu bro cabut.pastikan kedudukan tongkat mase bro cabut sensor tu adalah kedudulan tidak ditongkat.klu ditongkat,abis la,xmau idup lahi motor tu kekeke
ooo..gitu cara nye..nanti ada masa saya belek lah moto tu...mmg tongkat sisi tu di design gitu utk keselamatan..tp ada masa rasa tak sesuwai plak..hehe..
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...   Tue Jan 31, 2012 4:44 am

cara paling senang, joinkan dua wayar kat wiring tongkat tu (dia ada 3 wayar, ( 1- 12v , 2- ke sw relay 3- indicator alamp) , jadi bila turun tongkat, indicator kat meter akan nyala, ada safety sket...pas tu nak lagi bagus, sambungkan small buzzer ke wayar indicator tu,
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...   Today at 5:08 pm

Back to top Go down
 
Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...
» Object sensor for UIC student paita ani oi wa ko kbalu asa nku i-address ang mssge
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Enjin mati secara tiba2 di highway..
» Ekzos Sensor Problem

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: