Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 rpm meter vts200 tinggi gila

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Thu Mar 15, 2012 1:59 pm

Mie-G wrote:
teknologi skoter mmg cmtu, xleh celen ngn teknologi guna rantai dan sproket! Wink

Ooo baru teman paham!!!
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Thu Mar 15, 2012 6:10 pm

tue santai dalm keadaan kabut sikit abg din hehe,,

mmg terbaek speed tue huhu,,
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Thu Mar 15, 2012 6:16 pm

JOE564 wrote:
tue santai dalm keadaan kabut sikit abg din hehe,,

mmg terbaek speed tue huhu,,

Kabut jgn tecabut! Hmmm!!
Back to top Go down
noriminm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2012-03-19
Location : Shah Alam, U10

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Mon Mar 19, 2012 11:37 am

VTS ni boleh speed sampai 160 tak bro? sy br nak beli ni. Biasa bwk dlm speed tu,kat hiway.
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Mon Mar 19, 2012 12:02 pm

noriminm wrote:
VTS ni boleh speed sampai 160 tak bro? sy br nak beli ni. Biasa bwk dlm speed tu,kat hiway.

evo bole la bro..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Mon Mar 19, 2012 12:07 pm

noriminm wrote:
VTS ni boleh speed sampai 160 tak bro? sy br nak beli ni. Biasa bwk dlm speed tu,kat hiway.
xyah beli la bro, motot ni slow jer!
buat kecewa je kalau beli!
kalau nk laju tu, tggu amik maxsym..
kalau ada modal lebih, baik amik Gilera 500/800. xpun Tmax terus!!
lagi syiuuuuoookk!! cheers

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Mon Mar 19, 2012 2:51 pm

huhu....
laju tue.....
siput nie standard kedai 130km/h
nak lebih kena modi sikit huhu....
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Mon Mar 19, 2012 4:42 pm

hahaha... motot ni nak cecah 130 pun kekadang menderita nak tarik trottle..
klu nak cecah 160.. kena la amik lebih sikit..evo pun leh semput...
baik amik gilera 500 jee atau tunggu maxsym...
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Mon Mar 19, 2012 8:21 pm

Ya ampun!!
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Tue Mar 20, 2012 3:22 am

tgk la bentuk pun ....tkde la aerodinamik sgt...kalu nk laju...superbike la...
hehehehhe...160 tuuu...mau goyang gerudi atas highway tu... Very Happy
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Tue Mar 20, 2012 9:47 am

puterapenang wrote:
tgk la bentuk pun ....tkde la aerodinamik sgt...kalu nk laju...superbike la...
hehehehhe...160 tuuu...mau goyang gerudi atas highway tu... Very Happy

ya betol saya setuju dengan pendapat bro

tapi sepatutnye die bagi la up sket supaya agak berbaloi dengan rege RM9k++ yang kite bayar kat depa
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Tue Mar 20, 2012 12:32 pm

puterapenang wrote:
Mie-G wrote:
90kmh-110kmh mmg kelajuan yg best bg vts! Wink

tp bro...mcm tk padan ngan cc la ek...moto 110cc pun leh pi laju dr tu...
ker mmg teknologi mcm tu?
rabbit rabbit rabbit ..nak chelen?... teknologi CVT for scooter..?
chelen kat trafik light, atau starting naik bukit..., perah sesedap rasa
.....smoooothhh... motor lain sure tertinggal!! ...a t least rpm kene cecah 7500..

kat situ, motor rantai tak leh chelen!!! ..motor pakai rantai/gear losing power coz peak rpm, power dah peak! kene change gear, mase change gear pun dah losing momentum!!

ER-6 pun buleh tertinggal sekejap mase naik bukit!!!.... changing gear ngan peak rpm pada sesuatu gear yg buat motor rantai tak leh challenge CVT!!

be happy cheers cheers with your gondang machine!!
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Tue Mar 20, 2012 6:38 pm

Hoho itu mcm ka!
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Sun Apr 15, 2012 7:04 pm

Aku serious tak paham ngan RPM motor neh ..
Mule2 dapat motor, aku bwak ade la dlm 70km/h ke 85km/h ..
RMP ade la kat no 6 hampir2 ke 7 .. Tapi bile aku dah start bwk smp ke RPM 7, skali pulas je, tros nak pegi ke 7 .. pastuh try plak smp nak dekat RPM 8, skrg ni skali pulas laju je die nak dekat RPM 8 .. jadah nye .. xPaham aku .. Cuak aku .. Padehal bawak xSmp 100km/h pon ..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Sun Apr 15, 2012 8:33 pm

xMunchyz wrote:
Aku serious tak paham ngan RPM motor neh ..
Mule2 dapat motor, aku bwak ade la dlm 70km/h ke 85km/h ..
RMP ade la kat no 6 hampir2 ke 7 .. Tapi bile aku dah start bwk smp ke RPM 7, skali pulas je, tros nak pegi ke 7 .. pastuh try plak smp nak dekat RPM 8, skrg ni skali pulas laju je die nak dekat RPM 8 .. jadah nye .. xPaham aku .. Cuak aku .. Padehal bawak xSmp 100km/h pon ..

Mmg system dia begitu sb dia tidak guna rantai & sporket.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Mon Apr 16, 2012 3:52 am

xMunchyz wrote:
Aku serious tak paham ngan RPM motor neh ..
Mule2 dapat motor, aku bwak ade la dlm 70km/h ke 85km/h ..
RMP ade la kat no 6 hampir2 ke 7 .. Tapi bile aku dah start bwk smp ke RPM 7, skali pulas je, tros nak pegi ke 7 .. pastuh try plak smp nak dekat RPM 8, skrg ni skali pulas laju je die nak dekat RPM 8 .. jadah nye .. xPaham aku .. Cuak aku .. Padehal bawak xSmp 100km/h pon ..
aku pun xpaham apa yg ko maksudkan ni. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Mon Apr 16, 2012 4:12 am

xMunchyz wrote:
Aku serious tak paham ngan RPM motor neh ..
Mule2 dapat motor, aku bwak ade la dlm 70km/h ke 85km/h ..
RMP ade la kat no 6 hampir2 ke 7 .. Tapi bile aku dah start bwk smp ke RPM 7, skali pulas je, tros nak pegi ke 7 .. pastuh try plak smp nak dekat RPM 8, skrg ni skali pulas laju je die nak dekat RPM 8 .. jadah nye .. xPaham aku .. Cuak aku .. Padehal bawak xSmp 100km/h pon ..

okay, selamat datang ke dunia scooter bro.. Very Happy
itulah dia karekter skuter, cvt, belt dll.. Surprised

bila start dari statik, cuba bro terus sentap smpai rpm8, moto xde la trus laju smpai 110kmh..tapi dia akan naik dan bila dah stabil, rpm masih maintain dekat 8, masa tu motor akan dapat kelajuan ideal..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Mon Apr 16, 2012 5:15 am

Itula dia scooter!
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Fri Apr 20, 2012 11:37 am

Mie-G wrote:
xMunchyz wrote:
Aku serious tak paham ngan RPM motor neh ..
Mule2 dapat motor, aku bwak ade la dlm 70km/h ke 85km/h ..
RMP ade la kat no 6 hampir2 ke 7 .. Tapi bile aku dah start bwk smp ke RPM 7, skali pulas je, tros nak pegi ke 7 .. pastuh try plak smp nak dekat RPM 8, skrg ni skali pulas laju je die nak dekat RPM 8 .. jadah nye .. xPaham aku .. Cuak aku .. Padehal bawak xSmp 100km/h pon ..
aku pun xpaham apa yg ko maksudkan ni. Very Happy

ko tak pahm .. huhu .. penat aku tules pepnjg tanpa short form neh .. ceh ..
xDe la .. mule2 dpt moto bwk dlm 70km/j = RPM 6/7 .. Bile dah aku start bwk lebih 80km/j die tmbh jd RPM 8 .. skrg neh skali pulas je tros pegi RPM 7 ke RPM 8 .. padehal xLaju mane pon bwk .. kot le aku hentam 110km/j ke .. huhu ...
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Fri Apr 20, 2012 11:38 am

carliph wrote:
xMunchyz wrote:
Aku serious tak paham ngan RPM motor neh ..
Mule2 dapat motor, aku bwak ade la dlm 70km/h ke 85km/h ..
RMP ade la kat no 6 hampir2 ke 7 .. Tapi bile aku dah start bwk smp ke RPM 7, skali pulas je, tros nak pegi ke 7 .. pastuh try plak smp nak dekat RPM 8, skrg ni skali pulas laju je die nak dekat RPM 8 .. jadah nye .. xPaham aku .. Cuak aku .. Padehal bawak xSmp 100km/h pon ..

okay, selamat datang ke dunia scooter bro.. Very Happy
itulah dia karekter skuter, cvt, belt dll.. Surprised

bila start dari statik, cuba bro terus sentap smpai rpm8, moto xde la trus laju smpai 110kmh..tapi dia akan naik dan bila dah stabil, rpm masih maintain dekat 8, masa tu motor akan dapat kelajuan ideal..

haha .. aku pon tak penah gune moto .. baru first time pakai . jgn le kondem2 aku .. malu taw .. huhuk .. lesen pon L lagik .. wakakkakak
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Fri Apr 20, 2012 12:25 pm

xMunchyz wrote:
Mie-G wrote:
xMunchyz wrote:
Aku serious tak paham ngan RPM motor neh ..
Mule2 dapat motor, aku bwak ade la dlm 70km/h ke 85km/h ..
RMP ade la kat no 6 hampir2 ke 7 .. Tapi bile aku dah start bwk smp ke RPM 7, skali pulas je, tros nak pegi ke 7 .. pastuh try plak smp nak dekat RPM 8, skrg ni skali pulas laju je die nak dekat RPM 8 .. jadah nye .. xPaham aku .. Cuak aku .. Padehal bawak xSmp 100km/h pon ..
aku pun xpaham apa yg ko maksudkan ni. Very Happy

ko tak pahm .. huhu .. penat aku tules pepnjg tanpa short form neh .. ceh ..
xDe la .. mule2 dpt moto bwk dlm 70km/j = RPM 6/7 .. Bile dah aku start bwk lebih 80km/j die tmbh jd RPM 8 .. skrg neh skali pulas je tros pegi RPM 7 ke RPM 8 .. padehal xLaju mane pon bwk .. kot le aku hentam 110km/j ke .. huhu ...

owh, kiranya bila mula2 pulas throttle nk gerak tu, rpm dah naik sampai 7-8k?
bahaya tu..kasi pomen check tgk kot ada mslh ngn belting atau benda lain.
biasa dlm 4-5k rpm, motot dh gerak.
berat badan ideal x?hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Sat Apr 21, 2012 3:04 am

kesimpulan..memang SYM GTS/VTS/EVO akan menunjuk kan HIGH RPM ...tak tau macam na dengan MAXSYM lagi...
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Tue Apr 24, 2012 7:06 pm

Mie-G wrote:
xMunchyz wrote:
Mie-G wrote:
xMunchyz wrote:
Aku serious tak paham ngan RPM motor neh ..
Mule2 dapat motor, aku bwak ade la dlm 70km/h ke 85km/h ..
RMP ade la kat no 6 hampir2 ke 7 .. Tapi bile aku dah start bwk smp ke RPM 7, skali pulas je, tros nak pegi ke 7 .. pastuh try plak smp nak dekat RPM 8, skrg ni skali pulas laju je die nak dekat RPM 8 .. jadah nye .. xPaham aku .. Cuak aku .. Padehal bawak xSmp 100km/h pon ..
aku pun xpaham apa yg ko maksudkan ni. Very Happy

ko tak pahm .. huhu .. penat aku tules pepnjg tanpa short form neh .. ceh ..
xDe la .. mule2 dpt moto bwk dlm 70km/j = RPM 6/7 .. Bile dah aku start bwk lebih 80km/j die tmbh jd RPM 8 .. skrg neh skali pulas je tros pegi RPM 7 ke RPM 8 .. padehal xLaju mane pon bwk .. kot le aku hentam 110km/j ke .. huhu ...

owh, kiranya bila mula2 pulas throttle nk gerak tu, rpm dah naik sampai 7-8k?
bahaya tu..kasi pomen check tgk kot ada mslh ngn belting atau benda lain.
biasa dlm 4-5k rpm, motot dh gerak.
berat badan ideal x?hehehe

bkn le mase starting tuh .. kalo starting dah tros 7-8k mau cuak aku nak naek motor tuh .. haha ~
berat badan tuh mmg xIdeal sgt la .. huhu ~ (kenderaan berat di sebelah kiri la katakan)
kah3x ...

camneh le senang cite .. bile aku dah start bwk dan pulas smp rpm 8k, skrg ni die nye jarum mmg senang sgt pegi ke 8k .. dulu mase mule2 bawak susah nak cecah 8k .. walopon aku bwk dlm kelajuan yg sama .. tu je ~ hehe ~
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Wed Apr 25, 2012 3:20 am

nak tanya buat masa ni moto aku ni gila skit...

speedo meter 100 km/j, RPM dah 7.5 dah... normal ke tuh?
kalau 110 km/j, RPM dah 8....

macam tak normal je...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Wed Apr 25, 2012 3:49 am

koji wrote:
nak tanya buat masa ni moto aku ni gila skit...

speedo meter 100 km/j, RPM dah 7.5 dah... normal ke tuh?
kalau 110 km/j, RPM dah 8....

macam tak normal je...
tanda2 nk kena service cvt atau tukar belt! Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: rpm meter vts200 tinggi gila   Today at 6:59 pm

Back to top Go down
 
rpm meter vts200 tinggi gila
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 Similar topics
-
» rpm meter vts200 tinggi gila
» Speedo meter untuk sym vts 200
» setting jam di meter siput
» Meter Minyak Pening
» Gila Monster

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: