Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Helmet yg terbaik utk VTS200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
RR
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-07-06
Age : 31

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Mon Jul 15, 2013 5:40 pm

Salam Ramadan.. Saya newbies kat cni.. baru jer angkat 2nd hand siput VTS200.. pastu angkat helmet fullfaced.. tapi awal2 agak ragu2 sbb ramai dok perli pakai skuter tapi helmet fullface.. :)skrg ok dah..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Tue Jul 16, 2013 2:54 am

RR wrote:
Salam Ramadan.. Saya newbies kat cni.. baru jer angkat 2nd hand siput VTS200.. pastu angkat helmet fullfaced.. tapi awal2 agak ragu2 sbb ramai dok perli pakai skuter tapi helmet fullface.. :)skrg ok dah..

Salam bro. lantak p lah apa orang nak kata - kalau nak terjadi apa apa pun semasa diatas jalan tu yang nak sakit kita bukan yang dok mengata tapi kita - atas faktor keselamatan,full face helmet adalah yang terbaik bagi melindungi kepala (terlanjut cakap pasal keselamatan ni teringat saya pada satu iklan syarikat Shell yang berbunyi " IF YOU THINK SAFETY IS EXPENSIVE THAN TRY ACCIDENT" yang membawa maksud sekiranya kita sangka berbelanja demi keselamatan ini mahal - sekiranya berlaku sesuatu kemalangan contohnya guna helmet murahan,bukan setakat mungkin kehilangan nyawa bah kan kos perubatan, kos sara diri dan bermacam macam kos lagi yang belipat kali ganda dari kos membeli helmet atau jacket terbaik demi keselamatan kepala dan tubuh semasa menunggang - kesimpulannya fikir fikir kan lah...
Back to top Go down
Admin
Admin


Posts : 21
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Selangor

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Tue Jul 16, 2013 5:50 am

ambe sokong abam mkgibran Cool 
Back to top Go down
http://symforumclub.forumotion.com
RR
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-07-06
Age : 31

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Tue Jul 16, 2013 7:30 am

mkgibran - terbaik la.. Smile apsal saya tak dpt nak upload gambar ni? (biasa la newbies) Razz
selamat berpuasa dan tunggang dengan selamat semua!
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Wed Jul 17, 2013 4:21 am

Sy beli helmet brand MHR ff flip up. Ada baca dlm manual pasal helmet tuko bile dh 5thn. So perlu ikut ke even helmet ok no accident?

Ada pdpt?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Wed Jul 17, 2013 6:05 am

atoks_11 wrote:
Sy beli helmet brand MHR ff flip up. Ada baca dlm manual pasal helmet tuko bile dh 5thn. So perlu ikut ke even helmet ok no accident?

Ada pdpt?
Salam, ikut jangka hayat (dalam helmet yang macam styrofoam guna untuk menyerap hentakan) ianya akan semakin berkurangan daya menerima hentakan semasa kemalangan dan atas sebab itu disyorkan helmet diganti setiap lima tahun walaupun tidak pernah jatuh dan apatah lagi kalau helmet yang kerap jatuh pun disyorkan diganti kerana semakin hilang daya menerima hentakan. Sebab tu kalau beli helmet tengok tarikh pengeluaran dan helmet yang dijual sampai discount 70% ke 80% pun melambak kat ebay pasal dah hampiri jangka hayat. Dinegara barat boleh menjadi kesalahan dan tidak dilindungi insuran sekiranya menggunakan helmet yang sudah pupus jangka hayat nya tapi kat Malaysia (Boleh Land) gunalah helmet walaupun yang hanya tinggal kulit luar pun dikira ok (janji helmet yang sirim approved punya)...apa pun SAFETY FIRST yang lain lain tu come second...
Back to top Go down
aidilrashidi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-06-10
Age : 35

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Wed Jul 17, 2013 9:04 am

aksesori berkualiti untuk riders di malaysia amatlah mahal....rasanya tak mampu "rakyat biasa" nk tukar helmet top qualiti tiap 5thun...appolo gabus pun orang paki sampai tinggl tempurung jer...hahhaha

gomen kena amek perhatian pasal benda2 mcm ni...br la budaya riders di malaysia akan berkembang baik
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Thu Jul 18, 2013 6:41 am

Terima kasih bro.


Saya baru hantar emel pada helmet brand yg digunapakai skrg mintak guide cek manufacture date. Riso jugak mikio safety helmet.




mkgibran wrote:
atoks_11 wrote:
Sy beli helmet brand MHR ff flip up. Ada baca dlm manual pasal helmet tuko bile dh 5thn. So perlu ikut ke even helmet ok no accident?

Ada pdpt?
Salam, ikut jangka hayat (dalam helmet yang macam styrofoam guna untuk menyerap hentakan) ianya akan semakin berkurangan daya menerima hentakan semasa kemalangan dan atas sebab itu disyorkan helmet diganti setiap lima tahun walaupun tidak pernah jatuh dan apatah lagi kalau helmet yang kerap jatuh pun disyorkan diganti kerana semakin hilang daya menerima hentakan. Sebab tu kalau beli helmet tengok tarikh pengeluaran dan helmet yang dijual sampai discount 70% ke 80% pun melambak kat ebay pasal dah hampiri jangka hayat. Dinegara barat boleh menjadi kesalahan dan tidak dilindungi insuran sekiranya menggunakan helmet yang sudah pupus jangka hayat nya tapi kat Malaysia (Boleh Land) gunalah helmet walaupun yang hanya tinggal kulit luar pun dikira ok (janji helmet yang sirim approved punya)...apa pun SAFETY FIRST yang lain lain tu come second...
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Thu Jul 18, 2013 6:46 am

Apa yg bro bgtau ni mmg sah betul. Tp kan 5 tahun cukup panjang dan rasanya helmet klu jenis org tak jaga mmg calar balar dan masuk tahun ke 3 dh cukup modal utk beli helmet baru yg akan tahan lg 5 thn.

Klu simpan RM1 sehari x 3 tahun = Rm1095. So boleh ler beli helmet yg mahal2 dan quality tul tak?




aidilrashidi wrote:
aksesori berkualiti untuk riders di malaysia amatlah mahal....rasanya tak mampu "rakyat biasa" nk tukar helmet top qualiti tiap 5thun...appolo gabus pun orang paki sampai tinggl tempurung jer...hahhaha

gomen kena amek perhatian pasal benda2 mcm ni...br la budaya riders di malaysia akan berkembang baik
Back to top Go down
aidilrashidi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-06-10
Age : 35

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Fri Jul 19, 2013 10:08 am

atoks_11 wrote:
Apa yg bro bgtau ni mmg sah betul. Tp kan 5 tahun cukup panjang dan rasanya helmet klu jenis org tak jaga mmg calar balar dan masuk tahun ke 3 dh cukup modal utk beli helmet baru yg akan tahan lg 5 thn.

Klu simpan RM1 sehari x 3 tahun = Rm1095. So boleh ler beli helmet yg mahal2 dan quality tul tak?




aidilrashidi wrote:
aksesori berkualiti untuk riders di malaysia amatlah mahal....rasanya tak mampu "rakyat biasa" nk tukar helmet top qualiti tiap 5thun...appolo gabus pun orang paki sampai tinggl tempurung jer...hahhaha

gomen kena amek perhatian pasal benda2 mcm ni...br la budaya riders di malaysia akan berkembang baik

matematik tu dah betul tapi maklumlah org bergaji ciput ni...bila nak raya jer semua tempat kita korek:lol!:
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Mon Jul 22, 2013 8:02 am

Takpa bro. Kita beli ikut kemampuan.

In shaa Allah.

Sy cuma bg ilham so org lebih bersemangat nk beli yg terbaik. Sikit2 kumpul lama2 dpt byk. Sy yakin bro mesti boleh punya. Cool 






aidilrashidi wrote:
atoks_11 wrote:
Apa yg bro bgtau ni mmg sah betul. Tp kan 5 tahun cukup panjang dan rasanya helmet klu jenis org tak jaga mmg calar balar dan masuk tahun ke 3 dh cukup modal utk beli helmet baru yg akan tahan lg 5 thn.

Klu simpan RM1 sehari x 3 tahun = Rm1095. So boleh ler beli helmet yg mahal2 dan quality tul tak?




aidilrashidi wrote:
aksesori berkualiti untuk riders di malaysia amatlah mahal....rasanya tak mampu "rakyat biasa" nk tukar helmet top qualiti tiap 5thun...appolo gabus pun orang paki sampai tinggl tempurung jer...hahhaha

gomen kena amek perhatian pasal benda2 mcm ni...br la budaya riders di malaysia akan berkembang baik

matematik tu dah betul tapi maklumlah org bergaji ciput ni...bila nak raya jer semua tempat kita korek:lol!:
Back to top Go down
scoobie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2013-07-25
Location : Leisure Commerce Sq

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Thu Jul 25, 2013 10:08 am

sy tya chong motor nti moto kuar dpt helmet apa..
itu amoi ckp dpt helmet biasa jer tp visor cover penuh..lol! 
Back to top Go down
YUS_03
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-07-27
Age : 38

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Sat Jul 27, 2013 3:55 pm

Salam semua,...aku orang baru kat sini (dah kenalkan diri dah tp tak de sapa pun respon..bz kot)..saja nak menyampuk...aku la ni ada kat Thailand (Bangkok)..hehe...ada keja..org Thai ni memang suka sangat motor skuter macam2 jenis ada dari 35cc sampai 400cc+ yg aku tgk lah stakat ni..Malam ni aku nak g tempat jual helmet...nanti klu sempat aku ambik gambar n harga sekali..saja nak perangat korang...
Back to top Go down
RR
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-07-06
Age : 31

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Sat Jul 27, 2013 8:06 pm

Salam Ramadan.. ni gambo helmet saya yang tak seberapa.. afro 
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Mon Jul 29, 2013 4:33 am

YUS_03 wrote:
Salam semua,...aku orang baru kat sini (dah kenalkan diri dah tp tak de sapa pun respon..bz kot)..saja nak menyampuk...aku la ni ada kat Thailand (Bangkok)..hehe...ada keja..org Thai ni memang suka sangat motor skuter macam2 jenis ada dari 35cc sampai 400cc+ yg aku tgk lah stakat ni..Malam ni aku nak g tempat jual helmet...nanti klu sempat aku ambik gambar n harga sekali..saja nak perangat korang...

ada yang terlepas pandang la tu kot.
Jgn lupa post bro, kot2 bleh kirim.. Smile

Lawo helmet RR.
brp modal tu?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Wed Jul 31, 2013 5:43 am

Teman punya buatan malaysia je... Made from Penang

Bako jgn tak bako...


Warna menjadi pilihan hati



Full review
Back to top Go down
scoobie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2013-07-25
Location : Leisure Commerce Sq

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Wed Jul 31, 2013 6:49 am


brp ongkosnya atoks..
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Wed Jul 31, 2013 7:00 am

Segan pulak nk bgtau tp nanti mesti tak percaya Very Happy 

RM asai = RM550, Teman dpt RM250 je. Kt kedai tpt beli motor tu helmet display punya tp baru lg dan bkn lama punye.

Teman beli moto dpt Jeket SYM, Glove, Disc Lock (tak pakai pun tp beli brand Oxford dkt Welly Batu Caves), Helmet FF (Arai tiruan). Tp teman reject Helmet free tu sbb xde SIRIM kang nanya tahan JPJ dpt saman. Lastnye teman mandang ke langit (rak display helmet), teruih berkenan nk yg itu, dia pun bg ler dgn RM disebutkan di atas tu...

Sekian dr teman...


scoobie wrote:

brp ongkosnya atoks..
Back to top Go down
scoobie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2013-07-25
Location : Leisure Commerce Sq

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Wed Jul 31, 2013 7:06 am

wah atoks mmg bertuah..siap mandang ke langit lg..
Back to top Go down
Ghaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2013-07-30
Age : 41

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Wed Jul 31, 2013 7:13 am

Bro atoks, MHR ni jenis flip up ke?

kalo angkat MHR Sparx ok ke? Sape2 pernah try?
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Wed Jul 31, 2013 7:20 am

Tulah... tuah aym nmpk di kaki, tuah manusia siapa yg tahu afro 


scoobie wrote:
wah atoks mmg bertuah..siap mandang ke langit lg..
Back to top Go down
RR
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-07-06
Age : 31

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Fri Aug 02, 2013 7:39 am

Mie-G harga asal RM470 dapat promotion 270 di Kota Kinabalu Sabah. Smile
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Fri Aug 02, 2013 9:54 am

RR wrote:
Mie-G harga asal RM470 dapat promotion 270 di Kota Kinabalu Sabah. Smile
memang harga range rm200-rm300 je rasanya, kalau yg fullface tu.
yg flipup ni blm jmpa lg kt semenanjung.
menarik btl!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Wan Fadhli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2013-08-14
Age : 34

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Thu Aug 15, 2013 12:16 pm

Salam perkenalan kepada otai-otai..

Nak tumpang tanya pasal helmet untuk SYM VTS 200 insyaALlah kuar Sabtu ni..kalau helmet flip up YEMA ni ok ke?brand cina katanya..





Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Fri Aug 16, 2013 5:30 am

Helmet ni ada chop SIRIM x?
kalau ada tu, yakin skit nk pakai.
kalau kena tahan ngn abam J pun xde la gelabah. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Helmet yg terbaik utk VTS200   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
Helmet yg terbaik utk VTS200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 16Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» Helmet yg terbaik utk VTS200
» tips terbaik lepas beli vts200 second hand
» Refurbish Helmet
» Mock 5 helmet
» alarm terbaik dan termurah

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: