Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 betulkah setiap 1000km kena servis vts200?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Fri Jan 11, 2013 3:03 am

erwanshah wrote:
mkgibran wrote:
Bila disyorkan tukar minyak enjin pada 300km yang pertama dan seterusnya 1000km tu sewajarnya dipatuhi saja kerana tidak ada mana mana pakar enjin yang dapat memberikan jaminan 100% enjin baru adalah bersih tanpa ada sisa sisa logam halus yang masih terperangkap atau terhakis didalam enjin baru. Untuk jangka masa panjang seeloknya ditukar mengikut jadual. Kekadang orang orang kita ni cuba nak jadi pakar lebih dari pakar sebenar termasuk lah mekanik yang mengatakan tunggu sampai 1000km baru tukar.
Keduanya berapa ramai mekanik yang bila tukar minyak enjin ni drain minyak lama melalui engine oil filter plug ? tentu tak ramai kerana semua lebih suka buka drain plug yang disisi tu daripada yang dibawah enjin. sebaiknya disyorkan buka plug yang dibawah tu kerana kita juga boleh bersihkan oil filter tu sekali semasa proses menukar minyak enjin ni kerana dari filter tu kita boleh kesan serbuk logam yang terhakis hasil dari pergerakan enjin terperangkap dalam mesh wire filter ni. Sudah tentu bila mana minyak dibuang dari bawah ni ,isian semula akan lebih dari biasa (standard refill 800ml kalau dibuka dari oil filter mungkin kena tambah extra 100ml jadi total 900ml - apa pun guna dip stick untuk confirm)

bro bersihkan oil filter( oil strainer) tu pakai pe?

Guna petrol pun boleh tapi pasti dibersih sepenuhnya atau lap saja dengan kain bersih untuk buang kotoran tu
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Fri Jan 18, 2013 9:52 pm

dah bukak td masa buat servis tuka EO 1000km.. buat sendiri je... takde pape kotoran pon kat oil filter tu, so maleh nak bersihkan terus pasang balik.. maybe tunggu lama sket kot baru ada kotoran yg sangkut disitu...

skang, moto dah abes pantang.. dah full throttle pon, mmg betul la 130km/h shj.. rpm tak lepas redline.. so ikutkan full throttle all the way pon ok kot sbb enjin tak over rem
Back to top Go down
reezalio
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2012-12-20
Age : 39

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Jan 29, 2013 7:44 pm


hehehe... genap 31 Disember 2012 siput aku berusia 50000km... mintak tukar minyak daa... tapi tetap gagah membelah jalanraya...

Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Jan 31, 2013 4:12 am

Terbaik!
dah brp tahun umur tu bro?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Mar 14, 2013 3:55 pm

mkgibran wrote:
Bila disyorkan tukar minyak enjin pada 300km yang pertama dan seterusnya 1000km tu sewajarnya dipatuhi saja kerana tidak ada mana mana pakar enjin yang dapat memberikan jaminan 100% enjin baru adalah bersih tanpa ada sisa sisa logam halus yang masih terperangkap atau terhakis didalam enjin baru. Untuk jangka masa panjang seeloknya ditukar mengikut jadual. Kekadang orang orang kita ni cuba nak jadi pakar lebih dari pakar sebenar termasuk lah mekanik yang mengatakan tunggu sampai 1000km baru tukar.
Keduanya berapa ramai mekanik yang bila tukar minyak enjin ni drain minyak lama melalui engine oil filter plug ? tentu tak ramai kerana semua lebih suka buka drain plug yang disisi tu daripada yang dibawah enjin. sebaiknya disyorkan buka plug yang dibawah tu kerana kita juga boleh bersihkan oil filter tu sekali semasa proses menukar minyak enjin ni kerana dari filter tu kita boleh kesan serbuk logam yang terhakis hasil dari pergerakan enjin terperangkap dalam mesh wire filter ni. Sudah tentu bila mana minyak dibuang dari bawah ni ,isian semula akan lebih dari biasa (standard refill 800ml kalau dibuka dari oil filter mungkin kena tambah extra 100ml jadi total 900ml - apa pun guna dip stick untuk confirm)

Di sini juga mati2 dealer cakap suruh hantar servicing pertama bila cecah 1000 km. Tetapi di manual, mereka cadangkan pada 300 km, jadi saya hantar mengikut pada manual. Selepas ini saya akan service bila cecah 1000 km, 2000 km dan seterusnya setiap 3000 km.
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Mar 14, 2013 6:18 pm

gusruh wrote:
mkgibran wrote:
Bila disyorkan tukar minyak enjin pada 300km yang pertama dan seterusnya 1000km tu sewajarnya dipatuhi saja kerana tidak ada mana mana pakar enjin yang dapat memberikan jaminan 100% enjin baru adalah bersih tanpa ada sisa sisa logam halus yang masih terperangkap atau terhakis didalam enjin baru. Untuk jangka masa panjang seeloknya ditukar mengikut jadual. Kekadang orang orang kita ni cuba nak jadi pakar lebih dari pakar sebenar termasuk lah mekanik yang mengatakan tunggu sampai 1000km baru tukar.
Keduanya berapa ramai mekanik yang bila tukar minyak enjin ni drain minyak lama melalui engine oil filter plug ? tentu tak ramai kerana semua lebih suka buka drain plug yang disisi tu daripada yang dibawah enjin. sebaiknya disyorkan buka plug yang dibawah tu kerana kita juga boleh bersihkan oil filter tu sekali semasa proses menukar minyak enjin ni kerana dari filter tu kita boleh kesan serbuk logam yang terhakis hasil dari pergerakan enjin terperangkap dalam mesh wire filter ni. Sudah tentu bila mana minyak dibuang dari bawah ni ,isian semula akan lebih dari biasa (standard refill 800ml kalau dibuka dari oil filter mungkin kena tambah extra 100ml jadi total 900ml - apa pun guna dip stick untuk confirm)

Di sini juga mati2 dealer cakap suruh hantar servicing pertama bila cecah 1000 km. Tetapi di manual, mereka cadangkan pada 300 km, jadi saya hantar mengikut pada manual. Selepas ini saya akan service bila cecah 1000 km, 2000 km dan seterusnya setiap 3000 km.

rsnye maintain je setiap 3000..klu poket tebal setiap 1000 pn bleh..hehe..
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Fri Mar 15, 2013 6:55 am

sy pakai minyak fully-syn castrol edge kete punya.. 15w-40
harga rm150.. skali isi 800ml, so leh buat 5 kali..
jimat sket banding beli 1liter kat kedai moto rm30 baru dpt semi...

minyak gear ambik lori punya..
manual GL3,4,5 hypoid 140..
harga dlm rm45-rm50 sebotol 4 liter...
pakai sampai muntah...
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Fri Mar 15, 2013 7:00 am

Senang cite, check je minyak enjin.. kalau kurang tambah (kena check leaking etc kalau kurang)... kalau kaler tak cantek.. tukar baru.. kalau poket tak tebal... tunggu ujung bulan le gamaknya.. Very Happy
Back to top Go down
ajeb
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-03-09
Age : 33
Location : Prima Damansara

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Mon Apr 08, 2013 6:31 pm

sok br sy nk g 1st servis.meter dah cecah 700 lebih.tp yg sy pelik sy xdapat pun buku servis/waranty yg sy dapat kertas yg kedai tu bg suruh servis kat kedai die.memang xde atau kedai tu xbagi.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Apr 09, 2013 4:12 am

mmg xdo bg pun Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Apr 09, 2013 8:22 am

erwanshah wrote:
sy pakai minyak fully-syn castrol edge kete punya.. 15w-40
harga rm150.. skali isi 800ml, so leh buat 5 kali..
jimat sket banding beli 1liter kat kedai moto rm30 baru dpt semi...

minyak gear ambik lori punya..
manual GL3,4,5 hypoid 140..
harga dlm rm45-rm50 sebotol 4 liter...
pakai sampai muntah...
terbaeekkkk!! bro...
sebabkan scooter ni bukannya specified pakai minyak JASO MA atau MB..... lebih baik pakai minyak keter jer...

tak tau plak aku hypoid 140 lori yg punya... kalu tau, ...dah lamer gi kedai lori.... he he he
aneiwei, ..aku pakai minyak gear motokar jer 80W/90.. 1 liter.. sebab byk sgt... ari ni isi overflow.... minggu depan tukar balik.... the he he.... tu namenyer pakai sampai muntah!!.... 1 liter ni byk lagi, ..tak tau la kalu 4 liter!!!.... buat cuci gear box pun tak abih!!
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Apr 11, 2013 6:20 am

longman wrote:
erwanshah wrote:
sy pakai minyak fully-syn castrol edge kete punya.. 15w-40
harga rm150.. skali isi 800ml, so leh buat 5 kali..
jimat sket banding beli 1liter kat kedai moto rm30 baru dpt semi...

minyak gear ambik lori punya..
manual GL3,4,5 hypoid 140..
harga dlm rm45-rm50 sebotol 4 liter...
pakai sampai muntah...
terbaeekkkk!! bro...
sebabkan scooter ni bukannya specified pakai minyak JASO MA atau MB..... lebih baik pakai minyak keter jer...

tak tau plak aku hypoid 140 lori yg punya... kalu tau, ...dah lamer gi kedai lori.... he he he
aneiwei, ..aku pakai minyak gear motokar jer 80W/90.. 1 liter.. sebab byk sgt... ari ni isi overflow.... minggu depan tukar balik.... the he he.... tu namenyer pakai sampai muntah!!.... 1 liter ni byk lagi, ..tak tau la kalu 4 liter!!!.... buat cuci gear box pun tak abih!!

uish, minyak gearbox kete 80w/90 tu cam cair sket compare.. kalau 140 pekat+lekit2... minyak gearbox manual lori.. ada tulis hypoid.. biler usha buku manual sama je spec, tu yg belasah tu.. minyak gearbox aku carik botol 1 liter tak jumper.. ni beli 4 liter punya bleh pakai 8 tahun kot.. haha... mmg isi sampai overflow tarak hal...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Apr 23, 2013 3:11 am

Nie nak tanya sikit.

Semalam pergi servicing percuma kali ketiga. Mintak kedai tukar minyak semi-sintetik sebab pada servicing kedua pakai minyak tu. Kedai cakap boleh pakai minyak biasa sebab motor selalu jalan dan tak ada beza minyak biasa dengan semi-sintetik. Betul ke cakap orang kedai tu dan ada masalah tak bila tukar-tukar minyak engine?
Back to top Go down
KiLaT
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-05-02
Age : 30

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu May 02, 2013 6:08 pm

Mie-G wrote:
100km atau 1000km?

menurut pandangan ijmak otai2 SYM,
tukar myk hitam selepas 300km pertama bertujuan utk buang keladak enjin. tukar jgk myk gear masa ni.
seterusnya tukar myk hitam selepas 1500km. myk gear xperlu ditukar tp jika mahu tukar pun boleh juga.
pada 2 peringkat ini, elok guna minyak enjin jenis mineral sahaja untuk mengelakkan pembaziran poket.

selepas masuk 3000km, boleh la tukar myk hitam menggunakan myk semi sintetik.
untuk penukaran myk hitam seterusnya, boleh la diulang setiap 2000km jika menggunakan myk htm jenis semi sintetik.

jadual utk penukaran myk gear plak, boleh dilakukan dengan formula 2 kali tukar myk hitam, tukar 1 kali myk gear.
utk service cvt plak, setiap 3 kali tukar myk hitam, boleh la service cvt. Wink

--------

Services CVT tu apa? Mahal ker? TQ king
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Fri May 03, 2013 4:05 am

KiLaT wrote:
Mie-G wrote:
100km atau 1000km?

menurut pandangan ijmak otai2 SYM,
tukar myk hitam selepas 300km pertama bertujuan utk buang keladak enjin. tukar jgk myk gear masa ni.
seterusnya tukar myk hitam selepas 1500km. myk gear xperlu ditukar tp jika mahu tukar pun boleh juga.
pada 2 peringkat ini, elok guna minyak enjin jenis mineral sahaja untuk mengelakkan pembaziran poket.

selepas masuk 3000km, boleh la tukar myk hitam menggunakan myk semi sintetik.
untuk penukaran myk hitam seterusnya, boleh la diulang setiap 2000km jika menggunakan myk htm jenis semi sintetik.

jadual utk penukaran myk gear plak, boleh dilakukan dengan formula 2 kali tukar myk hitam, tukar 1 kali myk gear.
utk service cvt plak, setiap 3 kali tukar myk hitam, boleh la service cvt. Wink

--------

Services CVT tu apa? Mahal ker? TQ king

bro leh tgk kt link ni. Biasa kedai caj rm20-rm25 utk service cvt ni.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
imannorhurairah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-08-20
Age : 31

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Aug 20, 2013 3:53 pm

Just.,for info minyak asl dlm enjen symgts200 ialah fully sin,,aku ckp base on pglman as pomen..
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Wed Aug 21, 2013 7:12 pm

sy pkai minyak itam jenis 'batu minyak'(guardian) rege dlm rm40..pomen kt kedai ckp minyak ni bagus..pomen tu ckp mnyak asal sym pon pkai brand 'batu minyak' betul k?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Aug 22, 2013 10:40 am

vts3162 wrote:
sy pkai minyak itam jenis 'batu minyak'(guardian) rege dlm rm40..pomen kt kedai ckp minyak ni bagus..pomen tu ckp mnyak asal sym pon pkai brand 'batu minyak' betul k?
Rock oil dgn SYM ada sign agreement kot! tu yg dpt sticker recommended! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
drclover_cleaver
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2013-09-05
Age : 37

PostSubject: Kali pertama service 300km   Thu Sep 05, 2013 5:26 am

baru je berkongsi hidup dgn TVS 200 ni. Baru seminggu tapi seminggu jugaklah berendam hujan tiap-tiap petang. Nak buat mcm mana, rezeki di kota KL ni kena ride dgn motor. Kalau tak perjalanan 30min boleh jadi 2 jam.

Saya nak tanya, meter dah 345km, bila baca manual katanya 300km dh kena service kan...? so nak tanya, berapa kos utk service motor VTS 200 ni..? Sila beri tunjuk ajar ye bang-abang sekalian... =)
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Sep 05, 2013 5:33 am

drclover_cleaver wrote:
baru je berkongsi hidup dgn TVS 200 ni. Baru seminggu tapi seminggu jugaklah berendam hujan tiap-tiap petang. Nak buat mcm mana, rezeki di kota KL ni kena ride dgn motor. Kalau tak perjalanan 30min boleh jadi 2 jam.

Saya nak tanya, meter dah 345km, bila baca manual katanya 300km dh kena service kan...? so nak tanya, berapa kos utk service motor VTS 200 ni..? Sila beri tunjuk ajar ye bang-abang sekalian... =)
kosnya adalah minyak hitam dan myk gear..labour caj free! Smile
kalau nk save lagi, tggu service 1000km. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Mon Sep 09, 2013 11:52 am


  1. Saya cadangkan bawa kedai di mana motor dibeli atau lebih baik SYM Service Center.

  2. Sbb perlu cek, pomen SYM bgtau enjin motor just pasang seketul dgn body dkt kilang SYM Penang. So tkt je klu ada problem pd engine yg kita tak pasti semasa enjin dihasilkan di Taiwan.

  3. Semak manual book dibekalkan dgn motor, normally 300kmh manual tu bgtau cek enjin je.

  4. Minyak Enjin = RM35x1 (Rock Oil), Minyak Gear = RM12x1. Klu enjin perlu 1.2liter so kedua2 tersebut perlu kali 2 = RM94





drclover_cleaver wrote:
baru je berkongsi hidup dgn TVS 200 ni. Baru seminggu tapi seminggu jugaklah berendam hujan tiap-tiap petang. Nak buat mcm mana, rezeki di kota KL ni kena ride dgn motor. Kalau tak perjalanan 30min boleh jadi 2 jam.

Saya nak tanya, meter dah 345km, bila baca manual katanya 300km dh kena service kan...? so nak tanya, berapa kos utk service motor VTS 200 ni..? Sila beri tunjuk ajar ye bang-abang sekalian... =)
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Today at 8:47 am

Back to top Go down
 
betulkah setiap 1000km kena servis vts200?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» betulkah setiap 1000km kena servis vts200?
» tips terbaik lepas beli vts200 second hand
» Acara menukar set jarum & servis carb GTS/VTS200
» vts200 kena speedtrap
» rpm meter vts200 tinggi gila

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: