Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 betulkah setiap 1000km kena servis vts200?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Mon Apr 23, 2012 5:45 am

apaizul wrote:


hah...kena tkr minyak hitam gak?
time aku g servis 300km kat Mat Moto, dia takde lak suh tukar minyak gear...dia suh tukar minyak hitam je...
dia cakap minyak hitam selain rockoil tak bagus untuk SYM, rockoil je yg ringan dan sesuai dengan SYM.
Memang aku dengar je la..sebab tgh weng baru lepas makan ubat sebab time tu demam...

otai2...seeking for ur advise.... TQ in advance.
Very Happy Very Happy Very Happy

ko tgk kat luar kedai dier, ...kalu signboard kedai motot dier ade logo batuminyak.... kompom!! hanya rockoil terbaek!!.. (kat kedai dier je la)..
kalu tak de logo batuminyak, ....tgk kat dlm kedai samada dier ada tampal certificate of genuine supplier for batuminyak.... kalu ade... sah.. batuminyak terbaek!! (utk kedai dier je la)...

kah! kah! kah!
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Mon Apr 23, 2012 6:12 am

hahahahaha memang la...dia dealer batuminyak..huhuhu

bro longman pakai mintak ape?
saya tgk bro longman ni org yg betul2 particular pasal minyak hitam.
ada nasihat tak..huhuhuhu
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Mon Apr 23, 2012 6:52 am

apaizul wrote:
hahahahaha memang la...dia dealer batuminyak..huhuhu

bro longman pakai mintak ape?
saya tgk bro longman ni org yg betul2 particular pasal minyak hitam.
ada nasihat tak..huhuhuhu
minyok selinda mu paka yg rekomen dlm manual jo la.. tak yah nak pening2... kang "kenaling". bukan nyer nak buat racing!!

gred 10W30.... mineral based pun tak pe.. (Nota: kalu enjin dah dibiasakan pakai sintetik.... emm tak de harapan... kene maintained sintetik).
10W30 gred yg ringan..... tapi tak berape sesswai utk ejin yg berusia atau high mileage kacawali enjin tu maintained pakai 10W30 dari mudo sampai ke tuo.

cuba jgk cari minyak castrol gred 10W30, tapi payah nak dpt. coz, castrol adalah yg terbaik. kene rajin jalan kedai spare part keter.
buat mase skang pakai ape yg senang jumpa (ie Pennzoil gred 10W30).
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Mon Apr 23, 2012 8:57 am

apai, try pasni try pakai castrol power 1 yg botol warna gold tu.
pstu try banding apa beza rasa dgn 'batuminyak' tu! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
xibo
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 249
Join date : 2012-03-11
Age : 32
Location : kampung jawa.klang

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Mon Apr 23, 2012 6:02 pm

Mie-G wrote:
apai, try pasni try pakai castrol power 1 yg botol warna gold tu.
pstu try banding apa beza rasa dgn 'batuminyak' tu! Very Happy

perbincangan para otai merupakan suatu rahmat buat kami yg newbie ni
terbaeklah..teruskan bermuzakarah ye para otai2.
lol!
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Apr 24, 2012 4:41 am

Quote :
minyok selinda mu paka yg rekomen dlm manual jo la.. tak yah nak pening2... kang "kenaling". bukan nyer nak buat racing!!

gred 10W30.... mineral based pun tak pe.. (Nota: kalu enjin dah dibiasakan pakai sintetik.... emm tak de harapan... kene maintained sintetik).
10W30 gred yg ringan..... tapi tak berape sesswai utk ejin yg berusia atau high mileage kacawali enjin tu maintained pakai 10W30 dari mudo sampai ke tuo.

cuba jgk cari minyak castrol gred 10W30, tapi payah nak dpt. coz, castrol adalah yg terbaik. kene rajin jalan kedai spare part keter.
buat mase skang pakai ape yg senang jumpa (ie Pennzoil gred 10W30).

TERBAEK LA TQVM cheers


Quote :
apai, try pasni try pakai castrol power 1 yg botol warna gold tu.
pstu try banding apa beza rasa dgn 'batuminyak' tu!


Mie-G brp rial castrol power 1 gold tu? huhuhuhu


Ok..soalan seterusnya... motor saya mileage 1000km dah nak hampir nie...
so nanti kena tukar minyak hitam dan minyak gear ke? TQ
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Apr 24, 2012 4:50 am

castrol tu rasanya xsilap dlm rm38 kt MMR.
nk murah, pegi beli kedai motot biasa, dlm rm32 gitu pastu bwk suh dia tkr.
tp still dia charge jgk..hehehe
ha'a, bleh tkr latu myk gear skali.
kalau nk murah dan boleh dipercayai, bertukat lah ke Petrol Canada. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mie/5005
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-12-28
Age : 45
Location : Subang

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Apr 24, 2012 8:38 am

Mie-G wrote:
castrol tu rasanya xsilap dlm rm38 kt MMR.
nk murah, pegi beli kedai motot biasa, dlm rm32 gitu pastu bwk suh dia tkr.
tp still dia charge jgk..hehehe
ha'a, bleh tkr latu myk gear skali.
kalau nk murah dan boleh dipercayai, bertukat lah ke Petrol Canada. Very Happy

mie g..

jadi ke servis mutut mggu ni

info lakasi kedai k..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Apr 24, 2012 8:55 am

Bro Mie, sorry xdpt nk reply sms.
henset kena block sbb xbyr bil!
hahaha...
InsyaAllah jadi nk service kt Man Sheng sabtu ni.
lokasi bleh rujuk kt thread bengkel pilihan.
pepehal kasi call sama saya ya.
sms tidak akan dibalas.hahahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mie/5005
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-12-28
Age : 45
Location : Subang

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Apr 24, 2012 12:21 pm

Mie-G wrote:
Bro Mie, sorry xdpt nk reply sms.
henset kena block sbb xbyr bil!
hahaha...
InsyaAllah jadi nk service kt Man Sheng sabtu ni.
lokasi bleh rujuk kt thread bengkel pilihan.
pepehal kasi call sama saya ya.
sms tidak akan dibalas.hahahaha

huhhuhuuu
oklah
mu carryong la wat kat c2
kawe g mmr je...adios
insya-allah kawe join ride gentingggg....yeeehaaaa
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Wed May 16, 2012 12:36 pm

Minyak hitam JTX1000 terbaik!!
Back to top Go down
Amirull Jaafar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2012-11-14
Age : 31
Location : Klang,Thrashcore City.

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Wed Nov 21, 2012 2:50 pm

Salam.

Nok tanya juga otai-otai VTS semuanya,minyak full synthetic sebenarnya bagus tak kita pakai untuk VTS?

Brand apa yang kiranya bagus untuk enjin VTS dan juga setiap ratus KM baru nak tukar ye?

Maaf pertanyaan dari newbie yang merangkak-rangkak.

Very Happy
Back to top Go down
http://www.facebook.com/amirulljaafar
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Nov 22, 2012 6:59 am

Amirull Jaafar wrote:
Salam.

Nok tanya juga otai-otai VTS semuanya,minyak full synthetic sebenarnya bagus tak kita pakai untuk VTS?

Brand apa yang kiranya bagus untuk enjin VTS dan juga setiap ratus KM baru nak tukar ye?

Maaf pertanyaan dari newbie yang merangkak-rangkak.

Very Happy
tak kira enjin besar ke, kecik ker, 2T ke 4T ker..
For better quality, refer yg botol printed “100% sintetik”.
ada beza fully sintetik & 100% sintetik.... hati2 ...sebab kita membayo utk quality minyak yg dihajati.. bukan pada nama sintetik shj.

sekadar berkongsi pengalaman dan perihal teknikal.
1. Jika pakai myk sintetik selang-seli dgn myk mineral… mngkn tak mememudarat engine (jangkapanjang).
2. Jika pakai minyak sintetik memanjang… alamatnya, enjin anda akan dahagakan minyak sintetik setiap kali servis tukar minyak!!... tiada harapan utk bertukar kembali ke mineral based oil.
3. Jika tukar jgk ke mineral based oil sesudah sekian lama pakai sintetik….. bermacam mslh akan timbul dari enjin… dan aku dan kawan aku dah mengalaminya sendiri.

Info ni telah dikongsi oleh pgrh bhgn teknikal JPJ, Ir. Mohd Dalip (boleh diikuti dlm byk forum dlm radio, MixFM, IKIM, KLFM, Radio 4, etc). Terlatest yg saya tahu, forum ni ade kat IKIM (Senin pkul 3? Boleh try dengo. Memang berguna).
Lagi satu quoted dari laman web technical (obersee)…. Ayatnya lebihkrg cam ni..
“If you are using synthetic oil for quite sometimes, try not to downgrade your engine oil to mineral based oil. Your engine can’t afford to accept/tolerate the low quality oil after being using high grade (synthetic) of oil for long period of time”.
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Nov 22, 2012 7:12 am

longman wrote:
Amirull Jaafar wrote:
Salam.

Nok tanya juga otai-otai VTS semuanya,minyak full synthetic sebenarnya bagus tak kita pakai untuk VTS?

Brand apa yang kiranya bagus untuk enjin VTS dan juga setiap ratus KM baru nak tukar ye?

Maaf pertanyaan dari newbie yang merangkak-rangkak.

Very Happy
tak kira enjin besar ke, kecik ker, 2T ke 4T ker..
For better quality, refer yg botol printed “100% sintetik”.
ada beza fully sintetik & 100% sintetik.... hati2 ...sebab kita membayo utk quality minyak yg dihajati.. bukan pada nama sintetik shj.

sekadar berkongsi pengalaman dan perihal teknikal.
1. Jika pakai myk sintetik selang-seli dgn myk mineral… mngkn tak mememudarat engine (jangkapanjang).
2. Jika pakai minyak sintetik memanjang… alamatnya, enjin anda akan dahagakan minyak sintetik setiap kali servis tukar minyak!!... tiada harapan utk bertukar kembali ke mineral based oil.
3. Jika tukar jgk ke mineral based oil sesudah sekian lama pakai sintetik….. bermacam mslh akan timbul dari enjin… dan aku dan kawan aku dah mengalaminya sendiri.

Info ni telah dikongsi oleh pgrh bhgn teknikal JPJ, Ir. Mohd Dalip (boleh diikuti dlm byk forum dlm radio, MixFM, IKIM, KLFM, Radio 4, etc). Terlatest yg saya tahu, forum ni ade kat IKIM (Senin pkul 3? Boleh try dengo. Memang berguna).
Lagi satu quoted dari laman web technical (obersee)…. Ayatnya lebihkrg cam ni..
“If you are using synthetic oil for quite sometimes, try not to downgrade your engine oil to mineral based oil. Your engine can’t afford to accept/tolerate the low quality oil after being using high grade (synthetic) of oil for long period of time”.

Info berguna...TQ
orang panjang...heheheh
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Nov 22, 2012 7:14 am

cmno plak kalau main tukar2 antara semi dn fully sintetik abam panjang? Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Nov 22, 2012 7:51 am

Mie-G wrote:
cmno plak kalau main tukar2 antara semi dn fully sintetik abam panjang? Very Happy

tukar2 atau berselang-seli jenis minyak setiap kali putaran servis tak apa.
cuma bila sejenis minyak tu dah dipakai lama, atau diulang sama jenis setiap kali servis.... pas tu nak tukau atau downgrade ke myk low quality dari high qulity sejak sekian lama... tu yg tak direkomen tuh!
connttooohhh....!! (kata isma halil);
....separuh sintetik dah pakai 3 kali serbes (3000 x 3 = 9000km)
pas tuh tukau mineral..... yg ni mngkin jadi mslh (kalu 9000km besi dlm enjin tu dah mesra ngan semi-sintetik la).

...kalu tiap kali 3000km serbes bertukau myk yg lain jenis. tu tak pe.

tapi setahu aku, ....eemmmmm semi-sintetik tak jadi mslh sebenarnya (dari pembacaan di khutub-khanah lebai google ni).... cuma yg byk isu ialah antara 100% sintetik ke mineral based/semi-sintetik ..sajer yg bermslh.

lagi satu... tak tahu la samda mslh ke idak!! latest API grade ialah SM/SN...??

kalu dah pakai grade SN dah lamer, ...then tukar ke grade SG pulak (downgrade jauh tu).... eeemmmm tak tahu la. coz tak jumpa lagi. atu tak dengo lagi dari en mat dalip.
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Nov 22, 2012 4:48 pm

Bro longman...
Apa beza plak 100% sintetik ngan fully sintetik...
Back to top Go down
Amirull Jaafar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2012-11-14
Age : 31
Location : Klang,Thrashcore City.

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Mon Nov 26, 2012 3:09 pm

rizaly96 wrote:
Bro longman...
Apa beza plak 100% sintetik ngan fully sintetik...

Betul juga tu Tuan.
Apa bezanya antara 100% sintetik dengan Fully Synthetic ?

Dari segi ayat,macam sama je.

Very Happy
Back to top Go down
http://www.facebook.com/amirulljaafar
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Mon Nov 26, 2012 8:36 pm

lepas tukar EO terus tekan lampu minyak..
reset..
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Nov 29, 2012 3:38 am

rizaly96 wrote:
Bro longman...
Apa beza plak 100% sintetik ngan fully sintetik...
eemmm...
minyak enjin ni ada 5 kategori tak silap... (atau 4 kategori?.... eemmm...tak igt la plak)...
Group I - mineral based
Group II - blended
Group III - sintetik
Group IV - scratch
Group V - 100% sintetik

Fully sintetik kategori grp III atau IV
100% sintetik group last skali.
dier ada bersangkutan dgn "PAO & ester"... susah plak aku nak expalin coz dah lamer tinggalkan benda2 ni...

fully sintetik tak semestinya 100% sintetik... mungkin 98%.. 2% maybe mineral..
tapi 100% sintetik memang piawww sintetik... semua based is sintetik (bak kater....reaction melalui makmal proses...).... so, it claim the best engine oil...

kalu salah tolon betulkan... amber bukar nyer terrer (based word terror...rist..?? Razz )
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Thu Nov 29, 2012 4:40 am

O I C

Patut fully ke tukar ke almost lee...
= Almost Sintetik...
Back to top Go down
musang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2012-12-01
Age : 31
Location : Seremban

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Jan 01, 2013 3:35 am

kompius.... smalam first servis 700km.
mati2 pomen tu suruh amik minyak jenama sykolene(??) API SG 10/40 semi sintetik(tak nah dengar brand sykolene) harga rm70+-
tp mata ni merayap tengok brand lain nampak HI REV dengan kelikatan sama tp gred API SM semi sintetik. harga rm27.

bukanlah harga jd persoalan sebab gred SM dan SG yg menjadi ukuran hamba.

skali pomen tu cakap minyak sykolene tu leh pakai smp 2000km... HIRev tu pulak dia kata 1000km saja.

persoalan... brapa jauh minyak itam tu leh guna bergantung pada jenamanya kah? atau kelikatan dan grednya kah???

geng2 VTS tolong nasihati kami new riders Idea
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Tue Jan 01, 2013 5:55 pm

Bila disyorkan tukar minyak enjin pada 300km yang pertama dan seterusnya 1000km tu sewajarnya dipatuhi saja kerana tidak ada mana mana pakar enjin yang dapat memberikan jaminan 100% enjin baru adalah bersih tanpa ada sisa sisa logam halus yang masih terperangkap atau terhakis didalam enjin baru. Untuk jangka masa panjang seeloknya ditukar mengikut jadual. Kekadang orang orang kita ni cuba nak jadi pakar lebih dari pakar sebenar termasuk lah mekanik yang mengatakan tunggu sampai 1000km baru tukar.
Keduanya berapa ramai mekanik yang bila tukar minyak enjin ni drain minyak lama melalui engine oil filter plug ? tentu tak ramai kerana semua lebih suka buka drain plug yang disisi tu daripada yang dibawah enjin. sebaiknya disyorkan buka plug yang dibawah tu kerana kita juga boleh bersihkan oil filter tu sekali semasa proses menukar minyak enjin ni kerana dari filter tu kita boleh kesan serbuk logam yang terhakis hasil dari pergerakan enjin terperangkap dalam mesh wire filter ni. Sudah tentu bila mana minyak dibuang dari bawah ni ,isian semula akan lebih dari biasa (standard refill 800ml kalau dibuka dari oil filter mungkin kena tambah extra 100ml jadi total 900ml - apa pun guna dip stick untuk confirm)
Back to top Go down
QCCSWK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2013-01-09
Age : 36
Location : Kuching Sarawak

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Wed Jan 09, 2013 5:58 am

Salam semua.. saya baru join forum ni. Siput gemuk dari Kuching. KM baru cecah 950 nak ikut brader2 sini service kalau cecah 1000. sebelum ni dah service 300. Setakat ni Alhamdullilah enjin sihat. Nice info dalam forum macam ni. Razz kalau ada mana2 kawan2 mutut ni dari Kuching/ Swk leh kongsi sama2 info kerana kurangnya tempat servis atau idea siput jenis ni di kuching. kalau mutut elegant banyak la yang pakai..
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Fri Jan 11, 2013 3:01 am

mkgibran wrote:
Bila disyorkan tukar minyak enjin pada 300km yang pertama dan seterusnya 1000km tu sewajarnya dipatuhi saja kerana tidak ada mana mana pakar enjin yang dapat memberikan jaminan 100% enjin baru adalah bersih tanpa ada sisa sisa logam halus yang masih terperangkap atau terhakis didalam enjin baru. Untuk jangka masa panjang seeloknya ditukar mengikut jadual. Kekadang orang orang kita ni cuba nak jadi pakar lebih dari pakar sebenar termasuk lah mekanik yang mengatakan tunggu sampai 1000km baru tukar.
Keduanya berapa ramai mekanik yang bila tukar minyak enjin ni drain minyak lama melalui engine oil filter plug ? tentu tak ramai kerana semua lebih suka buka drain plug yang disisi tu daripada yang dibawah enjin. sebaiknya disyorkan buka plug yang dibawah tu kerana kita juga boleh bersihkan oil filter tu sekali semasa proses menukar minyak enjin ni kerana dari filter tu kita boleh kesan serbuk logam yang terhakis hasil dari pergerakan enjin terperangkap dalam mesh wire filter ni. Sudah tentu bila mana minyak dibuang dari bawah ni ,isian semula akan lebih dari biasa (standard refill 800ml kalau dibuka dari oil filter mungkin kena tambah extra 100ml jadi total 900ml - apa pun guna dip stick untuk confirm)

bro bersihkan oil filter( oil strainer) tu pakai pe?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: betulkah setiap 1000km kena servis vts200?   Today at 6:58 pm

Back to top Go down
 
betulkah setiap 1000km kena servis vts200?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» betulkah setiap 1000km kena servis vts200?
» tips terbaik lepas beli vts200 second hand
» Acara menukar set jarum & servis carb GTS/VTS200
» vts200 kena speedtrap
» rpm meter vts200 tinggi gila

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: