Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 14 ... 24  Next
AuthorMessage
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Aug 16, 2011 10:27 am

Mie-G wrote:
Bro Putera9,
kalau ikutkan double signal tu mmg ada efek utk jgka masa pjg sbb dia tarik karen kuat..
utk elakkan masalah tu, tukar mentol signal tu ke mentol LED.
aritu saya tukar kat Man Sheng Pudu tu RM38 sepasang..kalau beli dan tukar sndrik lagi murah rasanya!

klau nk psg lampu2 aksesori tu, pastikan psg suis skali supaya senang nk ON OFF..
ON bila perlu sahaja. Wink

Terbaek saranan tu bro Mie-G,

Kalaulah ilmu penuh di dada mmg dah merelip dah sang siput den tu. Tapi jgn kata nk tukau sendiri mentol tu. Tgk wayar berselirat tu pn dah berselirat paler otak.hehehe... Tu ah, bl baca porum ni sume kater dok tukau led lg jimat dr filamen. Tp kadar kecerahan akan affect gak kn?
Aritu try antar kedai beli moto ni sowh dia psg led fog lamp....selamba badak jer pomen tu ckp, jgn ngengade xpenah dibuat dek org nk tebuk lubang psg lampu...si siput ni dh ckup cerah dah lampu dia....

Terkesima den, skrg ni, ni moto den ke moto dio?hampeh.com.my...klu xtaw tukau ngaku je ah, ni siap basuh den plak.....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Aug 16, 2011 10:52 am

hahahaa....bagus la pomen kedai ko beli tu bro!! Very Happy
jom pergi MMR jela..kumpul duit cukup, buat skali gus terus!
FogLamp, running light, F1 brake lamp, Air Horn, MForce CDI dan voltage stabilizer.
VS tu penting jgk utk pantau karen siput nih! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Aug 16, 2011 12:00 pm

Mie-G wrote:
hahahaa....bagus la pomen kedai ko beli tu bro!! Very Happy
jom pergi MMR jela..kumpul duit cukup, buat skali gus terus!
FogLamp, running light, F1 brake lamp, Air Horn, MForce CDI dan voltage stabilizer.
VS tu penting jgk utk pantau karen siput nih! Wink

Yaaaa...itu yg sebaeknya...
Harus kumpul or korek duit pas raya ni gi MMR
Kena wat major modi tuh...chaiyok chaiyok...
Back to top Go down
afroromeo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2011-08-02
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Fri Aug 19, 2011 9:44 am

VS mana yang elok & best value? Ada yg ori & ada yang sama tapi ciplak! susahlah nak buat pilihan.
Back to top Go down
joy6169
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 28
Join date : 2011-06-21
Location : Bukit Beruntung , Rawang

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Fri Aug 19, 2011 1:09 pm

jom bila nk pg buat fog lamp , leh gak join sekali , hahahaha
prosess menghabiskn duit
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Fri Aug 19, 2011 1:15 pm

sapa2 yg dpt bonus raya ni bole lah perabih kt moto,siput gondang ni nk beraya gak hehe....
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Fri Aug 19, 2011 7:35 pm

Pas raya ah kite pakat reramai g open house kt MMR...smbl2 sang siput sedang di modi boleh ah lepak TT kt mn2 smbil kenal2....kasik meriah skek
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sat Aug 20, 2011 12:25 pm

jgn lupe ajak gue...gue pon nak psg fog lamp tuh..
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sat Aug 20, 2011 2:08 pm

Heh, jom....kasik mengimarahkn majlis....konvoi reramai dr seremban
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sat Aug 20, 2011 3:16 pm

aku tunggu kat sana trus...haha...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sun Aug 21, 2011 1:46 pm

fog lamp warna kuning ada tak? selain oren dan biru? igt nak buat lain dari yang lain skit...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Mon Aug 22, 2011 3:56 am

wah, nk pasang foglamp ni amik masa jgk tau sbb nk kena bukak cover set depan tu!
kalau pakat nk pasang serentak, pendek kata seharian la kita berkampung kt MMR tu!!
hahaha...
Kohi, warna kuning pun ada selain merak, putih, biru, hijau! Cool

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Mon Aug 22, 2011 4:03 am

Mie-G wrote:
wah, nk pasang foglamp ni amik masa jgk tau sbb nk kena bukak cover set depan tu!
kalau pakat nk pasang serentak, pendek kata seharian la kita berkampung kt MMR tu!!
hahaha...
Kohi, warna kuning pun ada selain merak, putih, biru, hijau! Cool
wow..kalau kuning ada..mmg saya nak la...nampak macam fog light kereta skit...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Mon Aug 22, 2011 3:44 pm

Klu centu...jwbnye kena ah plan jalan2 raya + modi siput kt MMR....kite terjah rmh bro2 otai siput yg dekat2 MMR tu smbil mengeratkan silaturrahim...(ayat kaber sementara nk tggu sang siput siap dimake up kan)hehehe
Back to top Go down
jass80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 38
Join date : 2011-04-25

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Mon Aug 22, 2011 5:02 pm

jgn terOVER plak lampu2 nya ye rakan2..

nnti ada pulak yg kono panggil siput gondang I-City bergerak hehehe..

jgn marah - bln puasa nie.
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Mon Aug 22, 2011 5:10 pm

Heheheheh......I loike.....
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Aug 23, 2011 6:18 am

i like mat rempit

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 4:47 am

Alkisah....ingatkan nak tunggu dulu, bile free baru nk ke Puchong...memandangkan lampu bateri semakin bersinar2 dan bile memikirkan sayup2 mata memandang perjalanan kembali kepangkal jln nun di Semonyih....karang ada yg nampak dua susuk floresen menolak siput di tepian hiway..ku pujuk hati ini dan kugagahi jua kekedai acong yg cuma sepelaung dr opisku...

Dengan berbekalkan baju ujan floresen..kuredah jua ujan lebat beserta ribut petang semalam utk kekedai acong...

Sampai dah...
aku :chong, wa punya lampu bateri nyala la, bateri sudah ganti baru ma..
chong :ooo..itu u punya letipier (rectifier) sudah problem la..biasa la problem ni VTS..
aku : huh?? moto baru brapa bulan ni chong...
chong : hahaha..tak kira munya, ini abg baru 1 bulan klua kedai sudah problem letipier oo..(sambil tunjuk ade brader kt sblh aku..)
aku : bukan pasal salah or problem wiring ke?
chong : takkk adaaaa laaa...xtentu ma..ini barang nasib2 woo..

Aku tanye brader tu, betul ke? kenapa xclaim warranty? dia ckp xdpt psal semalamnya buat wiring running lights, ari ni problem rectifier..so, void warranty...alngkah sedihnya..terbang RM11+ kt Sym Segambut..charge barang je..free labour charge katanya..ada member dia tak ada buat wiring ape2 pun rectifier problem, tp nasib baik bleh claim warranty..so mmg nasib2 sapa kene problem ni..dan risiko lebih kepada yg ada buat modifikasi elektrikal..

Kuleburkan RM19+, ganti rectifier, mentol filamen signal depan belakang yg bakal menjahanamkan rectifier kuganti dengan LED yg menjimatkan penggunaan elektrik... mmg agak malap berbanding filamen, tp utk long term..agak berbaloi2 kate brader2 otai yg berkampung disana semalam sambil menunggu hujan reda...

Pengajaran....
1. Kurangkan penggunaan lampu2 yg xperlu disiang hari buta..huhuuu...
2. Pendawaian elektrikal di kedai yg diakui oleh rakan2 lain... Wink
3. Pasang Voltage Stabilizer utk memastikan penggunaan elektrik pd tahap yg diperlukan (klau ada volt meter lagi baik, tau charge yg sebenar)

"just my 2cents" What a Face
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 4:52 am

sila pamerkan gambiran apa itu 'rectifier' den tak tau menatang apa tuh....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 5:41 am

inila rupenye..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 5:44 am

rayzz wrote:
inila rupenye..
owhh menatang ni...RM19 kan...
petang ni aku nak ke harimau malaya berada di sana jam 5.30pm, nak check bateri sekali.

Apa bezanya 'mentol filamen signal' dengan LED? boleh proved kan dengan gambiran? sorry aku newbie bro, masih banyak perlu aku ketahui dan belajar.

_________________
I I love you SYM


Last edited by koji on Tue Nov 01, 2011 5:47 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 5:47 am

hushhh!! kat mane ade jual rm19 koji? aku nk beli sploh buat spare..huhuhuuuu

ptg ni kalo ujan susah la sket aku nk kesana, klau aku g pun lps maghrib smpai la aku..'dekat' kate..huhuuu
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 5:48 am

rayzz wrote:
hushhh!! kat mane ade jual rm19 koji? aku nk beli sploh buat spare..huhuhuuuu

ptg ni kalo ujan susah la sket aku nk kesana, klau aku g pun lps maghrib smpai la aku..'dekat' kate..huhuuu
eh 19+ heheh. yg (+) aku tak nampak bro..kekeke ratus jgk makannya.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 5:52 am

sedikit info dari FB berkenaan rectifier.

From KingFaizal KingAziz > SYM Owner

Mforce sedang menjalankan program rectifier upgrading utk VTS200 & EVO250i. Sila maklumkan kepada semua ahli kelab, utk datang ke pusat servis sym di alma, segambut & jb. Pertukaran rectifier adalah percuma. Lanjut sila hubungi saya. Tqvm. Asri manager after sales service sym m'sia.

Baru sembang dah ada benda ni.

Satu lagi petikan :

From Masrikamal Mansor-Mkong > SYM Owner

pemilik 200/250..tolong check rectifier motot anda...ada chop QC tak???Dengar kata kilang akan ganti new rectifier kerana rectifier sebeum ni banyak masalah....ada betul ka???


_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 5:57 am

huhuhuu..xpe2..dah nk dekat tengahari ni mate makin kabur..perut berbunyik2..paham2..hahaha

rm19+ tu pasal skali aku tukau mentol filamen (empat bijik..depan n blakang)


kepada mentol LED


LED kurang penggunaan elektrik, memanjangkan jangkahayat rectifier n bateri...tp kecerahannya agak 'kureng' berbanding filamen..tp kalau mlm ok je..terang jugak..huhuuu.. Wink
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Today at 8:44 am

Back to top Go down
 
Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 24Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 14 ... 24  Next
 Similar topics
-
» Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
» Sembang - sembang bola sepak Malaysia
» lampu bateri menyala sentiasa
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» lampu led utk brek kt coocase v5 tk menyala

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: