Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 13 ... 24  Next
AuthorMessage
chuggington
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2011-03-30
Age : 34
Location : Subang Bestari

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sat Apr 30, 2011 12:51 am

walawei...takut gue..batch moto kite lebih kurang same jer bro TK..pepehal tgu update dulu
Back to top Go down
loklak
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-04-30
Age : 29
Location : Damanasara-PPUM

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sat Apr 30, 2011 10:55 am

loklak pakai evo, tapi xper ker menyemak kat cini, tengok sume pakai 200.. hurmmm ingat nak modi wiring nak pasang running light dengan air horn.. tapi bila timbul isu load rectifier dengan load lamp accessories,.. cam takut lak.. dengan pic moto bro TK yang berasap tue.. lagi seram nak modi... Neutral
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sun May 01, 2011 1:30 pm

Mie-G wrote:
TK wrote:
Mintak sahabat2 komen pls.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1845261862709&set=a.1465029637141.2062760.1575523295&type=1&ref=nf

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1845526749331&set=a.1465029637141.2062760.1575523295&type=1&ref=nf
saya tolong tepek gambar nya ya!!


motot sapa ni bro TK? No No No

UPDATE 1.5.11

Salam. ok..Moto hantar ke Segambut, moto sempat tidor 1 mlm di Segambut. Punca kerosakan, tidak dapat dikenal pasti punca sebenar-benar kerosakn.......tapi.. sama-sama kita fikirkan.. 1 minggu umur motor TK tambah alarm + duble signal. 2 minggu kemuadian berasap spt dlm gambar....pomen kata punca bukan dpd alarm=duble signal yg dipasang, tapi kilang segambut kata punca adalah penambahan yg dibuat tadi. setelah perbincangan antara kilang disegambut dgn pomen..makan kilang setuju menukar part yg rosak iaitu: a) stater motor, b) signal condesor, c) batery relay.... inilah part yg kilang di Segambut ganti dan tanpa bayaran. dan.. pomen minta TK tambah lampu sport light led cerah (bukan biru) he he.. maka TK telah minta pomen cabut keluar alarm part yg dipasang dulu tuhh.. sekarang ni..kul 4.00 pm test ride dgn KDN keliling KL 5.00pm rest diTmn Jaya PJ. Alhamdulillah harap-harap tiada lagi gangguan sementara berlaku lagi.. insyallah.
Back to top Go down
loklak
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-04-30
Age : 29
Location : Damanasara-PPUM

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sun May 01, 2011 3:21 pm

ha... berpunca dari penambahan alarm+running light? mcm mana nie ni TK? baru pasang niat nak pasang alarm+running light,... terbantut nie.... pasal tambah sport light led cerah tue, tmbah kat ner? belakang ker? harap tambah lampu tue.. jgn berlaku benda yang sama nanti... peace cheers
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sun May 01, 2011 3:40 pm



tambah lampu sport light led cerah.
Back to top Go down
loklak
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-04-30
Age : 29
Location : Damanasara-PPUM

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sun May 01, 2011 5:02 pm

terang lagi bersuluh nampak.. heheeee....bagus2... LED xpakai kuasa sgt, xsama dengan bulp y pakai filamen, maknanya xkan bebankan rectifier, pakai la berderet pun - spoken by rahim sgmbut.... What a Face
Back to top Go down
mc7823q
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-04-05
Location : bdr sg long

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue May 03, 2011 1:35 pm

TK wrote:


tambah lampu sport light led cerah.

Hi bro tk.. How much for adding tis led fog light? Done by segambut sym so tis wont void warranty rite?
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue May 03, 2011 7:03 pm

mc7823q wrote:
TK wrote:


tambah lampu sport light led cerah.

Hi bro tk.. How much for adding tis led fog light? Done by segambut sym so tis wont void warranty rite?

Harga mungkin mahal laa..tapi TK bayar jerr sbb Kedai ni yg susah payah hantar moto ke Segambut..RM 70 jerr.
Back to top Go down
BigBear
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-04-18

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Fri May 06, 2011 5:21 am

Salam,

Nak tanya, MMR ada quote untuk pasang horn + running light Rm 240.. tukar bulub indicator light 4 biji dgn yg LED jadi RM 300 + upah pasang.. adakah ini harga berpatutan ? Rasa cam mahal tapi tak tau lah kalau ini market price..

So apa pendapat geng2 kat sini...
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sat May 07, 2011 4:10 pm

BigBear wrote:
Salam,

Nak tanya, MMR ada quote untuk pasang horn + running light Rm 240.. tukar bulub indicator light 4 biji dgn yg LED jadi RM 300 + upah pasang.. adakah ini harga berpatutan ? Rasa cam mahal tapi tak tau lah kalau ini market price..

So apa pendapat geng2 kat sini...

senang ko beli sendiri je hon siput dengan relay running light...hon beli kat jalan pasar..relay running light to p banyak kedai mutut ada jual...bawak p man sheng atau mmr pasang...bayar je upah pasang

hon siput jenis Stiebel atau Bosch Original antara RM55-RM145 (tengok jenis)
relay..cari yang sticker colour hijau RM25-RM30
Lampu Led nak pasang kena modify tambah capacitor supaya blinking lampu tak jadi laju ( Mungkin MMR caj RM300 tu pasal pakai hon Bosch yang high end...elok ko tanya model apa...LED tu kalau tak silap MMR pasang satu set dengan relay capacitor sekali)
Back to top Go down
loklak
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-04-30
Age : 29
Location : Damanasara-PPUM

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sat May 07, 2011 4:57 pm

edi, relay capacitor mana nak dapat? mmg lampu LED agak MALAP sikit ker berbanding lampu jenis filamen yang asal? sbb dah tukar 4 biji lampu LED tue... dan blinking dier cepat...
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sun May 08, 2011 4:03 pm

encikgalol wrote:
pakmattempe wrote:
bukan apa.. nanti tambah pickup mencanak-canak sampai tayar belakang asip spin je karang bila pulas trotel.. Very Happy

Aku dah pasang semalam.. adik aku tolong belikan.. end result?? stakat pagi ni, nak cecah 130 kejap ja.. mmg rasa pertambahan pickup.. nak cuba dulu utk seminggu..
Encikgalol,mcm mana performance moto lepas pasang benda alah MPC tu?mmg berbaloi2 ke atau berbaloi untuk ejen yg jual benda tu? scratch
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Mon May 09, 2011 11:06 am

gts2u wrote:
encikgalol wrote:
pakmattempe wrote:
bukan apa.. nanti tambah pickup mencanak-canak sampai tayar belakang asip spin je karang bila pulas trotel.. Very Happy

Aku dah pasang semalam.. adik aku tolong belikan.. end result?? stakat pagi ni, nak cecah 130 kejap ja.. mmg rasa pertambahan pickup.. nak cuba dulu utk seminggu..
Encikgalol,mcm mana performance moto lepas pasang benda alah MPC tu?mmg berbaloi2 ke atau berbaloi untuk ejen yg jual benda tu? scratch

Motor tambah pikap dan rasa lebih enak bila pulas trotel.. conclusion, boleh lah beli VS tak kira apa2 jenama pun.. hehehe.. aku tanya org lain yg pakai VS jenis lain pun depa kata ada beza performance..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu May 12, 2011 11:17 am

Betul tu Bro Galol, Gwe pun pi cabut VS brand E-Charge tp mahal beli time tu beli dlm rm400 tuk keta, tp mmg berbaloi [http://e-enexworld.com/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=82] skrg test pasang kt moto nie. Ternyata pick-up die lain mcm, lg power, rpm pun naik bukan main lg... nak test satu mggu nak check minyak ada jimat x. cheers
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sun May 15, 2011 7:26 pm

Mr Qass wrote:
Betul tu Bro Galol, Gwe pun pi cabut VS brand E-Charge tp mahal beli time tu beli dlm rm400 tuk keta, tp mmg berbaloi [http://e-enexworld.com/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=82] skrg test pasang kt moto nie. Ternyata pick-up die lain mcm, lg power, rpm pun naik bukan main lg... nak test satu mggu nak check minyak ada jimat x. cheers
apa macam?ada power jimat minyak ke?
Back to top Go down
loklak
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-04-30
Age : 29
Location : Damanasara-PPUM

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Fri Jun 03, 2011 8:15 pm

Mie-G wrote:
en.galol maksudkan running light kot! Very Happy

mie-maG, brapo no tepon? email d effandi'at'ummc'dot'edu'dot'my....
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sat Jun 04, 2011 6:17 am

gts2u wrote:
Mr Qass wrote:
Betul tu Bro Galol, Gwe pun pi cabut VS brand E-Charge tp mahal beli time tu beli dlm rm400 tuk keta, tp mmg berbaloi [http://e-enexworld.com/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=82] skrg test pasang kt moto nie. Ternyata pick-up die lain mcm, lg power, rpm pun naik bukan main lg... nak test satu mggu nak check minyak ada jimat x. cheers
apa macam?ada power jimat minyak ke?

Ada bro, lebih kilometer lg... recommended!!
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Mon Jun 13, 2011 6:03 pm

Aku baru je tambah Hella Horn,Double Signal,Blinking Rear Brake Light dan lampu LED kat bawah lampu signal depan.Total kena RM 210.4jam setengah aku bertapa kat kedai tu (Welly Rawang).Setakat performance tadi memang memuaskan hati.Horn dengan lampu brek aku beli kat jalan pasar.Ingat nak buat kat Man Sheng tapi ramainya org weh...last2 pasang kat rawang je.Ni aku ada uploadkan wayang hasilnya. http://www.youtube.com/watch?v=rhXjg-fYM64
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Jun 14, 2011 4:05 am

wah, terbaik lah bro gts2u!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Mon Jun 20, 2011 6:54 pm

Siap takut-takut nak tekan horn tu.......
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Jun 21, 2011 10:22 am

akey_z wrote:
Siap takut-takut nak tekan horn tu.......
menghormati jiran bro..kalau picit abis keluar rumah jiran2 taman sebelah Smile
Back to top Go down
moha
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-06-01

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Jun 21, 2011 1:19 pm

encikgalol wrote:
Nak tanya kat sini, ada sesapa pakai Voltage Stabilizer dak kat motor SYM masing2?? yg jenis cucuk kat 12V DC tuh.. kilang ada jual tapi mahal sangat.. dekat2 300.. ada beza performance tak??

sy ada gak psg benda alah ni..tpi yg murahla..cek kt tajuk ni"Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle? "..sy ltak gambo kt situ,huhu...
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Jul 20, 2011 6:37 am

nak tanya bro sym yang dah pakai HID light.ok ke pakai light ni?mmg le terang tp dari segi jangkahayat bateri dan ketahanan cover lampu mcm mana pulak?sebab ari tu ada tanya ngan pomen kat P&U Cycle Sg Buloh dia kata kalau pakai lampu yg terang sgt ni nanti cover lampu depan tu cepat cair.katanya le... apa pendapatan bro Sym semua? scratch
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Aug 16, 2011 9:03 am

Saya berminat nk psg LED fog lamp n double signal kt Sang Siput saya nie?ade ke sape2 taw mana2 bengkel yg boleh buat dekat2 area Seremban,Nilai or Bangi yek?nak g MMR tu mcm jauh jer.....

Pastu agak2 brp yek ongkosnya yg sepatut patutnya utk wat modi lampu ni. Kedai yg saya beli dulu xrekemen nk wat modi centu sbb dia kata akan affect bateri in long term...betoi kaa? Mcm konpius plak neh....nak wat ke xwat?hehehehe......
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Aug 16, 2011 9:40 am

Bro Putera9,
kalau ikutkan double signal tu mmg ada efek utk jgka masa pjg sbb dia tarik karen kuat..
utk elakkan masalah tu, tukar mentol signal tu ke mentol LED.
aritu saya tukar kat Man Sheng Pudu tu RM38 sepasang..kalau beli dan tukar sndrik lagi murah rasanya!

klau nk psg lampu2 aksesori tu, pastikan psg suis skali supaya senang nk ON OFF..
ON bila perlu sahaja. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Today at 6:54 pm

Back to top Go down
 
Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 24Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 13 ... 24  Next
 Similar topics
-
» Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
» Sembang - sembang bola sepak Malaysia
» lampu bateri menyala sentiasa
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» lampu led utk brek kt coocase v5 tk menyala

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: