Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 13 ... 24  Next
AuthorMessage
najib80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2011-03-27
Location : Lunas

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Apr 13, 2011 1:25 pm

aku nak tanya sikit ni...... klau pasang lampu lip-lap mcm polis x kantoi ka? kot2 la nanti bila roadblock kena saman ka...... apa kata otai......
Back to top Go down
juragan71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Apr 13, 2011 1:53 pm

edi99 wrote:

1- pasang running light biar berasaskanutk safety
a) pasang hanya masa hujan lebat\ cuaca gelap
b) pasang hanya kalau berada di highway di waktu malam

aku sangat2 setuju dgn edi..

pasal aku dah kena hari tu, balik dr tasik banding sampai kat behrang malam ujan lak tu... aku pasang double signal dgn strobe ligh sampai KL....

besok pagi indicator batery nyala, bwk gi segambut rahim cakap rectifier kong... sib baik leh kawtim warantty....

jd skrg aku cuma pakai bila perlu je cam edi sarankan...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Apr 13, 2011 5:14 pm

najib80 wrote:
aku nak tanya sikit ni...... klau pasang lampu lip-lap mcm polis x kantoi ka? kot2 la nanti bila roadblock kena saman ka...... apa kata otai......

sebenarnya running light, strobe light kaler biru dan merah tak boleh.. boh kaler putih saja..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Apr 13, 2011 5:21 pm

la ni JPJ kerap sangat buat road block...pasang lampu kaler maler ni mau jaga sikit...kalau road block siang hari tak la risau sangat..kalau malam depa dok nampak biru ja dari jauh..siap la..

lagi satu plate number yg fancy2 tu wajib kena... Cool
Back to top Go down
najib80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2011-03-27
Location : Lunas

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 14, 2011 6:38 am

juragan71 wrote:
edi99 wrote:

1- pasang running light biar berasaskanutk safety
a) pasang hanya masa hujan lebat\ cuaca gelap
b) pasang hanya kalau berada di highway di waktu malam

aku sangat2 setuju dgn edi..

pasal aku dah kena hari tu, balik dr tasik banding sampai kat behrang malam ujan lak tu... aku pasang double signal dgn strobe ligh sampai KL....

besok pagi indicator batery nyala, bwk gi segambut rahim cakap rectifier kong... sib baik leh kawtim warantty....

jd skrg aku cuma pakai bila perlu je cam edi sarankan...


klau rectifier problem kena tukau agak2 mahal tak bro?
Back to top Go down
najib80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2011-03-27
Location : Lunas

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 21, 2011 7:48 am

najib80 wrote:
juragan71 wrote:
edi99 wrote:

1- pasang running light biar berasaskanutk safety
a) pasang hanya masa hujan lebat\ cuaca gelap
b) pasang hanya kalau berada di highway di waktu malam

aku sangat2 setuju dgn edi..

pasal aku dah kena hari tu, balik dr tasik banding sampai kat behrang malam ujan lak tu... aku pasang double signal dgn strobe ligh sampai KL....

besok pagi indicator batery nyala, bwk gi segambut rahim cakap rectifier kong... sib baik leh kawtim warantty....

jd skrg aku cuma pakai bila perlu je cam edi sarankan...


klau rectifier problem kena tukau agak2 mahal tak bro?

rectifier klau uprade lg tinggi dia punya amp boleh tak?
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 21, 2011 8:27 am

najib80 wrote:
najib80 wrote:
juragan71 wrote:
edi99 wrote:

1- pasang running light biar berasaskanutk safety
a) pasang hanya masa hujan lebat\ cuaca gelap
b) pasang hanya kalau berada di highway di waktu malam

aku sangat2 setuju dgn edi..

pasal aku dah kena hari tu, balik dr tasik banding sampai kat behrang malam ujan lak tu... aku pasang double signal dgn strobe ligh sampai KL....

besok pagi indicator batery nyala, bwk gi segambut rahim cakap rectifier kong... sib baik leh kawtim warantty....

jd skrg aku cuma pakai bila perlu je cam edi sarankan...


klau rectifier problem kena tukau agak2 mahal tak bro?

rectifier klau uprade lg tinggi dia punya amp boleh tak?

ko nak upgrade rectifier bulldozer pong buley..tapi coil dan bateri boleh tampung ke? Laughing
Back to top Go down
najib80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2011-03-27
Location : Lunas

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 21, 2011 1:12 pm

edi99 wrote:
najib80 wrote:
najib80 wrote:
juragan71 wrote:
edi99 wrote:

1- pasang running light biar berasaskanutk safety
a) pasang hanya masa hujan lebat\ cuaca gelap
b) pasang hanya kalau berada di highway di waktu malam

aku sangat2 setuju dgn edi..

pasal aku dah kena hari tu, balik dr tasik banding sampai kat behrang malam ujan lak tu... aku pasang double signal dgn strobe ligh sampai KL....

besok pagi indicator batery nyala, bwk gi segambut rahim cakap rectifier kong... sib baik leh kawtim warantty....

jd skrg aku cuma pakai bila perlu je cam edi sarankan...


klau rectifier problem kena tukau agak2 mahal tak bro?

rectifier klau uprade lg tinggi dia punya amp boleh tak?

ko nak upgrade rectifier bulldozer pong buley..tapi coil dan bateri boleh tampung ke? Laughing




abih bro edi apa cadangan cmner nak jaga rectifier ngn coil bebaik?????
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Mon Apr 25, 2011 9:25 am

Nak tanya kat sini, ada sesapa pakai Voltage Stabilizer dak kat motor SYM masing2?? yg jenis cucuk kat 12V DC tuh.. kilang ada jual tapi mahal sangat.. dekat2 300.. ada beza performance tak??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Apr 26, 2011 2:27 pm

kalo xsesori keta rasanya dalam rege rm2++ skali pasang...

motot sama ka...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Apr 27, 2011 7:10 am

mat_kry wrote:
kalo xsesori keta rasanya dalam rege rm2++ skali pasang...

motot sama ka...

Aku nak beli benda alah nie.. MPC

Max Power Controller..

http://www.rmfpower.com/?lang=en

Adik aku beli RM199.. dia pasang kat Chevrolet Optra 2003 1.8.. dia kata ada peningkatan pick up..

Benda nie mudah skit.. pasang terus kat 12V DC outlet tu saja.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Apr 27, 2011 12:12 pm

ok ke pasang kat moto sym ni encikgalol Question
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Apr 27, 2011 1:14 pm

pakmattempe wrote:
ok ke pasang kat moto sym ni encikgalol Question

xtau ler lagi pak mat oii,, baru nak beli..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 28, 2011 3:21 am

bukan apa.. nanti tambah pickup mencanak-canak sampai tayar belakang asip spin je karang bila pulas trotel.. Very Happy
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 28, 2011 4:03 am

pakmattempe wrote:
bukan apa.. nanti tambah pickup mencanak-canak sampai tayar belakang asip spin je karang bila pulas trotel.. Very Happy

Aku dah pasang semalam.. adik aku tolong belikan.. end result?? stakat pagi ni, nak cecah 130 kejap ja.. mmg rasa pertambahan pickup.. nak cuba dulu utk seminggu..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
tenno
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-03-31

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 28, 2011 11:00 am

Kalu nak pasang lampu ape pun, pasang la dgn suis skali, so kita buleh kontrol bila nak on/off. Kalu time roadblock pun buleh off kan. Bateri pun jimat. Tapi kalu dh meriah sangat mcm pokok krismas, tak dpt nk tolong la...
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Berasap...   Thu Apr 28, 2011 11:07 am

Mintak sahabat2 komen pls.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1845261862709&set=a.1465029637141.2062760.1575523295&type=1&ref=nf

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1845526749331&set=a.1465029637141.2062760.1575523295&type=1&ref=nf


Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 28, 2011 11:17 am

TK wrote:
Mintak sahabat2 komen pls.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1845261862709&set=a.1465029637141.2062760.1575523295&type=1&ref=nf

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1845526749331&set=a.1465029637141.2062760.1575523295&type=1&ref=nf
saya tolong tepek gambar nya ya!!


motot sapa ni bro TK? No No No

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 28, 2011 11:40 am

Perghhh!!! Moto baru tuuuu.... laju sgt ke smpai berasap hi...huhuhu!! No
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 28, 2011 11:55 am

pale huh! bukan mutut lu ke TK? Ape kes? seram tu... No
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 28, 2011 11:56 am

Tq..tolg tepek..moto sy lerr.. tak lerr laju jln dpn rumag jerr.. mujur ada ramai org2 kat situ ambik air n siram moto tuhh.. n cabutkan 1 kepala bateri.. baru jerr berniat nak join geng rade patin temerloh 7/8 may ni...aduhhh sudah terbantut pulak.. cian den..
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 28, 2011 11:59 am

TK wrote:
Tq..tolg tepek..moto sy lerr.. tak lerr laju jln dpn rumag jerr.. mujur ada ramai org2 kat situ ambik air n siram moto tuhh.. n cabutkan 1 kepala bateri.. baru jerr berniat nak join geng rade patin temerloh 7/8 may ni...aduhhh sudah terbantut pulak.. cian den..

aiseh...patut bitau mutut masuk ICU..da tau ke nape smpai jd camtu?
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Thu Apr 28, 2011 2:50 pm

Aiyoyo.. what in da world happened?? gilos ah ding dong sampai terbakar.. kecuaian kilang atau diri sendri atau mmg tak tau mcm mana terjadi??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Fri Apr 29, 2011 12:47 am

encikgalol wrote:
Aiyoyo.. what in da world happened?? gilos ah ding dong sampai terbakar.. kecuaian kilang atau diri sendri atau mmg tak tau mcm mana terjadi??

insyallah TK akan update :
Sad
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Fri Apr 29, 2011 8:00 am

TK wrote:
encikgalol wrote:
Aiyoyo.. what in da world happened?? gilos ah ding dong sampai terbakar.. kecuaian kilang atau diri sendri atau mmg tak tau mcm mana terjadi??

insyallah TK akan update :
Sad

kalo x pernah buat apa2 modi wiring, tambah lampu sana cni dan sudah tangkap api..ini sudah kes x-files nih. kalo ada buat modi wiring, mungkin ada short kat mana2..tunggu kenyataan dr TK Question . Eniwei, takziah bro..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Today at 6:59 pm

Back to top Go down
 
Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 24Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 13 ... 24  Next
 Similar topics
-
» Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
» Sembang - sembang bola sepak Malaysia
» lampu bateri menyala sentiasa
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» lampu led utk brek kt coocase v5 tk menyala

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: