Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14 ... 24  Next
AuthorMessage
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:01 am

rayzz wrote:
huhuhuu..xpe2..dah nk dekat tengahari ni mate makin kabur..perut berbunyik2..paham2..hahaha

rm19+ tu pasal skali aku tukau mentol filamen (empat bijik..depan n blakang)


kepada mentol LED


LED kurang penggunaan elektrik, memanjangkan jangkahayat rectifier n bateri...tp kecerahannya agak 'kureng' berbanding filamen..tp kalau mlm ok je..terang jugak..huhuuu.. Wink

Takde ke cara lain mengatasi perkara macam ni selain dari kena tukar ke LED?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:03 am

koji wrote:
sedikit info dari FB berkenaan rectifier.

From KingFaizal KingAziz > SYM Owner

Mforce sedang menjalankan program rectifier upgrading utk VTS200 & EVO250i. Sila maklumkan kepada semua ahli kelab, utk datang ke pusat servis sym di alma, segambut & jb. Pertukaran rectifier adalah percuma. Lanjut sila hubungi saya. Tqvm. Asri manager after sales service sym m'sia.

Baru sembang dah ada benda ni.

Satu lagi petikan :

From Masrikamal Mansor-Mkong > SYM Owner

pemilik 200/250..tolong check rectifier motot anda...ada chop QC tak???Dengar kata kilang akan ganti new rectifier kerana rectifier sebeum ni banyak masalah....ada betul ka???


bleh try tanya tu..nanti nak bwk rectifier aku yg dah 'kong' tu...kalu bleh tukar dah kire bagusss..huhuuu
takut dia cakap t.."kalau dah ubah wiring SORI! warranty void!" hampessss..huhuuuu Sad
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:05 am

try bro tanya..mana nak tau...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:08 am

ada2...jgn gatal2 upgrade/ubah2 wiring..pakai je ape yg ade seadanya..hahahhaaa...pepehal senang claim warranty...muahahahaa

tp aku mmg nak g sym segambut tu..nak claim crank case cover aku tu...apsal cat dia merekah...aku tgk moto org lain xde pun camtu..xde plak aku basuh moto pakai asid ke ape..huhuuu..ape punya finishing daa..huhuuu
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:10 am

apa pulak crank case cover tu? gambiran bro? ishh banyak aku tak tahu ni bro...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:29 am

koji wrote:
apa pulak crank case cover tu? gambiran bro? ishh banyak aku tak tahu ni bro...

ni ha bendanya...cover cvt moto ko tu la koji..


yg kaler2 merah tu yg tempat cat merekah-rekah kt crankcase aku.. scratch
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:32 am

owhh baru aku tahu...sorry la rayzz..banyak sgt soklan aku tanya, nnt kau menyampah plak...kekeke. Bila mau lepak minum2 bro?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:33 am

koji wrote:
owhh baru aku tahu...sorry la rayzz..banyak sgt soklan aku tanya, nnt kau menyampah plak...kekeke. Bila mau lepak minum2 bro?

jemput2 la saya kalau nek mengeteh area puchong tu. saya dok Puchong Prima je.
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:33 am

koji wrote:
owhh baru aku tahu...sorry la rayzz..banyak sgt soklan aku tanya, nnt kau menyampah plak...kekeke. Bila mau lepak minum2 bro?

chehh..aku pun bkn tau sgt koji..google jee..muahahaa...bile2 free bleh la..
sunyi je ari ni koji..mane yg lain2..huhuu..pegawai tadbir N41 kite tu pun da 2 ari sonyaaap yo..mano poie?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:35 am

wls418 wrote:
koji wrote:
owhh baru aku tahu...sorry la rayzz..banyak sgt soklan aku tanya, nnt kau menyampah plak...kekeke. Bila mau lepak minum2 bro?

jemput2 la saya kalau nek mengeteh area puchong tu. saya dok Puchong Prima je.
Boleh je bro..insyaAllah kalau jadi TT kami roger ye...hehehe


rayzz wrote:
koji wrote:
owhh baru aku tahu...sorry la rayzz..banyak sgt soklan aku tanya, nnt kau menyampah plak...kekeke. Bila mau lepak minum2 bro?

chehh..aku pun bkn tau sgt koji..google jee..muahahaa...bile2 free bleh la..
sunyi je ari ni koji..mane yg lain2..huhuu..pegawai tadbir N41 kite tu pun da 2 ari sonyaaap yo..mano poie?
Ntah la si Mie-G gi mana ntah, dah terbang ke medan ke?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:38 am

wls418 wrote:
koji wrote:
owhh baru aku tahu...sorry la rayzz..banyak sgt soklan aku tanya, nnt kau menyampah plak...kekeke. Bila mau lepak minum2 bro?

jemput2 la saya kalau nek mengeteh area puchong tu. saya dok Puchong Prima je.

laaa..puchong ke..xjauh la ngan saudara Koji ni..dia pun nak kesana ptg ni..huhuu..

koji wrote:
Ntah la si Mie-G gi mana ntah, dah terbang ke medan ke?

ooo..yeke? syokla oliday..huhuu..smalam ada la dia sms aku..


Last edited by rayzz on Tue Nov 01, 2011 6:41 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:41 am

rayzz wrote:
wls418 wrote:
koji wrote:
owhh baru aku tahu...sorry la rayzz..banyak sgt soklan aku tanya, nnt kau menyampah plak...kekeke. Bila mau lepak minum2 bro?

jemput2 la saya kalau nek mengeteh area puchong tu. saya dok Puchong Prima je.

laaa..puchong ke..xjauh la ngan saudara Koji ni..dia pun nak kesana ptg ni..huhuu..
Hahaha..banyak la tak jauh....kalau ikut saat jauh wooo...kalau ikut siput aku ni dekat la jgk...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:42 am

koji wrote:
rayzz wrote:
wls418 wrote:
koji wrote:
owhh baru aku tahu...sorry la rayzz..banyak sgt soklan aku tanya, nnt kau menyampah plak...kekeke. Bila mau lepak minum2 bro?

jemput2 la saya kalau nek mengeteh area puchong tu. saya dok Puchong Prima je.

laaa..puchong ke..xjauh la ngan saudara Koji ni..dia pun nak kesana ptg ni..huhuu..
Hahaha..banyak la tak jauh....kalau ikut saat jauh wooo...kalau ikut siput aku ni dekat la jgk...kekeke

chehhh..kalau nak dibandingkan aku ni..huhuuu...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:44 am

koji wrote:
Ntah la si Mie-G gi mana ntah, dah terbang ke medan ke?

ooo..yeke? syokla oliday..huhuu..smalam ada la dia sms aku..[/quote]

amboi sms apa tuh? jgn....jgn....kekekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 6:49 am

aku dah sms, dia on d way balik KL dari Kelantan coz mak dia tak sihat...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 7:10 am

ooo...blk kg ke...

ape da ko koji..dia sms aku tanye horn aku bpe volt...mane aku nk tau..xpenah check plak..huhuuu scratch
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 7:19 am

rayzz wrote:
ooo...blk kg ke...

ape da ko koji..dia sms aku tanye horn aku bpe volt...mane aku nk tau..xpenah check plak..huhuuu scratch
Hahahaha...bro kau takde ke sumber2 yang boleh borak? selain forum ni? BB Messenger ke, whatsapp ke, ym ke.....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 7:26 am

koji wrote:
rayzz wrote:
ooo...blk kg ke...

ape da ko koji..dia sms aku tanye horn aku bpe volt...mane aku nk tau..xpenah check plak..huhuuu scratch
Hahahaha...bro kau takde ke sumber2 yang boleh borak? selain forum ni? BB Messenger ke, whatsapp ke, ym ke.....

sms kt aku bb pin ko...lupa nak mintak ari tu...
Back to top Go down
afroromeo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2011-08-02
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 11:35 am

Motosikal saya ada masalah. Ketika bawa motor, lampu indicator bateri menyala! Pasal apa? Lampu depan x malam pun, nak start enjin pun x ada masalah.
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 11:53 am

afroromeo wrote:
Motosikal saya ada masalah. Ketika bawa motor, lampu indicator bateri menyala! Pasal apa? Lampu depan x malam pun, nak start enjin pun x ada masalah.

haaaa....ada kemungkinan rectifier anda ada mengalami sedikit masalah...jika moto anda dalam warranty (<setaun @ <10,000km) silalah bawa ke SYM Service Center yg berdekatan (Segambut, Alma-Penang atau JB) untuk diperiksa, kalau betul, mende tu akan diganti...

Sekian.. afro
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Tue Nov 01, 2011 2:19 pm

Hhehe...rayzz skrg ni cepat je diagnose dia rolem rectifier...sensitip btol rectifier siput nie, lg2 klu dh tempered electrical dia wat hapgred lampu lip lap bling blong....kena ati2 n guna jika perlu n klu boley tukau sumer lampu led...jimat karen....nk claim warranty rectifier pn kn tgk gak, klu dh usik wiring warranty konpom void, mcm aku, bru guna 3 bln, dh usik mcm2,so siap2 ler...doa jer xde musibah yg buruk blaku.....
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Nov 02, 2011 4:10 am

putera9 wrote:
Hhehe...rayzz skrg ni cepat je diagnose dia rolem rectifier...sensitip btol rectifier siput nie, lg2 klu dh tempered electrical dia wat hapgred lampu lip lap bling blong....kena ati2 n guna jika perlu n klu boley tukau sumer lampu led...jimat karen....nk claim warranty rectifier pn kn tgk gak, klu dh usik wiring warranty konpom void, mcm aku, bru guna 3 bln, dh usik mcm2,so siap2 ler...doa jer xde musibah yg buruk blaku.....

yup, aku nk try anta dulu mcmana..sbb member belah utagha bitau bleh anta je..janji mmg rectifier problem n still under warranty...wish me luck bro..hahahaaaa
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Nov 02, 2011 4:31 am

rayzz wrote:
putera9 wrote:
Hhehe...rayzz skrg ni cepat je diagnose dia rolem rectifier...sensitip btol rectifier siput nie, lg2 klu dh tempered electrical dia wat hapgred lampu lip lap bling blong....kena ati2 n guna jika perlu n klu boley tukau sumer lampu led...jimat karen....nk claim warranty rectifier pn kn tgk gak, klu dh usik wiring warranty konpom void, mcm aku, bru guna 3 bln, dh usik mcm2,so siap2 ler...doa jer xde musibah yg buruk blaku.....

yup, aku nk try anta dulu mcmana..sbb member belah utagha bitau bleh anta je..janji mmg rectifier problem n still under warranty...wish me luck bro..hahahaaaa
luck luck luck....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Nov 02, 2011 7:37 am

jgn jadi cam aku punya rectifier, siap kuar asap bagai!!
terkejut mak!!!
hahahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Wed Nov 02, 2011 8:38 am

Mie-G wrote:
jgn jadi cam aku punya rectifier, siap kuar asap bagai!!
terkejut mak!!!
hahahaha
Kuar asap tu lagi bahaya..kira burn terus tuh..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Today at 5:03 am

Back to top Go down
 
Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 24Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14 ... 24  Next
 Similar topics
-
» Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
» Sembang - sembang bola sepak Malaysia
» lampu bateri menyala sentiasa
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» lampu led utk brek kt coocase v5 tk menyala

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: