Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 wheel2nut blog.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: wheel2nut blog.   Mon Dec 12, 2011 9:52 am

time merayau2 kt intenet, sy terjumpa blog ni...

http://wheels2nut.blogspot.com/

adakah pemilik blog ini dikalangan kita?...byk btol info psl GTS/VTS & cara2 DIY bergambar utk kaki2 DIY...kena rajin2 selak post dlm blog ni...

yg pastinya, sy akan jd pengunjung setia blog nih...

kpd tuan blog : syabbash bette... albino
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Mon Dec 12, 2011 10:20 am

tu set2 SYMgoers tu..

aku tau cara bukak seat dari dier punyer blog lerr..

bagus tgk dier punyer youtube ...DIY
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Mon Dec 12, 2011 10:57 am

hahaha..dah lama blog tu jadi rujukan aku! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 5:29 am

BlueThunder wrote:
time merayau2 kt intenet, sy terjumpa blog ni...

http://wheels2nut.blogspot.com/

adakah pemilik blog ini dikalangan kita?...byk btol info psl GTS/VTS & cara2 DIY bergambar utk kaki2 DIY...kena rajin2 selak post dlm blog ni...

yg pastinya, sy akan jd pengunjung setia blog nih...

kpd tuan blog : syabbash bette... albino

blog yg bagus utk reference... good effort dr tuan nya... pi cari dlm fb nama Affan apa ntah klu x silap aku...
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 5:42 am

Mie-G wrote:
hahaha..dah lama blog tu jadi rujukan aku! Very Happy

eleh miji...dh lama tau tp tknk kongsi sini...huh makan sorang2 je ekkk... Suspect albino
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 7:07 am

dalam blog tu ader citer psl vacum assymblies..

kongpiuss.... samada vacum assymbly tu samer ngan "crankcase blow-by ventilation (PCV)"
....ke benda yg lain (manual sym m/s 26....) scratch
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 7:20 am

longman wrote:
dalam blog tu ader citer psl vacum assymblies..

kongpiuss.... samada vacum assymbly tu samer ngan "crankcase blow-by ventilation (PCV)"
....ke benda yg lain (manual sym m/s 26....) scratch

lain ... vacuum tu additional mod... x buat pun xpe...
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 9:10 am

anakku wrote:
longman wrote:
dalam blog tu ader citer psl vacum assymblies..

kongpiuss.... samada vacum assymbly tu samer ngan "crankcase blow-by ventilation (PCV)"
....ke benda yg lain (manual sym m/s 26....) scratch

lain ... vacuum tu additional mod... x buat pun xpe...

oppss!! salah solan...

maksud aku, tiub PCV tu yg akan connect to additional vacum assy tu kan..??
atau ader tiub lain yg berbeza dgn PCV ni..? ..yg akan di"connect" pada accessories vacum assym..?
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 9:39 am

longman wrote:
anakku wrote:
longman wrote:
dalam blog tu ader citer psl vacum assymblies..

kongpiuss.... samada vacum assymbly tu samer ngan "crankcase blow-by ventilation (PCV)"
....ke benda yg lain (manual sym m/s 26....) scratch

lain ... vacuum tu additional mod... x buat pun xpe...

oppss!! salah solan...

maksud aku, tiub PCV tu yg akan connect to additional vacum assy tu kan..??
atau ader tiub lain yg berbeza dgn PCV ni..? ..yg akan di"connect" pada accessories vacum assym..?

tiup vacuum x sambung ngan tiub PCV...

tiub vacuum akan sambung dr engine cylinder head breather ke carburator air inlet... klu kita bukak bawah seat kita akan nampak mcm ada 2 puting kat hose dr kotak angin ke carburator... klu 250i dia akan connect vacuum kat situ...

tp utk vts200 kebanyakan yg dok buat dia org tebuk lubang belakang kotak angin...masukan tiub kat situ dan ikat dr dlm kotak angin...

klu aku buat dulu... aku cari kepala tiub motor kapcai... aku tebuk lubang belakang kotak angin... aku masuk kan kepala tiub motor kapcai tu kat belakang kotak angin yg aku tebuk tu... biar dia terkeluar kepala utk masukan tiub vacuum kat situ... kepala tiub motor tu aku ikat dr dlm... so kelebihannya bila aku nk pakai aku cucuk... klu aku dah x nk pakai aku just cabut tiub vacuum & tutup ngan cap...

tp skarang aku dah x pakai dah vacuum... Razz
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 10:32 am

OOoooo...... gitu plak.. ok2

susah payah nak kener tebuk kotak angin.... eemmmm.. tak yah la bervacum-vacum ni.
ingatkan boleh tumpang tiub PCV. drunken
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 10:50 am

longman wrote:
OOoooo...... gitu plak.. ok2

susah payah nak kener tebuk kotak angin.... eemmmm.. tak yah la bervacum-vacum ni.
ingatkan boleh tumpang tiub PCV. drunken

klu dr pengalaman aku xyah la nk pasang... xde nye benda RM40 nk kasi real performance... Razz ...tp klu nk pasang jugak x salah ye... Smile

aku pakai vacuum ni x sampai 1 minggu... pastu cabut... top aku mati... pick-up ada... lama2 pakai tunggu je la effect nya... lol!

aku pasang vacuum ni masa blm femes lg kat kl... aku pasang kat penang yg pd asal nya just nk pi cari brg lain... tp curios punya pasal aku pun pasang lepas di promote... lepas beberapa bln aku tgk vacuum ni jd popular pulak di kalangan geng vts200... mcm2 teori ada... ada yg kasi enjin smooth la... top speed x ingat la... pick up gila babas la... minyak save la... enjin protection la... mcm2 lg lol! ada kwn2 yg ckp klu motor x power siap brani kasi balik duit... Razz ...apa aku buat?... senyuuuuummmm je... Smile
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 11:09 am

nak menyedapkan hati coz dah melabur $$$
tu bro blog tu ckp ...performance: YES (psikologi)

padahal utk green effect jer.... kuang! kuang! kuang!

shhh..!! nanti ader yg melenting coz dah beli/pasang..
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Dec 13, 2011 11:13 am

longman wrote:
nak menyedapkan hati coz dah melabur $$$
tu bro blog tu ckp ...performance: YES (psikologi)

padahal utk green effect jer.... kuang! kuang! kuang!

shhh..!! nanti ader yg melenting coz dah beli/pasang..

yuuppp... btl yg mcm brader 2wheel tu ckp...

utk yg dah pasang beli & pasang tu x salah ye... Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Wed Dec 14, 2011 5:45 am

aku rasa pun xde efek sgt pun!
psikologi je lebih sbb aku pun dah psg!
hehehe..

Ku, apa sbb top hampeh kalau pakai vacuum ni ya?
ada penjelasan?
sbb siput aku mmg top mcm hampeh rasanya!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Wed Dec 14, 2011 9:22 am

Mie-G wrote:
aku rasa pun xde efek sgt pun!
psikologi je lebih sbb aku pun dah psg!
hehehe..

Ku, apa sbb top hampeh kalau pakai vacuum ni ya?
ada penjelasan?
sbb siput aku mmg top mcm hampeh rasanya!

kemungkinan mixture angin ngan minyak x ngam... atau pun angin jd lebih pd awal... tp xleh nk support pd hujung top speed...

pasang vacuum ni mcm konsep recycle angin... angin di amik tu angin dr head... recycle balik utk di tapis... haba panas & lebihan kotoran dr head akan masuk ke tiub merah... tp persoalannya berapa bagus filter vacuum tu nk tapis angin yg kurang bersih dr head?... walaupun lepas tu akan ditapis oleh air filter... salah 1 contoh yg pernah jd... air masuk dlm carburator... filter cepat kotor...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Wed Dec 14, 2011 9:24 am

erm...so kena tune karburator k nk bagi ngam minyak dan angin?
nk kena ko testkn siput aku ni bro!
hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Wed Dec 14, 2011 9:41 am

Mie-G wrote:
erm...so kena tune karburator k nk bagi ngam minyak dan angin?
nk kena ko testkn siput aku ni bro!
hehehe

bole cuba camtu... tp aku try x dpt2 tunenya... masa kat top end mati...

lg baik pakai hurricane/k&n filter main open pod... pick-up & mid range sedap dr pakai vacuum... tp top lembik skit... tp filter kena cuci slalu la brader... hahaha... yg best nya bunyi srrooottt srrooottt... hehehe

nk test x de hal... pastu kita pi lepak kat zul pachi time mlm surh dia set skali klu nk...


Last edited by anakku on Thu Dec 15, 2011 12:19 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Wed Dec 14, 2011 10:09 am

Zul Pachi? ok jgk tu!
slalu duk dgr namanya jer!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Wed Dec 14, 2011 11:12 am

Mie-G wrote:
Zul Pachi? ok jgk tu!
slalu duk dgr namanya jer!

klu nk ajak member2 lain pun ok jugak... at least member2 yg xde masa nk servis atau repair motor siang bole ke bengkel zul pachi time mlm... klu utk kwn2 yg dr subang...usj...klang...shah alam... x jauh sgt... abg rahim wajarian pun slalu servis kat situ...

bkn nk promote ke apa... tp at least utk pengetahuan kwn2 kita yg lain... amacam mie-g?... bila nk pi?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Wed Dec 14, 2011 11:16 am

ok jgk tu!!
tggu hujung bulan ni!
hehehe.. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Wed Dec 14, 2011 11:21 am

Mie-G wrote:
ok jgk tu!!
tggu hujung bulan ni!
hehehe.. Wink

bisa aja pak... calling2 je... Wink
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Thu Dec 15, 2011 11:44 am

fuhh...byk perkongsian ilmu disini...

sy baru jer bercita2 nk pasang vacuum...namun setelah sy fahami bait2 kata dlm thread nih........

sy menten stended jer laaa...ekekeke albino
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Thu Dec 15, 2011 12:17 pm

stended pun dah cukup bagus!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
hidz73
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-11-29
Age : 43
Location : USJ Subang Jaya Selangor

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Mon Jan 02, 2012 5:04 pm

bila brader2 sekelian nk ke zul pachi...nk tumpang ikut...takde nk bt apa....cuma nk dengar & tmbh ilmu ttg SYM ni...boleh ikut kah tuan2 sekelian...hamba tgl di USJ...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Tue Jan 03, 2012 4:01 am

hidz73 wrote:
bila brader2 sekelian nk ke zul pachi...nk tumpang ikut...takde nk bt apa....cuma nk dengar & tmbh ilmu ttg SYM ni...boleh ikut kah tuan2 sekelian...hamba tgl di USJ...
kasi hallo dgn bro Ku Akmal tu, suh dia bwk! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: wheel2nut blog.   Today at 5:05 pm

Back to top Go down
 
wheel2nut blog.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» wheel2nut blog.
» Reaper Miniatures Warlord Army Blog
» beth928's brilliant blog!
» -----*** :) Bethany's Blog! :) ***-----
» Witch Hunter Army Blog

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: