Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Spark Plug

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 05, 2012 8:32 am

mrbun wrote:
sori mencelah. bru tuka ujung mggu aritu kat MMR.. NGK G Power. dlm RM 18. diorg rekemen pakai yg tu.. so far ok je.
Terima kasih mr. burn....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Mar 06, 2012 4:43 am

mrbun wrote:
anakku wrote:
soleha06 wrote:
Saya rasa, air filter dan spark plug tak ada kena mengena. Spark plug kotor (banyak carbon melekat) jika pembakaran tidak sekata selalu berlaku. Ia boleh berlaku jika, spark plug tidak memberikan percikan api yang cukup pada suhu yg tepat atau kuantiti minyak (fuel) berlebihan berbanding angin (air/oxygen). Maka, sentiasa perhatikan gap pada spark plug atau coil agar percikan api yg dihasilkan berpatutan.

yup... plug akan kotor bila minyak overflow... Wink

sori nk mencelah. aku rase ada kaitan.. kebersihan air filter mempengaruhi amount udara ynag masuk utk engine combustion. kalu air filter kotor mmg motot x cukup udara (O2) yang masuk sebab habuk & mcm2 benda da melekat kat air filter tuh. jadik pembakaran x berape nk lengkap. terhasillah carbon yang akan mengotorkan spark plug ngan combustion chamber.. jadik lebih baikla cuci air filter. just my dua sen. Smile

carbon x effect byk kat spark plug... tp kat kepala piston klu x jaga air filter... Wink
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Mar 06, 2012 4:44 am

mrbun wrote:
sori mencelah. bru tuka ujung mggu aritu kat MMR.. NGK G Power. dlm RM 18. diorg rekemen pakai yg tu.. so far ok je.

recommended... Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Mar 06, 2012 5:13 am

anakku wrote:
mrbun wrote:
sori mencelah. bru tuka ujung mggu aritu kat MMR.. NGK G Power. dlm RM 18. diorg rekemen pakai yg tu.. so far ok je.

recommended... Wink
thanks bro

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 19, 2012 8:14 am

hmm..aku pn blom penah tkar lg plug, seb baek perasan thread nih..
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Spark Plug   Wed Mar 21, 2012 4:57 am

tanye kat mmr dia kata spark plug biasa 20k km baru check.. tp precaution act.. tukar aje skg.. walau baru 12k km milage.. ambik as recommended.. ngk g power...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Spark Plug   Wed Mar 21, 2012 6:29 am

rangers wrote:
tanye kat mmr dia kata spark plug biasa 20k km baru check.. tp precaution act.. tukar aje skg.. walau baru 12k km milage.. ambik as recommended.. ngk g power...

thnks 4 ur info bro...

sat lagi g tukaq tgk bole cecah 150km/h x? affraid

lol!
Back to top Go down
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: Spark Plug   Wed Mar 21, 2012 6:34 am

ada sesapa pernah pakai plug iridium..kat mana boleh dapat ..berapa RM..
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Spark Plug   Fri Mar 30, 2012 5:04 am

eshalias wrote:
ada sesapa pernah pakai plug iridium..kat mana boleh dapat ..berapa RM..
spark plug stok/kuar kedai/dlm manual => NGK CR8E

iridium equivalent to => NGK CR8EIX dan Denso IU24

NGK iridium CR8EIX tak lah susah nak dpt. tapi mslh stok la. kat kedai spare part atau kedai motor memang tak jual punya iridium ni. yg diorg jual CR8E jer. dah jln rata dah kat sentul tu, ngan jln pasar.

check ngan supplier NGK kat jalan ipoh, KL (sblh GIVI ctr), ver series CR8EIX tak ade stok. yg ade CR9EIX. die tanya nak tak?, tapi aku tak nak (walaupun memang boleh, cuma "hot" rating jer lain). coz, no. 9 tu represent "hot type spark plug", rasanya sesuai utk enjin yg selalu dalam keadaan panas, dan memerlukan cooling effect yg cepat.
so, aku rasa riding pleasure aku tak lah so "severe" sampai enjin selalu panas, aku tak nak la pakai no. 9. khuatir nanti byk "deposit" kat kepala plug tu, coz spark plug "cepat" sejuk dari yag direkomen.

reger CRE8EIX & CR9EIX kat kedai tu bih kureng RM38/sebiji.
sebabkan tak de stok, dah 2 bln tanya, so aku dptkan dari mamat kt mudah. RM45/sebiji.
kalu kat ebay, amazon byk la. murah lagi, tgk lokaliti dan currency exchange. cuma kene ade account "paypal". lg satu, reger "hidden" cost tak menentu coz shipping freight is subjective.

Nippon Denso IU24, aku tak jumpa lagi kat kedai mana atau mamat mane yg jual. tapi kat ebay byk.

so, pasang sendiri la. leceh! coz plug scooter ni kedlm, dan tool dier sepatutnya panjang lagi (dari stended yg dibagi).
personal feeling:
1) baru jer pakai. tak leh komen byk.
2) first kick => memang very-very fast response.
3) throttle => tak bleh feeling sgt mase ni coz tak meeerrrempit lagi, tpi memang rasa sket "fast throttle response". Nak suh mato bertambah laju, aku rasa tak la kot (sama spt dr pulley issue la). cuma ia tersangat bagus sebab fast response, dan dikhabarkan FC lagi bagus..... confused confused
4) FC => tak monitor lagi, sebab baru pakai.
5) jangka hayat => seperti sedia maklum, iriudium 2-kali ganda dari spark plug biasa (selagi enjin tak ade problem, ie fouling, carbon, makan minyak, minyak naik plug.....)
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Spark Plug   Fri Mar 30, 2012 5:10 am

Saya pakai plug biasa je RM16 apa brand ntah...nnt saya amik gambar dan upload.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: Spark Plug   Fri Mar 30, 2012 5:36 am

NGK R CR8E standard,aku beli kat SH Bikers serdang rm8 aje..pasang sendiri..NGK G Power CR8E..aku beli kat NKS sentul rm15..kalau iridium,rm48...buat masa ni aku pakai NGK R CR8E dulu...
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Spark Plug   Fri Mar 30, 2012 6:02 am

dulu masa guna kapcai...aku amalkan tukar minyak enjin jer..tukar plug skali...

kalu siput ni...tgk otai2 tkde plak wat keje camtu (tukar minyak enjin + plug)....
maybe tk perlu kerap tukar kot...nk try la iridium tu...mahal skit tkpe..janji kualiti... What a Face
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Spark Plug   Fri Mar 30, 2012 7:56 am

info yg sgt menarik abam longman.......
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Spark Plug   Fri Mar 30, 2012 8:01 am


.... klu spark plug da cantekk .. tpi ignition coil standet, bule ke optimum percikan api tuu!! Very Happy

tumpang bertanyo !! Embarassed
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Spark Plug   Fri Mar 30, 2012 10:05 am

pahat wrote:

.... klu spark plug da cantekk .. tpi ignition coil standet, bule ke optimum percikan api tuu!! Very Happy

tumpang bertanyo !! Embarassed
mengapa iridium teknologi?
iridium spark plug menggunakan/memerlukan api yg kecik (senang citer laaa, kurang voltan) utk menghasilkan percikan yg canteek dan powweerrr... dan satu point kecik ajer.
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Spark Plug   Fri Mar 30, 2012 12:04 pm

satu je kekurangan iridium denso ni.
masa beli plug ni hari tu, poket tetiba semakin kekurangan isinya dari hari2 biasa....

Very Happy
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Spark Plug   Fri Mar 30, 2012 2:39 pm

lockheed wrote:
satu je kekurangan iridium denso ni.
masa beli plug ni hari tu, poket tetiba semakin kekurangan isinya dari hari2 biasa....

Very Happy

adakah ianya berkaitan dgn minyak?
or affect other parts?
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Apr 02, 2012 4:41 am

JOE564 wrote:
lockheed wrote:
satu je kekurangan iridium denso ni.
masa beli plug ni hari tu, poket tetiba semakin kekurangan isinya dari hari2 biasa....

Very Happy

adakah ianya berkaitan dgn minyak?
or affect other parts?

ko paham ker wat2 tk paham ni..hahahhahaaa...
nk barang baik..kene ler mahal skit bro... What a Face
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Apr 02, 2012 7:09 am

huhu...
roger that...
ingatkan dia akan effect fuel consumption hehe...
thanks for the info...
Back to top Go down
qwereca
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 63
Join date : 2012-03-26
Location : B.M - S.P - Penang

PostSubject: Re: Spark Plug   Wed Apr 04, 2012 9:20 am

kete saya pakai plug iridium nih....masa untuk tukar 100k memang dia punya jangka hayat dia panjang....tapi harganya...perghhh nak wat camna...spec dia dah macam tu. kalau harga iridium untuk moto bawah RM50 boleh la tu...dia punya api cantik. constant.
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Spark Plug   Thu Apr 05, 2012 4:29 am

ada kah plug boleh menyebabkan siput nie kurang pikup... rasa hangin bila nak pulas throttle tapi motor tak brapa nak pi...
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Spark Plug   Thu Apr 05, 2012 4:36 am

rangers wrote:
ada kah plug boleh menyebabkan siput nie kurang pikup... rasa hangin bila nak pulas throttle tapi motor tak brapa nak pi...

maybe...psal fungsi plug utk ignition then kalu kurang api..makna nye pembakaran tidak sempurna,tu psal pulas throttle smpai abis pun..minyak ada..tp api tkde.. (otai2 kalu salah tolong btulkan ek).....
tp byk faktor kalu tk bape nk pi ni...berat pilot, accessories tambahan (boxes cthnye), minyak enjin salah viscosity..dsb...
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Spark Plug   Thu Apr 05, 2012 5:19 am

puterapenang wrote:
rangers wrote:
ada kah plug boleh menyebabkan siput nie kurang pikup... rasa hangin bila nak pulas throttle tapi motor tak brapa nak pi...

maybe...psal fungsi plug utk ignition then kalu kurang api..makna nye pembakaran tidak sempurna,tu psal pulas throttle smpai abis pun..minyak ada..tp api tkde.. (otai2 kalu salah tolong btulkan ek).....
tp byk faktor kalu tk bape nk pi ni...berat pilot, accessories tambahan (boxes cthnye), minyak enjin salah viscosity..dsb...

plug baru tukar last 2weeks.. minyak enjin pakai 0w40.. berat n acc. maintain sebelum serbis.. belting yg tak ngam juga mungkin ada peranan ..

Question Question
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Spark Plug   Thu Apr 05, 2012 8:20 am

Plug jg musti baguih!
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Spark Plug   Thu Apr 05, 2012 8:34 am

rangers wrote:

plug baru tukar last 2weeks.. minyak enjin pakai 0w40.. berat n acc. maintain sebelum serbis.. belting yg tak ngam juga mungkin ada peranan ..

Question Question
kalu perah;
1. rpm naik lmbt ke atau cam biasa?
- timing air-fuel ratio (AFR) mungkin dah lari.
- plug model lain dari ori? (ori NGK CR8E type R atau GP).

2. atau rpm respon tapi moto lembab?
- tgk brek la. double stand, ...pusing ngan tgn tayar depan & blkg.
- mngkin roller problem atau haus dari sepatutnya?
- mngkin clutch lmbt sangkut. kene check clutch spring.
- gear oil over filled?

3. atau rpm naik biasa, laju biasa tapi lembab pick-up?
- atau, AFR kena adjust balik laaa.. (carb)
- clutch problem... scratch
- belt ada/terkena minyak atau gris

- dan paling senang utk (3) atas, => tukar minyak itam tu ke gred 10W30 dulu. ambik yg mineral base. nak cari gred 10W30? cari kat stesen minyak kategori minyak keter atau kat kedai spare part keter.
kalu tak membantu jgk. maka kena check la whole set CVT & gear oil.


that's my two cents study review... drunken ... Sleep
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Spark Plug   Today at 8:45 am

Back to top Go down
 
Spark Plug
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Spark Plug
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» The Magical Aquamatic Spark
» Spark 1.0 released
» Median Ultimate And Plug Y

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: