Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Spark Plug

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Spark Plug   Mon Dec 12, 2011 5:53 am

Masa cukup setahun bulan lapan hari tu, tukar spark plug.. Tapi betul ke harganya RM12 sebiji? Spark plug vts ni panjang sikit. Harganya dah sama dgn satu set 3 biji plug kancil.. Member2 sila komen..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Dec 12, 2011 6:18 am

aku nya pun xpenah tukar lagi!
huhuhu

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Dec 12, 2011 6:23 am

Standard kot rege tu. moto "besar" brg spare mesti rege mahal lg. klx150 punye spark plug pon rm15 seketul.
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Dec 12, 2011 6:47 am

Saya tukar spark plug ni sebab taknak peristiwa lama berlaku. Dulu pernah bg sedara pakai kancil. lama juga. plug tak pernah tukar. akhirnya plug tu dah jamm tak boleh bukak.. masa try bukak, plug tu pecah.. terpaksa masuk bengkel. Jadi setahun sekali atleast kena tukar plug..
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Dec 12, 2011 7:43 am

urkkk!!!...

sy punya plug dh dua taaaa.....errrr...

jom tukar plug... pale
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Dec 12, 2011 7:46 am

Beringat sebelum kena... hehe... Insya'allah selamat...
Back to top Go down
soleha06
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-12-09

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Dec 13, 2011 5:10 am

Tukar spark plug setiap 10,000 Km atau 1 tahun, mana yang sampai dulu. Kalau tak tukar, bahan seramik pada plug boleh pecah dan sukar nak buka. Kalau, nak lebih baik, pada 8,000 Km, cuba check plug head's gap dengan filler gauge dan buang carbon pada sekitarnya dengan steel brush. Sekadar sharing....bukan nak tunjuk pandai...thanks.
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Dec 13, 2011 5:39 am

BKW6025 wrote:
Beringat sebelum kena... hehe... Insya'allah selamat...

yes betul... prevention is better than cure... Cool
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Dec 13, 2011 5:46 am

panduan utk DIY...

Cara-cara Tukar Plug
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Dec 13, 2011 5:47 am

soleha06 wrote:
Tukar spark plug setiap 10,000 Km atau 1 tahun, mana yang sampai dulu. Kalau tak tukar, bahan seramik pada plug boleh pecah dan sukar nak buka. Kalau, nak lebih baik, pada 8,000 Km, cuba check plug head's gap dengan filler gauge dan buang carbon pada sekitarnya dengan steel brush. Sekadar sharing....bukan nak tunjuk pandai...thanks.

x penah la pulak aku tukar plug tgk milleage Smile ... aku rasa x sedap je aku tukar... bila aku check plug & tgk semacam je plug tu je pun aku tukar lol! ... tp rasa2 aku milleagenya ada la kot +-8k - 10k ... Razz

xpe... tunjuk pandai pun xpe... sbb kat sini bkn semua pandai2 pasal motor... termasuk la aku...lol! ...jgn marah ar kwn2... we here sharing our knowledge & experience... Wink
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Dec 13, 2011 5:49 am

anakku wrote:
soleha06 wrote:
Tukar spark plug setiap 10,000 Km atau 1 tahun, mana yang sampai dulu. Kalau tak tukar, bahan seramik pada plug boleh pecah dan sukar nak buka. Kalau, nak lebih baik, pada 8,000 Km, cuba check plug head's gap dengan filler gauge dan buang carbon pada sekitarnya dengan steel brush. Sekadar sharing....bukan nak tunjuk pandai...thanks.

x penah la pulak aku tukar plug tgk milleage Smile ... aku rasa x sedap je aku tukar... bila aku check plug & tgk semacam je plug tu je pun aku tukar lol! ... tp rasa2 aku milleagenya ada la kot +-8k - 10k ... Razz

xpe... tunjuk pandai pun xpe... sbb kat sini bkn semua pandai2 pasal motor... termasuk la aku...lol! ...jgn marah ar kwn2... we here sharing our knowledge & experience... Wink

sesungguhnya tunjuk pandai adalah lebih bagus daripada memandai-mandai... albino
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Dec 13, 2011 6:51 am

dlm manual tulih (jadual maintenance) m/s 30
- spark plug replacement every 12,000km or once in 12-month (based 1000km/month).

amacam?

...pakai jer la selagi minyak enjin dan air filter dijaga ngan elok.
kalu minyak enjin tak ikut specs, tak jaga, air filter kotor..... maka spark plug pun ikut kotor/jahanam.

spark plug boleh pegi sampai 25,000km... lain la pakai cap ayam daging punye.
Back to top Go down
soleha06
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-12-09

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Dec 13, 2011 10:45 am

Saya rasa, air filter dan spark plug tak ada kena mengena. Spark plug kotor (banyak carbon melekat) jika pembakaran tidak sekata selalu berlaku. Ia boleh berlaku jika, spark plug tidak memberikan percikan api yang cukup pada suhu yg tepat atau kuantiti minyak (fuel) berlebihan berbanding angin (air/oxygen). Maka, sentiasa perhatikan gap pada spark plug atau coil agar percikan api yg dihasilkan berpatutan.
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Spark Plug   Tue Dec 13, 2011 10:53 am

soleha06 wrote:
Saya rasa, air filter dan spark plug tak ada kena mengena. Spark plug kotor (banyak carbon melekat) jika pembakaran tidak sekata selalu berlaku. Ia boleh berlaku jika, spark plug tidak memberikan percikan api yang cukup pada suhu yg tepat atau kuantiti minyak (fuel) berlebihan berbanding angin (air/oxygen). Maka, sentiasa perhatikan gap pada spark plug atau coil agar percikan api yg dihasilkan berpatutan.

yup... plug akan kotor bila minyak overflow... Wink
Back to top Go down
mrbun
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-08-18
Location : Puchong

PostSubject: Re: Spark Plug   Sat Mar 03, 2012 3:37 am

anakku wrote:
soleha06 wrote:
Saya rasa, air filter dan spark plug tak ada kena mengena. Spark plug kotor (banyak carbon melekat) jika pembakaran tidak sekata selalu berlaku. Ia boleh berlaku jika, spark plug tidak memberikan percikan api yang cukup pada suhu yg tepat atau kuantiti minyak (fuel) berlebihan berbanding angin (air/oxygen). Maka, sentiasa perhatikan gap pada spark plug atau coil agar percikan api yg dihasilkan berpatutan.

yup... plug akan kotor bila minyak overflow... Wink

sori nk mencelah. aku rase ada kaitan.. kebersihan air filter mempengaruhi amount udara ynag masuk utk engine combustion. kalu air filter kotor mmg motot x cukup udara (O2) yang masuk sebab habuk & mcm2 benda da melekat kat air filter tuh. jadik pembakaran x berape nk lengkap. terhasillah carbon yang akan mengotorkan spark plug ngan combustion chamber.. jadik lebih baikla cuci air filter. just my dua sen. Smile
Back to top Go down
bobbybold
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-11-26
Age : 38
Location : Puchong - Cyberjaya - Kuala Lumpur - Pontian

PostSubject: Re: Spark Plug   Sat Mar 03, 2012 5:52 am

baru tukar last week kt HM.. padahal motor aku baru je 3 bulan usia dia.. tp bila On pulas throttle.. ada meletop2 la masa kat ujung2 rpm tue.. so On kata soh tukar plug.. RM16
Back to top Go down
http://www.facebook.com\motec
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Spark Plug   Sat Mar 03, 2012 1:17 pm

Ok

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 05, 2012 4:13 am

bobbybold, ada lg k simpton2 meletop lps tukar plak tu?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
bobbybold
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-11-26
Age : 38
Location : Puchong - Cyberjaya - Kuala Lumpur - Pontian

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 05, 2012 4:48 am

nampak macam dah takde.. mmg sbb sparkplug ekk? sape pernah kena jgak..
Back to top Go down
http://www.facebook.com\motec
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 05, 2012 5:12 am

so far kalau bunyi meletop2 tuh mmg plug bermasalah...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
bobbybold
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-11-26
Age : 38
Location : Puchong - Cyberjaya - Kuala Lumpur - Pontian

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 05, 2012 5:21 am

koji wrote:
so far kalau bunyi meletop2 tuh mmg plug bermasalah...

woo... ok.. TQ
Back to top Go down
http://www.facebook.com\motec
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 05, 2012 6:16 am

so far selama aku pakai moto ni tak pernah tukar lagi plugnye...rasanya dah tiba masa kena tukar la....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 05, 2012 6:26 am

kene tukar xde mahal mane pon janji pembakaran lebih sekata dan seirama

brp tukar paling murah? RM12 - RM 16 kot range rege die
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 05, 2012 6:32 am

Sirapisamin wrote:
kene tukar xde mahal mane pon janji pembakaran lebih sekata dan seirama

brp tukar paling murah? RM12 - RM 16 kot range rege die
owhh..tgk la nnt kalau sesapa yg nak gi MMR sabtu ni aku follow nak gi tukar plug Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
mrbun
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-08-18
Location : Puchong

PostSubject: Re: Spark Plug   Mon Mar 05, 2012 8:26 am

sori mencelah. bru tuka ujung mggu aritu kat MMR.. NGK G Power. dlm RM 18. diorg rekemen pakai yg tu.. so far ok je.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Spark Plug   Today at 12:37 pm

Back to top Go down
 
Spark Plug
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Spark Plug
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» The Magical Aquamatic Spark
» Spark 1.0 released
» Median Ultimate And Plug Y

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: