Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Bunyi skru tak ketat.

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 6:37 am

Salam semua,

setelah memecahkan dara siputbike ni skrg mileage 1350km.
bila ride perlahan kat sekitar rumah semalam tak pakai helmet, ade dgr bunyi mcm skru tak ketat.
tak cari2 tp mcm tak jumpa plak. minta bro2 kasi nasihat kat mana lokasi dan part yg biasanya skru cepat longgar dan tercabut. setakat bende2 kecik ni boleh la nak DIY, cuma tak jumpa mana 1 skru yg longgar tu je. thanks in advance.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 6:41 am

wls418 wrote:
Salam semua,

setelah memecahkan dara siputbike ni skrg mileage 1350km.
bila ride perlahan kat sekitar rumah semalam tak pakai helmet, ade dgr bunyi mcm skru tak ketat.
tak cari2 tp mcm tak jumpa plak. minta bro2 kasi nasihat kat mana lokasi dan part yg biasanya skru cepat longgar dan tercabut. setakat bende2 kecik ni boleh la nak DIY, cuma tak jumpa mana 1 skru yg longgar tu je. thanks in advance.
tak sure bro...rasanya kena tgk semua skrew la..kekeke. Saya pun ada bunyi cengkerik nih tak tau punca dari mana...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 7:13 am

sama mcm masalah aku jgk jer nih!!
unsolved mystery! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 7:15 am

Rasanya nnt saya nak buka semua cover lepas tu ketat2 kan semua skrew yg ada...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 9:07 am

huhuhuh... dah masuk X file la pulak rupanya siputbike saya ni. tu la, visual check setakat skru yg saya nampak semua ketat je.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 9:29 am

Cuba check pada screw exzos anda..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 9:47 am

sama la kita bro wls418! Crying or Very sad

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 9:49 am

pengalaman sy...

1st, skru cover ujung ekzos...yg bulat tu...ada 3 skru situ...kalo tk diketatkan, maka akan cicirlah cover ekzos anda... albino

2nd, skru swing arm kt belah kanan...dkt dgn manifold ekzos...yg ini jgn dibiarkan...mandatori kena bikin a.s.a.p...kalo tk, skru boleh patah...bila skru patah, kompom kena drill & re-thread balik lubang skru tu...3 jam mau tunggu pomen bikin... albino

3rd, brake pad belakang...kemungkinan dh haus...ini pun jgn dibiarkan...kalo tk, disc anda akan diasah oleh besi brake pad sehingga disc anda akan jd senipis kertas A4... albino
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 9:51 am

info terbaik dari Kilat..thank you bro..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 10:00 am

trm ksh bro bluethunder!
aku rasa masalah aku disebabkan oleh no.3! Crying or Very sad

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Dec 05, 2011 11:47 am

tq birukilat..info yg bagoss..no 3 tu mmg susah nk prasan..huhuuu
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Tue Dec 06, 2011 4:07 am

terima kasih jugak. nanti saya cuba check point 1 dan 2 tu.
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Tue Dec 06, 2011 7:56 am

Tmbahan, check stand tgh, kdg2 getah sendal antara stand dgn cover cvt tanggal. Check skali cangkuk seat lock tu, blh jd gak..
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Tue Dec 06, 2011 10:27 am

shuk x-ray wrote:
Tmbahan, check stand tgh, kdg2 getah sendal antara stand dgn cover cvt tanggal. Check skali cangkuk seat lock tu, blh jd gak..

pokoknya smua kena check lah kan.... Very Happy
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Wed Dec 07, 2011 2:18 pm

Yup.. Sila check btol2. Servis ikut jadual..
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Thu Dec 08, 2011 4:18 am

haha... masih misteri nampaknya. tak tau dr mana dtg even dah check semua point yg bro2 advisekan. takpela, bunyi pon kadang2 je terdengar kalau bawa slow n x pakai helmet. halalkan je la gitu...
Back to top Go down
angah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2014-01-27
Age : 32
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Sun Feb 08, 2015 5:32 am

Mungkin bearing kot..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Sat Feb 28, 2015 1:16 pm

wls418 wrote:
haha... masih misteri nampaknya. tak tau dr mana dtg even dah check semua point yg bro2 advisekan. takpela, bunyi pon kadang2 je terdengar kalau bawa slow n x pakai helmet. halalkan je la gitu...

Saya sendiri pernah mengalami keadaan yang sama, puas saya check semua sekeru/ bolt dengan nut yang boleh nampak termasuklah variator roller weight,cvt,bearing,brake pad dan sebagainya dan kesudahan nya saya buka keluar pelindung exhaust yang bulat dibelakang tu, pusingkan bahagian yang dibawah naik keatas kunci ketat semula 3 biji dome nut tu (lapik dengan spring washer stainless steel)- masalah bunyi terus tak ada lagi.
Back to top Go down
angah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2014-01-27
Age : 32
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Mon Mar 02, 2015 8:45 am

Saya baru pegi ke SYM Segambut minggu lepas utk check masalah bunyi nih..
Seperti yang saya syak, mmg bearing tayar depan sudah pecah (byk langgar lobang)..
tukar bearing 1 set RM47.00 sudah selesai masalah bunyi tuh..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bunyi skru tak ketat.   Today at 11:03 pm

Back to top Go down
 
Bunyi skru tak ketat.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Bunyi skru tak ketat.
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» bunyi garang enjin vts 200
» Bunyi bergeser pada sym
» maslah belting berbunyi

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: