Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Renew Insurans

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Renew Insurans   Mon Feb 27, 2012 7:20 am

kat MMR tu jgn teracun ngn si Arip dan Ah Chai tu dah le
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Mar 15, 2012 5:41 am

salam...org baru kat sini nak tanya.
ada member post tadi transfer ncd boleh kalau insuran muto lama nama kita.
macamana kalau insuran lama dari kereta? bole ke transfer ncd tu ke moto?
insuran keta da tak renew sejak bulan lalu. da tamat.
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Mar 15, 2012 6:19 am

lagi satu nk sng gi je Pejabat Pos, byk pilihan insuran comp. mane kita nak,

Dorg pn leh buat insuran+rtax moto on the spot..cume kena bwk geran sendirik je
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Mar 15, 2012 10:03 am

lockheed wrote:
salam...org baru kat sini nak tanya.
ada member post tadi transfer ncd boleh kalau insuran muto lama nama kita.
macamana kalau insuran lama dari kereta? bole ke transfer ncd tu ke moto?
insuran keta da tak renew sejak bulan lalu. da tamat.

Yg Adl tau tak boleh.
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Mar 15, 2012 11:51 am

ADL BLL4477 wrote:
lockheed wrote:
salam...org baru kat sini nak tanya.
ada member post tadi transfer ncd boleh kalau insuran muto lama nama kita.
macamana kalau insuran lama dari kereta? bole ke transfer ncd tu ke moto?
insuran keta da tak renew sejak bulan lalu. da tamat.

Yg Adl tau tak boleh.

Betul tu ADL... setahu hamba la...
memang takleh NCD kereta transfer ke motor.
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Mar 15, 2012 2:01 pm

apaizul wrote:
ADL BLL4477 wrote:
lockheed wrote:
salam...org baru kat sini nak tanya.
ada member post tadi transfer ncd boleh kalau insuran muto lama nama kita.
macamana kalau insuran lama dari kereta? bole ke transfer ncd tu ke moto?
insuran keta da tak renew sejak bulan lalu. da tamat.

Yg Adl tau tak boleh.

Betul tu ADL... setahu hamba la...
memang takleh NCD kereta transfer ke motor.

Wokeh seploh marka!!!
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Renew Insurans   Mon Mar 19, 2012 7:44 am

tima kasih di atas respon anda...tapi sedih la pulok ncd tak leh transfer...ihikk...takpe takpe...ncd kena kumpul semula lah tu.
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Renew Insurans   Mon Mar 19, 2012 7:50 am

lockheed wrote:
tima kasih di atas respon anda...tapi sedih la pulok ncd tak leh transfer...ihikk...takpe takpe...ncd kena kumpul semula lah tu.

Tak semua yg kita hendak bole dpt! Huhu!!
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Renew Insurans   Fri Mar 23, 2012 11:36 am

ni story pasal renew road tax/insurans gak ni.nak tanya sket sahabat2 yg tau atau pernah mengalami.dalam bulan 5 thn lepas saya jual cash motor honda wave (road tax/insurans mati bulan 7 thn lepas jugak) kepada sorang hamba Allah ni melalui mudah.com.lepas tu terus angkat Sym 200.memang tak kenal dia tapi siap dia buat aqad jual beli masa nak beli motor dari saya.saya biarkan dia tukarkan nama geran sebab dia nak buat (kesilapan saya sebab percaya sgt dengan perwatakan warak dia). Tup..tup minggu lepas sy dapat surat mahkamah kena hadir bln 6 ni sebab motor wave tu melakukan kesalahan takde roadtax/insurans.sy syak mamat tu x tukar lagi nama geran. Mad .nama dan contact no dia sy takde sebab hp yg lama dh hilang.
Persoalannya :
1. adakah saya akan dipersalahkan kalau gi mahkamah nanti?kalau salah apakah denda yg kena?
2. mcm mana nak buang terus nama saya sebagai owner honda wave tu?selagi tak tukar risau mcm2 bala sampai kemudian.

tq atas segala jawapan.
p/s:sorry kalau salah masuk post


Last edited by gts2u on Fri Mar 23, 2012 11:40 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Fri Mar 23, 2012 11:39 am

menarik jgk isu bro gts2u tu.
sapa2 yang ada ilmu, bleh lah share kn sama2 ya! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Renew Insurans   Sat Apr 21, 2012 6:45 am

gts2u wrote:
ni story pasal renew road tax/insurans gak ni.nak tanya sket sahabat2 yg tau atau pernah mengalami.dalam bulan 5 thn lepas saya jual cash motor honda wave (road tax/insurans mati bulan 7 thn lepas jugak) kepada sorang hamba Allah ni melalui mudah.com.lepas tu terus angkat Sym 200.memang tak kenal dia tapi siap dia buat aqad jual beli masa nak beli motor dari saya.saya biarkan dia tukarkan nama geran sebab dia nak buat (kesilapan saya sebab percaya sgt dengan perwatakan warak dia). Tup..tup minggu lepas sy dapat surat mahkamah kena hadir bln 6 ni sebab motor wave tu melakukan kesalahan takde roadtax/insurans.sy syak mamat tu x tukar lagi nama geran. Mad .nama dan contact no dia sy takde sebab hp yg lama dh hilang.
Persoalannya :
1. adakah saya akan dipersalahkan kalau gi mahkamah nanti?kalau salah apakah denda yg kena?
2. mcm mana nak buang terus nama saya sebagai owner honda wave tu?selagi tak tukar risau mcm2 bala sampai kemudian.

tq atas segala jawapan.
p/s:sorry kalau salah masuk post

Memang macamna pon owner atas geran akan kena juga..sini kalau tak silap saya..JPJ bagi tempoh sebulan kot untuk kemaskini rekod geran jika ada jual beli...kecuali la ada slip jual beli macam kat kedai tu...at least kita boleh plepas kat kedai...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu May 17, 2012 9:36 am

Salam,

Sharing rege renew insurance

Hasil survey yg telah dijalankan selama 2 hari mendapati :

Sum Insured : RM7000

1) Direct g Takaful Ikhlas - Benefit :10% discount - Total renew Price : RM 324
2) Kurnia Agent - Benefit :Fast Service (x sampai 10 minit policy in force ) Total rege : RM 306
3) POS Malaysia : Allianz :Fast Service + Kena amik PA mandatory : RM 304

Solution : Aku renew guna cara yang ke-3 tu

Reason: Murah
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu May 17, 2012 10:01 am

ni renew utk tahun pertama k Apis?
utk tahun kedua ada tanya x?
aku nk kena renew bln dpn ni..huhuhu

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu May 17, 2012 12:31 pm

Mie-G wrote:
ni renew utk tahun pertama k Apis?
utk tahun kedua ada tanya x?
aku nk kena renew bln dpn ni..huhuhu

aku rase process same gak cuma yg beza cuma brp ko nak insured..tgk gak ada certain company die letak loading tinggi around 30%
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu May 17, 2012 12:49 pm

insurans motor ada NCD jgk mcm insurans kereta k?
rasanya tahun kedua insured 6k cukup la kot!.
dulu aku buat Kurnia, online jer.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu May 17, 2012 9:44 pm

Mie-G wrote:
insurans motor ada NCD jgk mcm insurans kereta k?
rasanya tahun kedua insured 6k cukup la kot!.
dulu aku buat Kurnia, online jer.

tahun kedua rasenye NCD 25% dah..lepas tu tahun ke-3 dan seterusnye statik dah 25% je NCD

Ko insured 6k lepas tolak NCD ade la dlm RM250++ ok latu kot
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Renew Insurans   Fri May 18, 2012 3:54 am

Sirapisamin wrote:
Mie-G wrote:
insurans motor ada NCD jgk mcm insurans kereta k?
rasanya tahun kedua insured 6k cukup la kot!.
dulu aku buat Kurnia, online jer.

tahun kedua rasenye NCD 25% dah..lepas tu tahun ke-3 dan seterusnye statik dah 25% je NCD

Ko insured 6k lepas tolak NCD ade la dlm RM250++ ok latu kot

kalu tak silap aku la untuk NCD motosikal macam ni pengiraan dia..(kalu salah tlg betulkan yea)

tahun pertama - 0%
tahun kedua - 15%
tahun ketiga - 20%
tahun keempat dan seterusnya - 25%
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Renew Insurans   Fri May 18, 2012 3:59 am

atau boleh guna website nie untuk bantu kita kira insurans yg kita kena bayar.

http://www.insuranceinfo.com.my/help_and_advice/useful_tools/car_premium.php?intPrefLangID=1&
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Fri May 18, 2012 4:19 am

ada takaful x utk motor ni?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Renew Insurans   Wed May 30, 2012 10:22 am

yeahh..dah amek roadtax kat kedai motot..tp masalahnye kedai x pulangkan balance 15% ncd.. Mad Mad

dia ckp kalo kedai yg buat mmg mcm tu..betul ke? Question
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Renew Insurans   Wed May 30, 2012 11:25 am

saya try cari2 gak tapi mcm tak jumpa. ade ke agaknya online takaful or insuran utk motosikal? kan senang kalau ade yg online mcm etiqa takaful buat. siap ade 10% discount lg on top of NCD kete tu.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Fri Jun 01, 2012 4:39 am

wls418 wrote:
saya try cari2 gak tapi mcm tak jumpa. ade ke agaknya online takaful or insuran utk motosikal? kan senang kalau ade yg online mcm etiqa takaful buat. siap ade 10% discount lg on top of NCD kete tu.
Shah, kalau online ko bleh guna Kurnia Insurans.
aku dah buat tahun lepas...tahun ni nk buat lg.hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Renew Insurans   Fri Jun 01, 2012 6:09 am

Mie-G wrote:
wls418 wrote:
saya try cari2 gak tapi mcm tak jumpa. ade ke agaknya online takaful or insuran utk motosikal? kan senang kalau ade yg online mcm etiqa takaful buat. siap ade 10% discount lg on top of NCD kete tu.
Shah, kalau online ko bleh guna Kurnia Insurans.
aku dah buat tahun lepas...tahun ni nk buat lg.hehehe

saya tak pernah buat online abg mieg..nak tanye, mcm mane dia nak transfer ncd dr insurans lama ke baru kalo guna online? Question
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Mon Jun 04, 2012 4:30 am

psl tranferNCD tu. xpasti plak saya! Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Renew Insurans   Mon Jun 04, 2012 5:25 am

pasal transfer NCD tu automatik....
masa nak byr insurans tu nanti untuk NCD dia akan check no. moto kita.
di berdasarkan saya guna online untuk keta la....
kalu moto pun mesti la sama.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Renew Insurans   Today at 12:33 pm

Back to top Go down
 
Renew Insurans
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Renew Insurans
» Bengkel untuk baik pulh / clain insurans kemalangan.
» Nilai insurans sym 250i
» Can't autorenew disciplines
» For or against the gun abolishment in USA and in other country of the world

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: