Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 mari bincang. Mod ekzos. Panasss...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
iwanGTS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2011-10-14

PostSubject: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Thu Nov 03, 2011 6:59 pm

kita tengok ekzos motor kita rapat sangat dengan tayar, brek dan absorber belakang. Ekzos sym vts dan gts memang terkenal dgn kepanassannya. Disebabkan itu inya memberi kesan buruk seperti tayar senang bengkak (kesan panas), absorber cepat out dan brek belakang kurang cengkam. Sy tergerak nak menjarakkan sikit ekzos tu ke arah luar. Dgn itu bahang panas ekzos dpt dijauhkan dari part2 lain. Ianya boleh dibuat hanya perlu cari skru panjang dan bush. Agak agaknya ok tak?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Fri Nov 04, 2011 3:09 am

rasanya macam boleh aje...tapi kena cuba dulu baru tau dia punya kelebihan dan kelemahannya...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
seniman nunui
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2012-05-06
Age : 38
Location : alor setar, kedah

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Sun May 06, 2012 4:22 pm

siput saya baru keluar kedai x sampai seminggu....kilometer plak baru 144km...masalahnya bila lepas bawah & matikan enjin ada mcm bau hangit kat ezos....apa puncanya tu...harap forumer kat sini dapat membantu...
Back to top Go down
http://rizansaad.blogspot.com/
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Sun May 06, 2012 4:50 pm

seniman nunui wrote:
siput saya baru keluar kedai x sampai seminggu....kilometer plak baru 144km...masalahnya bila lepas bawah & matikan enjin ada mcm bau hangit kat ezos....apa puncanya tu...harap forumer kat sini dapat membantu...

Standard la tu motor baru, mesti ade bau hangit punye.xde problem tu.
Back to top Go down
seniman nunui
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2012-05-06
Age : 38
Location : alor setar, kedah

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Sun May 06, 2012 5:02 pm

wls418 wrote:
seniman nunui wrote:
siput saya baru keluar kedai x sampai seminggu....kilometer plak baru 144km...masalahnya bila lepas bawah & matikan enjin ada mcm bau hangit kat ezos....apa puncanya tu...harap forumer kat sini dapat membantu...

Standard la tu motor baru, mesti ade bau hangit punye.xde problem tu.

harap2 mcm tu la...
Back to top Go down
http://rizansaad.blogspot.com/
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Sun May 06, 2012 5:32 pm

wls418 wrote:
seniman nunui wrote:
siput saya baru keluar kedai x sampai seminggu....kilometer plak baru 144km...masalahnya bila lepas bawah & matikan enjin ada mcm bau hangit kat ezos....apa puncanya tu...harap forumer kat sini dapat membantu...

Standard la tu motor baru, mesti ade bau hangit punye.xde problem tu.

.....betul tu..aku punya 2 bulan @ 5k km baru x ada bau dah
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Mon May 07, 2012 9:56 am

Kira masih dara la tu!
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Mon May 07, 2012 11:08 am

mmg panas..lain mcm dia punya panas.. pale
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Mon May 14, 2012 12:12 pm

bau tengkuk manifold ekzos tuu..baru lagi mmg camtu..
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Tue May 15, 2012 6:41 pm

teringin nk masuk ekzos hasyimura...tul tk eja ni...
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Wed May 16, 2012 1:14 pm

Kelemahan sipot ne, eksoz dia mudah karat.
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Sun Sep 02, 2012 11:28 am

Dah karat dah nie?????....

Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Mon Sep 03, 2012 4:09 am

dah karat, kasi cat baru jela..hehhee

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Mon Sep 03, 2012 10:04 am

baru pasang AHM pagi tadi kt MMR. seronok skit ekzos ade bunyi kuat skit. immediate effect yg saya dapat rasa, pick up mmg ade lebih skit. top speed plak, malangnya saya jenis yg bawa max 120km/h je. tak berani pulas lebih dr tu. tapi mmg quite noticable la bab pick up tu, pulas je mmg terasa perginya. dan yg agak penting bagi saya, bunyi ekzos tu kuat skit so pemandu dan penunggang lain menyedari kehadiran kita berdekatan mereka. total damage RM 610.
Back to top Go down
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Mon Sep 03, 2012 10:12 am

ekzos AHM ni lebih ringan dari ekzos ori ke..?
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Mon Sep 03, 2012 11:42 am

Poket pn bertambah ringan gak laa..haha
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Wed Sep 05, 2012 11:23 am

Mie-G wrote:
dah karat, kasi cat baru jela..hehhee

Baguh gak idea tu...Leh kasi try...

Back to top Go down
WanChai
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2012-09-15
Age : 35
Location : Kudat, Sabah.

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Wed Sep 19, 2012 3:19 pm

kalau minat ngan bunyi ekzos ala-ala harley tu, ekzos apa yg best?
bunyi brrrrrr.. bkn prrrrrrrriiiittt (rempit) Razz
Back to top Go down
https://www.facebook.com/WaNcHaI.SuPeRMaNiaC
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Thu Sep 20, 2012 4:42 am

bleh usha ekjoz AHM...

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
iwanGTS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2011-10-14

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Tue Sep 25, 2012 5:56 pm

salam. lama tk reply kt sini. cat ekzos boleh. tapi kena carik yg thn panas punya. tetapi untuk makluman, ekzos sym kita ni sgt panas. kalau cat pun lepas 3bulan ianya akan pudar balik.
Sy dh buat jarakkan sikit ekzos dari rapat ngn tayar dn brek. hasilnya agak ok. tayar kurang sikit panas dari biasa and brek pun ada improve sikit.
buat dkt MMR je
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Wed Sep 26, 2012 7:24 am

nice info bro iwan,,,
blh improve tyre wear,,,,
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Wed Sep 26, 2012 7:47 am

saya punya GTS siap bunyi loceng lagi....sarang dia dah gugur dan reput..huhuhuhu Sad
Back to top Go down
zamri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2012-09-30
Age : 55
Location : Alam Damai, Cheras, KL

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Sun Sep 30, 2012 7:55 am

wls418 wrote:
baru pasang AHM pagi tadi kt MMR. seronok skit ekzos ade bunyi kuat skit. immediate effect yg saya dapat rasa, pick up mmg ade lebih skit. top speed plak, malangnya saya jenis yg bawa max 120km/h je. tak berani pulas lebih dr tu. tapi mmg quite noticable la bab pick up tu, pulas je mmg terasa perginya. dan yg agak penting bagi saya, bunyi ekzos tu kuat skit so pemandu dan penunggang lain menyedari kehadiran kita berdekatan mereka. total damage RM 610.
Bro ada gambarna tak, boleh sama2 lihat kegagahan nya. affraid
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Thu Oct 04, 2012 9:16 am

zamri wrote:
wls418 wrote:
baru pasang AHM pagi tadi kt MMR. seronok skit ekzos ade bunyi kuat skit. immediate effect yg saya dapat rasa, pick up mmg ade lebih skit. top speed plak, malangnya saya jenis yg bawa max 120km/h je. tak berani pulas lebih dr tu. tapi mmg quite noticable la bab pick up tu, pulas je mmg terasa perginya. dan yg agak penting bagi saya, bunyi ekzos tu kuat skit so pemandu dan penunggang lain menyedari kehadiran kita berdekatan mereka. total damage RM 610.
Bro ada gambarna tak, boleh sama2 lihat kegagahan nya. affraid

haha... sama je dgn motor lain yg pakai AHM. Insyaallah ade kelapangan saya cuba ambik gmbr letak sini.
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Thu Oct 04, 2012 9:21 am

zamri wrote:
wls418 wrote:
baru pasang AHM pagi tadi kt MMR. seronok skit ekzos ade bunyi kuat skit. immediate effect yg saya dapat rasa, pick up mmg ade lebih skit. top speed plak, malangnya saya jenis yg bawa max 120km/h je. tak berani pulas lebih dr tu. tapi mmg quite noticable la bab pick up tu, pulas je mmg terasa perginya. dan yg agak penting bagi saya, bunyi ekzos tu kuat skit so pemandu dan penunggang lain menyedari kehadiran kita berdekatan mereka. total damage RM 610.
Bro ada gambarna tak, boleh sama2 lihat kegagahan nya. affraid

haha... sama je dgn motor lain yg pakai AHM. Insyaallah ade kelapangan saya cuba ambik gmbr letak sini.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: mari bincang. Mod ekzos. Panasss...   Today at 5:03 pm

Back to top Go down
 
mari bincang. Mod ekzos. Panasss...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» TT Ipoh Station Antique Cafe, Puchong**#MArI BeRNosTaLgiA#**23/03/2012
» komen/feedback ekzos AHM atau yg lain2
» Ekzos AHM meletop
» Ekzos Sensor Problem
» akan memliki Vts- ada sket soalan..

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: