Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Kerosakan yang sering berlaku pada EVO

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
dmardz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-08-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Fri May 31, 2013 5:18 am

stakat ni pakai suhu takat 2 tu mmg biase..bile hujan@cuace sejuk baru turun jadik 1.. Smile
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Mon Jun 03, 2013 9:37 am

dmardz wrote:
stakat ni pakai suhu takat 2 tu mmg biase..bile hujan@cuace sejuk baru turun jadik 1.. Smile

Disahkan...
Kebetulan hari Khamis lepas balik dari office HUJAN di tengah jalan...DAN mmg suhu jadi level 1...

Back to top Go down
symkesayanganku
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-05-04
Age : 34

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Mon Jun 03, 2013 2:19 pm

betul la kot...saye punye evo pun level 2...pastu bile hujan level 1...hoepfully takde ape2 la...
Back to top Go down
blu1144
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2012-08-15

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Mon Jun 10, 2013 12:27 pm

salam semua. tayar selalu kena buat aligment dan balancing.
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Tue Jun 11, 2013 8:00 am

blu1144 wrote:
salam semua. tayar selalu kena buat aligment dan balancing.
sama cam kete je kot...

aku setakat 1500km baru nie, baru je buat balancing tayar depan...sbb bila bawak lebih dari 120km/j ade gegar. tak best lak masa nak memotong...

lepas buat ok ahh...ade sikit je gegar.
Back to top Go down
symkesayanganku
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-05-04
Age : 34

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Sun Jun 16, 2013 11:02 am

As Salam semua...nak tumpang tanye...SYM Evo 250i saye baru dua bulan pakai milleage dlm 4000km...ade masalah nak start motor...bila tekan starter mcm takde ape2 jer...bateri nampak ok...try jugak la tekan sampai la kadang2 nasib dia hidup enjin...kadang2 30 minit baru hidup...penat la kalau nak tekan starter tu smpai 30 minit baru hidup...hahaha...cuti nak bawak gi MForce Segambut...Itupun kalau boleh hidup la...kalau tak boleh kena bawak naik lori la plak...Adoiiiii...agak frust jugak la motor baru dah ade masalah camni...ade sape2 bleh share atau pernah experience masalah motor takleh start???tq...
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Mon Jun 17, 2013 7:51 am

Besar masalah tu...under waranty terus bwk ke Segambut...

Hon OK ... takut bateri weak. setahu aku starter dia jarang rosak...takur relay je...

Motor la nie kata mane, jauh ke Segambut or get nearest authorize dealer.
Back to top Go down
symkesayanganku
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-05-04
Age : 34

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Mon Jun 17, 2013 11:15 am

saya pun rasa bukan starter...bateri ok...sebab lampu,horn and signal semua berfungsi dgn baik...suspect kat wiring la kot...nanti try bawak kat mforce tgk ape diaorg kata...
Back to top Go down
symkesayanganku
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-05-04
Age : 34

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Mon Jul 15, 2013 10:48 am

dah settle masalah takleh start evo saye tu...suis utk start motor tu jer yg rosak...hehehe...
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Wed Jul 17, 2013 4:15 am

Good job bro.. sy dulu pun baru pakai 2 ari xleh start. Rupanya tekan minyak lebih so overflow then system xallow start.

Rupanya cikit je pulas throttle masa start... Cm tak pulas je rasa throttle tu.
Back to top Go down
adierms
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2011-12-15
Location : Gombak

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Thu Jul 25, 2013 2:39 am

atoks_11 wrote:
Good job bro.. sy dulu pun baru pakai 2 ari xleh start. Rupanya tekan minyak lebih so overflow then system xallow start.
Rupanya cikit je pulas throttle masa start... Cm tak pulas je rasa throttle tu.
Saya punya setakat ni pon alham, takde major... start biase takkan pulas throttle minyak, battery perform well so sekali start je biase. just sekarang ni masalah ngan either rim bearing/brake disk/brake pump tayar depan... bile gune CBS, die mcm ade bunyi, kalau tekan brake depan kuat2, akan ade bunyi yg tak sedapp... Nanti nk bawak Segambut, jumpe doc kat sane wat investigation... harap2 sume ok...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Thu Jul 25, 2013 4:12 am

selagi ada warranty, baik pegi direct ngn mforce..
komplen kow2.. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Wed Jul 31, 2013 5:23 am

Ok, yeop, bab ni teman pun dh terkena tp aku ignore je dulu sbb mungkin break pad nk biasa dgn disc break.

Klu guna break dpn secara perlahan, bila lepas ada bunyi mcm "screeching" a.k.a bersanggit. Rasanya cm kena boh silicon pd spring break pad supaya release normal bila kita release break switch. Tp teman selalukan henjut je bg main blk. So far stkt ni ok dh.



adierms wrote:
atoks_11 wrote:
Good job bro.. sy dulu pun baru pakai 2 ari xleh start. Rupanya tekan minyak lebih so overflow then system xallow start.
Rupanya cikit je pulas throttle masa start... Cm tak pulas je rasa throttle tu.
Saya punya setakat ni pon alham, takde major... start biase takkan pulas throttle minyak, battery perform well so sekali start je biase. just sekarang ni masalah ngan either rim bearing/brake disk/brake pump tayar depan... bile gune CBS, die mcm ade bunyi, kalau tekan brake depan kuat2, akan ade bunyi yg tak sedapp... Nanti nk bawak Segambut, jumpe doc kat sane wat investigation... harap2 sume ok...
Back to top Go down
adierms
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2011-12-15
Location : Gombak

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Wed Jul 31, 2013 5:29 am

atoks_11 wrote:
Ok, yeop, bab ni teman pun dh terkena tp aku ignore je dulu sbb mungkin break pad nk biasa dgn disc break.

Klu guna break dpn secara perlahan, bila lepas ada bunyi mcm "screeching" a.k.a bersanggit. Rasanya cm kena boh silicon pd spring break pad supaya release normal bila kita release break switch. Tp teman selalukan henjut je bg main blk. So far stkt ni ok dh.
Itu lah, mula2 tu rase macam normal, sbb brake pad baru nk brake in kan, tapi kadang2 tu agak irritating jugak la bunyi nih, tambah2 kalau time jem, terdgr2 je...hehehe...ok, saya akan cube letak silicon dulu, sementara tunggu doctor2 mforce wat diagnosis. hehehe...
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Wed Jul 31, 2013 6:34 am

Klu masa zaman pakai kete dulu, break pad selalu lekat bila langgar lopak air. So lama2 dia akan reduce silicon tu.
Klu dkt bengkel kete dia service je break pad dgn apply silicon. Klu boleh buat sendiri ok tp klu tak confident bwk kedai yg beli or MForce Segambut sbb ada warranty



adierms wrote:
atoks_11 wrote:
Ok, yeop, bab ni teman pun dh terkena tp aku ignore je dulu sbb mungkin break pad nk biasa dgn disc break.

Klu guna break dpn secara perlahan, bila lepas ada bunyi mcm "screeching" a.k.a bersanggit. Rasanya cm kena boh silicon pd spring break pad supaya release normal bila kita release break switch. Tp teman selalukan henjut je bg main blk. So far stkt ni ok dh.
Itu lah, mula2 tu rase macam normal, sbb brake pad baru nk brake in kan, tapi kadang2 tu agak irritating jugak la bunyi nih, tambah2 kalau time jem, terdgr2 je...hehehe...ok, saya akan cube letak silicon dulu, sementara tunggu doctor2 mforce wat diagnosis. hehehe...
Back to top Go down
Zafri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2014-01-30
Age : 35
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Wed May 14, 2014 7:22 am

Assalamualaikum...sy baru je pakai evo ni dlm sebulan lebih...nk tanya ckit pd otai2 semua...sy dh 3 4 kali jadi moto semput2....masa tgh laju tiba2 enjin mcm nk mati....masa time memotong plak tu...apa masalahnya...
Pastu pg td bawa slow je tiba2 jd lg semput2...tersengguk2 mcm enjin nak mati...mohon pencerahan dr otai2 semua....tq
Back to top Go down
spokett
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2015-04-29
Age : 36

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Wed Apr 29, 2015 10:20 am

sy punya 250i evo baru masuk 10 bulan, ada masalah enjin selalu mati. sindrom biasa jadi bila enjin sejuk, start dgn remote tak dan 10 saat mati, pastu kena layan throtle kasi rpm tinggi sikit utk elak mati.. tp nant bila jalan, bila berhenti kat traffik jam pn mati, jln masa low rpm pn boleh mati, selalunya bila enjin mati, nk start balik ken pakai remote baru dia hidup.apa pasal agaknya?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Wed Apr 29, 2015 10:51 am

spokett wrote:
sy punya 250i evo baru masuk 10 bulan, ada masalah enjin selalu mati. sindrom biasa jadi bila enjin sejuk, start dgn remote tak dan 10 saat mati, pastu kena layan throtle kasi rpm tinggi sikit utk elak mati.. tp nant bila jalan, bila berhenti kat traffik jam pn mati, jln masa low rpm pn boleh mati,  selalunya bila enjin mati, nk start balik ken pakai remote baru dia hidup.apa pasal agaknya?
kalau pakai remote ni, tricky skit.
kalau xsalah saya, lepas enjin hidup guna remote, kena tekan butang skali lagi untuk 'unlock'.
kalau tidak, enjin akan mati smula. ni kira sbg langkah keselamatan.
kalau start guna starter,xkan hidup. kena guna remote jgk br hidup...

tp utk kesahihan, better tanya pomen yg bertauliah.
kot mana tau ada wire short kt mana2 k.. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
spokett
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2015-04-29
Age : 36

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Wed Apr 29, 2015 12:08 pm

betul la tu lepas enjin hidup kena click lg sekali starter button kt remote, klu x after 200m enjin mati; ini bukan problem, ini safety feature sym250i evo. masalah sy, walaupn click kat start button tu lepas enjin hidup pn, problem enjin mati masa low rpm especially bila traffic jam tetap berlaku. even klu x pakai remote pn, pakai switch starter kt sebelah throttle tu pn jadi masalah enjin mati, tu yg bila susah nk start semula, kena pakai remote baru enjin nk hidup balik. ape hal la agak nya? ada kata tepet problem, betul ke?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Thu Apr 30, 2015 5:54 am

evo250i pakai sistem injection, kalau pakai karberator mcm vts bleh suggest g service card. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
spokett
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2015-04-29
Age : 36

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Thu May 07, 2015 8:00 am

problem setel. bwk gi mforce, adjust tepet. alang2 dh access enjin bay, servis injector sekali. rupanya masalah tk bleh idle dn enjin mati ni, common problem utk evo250i sbb manufacture biasa ikat ketat sngt tepet. wa..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Thu May 07, 2015 9:34 am

spokett wrote:
problem setel. bwk gi mforce, adjust tepet. alang2 dh access enjin bay, servis injector sekali. rupanya masalah tk bleh idle dn enjin mati ni, common problem utk evo250i sbb manufacture biasa ikat ketat sngt tepet. wa..
alhamdulillah!
Itu yg terbaik! bawak trus ke MForce.. (Y)
ni evo baru atau evo lama ya?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
spokett
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2015-04-29
Age : 36

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Fri May 08, 2015 10:42 am

evo baru der..

klu ada kenkawan yg kena prob mcm ni, klu bwk ke man sheng pudu, dia charge rm65 utk adjust tepet je..
Back to top Go down
spokett
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2015-04-29
Age : 36

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Wed Dec 23, 2015 6:13 am

lama x login.. terlanjur login nk cerita pasal tepet problem sym evo 250i aku.. nk jadi cerita, lepas adjust tepet kat man sheng, dlm 4k km, prblem tepet ni berulang.. pagi susah nk start, bila dah jalan ada idling problem, enjin mati tetiba. bwk gi mforce, depa adjust tepet lagi, dia ckp klu jadi lagi, motor kena tinggl utk full inspect. lepas 6k km jalan, problem tu mai blk.. tinggalkn motor kat mforce, depa thorough checking, head tu yg problem dari asal sebenarnya.. kena tukar head, tapi mileage dah abis warranty; tapi aku dah logged problem tu dari awal (since seblm abis waranty lagi, depa action just adjest tepet je without thorough checking), so aku dpt la tukar head free.. kira factory defect, tapi sebulan jugak la aku tunggu motor siap.. skrg dah jalan dlm 5k lepas tukar head.. nmpk mcm ok. yg sebenarnya, sym250i ni manja, x bleh kasar-2.. pagi-2 atau bila moto sejuk, kena panaskan enjin dulu baru jalan, dia bkn mcm kapcai, start trus blah.. walau top speed bleh pegi smp 150km/j, tp elok limit kt 130km/j je.. tu je yg aku nk share.. adios..
Back to top Go down
arshad475
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2015-05-23
Age : 25
Location : Negeri Sembilan

PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Mon Oct 24, 2016 2:27 pm

jerryangit wrote:
salam satu malaysia...Hi,,saya baru join web ini dan ingin minta tunjuk ajar dari sifu semua...di sini saya ingin bertanya kepada semua sifu pasal model 250evo ini terdapat apa masalah selain dari masalah yang dinyatakan di atas. saya dengar kawan saya cerita dia punya evo250 bateri cuma pakai pakai 2 bulan kemuadian rosak dan bateri muda weak bila on lampu...adakah masalah ini berlaku pada evo250...TQVM to all dan selamat hari raya...


Saya dah pakai 1 tahun 5 bulan, tiada masalah battery lagi. Motor pernah sadai almost 8 bulan tak pakai sebab takde masa untuk ride. But still every 2-3 hari saya start and warm up jugak. Skrang dah mula pakai motor hari-hari gi kerja disebabkan ekonomi merosot dan pocketku berlobang2. Masih ok lagi.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kerosakan yang sering berlaku pada EVO   Today at 8:45 am

Back to top Go down
 
Kerosakan yang sering berlaku pada EVO
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Istilah Atau Famous Word Yang Sering Diungkapkan Riders
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» jom layan basikal MTB....

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM EVO 250-
Jump to: