Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 SYM Voltage Stabilizer

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Wed Feb 15, 2012 11:27 am

rayzz wrote:
kebiasaannya auto..n kelebihannya sbb ada voltage display Very Happy

rayzz ko dah jadik pengedar kan..lantikla aku jadik downline ko bounce
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Thu Feb 16, 2012 6:31 pm

koji wrote:
rayzz wrote:
ushh..lagi cun tu koji..macam ada skali volt meter je tu? senang sket nak monitor voltage bateri siput tu..bape plak rege pasarannya tu inche koji?


Pivot Vcapa. Red, Blue and White LED.
RM 35 only (COD in Putrajaya / Nilai).
For info, pls contact 019-660 6365 (Afin)

wah.... bertambah2 murah la pulak menda alah ni...... hehehe.... bagus3x...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 4:06 am

bro fadzly, benda ni skrg banyak dah murah sbbnya banyak import dari china... kalau ORI beratus jgk la.. so far yg imitation pun dah banyak kuar sama sebijik macam ORI

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 4:26 am

koji wrote:
bro fadzly, benda ni skrg banyak dah murah sbbnya banyak import dari china... kalau ORI beratus jgk la.. so far yg imitation pun dah banyak kuar sama sebijik macam ORI

mmg pun koji, tp sy review n tanya pd otai2 motot n keta, VS ni xbyk beza pun pakai yg ORI or Imitate, result dia hampir sama. Tp bagi aku, yg penting ada meter, senang nak monitor Volt..hehehee...

p/s: sesape yg nak kirim VS ni bleh hapdet nama kt sini ye rerakan sekelian, insyaAllah sy akan bwk masa ride ke PD nanti...sy bleh tlg install skali..RM50.

Wink

1. FadzliSYM.
2.
3.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 4:51 am

yeahhh....abg rayzz nnt tolong install sekali dekat saya ye....

Owh ye...betul tuh..ORi dan Imitate function sama je...yg penting volt meter tuh...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 4:54 am

Boleh Koji...small matter Smile
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 5:08 am

rayzz wrote:
Boleh Koji...small matter Smile
thanks abg rayzz

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 5:14 am

koji wrote:
rayzz wrote:
Boleh Koji...small matter Smile
thanks abg rayzz

momentaiiiii...Smile
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 6:15 am

rayzz aku nak tp blom buat bling - bling lagi ni...nti dah buat aku order bole?
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 6:19 am

Sirapisamin wrote:
rayzz aku nak tp blom buat bling - bling lagi ni...nti dah buat aku order bole?

bulehhh..Smile
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 6:19 am

Sirapisamin wrote:
rayzz aku nak tp blom buat bling - bling lagi ni...nti dah buat aku order bole?

lom buat bling bling ke, lip lap ker.... iCity ker.... kasi pasang jer dlu.....
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 6:49 am

Tgh tunggu duit claim...lambat gilosss...
Patut dah dapat ... pehhh.... sakit kepala..
Mmg nak pasang...
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 6:53 am

fuh .. claim manjang je ko ni hasrul .. seronottt
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 7:11 am

Claim bulan 12 lum masuk lagi... arghhh sakit kepala wooo...
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 10:01 am

wwc 5134 wrote:
Claim bulan 12 lum masuk lagi... arghhh sakit kepala wooo...

hahahaa..claim lmbat mmg sakit ati wooo..aku paham..heheee
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Fri Feb 17, 2012 11:07 am

claim aku bulan depan dah masuk dah tp x leh gak buat....
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Sat Apr 21, 2012 6:51 am

memang bagus pakai VS ni..saya paki VS Apexi yg kaler biru... Tp akhir2 ni saya terpaksa buang dulu dr VTS saya..Sebab dia tunjuk high Voltage walaupun sya check pakai volmeter tunjuk voltage dlam 12V..tapi VS tunjuk 13V++.

Bila sya take out saya letak kat bateri kereta VS ni tunjuk real Voltage 12++..

bila di kaji selidik dan soal menyoal...Rupa nya..VS ni untuk kereta..Tp boleh pasang kat SYM kita...

VS in mempunyai microfarat yg sesuai untuk kereta..tetapi agak tinggi untuk VTS...

That why VS tunjuk High Voltage bila pasang kat VTS kerana menyimpan Volt yg berlebihan dr penggunaan VTS..

apa pendapat2 tuan2 yg lain...
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Sat Apr 21, 2012 7:02 pm

adakah ianya memberi kesan sampingan keatas siput kite?
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Sat Apr 21, 2012 10:28 pm

Ag tolong siasat!
Back to top Go down
xibo
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 249
Join date : 2012-03-11
Age : 32
Location : kampung jawa.klang

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Sat Apr 21, 2012 11:15 pm

ADL BLL4477 wrote:
Ag tolong siasat!
scratch scratch scratch
Back to top Go down
Zahir_Salleh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-10-23
Age : 32
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Sun Apr 22, 2012 2:42 pm

mkong wrote:
memang bagus pakai VS ni..saya paki VS Apexi yg kaler biru... Tp akhir2 ni saya terpaksa buang dulu dr VTS saya..Sebab dia tunjuk high Voltage walaupun sya check pakai volmeter tunjuk voltage dlam 12V..tapi VS tunjuk 13V++.

Bila sya take out saya letak kat bateri kereta VS ni tunjuk real Voltage 12++..

bila di kaji selidik dan soal menyoal...Rupa nya..VS ni untuk kereta..Tp boleh pasang kat SYM kita...

VS in mempunyai microfarat yg sesuai untuk kereta..tetapi agak tinggi untuk VTS...

That why VS tunjuk High Voltage bila pasang kat VTS kerana menyimpan Volt yg berlebihan dr penggunaan VTS..

apa pendapat2 tuan2 yg lain...

bg sesetgh vs....
selalu dia roundup angka tu jd genap..
cth.. 12.6v = 13v
kalau ngan multimeter leh la tgk detail.

utk yg high voltage lak...
kereta punyer charging rate dlm 14.2v max..
siput kite nyer charging lebih kurang 14.7v idle... +-14.3v bukak trottle + lampu..

so, selalu vs kete kat pasaran dah set siap2 high = lebih 14.2... ok = 11.8~ 14.2
kesimpulan nyer... carik vs yg ada angka... baca sendiri charging rate sipot.


ps: nan tau vs nyer bacaan ok ke x,
time on suis, jgn start moto. tgk batt nyer reading..
kalau 12.+V, bermakna betul la vs nyer reading.

sekadar pendapat sendiri... maaf kalau silap.
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Mon Apr 23, 2012 5:13 am

ADL BLL4477 wrote:
Ag tolong siasat!

halamak..baru terperasan disuruh siasat..huhuh

baru2 ni pon ade tergerak hati utk check VS yg di pkai sbb terdengar ura2 bahawa VS ni xsesuai utk kegunaan siput kite.

berbekalkan multimeter, aku try cek direct to battery..mcm bese, batt tunjuk 12.3v (lebey kuang stended)
tp kat VS dier tunjuk 12.5v..selagi xlari jauh kedudukan yg tercatat, maka bagi aku ok je. tggu la lagi setaun baru nk cek balik Razz

tapi utk maklumat, aku pkai VS kaler ungu kat siput yg mempunyai 4 condenser di dalam..& rata2 aku tgk member2 lain pkai yg paling latest pnye design kaler ungu yg mempunyai 5 condenser didalam...yg tu pnye aku xbrape pasti mcm mana performance dier.

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Mon Apr 23, 2012 3:02 pm

Waa maklumat tak jelas lg.
Back to top Go down
xibo
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 249
Join date : 2012-03-11
Age : 32
Location : kampung jawa.klang

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Mon Apr 23, 2012 5:45 pm

ADL BLL4477 wrote:
Waa maklumat tak jelas lg.

mungkin juragan koji boleh bagi penerangan skit ttg kelebihan stabilizer 5 condenser tu scratch scratch
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Tue Apr 24, 2012 7:59 am

Mukadimah....

1. Soalan:
Kenapa perlu menggunakan Penstabil Voltan (Voltage Stabilizer – VS) pada kenderaan?
Jawapan:
Apabila enjin dihidupkan, pelbagai peranti elektronik di dalam sesebuah kenderaan akan menggunakan voltan secara serentak contohya lampu, peranti suntikan bahan api(Injection), gegelung, radio, pendingin hawa dan lain-lain. yang menyebabkan voltan tidak lagi seimbang terutamanya kenderaan yang telah berusia. Di sini, VS akan memainkan peranan untuk cuba menyeimbangi voltan dengan penggunaan secara maksimum yang mungkin.

2. Soalan:
Apakah kesan buruk untuk jangka panjang menggunakan VS?
Jawapan:
Setakat ini, hasil pencarian saya di internet tidak ada pendapat yang mengatakan ada kesan buruk penggunaannya. Cuma sebilangan kecil mengatakan harganya mahal dan alat ini bukanlah sesuatu yang penting untuk dimiliki.

3. Soalan:
Kenapa harga VS mahal di pasaran sedangkan komponennya adalah terdiri komponen yang asas sahaja?
Jawapan:
Harganya mahal kerana, anda perlu bayar untuk jaminan produk, rekacipta, kos pengeluaran, pembungkusan yang menarik, gaji kakitangan pengeluar, keuntungan syarikat, kos bahan-bahan mentah yang cantik dan berkualiti, sesetengah syarikat membuat perlindungan insuran serta lain-lain.

4. Soalan:
Bolehkah VS DIY ini mampu berfungsi seperti VS di luar sana?
Jawapan:
Mengapa tidak, komponen adalah sama jadi fungsi pun sama juga.

5. Soalan:
Setelah saya menghasilkan VS ini dan mencubanya, saya perasan ada perubahan setelah menggunakan VS ini, tetapi kelajuannya tetap sama seperti sebelum ini. kenapa?
Jawapan:
Voltage Stabilizer hanyalah sebuah alat tambahan elektronik, mana mungkin dapat mengerahkan komponen mekanikal untuk kelajuan! Kalau ada pun pertambahan kelajuan hanyalah tidak lebih dari 4 – 6%. Jadi kesan positifnya menggunakan VS ini adalah kepada peranti elektronik. Anda perlu ubah bahagian mekanikal untuk kelajuan, atau ubah alat yang mengawal mekanikal cara ia bekerja.

6. Soalan:
Ada orang cakap, VS boleh jimat penggunaan petrol, betul ker?
Jawapan:
Saya akan jawab secara teori bukan ilmiah. Apabila voltan pada sesebuah kenderaan telah stabil, maka peranti elektronik yang menggunakan voltan tidak perlu berkerja keras untuk bertugas secara minima mahupun maksima. Peranti elektronik yang paling hampir dengan kawalan minyak ialah injection dan computer box; jadi peranti ini dapat bekerja dengan baik tanpa beban yang berat dan akhirnya, suntikan bahan api berjalan lancar tanpa gangguan voltan yang turun naik. Maka dengan ini, penggunaan bahan api akan lebih efeksyen dan sekaligus jimat minyak. Bagaimana pun, cara pemanduan dan adalah berbeza-beza, jadi keputusannya juga berbeza untuk setiap kenderaan.

7. Soalan:
Kenapa pihak pengeluar kenderaan tidak mengeluarkan kenderaan baru yang didatangkan sekali dengan VS ini, jika betul VS bagus?
Jawapan:
Pihak pengeluar/pengilang telah mengira pelbagai aspek permotoran. Aspek utama untuk kenderaan baru ialah pemanduan berhemah dan keselamatan. Bukan untuk kelajuan, perlumbaan dan sebagainya. VS tidak memberi banyak kesan untuk pemanduan berhemah. Anda beli kenderaan, andalah yang menentukan fungsi sesebuah kenderaan untuk rupa bentuk kegunaan.

8. Soalan:
Berapa lama VS boleh bertahan dengan kebaikan fungsinya? Setahun? Dua tahun?
Jawapan:
Perlu diingat, tiada benda yang kekal dan tidak rosak. Lambat laun komponen elektronik di dalam VS akan kehilangan fungsinya perlahan-demi perlahan. Anggaran usia komponen elektronik yang berkualiti mampu bertugas dengan baik antara 4 hingga 5 tahun sahaja. Sebab itu, Jepun sudah potong kenderaan sebaik sahaja mencapai 5 tahun lebih, mereka telah akui perkara ini.

9. Soalan:
Saya perhatikan, ada litar VS yang tidak sama antara satu sama lain hasil pencarian di internet. Contohnya, kenapa ada VS yang banyak capasitor dan kurang, begitu juga dengan nilai Farad yang berbeza-beza?
Jawapan:
Jumlah capasitor kurang atau banyak dan nilai Farad yang berbeza akan menentukan nilai kemuatan Voltan (charge and discharge), ini bergantung jenis dan fungsi sesebuah kenderaan. Saya andaikan ini, kalau 1 batang lidi rim basikal di buat besar dan kuat, adakah berupaya 1 batang tersebut mampu menampung beban? Mestilah tidak, sebab ianya akan berputar dan beban tidak sama berat. Jadi, sebab itu dibuat kecil tapi dengan jumlah yang banyak untuk menampung beban dan putaran. Begitu juga dengan jumlah capasitor yang sentiasa bertugas simpan-buang cas dengan kadar yang cepat. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing.


10. Soalan:
Walaupun saya tahu VS ini ada orang cakap bagus, tapi saya tidak yakin akan keberkesanannya, ini apa kes pulak?
Jawapan:
Dalam Islam menekankan keyakinan, kalau tidak yakin, tidak perlu buat VS ini. Jangan buat perkara yang sia-sia dan membazir.


dlm gambo tu anda perasan mcm byk silinder, aku rasa tu capacitor since ini adalah voltage stabilizer. kalau ikutkan cara kerja capacitor, dia function mcm bateri jugak cuma akan aktif pada masa2 tertentu shj. Since bateri kete dlm bentuk DC instead of AC, kalau kita plot graf voltage lawan masa kita akan dapati bentuk voltage adalah garis lurus pd paras 13.5V (value tu based on gambo tu). so pd certain keadaan bila bateri sedang beroperasi, misalnya onkan radio ke, nyalakan lampu ke, voltage tu akan drop sedikit misal 13V pastu naik balik 13.5V. Ini berlaku kerana pertambahan beban (resistance) utk bateri kereta membekal lebih byk arus elektrik and keadaan ini sebenarnya boleh mengganggu injection performance. thus dgn ade capacitor masa voltage drop tu, capacitor akan aktif and supply 13.5V (discharge) so voltage drop pd load tak kelihatan. Once stable and bateri dah ambik alih then dia akan recharge balik. Ini konsep asas dlm voltage stabilizer.

Cuma yg jadi isu sekarang brp pantas capacitor akan mula beroperasi bila fenomena tu berlaku dan ini yg membezakan antara produk2 VS dlm pasaran. Byk laa isu2 lain mcm noise kaa sume tu akan affect injection performance.

Allahua'lam...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: SYM Voltage Stabilizer   Today at 7:00 pm

Back to top Go down
 
SYM Voltage Stabilizer
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» SYM Voltage Stabilizer
» Basic PLC interfacing Circuits
» Diodes - Surface Mounted
» help voltage test
» sharp 21v-s100 flyback sumisirit ang voltage

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: