Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tayar dan Suspension EVO 250

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Tayar dan Suspension EVO 250   Sat Mar 26, 2011 7:47 pm

Bincangkan tayar dan sistem suspension EVO (RB/YSS) di sini.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Wed Mar 30, 2011 6:39 am

Slm evorian suma..

Nak tanya n berkongsi pendapat pasal angin tayar..

Saya dok bubuh angin tayar depan 150 kpa dan belakang 225 kpa kalu ride solo tapi kalu fully loaded n dgn pillion sy bubuh 250 kpa. So far rasa ok. Pakai tayar stendet maxxis tu. Takde la pulak rasa geli2 atau skip masa ujan..

Bro2 sekalian bubuh brapa angin tayar depan n belakang? Boleh nak cuba kalu ada yg isi angin dgn bacaan yg lain..
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Thu Mar 31, 2011 6:44 am

cam sunyi je bilik tido evo ni.. Sad
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Thu Mar 31, 2011 7:10 am

Hehehe.. tak ramai yg pakai evo.. nak buat mcm mana.. tggu abg edi masuk.. nak tunggu aku pakai evo ntah bila tahun.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
onemangang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2011-03-25

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Thu Mar 31, 2011 9:34 am

salam pak matt ... saya boh depan 29 - maxxis pro, belakang 34 - metzeller feelfree ...
Back to top Go down
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Thu Mar 31, 2011 8:27 pm

pakmattempe wrote:
cam sunyi je bilik tido evo ni.. Sad

a ah, sembang je dlm bilik GTS/VTS
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Thu Mar 31, 2011 10:52 pm

Memang ingat nak sembang kat situ bro tapi tayar evo ni kan x sama saiz dgn vts.. Tu yg kena masuk bilik ni juga.. scratch
Back to top Go down
tenangbikers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-03-25

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Thu Apr 07, 2011 4:07 am


Sebelum ni 32 tayar depan/34 belakang. Rasa macam ok tapi ada rasa goyang kat belakang walaupun pakai abs YSS. AhChai MMR adjust ke 29 depan/35 belakang baru ada rasa stabil. Bleh la nak cecah lutut kalao berani. Tapi kalao rider badan ringan. Rasanya 20 depan/34 depan ok rasanya... Smile
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Thu Apr 07, 2011 10:33 am

normal ride - single

Depan 26
belakang 30

normal ride - twin

Depan 26
belakang 32

Long distance - single

Depan 27
Belakang 32

Long Distance - Twin

depan 28
belakang 32-34

Meleper ride

Depan - 28
Belakang - 32
Back to top Go down
observer
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Sun Apr 10, 2011 12:53 pm

saya punya psi depan 32 blakang 36 dgn pillion, ikut standart punya rekomen jer, tak de masalah, klau ride single depan 25, blakang 32, ok jer. Tayar Bridgestone.
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Mon Apr 11, 2011 10:47 am

Saya ari sabtu lepas sudah tukar minyak itam dgn servis cvt kat... . Pastu siap tukar rb punya abs. Balik semula ke umah saya dapat rasa footrest bergegar bila gear nak free dan bila rpm nak masuk tujuh pastu makin kuat bgegar dari tujuh nak ke lapan.. Pi check kat kedai dekat dia kata cvt.. padahal baru je servis cvt. Bistu suruh juga la dia servis cvt sbb dia kata cvt.. tgk2 bila balik ada lagi.. esok pi semula kedai tpt tukar minyak itam tu dia pun kata cvt juga. So dia pun buka semula cvt asah mana patut suruh saya test masih ada lagi. Bila dia sendiri test dia kata belt. Dia pun tukar belt tgk2 ada lg bergegar tu.. Saya masa tu dok rasa abs dah.. Minta dia tukar semula abs tapi dia kata abs takde kaitan. Tapi dia tukar juga sbb sy dah request.. Tgk2 memang abs.. Tukar abs baru pun ada bergegar juga.. Panggil org rb pun fenin kefala kenapa jadi camtu.. Mungkin motot saya tak rela ditukarkan abs kot.. dari pagi sampai petang dok kat kedai motot akhirnya lepas kol 5 saya minta semula duit sbb abs tu memang tak ngam dgn moto sy.. sekian terima kasih kerana sudi membaca kisah saya ini.. Sad
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Mon Apr 11, 2011 10:49 am

Hari sabtu dan ahad tu dapat jumpa dgn scavengers dan juga mr perfect.. Very Happy
Back to top Go down
observer
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Tue Apr 12, 2011 10:57 am

pakmattempe wrote:
Saya ari sabtu lepas sudah tukar minyak itam dgn servis cvt kat... . Pastu siap tukar rb punya abs. Balik semula ke umah saya dapat rasa footrest bergegar bila gear nak free dan bila rpm nak masuk tujuh pastu makin kuat bgegar dari tujuh nak ke lapan.. Pi check kat kedai dekat dia kata cvt.. padahal baru je servis cvt. Bistu suruh juga la dia servis cvt sbb dia kata cvt.. tgk2 bila balik ada lagi.. esok pi semula kedai tpt tukar minyak itam tu dia pun kata cvt juga. So dia pun buka semula cvt asah mana patut suruh saya test masih ada lagi. Bila dia sendiri test dia kata belt. Dia pun tukar belt tgk2 ada lg bergegar tu.. Saya masa tu dok rasa abs dah.. Minta dia tukar semula abs tapi dia kata abs takde kaitan. Tapi dia tukar juga sbb sy dah request.. Tgk2 memang abs.. Tukar abs baru pun ada bergegar juga.. Panggil org rb pun fenin kefala kenapa jadi camtu.. Mungkin motot saya tak rela ditukarkan abs kot.. dari pagi sampai petang dok kat kedai motot akhirnya lepas kol 5 saya minta semula duit sbb abs tu memang tak ngam dgn moto sy.. sekian terima kasih kerana sudi membaca kisah saya ini.. Sad

pelik juge ye... saya guna ab YSS setakat ni ok. ada juga rerakan yg tukar ab racing boy ok juga x de la pulak masalah ni. mungkin ada sebab lain. tunggu cifu jawab.. Very Happy
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Tue May 31, 2011 6:06 am

aritu saya sembang dgn pomen lain, dia kata abs rb ni agak keras sbb tu dia begegar.. mungkin campur plak dgn saiz bdn saya yg sedang2 je ni tu yg dpt rasa sgt tu..
Back to top Go down
saiful3809
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 86
Join date : 2011-12-28

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Mon Jan 09, 2012 9:16 pm

absober yg mana patut guna ni..racing boy ok x untuk evo?ada komen x pada yang dah pakai..harga mcmn pulak..tq evorian
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Tue Jan 10, 2012 4:12 am

saiful3809 wrote:
absober yg mana patut guna ni..racing boy ok x untuk evo?ada komen x pada yang dah pakai..harga mcmn pulak..tq evorian
kalau ikut pandangan pengguna Evo, baik pakai absober asal jer sbb absober RB tak ngam ngn Evo.
utk kepastian, bleh tanya Pakmattempe dan bro Eddi sbb diorang ni penah merasa pakai RB. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
saiful3809
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 86
Join date : 2011-12-28

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Tue Jan 10, 2012 8:41 am

tu la mendanyer mahal..tu yg nk confirm betul2.hampir2 nk tbeli dh ni
Back to top Go down
WRF/WTD
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : KL,Shah Alam

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Sun Jul 01, 2012 6:01 pm

tayar jambatan batu dah naik rege!!...apa tayar option tak utk evo..yg lebih kurang ketahanananya dengan jambatan batu??
Back to top Go down
ejan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2012-07-16
Age : 32
Location : shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Mon Jul 16, 2012 9:52 am

skrunkz nie rmai dh pkai absober racing boy.. so far o'k kot.. tuggu mmr ade brang jew nk msuk..
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Wed Jul 10, 2013 6:49 pm

Sy boh dpn 29, blkg 30. Sblm tu ikut stock sampai xubah apa2 tp bila corner blkg cm nk melayang je. Sy bwk twin ride gi keje. Tp lps boh dpn 29 blkg 30 cm kurang sket pickup bila nk overtake... 1 lg suspension blkg xubah apa2 dr setting tinggi rendah.
Back to top Go down
adierms
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2011-12-15
Location : Gombak

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Thu Jul 25, 2013 2:31 am

Saya rase kadar angin tayar kena mengikut berat penunggang+pembonceng, tahap jalan yg selalu dilalui... ini berdasarkan pengalaman naik moto 600cc... kalau angin kurang, tayar akan uneven, kalau anging lebih, tayar akan makan tengah... sekian...
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Wed Jul 31, 2013 5:26 am

Yeah ur right yeop...


Experince makes perfect!



adierms wrote:
Saya rase kadar angin tayar kena mengikut berat penunggang+pembonceng, tahap jalan yg selalu dilalui... ini berdasarkan pengalaman naik moto 600cc... kalau angin kurang, tayar akan uneven, kalau anging lebih, tayar akan makan tengah... sekian...
Back to top Go down
filixku
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2014-02-02
Age : 37

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Sun Feb 02, 2014 2:55 am

saya punyer model baru evo rim belakang saiz 13, tgh plan nak tukar tayar nih... rase mcm licin ar tayar skrg nie... igt nakcari tayar yg selamat untuk layan corner... ada suggestion x? Michelin punyer tayar best tak corner?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Tue Feb 04, 2014 5:08 am

filixku wrote:
saya punyer model baru evo rim belakang saiz 13, tgh plan nak tukar tayar nih... rase mcm licin ar tayar skrg nie... igt nakcari tayar  yg selamat untuk layan corner... ada suggestion x? Michelin punyer tayar best tak corner?
Kalau ikut pengalaman saya guna utk vts, michelin citygrip mmg syok layan korner.
nk plak bila dah tukar absober aftermarket ni...makin yakin tuk amik korner panjang.
tp ada yg komplen michelin cepat haus compare to other brand.

Cadangan lain, bleh try usha Bridgestone Hoop atau metzeller...
dua2 tayar tu mmg recommended tp tang rege yg xtahan tu. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tayar dan Suspension EVO 250   Today at 12:36 pm

Back to top Go down
 
Tayar dan Suspension EVO 250
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Tayar dan Suspension EVO 250
» siput punya fork (suspension) depan
» Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
» Tayar bocor dan penampal
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM EVO 250-
Jump to: