Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Need info nak lajukan sket moto ni..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Azrai
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2011-05-14
Age : 40
Location : Ukay, Ampang

PostSubject: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Aug 12, 2011 3:28 am

Salam all SYMers,

Last week gi Man Seng tanye kat si Wan apa yg perlu dibuat nak laju kan sket jet ski ni...dia tanya skang TOP berapa?? Gua cakap 135 je..tu pun kalo menurun bukit sket kat Hiway...then dia cakap..itu je la...kalo bubuh Dr Pulley pun dia bagi PICK UP je...x contribute lansung kat TOP...so gua pun BLURR....dan BLAH...ilang semangat nak pasang Dr Pulley...

So, the question is :..ANY IDEA X nak tambahkan lagi TOP jet ski ni...dapat sampai 150 pun jadi la...

salam.. bounce
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Aug 12, 2011 11:27 am

Herba POLINI....
Back to top Go down
apaico
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-05-30

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Aug 12, 2011 7:34 pm

convert EVO
Back to top Go down
osama
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2011-07-06

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Sat Aug 13, 2011 8:45 am

Dulu masa aku pakai elegant senang senang ja hit 130Km/H tapi sejak aku pakai VTS SE top speed 120Km/H macam mana boleh jadi macam ni pasal motor 200CC tapi slow berbanding dengan Elegant 150CC...pening den dibuatnyo.....
Back to top Go down
Razif Yusof
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 148
Join date : 2011-07-04
Age : 85
Location : Bayan Lepas, Penang

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Sat Aug 13, 2011 2:01 pm

Mungkin salah satu faktor motor ini berat dari Elegant....
Back to top Go down
http://www.FB.com/razifsym
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Mon Aug 15, 2011 4:06 am

Bali lah scooter 500cc.

Scooter ni 172cc sahaja, modify riban2 pun, tak laju mana dia akan pergi.
Back to top Go down
apaico
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-05-30

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Mon Aug 15, 2011 6:31 am

osama wrote:
Dulu masa aku pakai elegant senang senang ja hit 130Km/H tapi sejak aku pakai VTS SE top speed 120Km/H macam mana boleh jadi macam ni pasal motor 200CC tapi slow berbanding dengan Elegant 150CC...pening den dibuatnyo.....
Boleh gila talak woo... Shocked
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Mon Aug 15, 2011 6:54 am

unpro wrote:
Bali lah scooter 500cc.

Scooter ni 172cc sahaja, modify riban2 pun, tak laju mana dia akan pergi.

setujuuuuuuu...duit riban2 hapgred siput gondang ni simpan wat bli versys je...huhuuu...gondang ni mmg dicipta utk easy n santai ride disamping memunggah ape2 yg boleh dimuatkan kedlm perutnyee...nak laju2 sgt kne pikirkan capability dia on safety plak bro..huhuuu..limit 120-140km/hr agak reasonable utk handling gondang ni...anyway, agak2 nape otai2 bagi dia nama 'siput gondang', selain rupa parasnya...??? mari renungkan...huhuhuuuuuu

ape2 pun itu cume pandangan aku yg cetek ilmu pengetahuan ni aje....cherrsssss!! Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Thu Aug 18, 2011 10:40 am

dah namanya pun siput gondang, nk laju cmno lagi?
tukar nama jadi siput turbo baru laju!
hehehe...
kalau bro Azrai nk laju jgk, sila2 la ngendeng2 ngn otai2..
kalau tanya2 sini susah diorang nk turunkan ilmu!!
ada cara dia bro...Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Tue Oct 04, 2011 9:43 am

nk laju sampai 150kmh bole...tp persoalannya sanggup amik risiko & spend duit x?...lg 1...kena ada kesabaran...klu xde kriteria nih...lg baik menabung utk hapgred ke cc yg lg besar... Very Happy

klu takut di lambung ombak jgn berumah di tepi pantai... ini salah 1 ayat wan (pomen man sheng) utk sy dulu...hahaha...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Tue Oct 04, 2011 9:44 am

hahaha..dan hasilnya??
dapat ke 150kmj yg dikejar tu?? Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Tue Oct 04, 2011 10:45 am

Mie-G wrote:
hahaha..dan hasilnya??
dapat ke 150kmj yg dikejar tu?? Very Happy

insyaallah dpt...
Back to top Go down
mr.jawas
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-09-29

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Wed Oct 05, 2011 12:38 pm

pakai size rim beso sikit kalo adalah... rasanya lagi laju... hehe...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Thu Oct 06, 2011 12:24 pm

ingat la org yg trsayang..bawak slow2 sudah...vote for safety ride!!!
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Thu Oct 06, 2011 12:31 pm

Aku second cdgn sirapisamin dgn penambahbaikan....safety ride though u speed.....hehehe
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Oct 07, 2011 6:44 am

Jangan le lelaju sangat..... bahaya... den sebelum beli siput gondang ni... dah set dlm minda..... moto ni bukan utk speed.....

kalau nak laju jgk

-pakai evo... ada laju lagi sikit.... den raso la tak berbaloi pasal... lebih laju dlm 30 -40 kmh banding dgn harga kena tambah beribu2....

- ambik superbike je lah..... hehehe....

-biar la cc kecik....... asal lesen ngan moto tetap besar....hahaha...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Oct 07, 2011 7:09 am

betul..betul..betul...
tujuan utama penggunaan siput ini adalah untuk ride santai dan jimat!
kalau nk laju, mmg dah lari konsep tu tp kalau nk sedapkan lagi siput ni boleh la bagi makan makjun2!! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Oct 07, 2011 7:11 am

evo pun bkn nya laju sgt...utk aku biasa2 je...rasa nya klu di convert meter ke meter vts max speed br dlm 155kmh je...tp evo punya mid-range...overtaking power mmg cun...compression pun secukup rasa...dan jugak sesuai utk rider yg slalu ride ngan pillion...

rata2 kwn2 dlm forum ni nk laju bkn utk buktikan siapa hebat...motor sape laju...atau nk laju cam superbike...cuma ada di antara kita yg dah immune ngan certain speed dan jugak sifat ingin tahu manusia...tu je...

naik motor sama...tp citarasa lain2...melenjan...meleper...melampu...memekap...dll "me" lg...hehehe...

Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Oct 07, 2011 7:14 am

Mie-G wrote:
betul..betul..betul...
tujuan utama penggunaan siput ini adalah untuk ride santai dan jimat!
kalau nk laju, mmg dah lari konsep tu tp kalau nk sedapkan lagi siput ni boleh la bagi makan makjun2!! Wink

aiii...ari tu bkn kata nk mod ke?...hahaha...motor ni xde konsep...minat masing2...duit masing2...hantam sj laaahhh labu... klu superbike nk buat santai pun bole...polis x saman punya...kih kih kih...

aku gurau je beb...nanti TT wa blanja lu teh tarik k...hehee...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Oct 07, 2011 7:30 am

hahaha...kadang2 tergugat jgk konsep santai tu bila kena cucuk ngn LaiCi pada kelajuan 120kmj!!hahaha... Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Oct 07, 2011 10:11 am

Mie-G wrote:
hahaha...kadang2 tergugat jgk konsep santai tu bila kena cucuk ngn LaiCi pada kelajuan 120kmj!!hahaha... Very Happy

jgn di layan LC yg mencucuk tu...tutup je throttle...biasa dia potong trus...lg melayan lg syok la dia... Razz
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Oct 07, 2011 10:20 am

Mie-G wrote:
hahaha...kadang2 tergugat jgk konsep santai tu bila kena cucuk ngn LaiCi pada kelajuan 120kmj!!hahaha... Very Happy

sy plak mmg tk kisah kena cucuk atau di ovetake oleh LaiCi...sbb sy kompiden sy nampak segak dan hensem bila naik siput nih...hehe... Cool

kalo sy naik LaiCi...ibarat jd beruang sarkis naik basikal ler gamaknya...

yg pastinya, buah LaiCi tu akan dpt top 120kmh gakk...ini kisah benar nih...sy dh try bwk adik ipar sy punya LaiCi pegi keje...tk bleh blah laju dr tu beb...pikap pon ada kureng skett...adik ipar sy ckp, dia bwk bleh naik 150kmh...bdn 60kg jer bleh aar...kalo dh 110kg mcm sy, menangis itu LaiCi pikul sy naik bukit ampang...bukan takat buah LaiCi tu jer sakit, buah sy pon ikut sakit sama...senakk beb...seat sekeping...

eniwei...siput gondang lah yg terbaeekkkk...ibarat sofa bergerak bagiku... Cool


Last edited by BlueThunder on Fri Oct 07, 2011 10:21 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Oct 07, 2011 10:20 am

anakku wrote:
Mie-G wrote:
hahaha...kadang2 tergugat jgk konsep santai tu bila kena cucuk ngn LaiCi pada kelajuan 120kmj!!hahaha... Very Happy

jgn di layan LC yg mencucuk tu...tutup je throttle...biasa dia potong trus...lg melayan lg syok la dia... Razz
kadang2 datang jgk angin org muda!! Twisted Evil Twisted Evil

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
halim_ir
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2011-09-28
Age : 35
Location : Batu Pahat-Melaka-Bangi

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Fri Oct 07, 2011 6:30 pm

BlueThunder wrote:
Mie-G wrote:
hahaha...kadang2 tergugat jgk konsep santai tu bila kena cucuk ngn LaiCi pada kelajuan 120kmj!!hahaha... Very Happy

sy plak mmg tk kisah kena cucuk atau di ovetake oleh LaiCi...sbb sy kompiden sy nampak segak dan hensem bila naik siput nih...hehe... Cool

kalo sy naik LaiCi...ibarat jd beruang sarkis naik basikal ler gamaknya...

yg pastinya, buah LaiCi tu akan dpt top 120kmh gakk...ini kisah benar nih...sy dh try bwk adik ipar sy punya LaiCi pegi keje...tk bleh blah laju dr tu beb...pikap pon ada kureng skett...adik ipar sy ckp, dia bwk bleh naik 150kmh...bdn 60kg jer bleh aar...kalo dh 110kg mcm sy, menangis itu LaiCi pikul sy naik bukit ampang...bukan takat buah LaiCi tu jer sakit, buah sy pon ikut sakit sama...senakk beb...seat sekeping...

eniwei...siput gondang lah yg terbaeekkkk...ibarat sofa bergerak bagiku... Cool
dengan LC klu bwk 120km/j, selamba je ex5 standard cucuk belakang...setahu saya,meter ex5 x sampai pun 120km/j...pernah try bwk LC 140-150km/j tp honda wave dengan selamba badak potong...so kesimpulannya meter LC ni ringan...klu siput gondang ni eden x tahu pulak sbb belum dpt motor lagi...tp rasanya siput ni meter dia sama mcm kete kot sbb ada member bgtau kelajuan yang dibawa sama dengan kelajuan kereta..wallahualam...
Back to top Go down
shakir88
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2011-10-06

PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Tue Oct 11, 2011 1:35 pm

sembang psai kelajuan ni pernah cucuk angin siput gondang ni ngan fx125 sy bersama LaiCi kwn, mmg mampu cucuk angin jer. kalu potong nnti siput potong balik haha meter fx dh 130-140kmh tu. kira laju laa sym ni haha....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Need info nak lajukan sket moto ni..   Today at 1:30 pm

Back to top Go down
 
Need info nak lajukan sket moto ni..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Need info nak lajukan sket moto ni..
» Series Info
» Borderlands 2 mega info thread...
» Request for Info/Detail
» Grey knights info and other goofiness

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: