Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Confiuss!!!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Confiuss!!!   Sat Jul 23, 2011 12:04 pm

Salam to All Forumer,

Ada x korang sume rase or aku sorang je..mase nak start engine sisiput ni kena tekan starter tu banyak kali baru boleh..sebenrnye aku dah perasan beberapa minggu yg lalu tapi buat x tau jek coz rasenye engine die cepat sejuk kot..
Tapi ble park dalam sejam dua pon dah kene tekan starter tu byk kali baru bole idup enginenya..

Any Komen? Ada apa2 effect x kot kot la starter die annti cepat kong ke..
Back to top Go down
bigdaddy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2011-07-21
Age : 41
Location : Seremban - Bangsar

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Sat Jul 23, 2011 12:28 pm

Saya pon ada masalah ni, cuma tak seteruk tu la. Kena rekan starter lama sikit baru menjadi. Sejak pasang boltage stabilizer dua hari lepas senang aje start. Tak tau la orang lain camana pulak. Mintak maaf la kalau tak.betul, saya ni newbie.
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Sat Jul 23, 2011 1:24 pm

kadang2 ada agak mcm tu mungkin sejuk kot,brek tu kena grip lama sikit br ok
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Mon Jul 25, 2011 6:29 am

bigdaddy wrote:
Saya pon ada masalah ni, cuma tak seteruk tu la. Kena rekan starter lama sikit baru menjadi. Sejak pasang boltage stabilizer dua hari lepas senang aje start. Tak tau la orang lain camana pulak. Mintak maaf la kalau tak.betul, saya ni newbie.

ada gak kengkawan lain yg pasang benda nih bro tapi x taula nak pasang or x coz takut masalah lain lak nanti ye x? berapa ye pasang bende nih?
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Mon Jul 25, 2011 6:31 am

dinsabak76 wrote:
kadang2 ada agak mcm tu mungkin sejuk kot,brek tu kena grip lama sikit br ok

Sejuk tapi penah cube gak exzos masih suam2 lagi break dalam sejam je pun..tapi ble tekan starter 4 or 5 kali baru idup enginenye... Sad
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Mon Jul 25, 2011 7:35 am

bigdaddy wrote:
Saya pon ada masalah ni, cuma tak seteruk tu la. Kena rekan starter lama sikit baru menjadi. Sejak pasang boltage stabilizer dua hari lepas senang aje start. Tak tau la orang lain camana pulak. Mintak maaf la kalau tak.betul, saya ni newbie.
bigdaddy...pasang VS ni jenis mana????yg macam kereta pakai yg tunjuk karn voltage tu ka????ada tambah wayar earth tak?????
Back to top Go down
bigdaddy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2011-07-21
Age : 41
Location : Seremban - Bangsar

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Mon Jul 25, 2011 12:20 pm

Bro Sirapisamin dan bro mkong, pasang benda ni takde masalah. MAsa saya main keta dulu pon benda ni memang recommended pasang. Kat keta kotak saya dulu lampu jadi makin terang, idle makin cun, pick up ada tambah sket.

Barang ni banyak jenis, ada yang mahal ada yang murah. Pakai yang dalam RM60 ke RM90 kje dah cukup. Nak pasang tu manual diskalikan.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Mon Jul 25, 2011 5:53 pm

nanti aku try g tanye arip MMR tu weekend ni ke...
Back to top Go down
azizhamzah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-07-23
Location : Shah alam

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Sat Jul 30, 2011 4:01 pm

saya punya pun nak kena tekan starter 4-5 kali baru hidup...tp ok ke kalau tekan starter pastu pulas throtle minyak sikit...yg ni sure motor cepat hidup..tp ada side effect ke..?
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Sun Jul 31, 2011 9:28 pm

azizhamzah wrote:
saya punya pun nak kena tekan starter 4-5 kali baru hidup...tp ok ke kalau tekan starter pastu pulas throtle minyak sikit...yg ni sure motor cepat hidup..tp ada side effect ke..?

Tu la pasal nye bro wa pon skang pakai cara yg sama mcm tu tp xtau la takut starter cepat kong kot... study
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Mon Aug 01, 2011 8:14 am

setau aku takde masalah kalo kita tekan starter ngan pulas throtle sket...tp jg la melampau2 pulas nya...mau meloncat siput godang tuh nnt...kalo tak silap aku dlm manual pon ada inform kalo nak start pulas throtle sket...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Tue Aug 02, 2011 6:14 am

zulu wrote:
setau aku takde masalah kalo kita tekan starter ngan pulas throtle sket...tp jg la melampau2 pulas nya...mau meloncat siput godang tuh nnt...kalo tak silap aku dlm manual pon ada inform kalo nak start pulas throtle sket...

Yeke bro..thnks for that info.. Laughing
Back to top Go down
Lord_Hard
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-07-15

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Fri Aug 05, 2011 5:12 am

org kata kalau nak start susah.. gasket head bocoq... ye ke.. karang kalau gasket bocoq... habis ler enjin... ye ke..
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Confiuss!!!   Fri Aug 05, 2011 10:11 am

Salam.. Bukan sebab tak tekan brek ke?

Akar nibong meresap,
Ular mati dalam perahu,
Kampung terbakar nampak berasap,
Kalau salah sila beritahu..............
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Confiuss!!!   Today at 5:57 am

Back to top Go down
 
Confiuss!!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: