Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 bunyi aneh ketika amik korner

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
funday
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-05-27
Location : klang

PostSubject: bunyi aneh ketika amik korner    Sat Jul 23, 2011 10:52 am

salam perkenalan. sy baru 4 bulan pakai sym 200. memang best. terbaik. cuma baru2 ni bila amik korner ada bunyi lebih kurang "tik, tik" kat tayar atau tak pasti kat mana... masa jalan biasa bunyi tu takde. minta otai2 advice bunyi apakah itu. atau itu adalah normal
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Wed Jul 27, 2011 7:37 am

funday wrote:
salam perkenalan. sy baru 4 bulan pakai sym 200. memang best. terbaik. cuma baru2 ni bila amik korner ada bunyi lebih kurang "tik, tik" kat tayar atau tak pasti kat mana... masa jalan biasa bunyi tu takde. minta otai2 advice bunyi apakah itu. atau itu adalah normal

rase2 nye xde apa2 tu bro coz motot gue pon ada gak cem gitu..wa pon x sure buniy apakah itu tapi buat x tau aje.. Wink
Back to top Go down
funday
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-05-27
Location : klang

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Wed Jul 27, 2011 9:26 am

Sirapisamin wrote:
funday wrote:
salam perkenalan. sy baru 4 bulan pakai sym 200. memang best. terbaik. cuma baru2 ni bila amik korner ada bunyi lebih kurang "tik, tik" kat tayar atau tak pasti kat mana... masa jalan biasa bunyi tu takde. minta otai2 advice bunyi apakah itu. atau itu adalah normal

rase2 nye xde apa2 tu bro coz motot gue pon ada gak cem gitu..wa pon x sure buniy apakah itu tapi buat x tau aje.. Wink


tq bro...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Thu Jul 28, 2011 6:44 am

funday wrote:
Sirapisamin wrote:
funday wrote:
salam perkenalan. sy baru 4 bulan pakai sym 200. memang best. terbaik. cuma baru2 ni bila amik korner ada bunyi lebih kurang "tik, tik" kat tayar atau tak pasti kat mana... masa jalan biasa bunyi tu takde. minta otai2 advice bunyi apakah itu. atau itu adalah normal

rase2 nye xde apa2 tu bro coz motot gue pon ada gak cem gitu..wa pon x sure buniy apakah itu tapi buat x tau aje.. Wink


tq bro...
bro dok klang kat mnana? sy dok d pandamaran jaya Neutral
Back to top Go down
funday
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-05-27
Location : klang

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Thu Jul 28, 2011 6:17 pm

Sirapisamin wrote:
funday wrote:
Sirapisamin wrote:
funday wrote:
salam perkenalan. sy baru 4 bulan pakai sym 200. memang best. terbaik. cuma baru2 ni bila amik korner ada bunyi lebih kurang "tik, tik" kat tayar atau tak pasti kat mana... masa jalan biasa bunyi tu takde. minta otai2 advice bunyi apakah itu. atau itu adalah normal

rase2 nye xde apa2 tu bro coz motot gue pon ada gak cem gitu..wa pon x sure buniy apakah itu tapi buat x tau aje.. Wink


tq bro...
bro dok klang kat mnana? sy dok d pandamaran jaya Neutral

sy di sg udang... 5690 warna kelabu. pin pin pon pon k... cheers
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Thu Aug 04, 2011 8:37 am

okies..ada mase blh g TT selalu gak g sana lagi2 bulan pose ni d abzar kat simpang 4 tuh..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Thu Aug 04, 2011 9:20 am

cuba tgk kt tayar tu kot2 ada baru atau paku yg terlekat! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Thu Nov 10, 2011 7:43 am

tak biasa plak dengan perkara macam ni, tapi dulu ada jugak sekali dua bunyi kuat time korner "ktak", igtkan screw apa jatuh...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Thu Nov 10, 2011 7:47 am

koji wrote:
tak biasa plak dengan perkara macam ni, tapi dulu ada jugak sekali dua bunyi kuat time korner "ktak", igtkan screw apa jatuh...

bunyi kaki double stand kot sagat kat jalan..... perkh....
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Thu Nov 10, 2011 7:49 am

blalang wrote:
koji wrote:
tak biasa plak dengan perkara macam ni, tapi dulu ada jugak sekali dua bunyi kuat time korner "ktak", igtkan screw apa jatuh...

bunyi kaki double stand kot sagat kat jalan..... perkh....

perghhh kojiii..patut cepat naik pangkat...muahahaaaa
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Thu Nov 10, 2011 7:54 am

Belalang..rasa bukan bunyi stand..

Rayzz.. aku bosan bro...asyik merapu je..nak jgk tanya orag bijak pandai pasal bab prob VTS ni.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Fri Nov 11, 2011 6:11 am

motor saya ada bunyi tik2 time corner (tak ingat belah mana)

kadang2 lurus pun ada, ikut sejuk panas brek.

sebabnya, hari tu pi terjah nak gerak motor tanpa buka disk lock. Hasilnya disk brake depan ada permanent rasa ABS
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Fri Nov 11, 2011 6:13 am

unpro, dh bengkok ke disk kamu itu? Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Fri Nov 11, 2011 6:14 am

unpro wrote:
motor saya ada bunyi tik2 time corner (tak ingat belah mana)

kadang2 lurus pun ada, ikut sejuk panas brek.

sebabnya, hari tu pi terjah nak gerak motor tanpa buka disk lock. Hasilnya disk brake depan ada permanent rasa ABS
a'ah rasanya dah bengkok la, hantar gi skim balik la....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Fri Nov 11, 2011 10:22 am

tak payah, I want the ABS functionality. Hard braking dia virbrate sikit, so kurang kebarangkalian tayar lock out.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: bunyi aneh ketika amik korner    Today at 6:55 pm

Back to top Go down
 
bunyi aneh ketika amik korner
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Bunyi skru tak ketat.
» bunyi garang enjin vts 200
» Bunyi bergeser pada sym
» siput punya fork (suspension) depan

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: