Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Ingin kembali bermotosikal

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
hammerhead
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2011-07-16

PostSubject: Ingin kembali bermotosikal   Sat Jul 16, 2011 8:36 am

Salam,

Biar saya mula dengan sedikit pengenalan. Saya pernah memiliki Honda C70 2 thn, EX5 4 thn dan Suzuki RS110s 2 thn. Kali terakhir saya memiliki dan menunggang sejak 15 thn lepas. Baru-baru ni, perasaan menunggang kembali membara tongue

Setelah membuat sedikit kajian dan perbandingan, saya rasa SYM 200 mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding dengan Elegan 200. Ingin sedikit komen bagi memudahkan pemilihan saya. Saya bercadang membeli SYM 200 dengan cash, berat hati nak bayar kadar bunga 10%.

Kedai #1 - OTR10,100 insuran comprehensif all rider, servis percuma 1 thn.
Kedai #2 - OTR10,100 insuran comprehensif all rider, percuma barangan $200, servis percuma 1 thn

- adakah benar ada kedai menawar harga lebih murah tapi dengan insuran 3rd party?
harga $10,100 OTR ni berpatutan?

- sukar penjagaan jika warna putih? risau warna tukar kekuningan kalau jarang pakai dan jemur bawah matahari selalu (special edition lebih $600)

- mengapa harga roadtax bagi SYM 200 @ $30, Elegan @ $2?

- berapa km/liter petrol bagi kegunaan dalam bandar KL?




Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Mon Jul 18, 2011 7:59 am

hammerhead wrote:
Salam,

Biar saya mula dengan sedikit pengenalan. Saya pernah memiliki Honda C70 2 thn, EX5 4 thn dan Suzuki RS110s 2 thn. Kali terakhir saya memiliki dan menunggang sejak 15 thn lepas. Baru-baru ni, perasaan menunggang kembali membara tongue

Setelah membuat sedikit kajian dan perbandingan, saya rasa SYM 200 mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding dengan Elegan 200. Ingin sedikit komen bagi memudahkan pemilihan saya. Saya bercadang membeli SYM 200 dengan cash, berat hati nak bayar kadar bunga 10%.

Kedai #1 - OTR10,100 insuran comprehensif all rider, servis percuma 1 thn.
Kedai #2 - OTR10,100 insuran comprehensif all rider, percuma barangan $200, servis percuma 1 thn- saya pilih yg ini....- adakah benar ada kedai menawar harga lebih murah tapi dengan insuran 3rd party?
harga $10,100 OTR ni berpatutan?

- sukar penjagaan jika warna putih? risau warna tukar kekuningan kalau jarang pakai dan jemur bawah matahari selalu (special edition lebih $600)-Ni VTS SE ke...berbaloi la kalu 10.1K OTR...
- mengapa harga roadtax bagi SYM 200 @ $30, Elegan @ $2?- Elegan mana?kalau <150 roadtax memang rm2...elegan 150 memang rm2..elegan 200 macam VTS juga roadtax dia...
- berapa km/liter petrol bagi kegunaan dalam bandar KL?--ntah tak pernah ride dalam KL lagi..tetapi setakat ni..Full tank RON95..lebih kurang 25 ringgit...boleh pi setakat +/- 340km...



Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Tue Jul 19, 2011 7:19 pm

hammerhead wrote:
Salam,

Biar saya mula dengan sedikit pengenalan. Saya pernah memiliki Honda C70 2 thn, EX5 4 thn dan Suzuki RS110s 2 thn. Kali terakhir saya memiliki dan menunggang sejak 15 thn lepas. Baru-baru ni, perasaan menunggang kembali membara tongue

Setelah membuat sedikit kajian dan perbandingan, saya rasa SYM 200 mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding dengan Elegan 200. Ingin sedikit komen bagi memudahkan pemilihan saya. Saya bercadang membeli SYM 200 dengan cash, berat hati nak bayar kadar bunga 10%.

Kedai #1 - OTR10,100 insuran comprehensif all rider, servis percuma 1 thn.
Kedai #2 - OTR10,100 insuran comprehensif all rider, percuma barangan $200, servis percuma 1 thn

- adakah benar ada kedai menawar harga lebih murah tapi dengan insuran 3rd party?
harga $10,100 OTR ni berpatutan?

- sukar penjagaan jika warna putih? risau warna tukar kekuningan kalau jarang pakai dan jemur bawah matahari selalu (special edition lebih $600)

- mengapa harga roadtax bagi SYM 200 @ $30, Elegan @ $2?

- berapa km/liter petrol bagi kegunaan dalam bandar KL?





Bro,

rege tu kira ok la tu area shah alam klang wa dah survey byk kedai cash dalam 9800 OTR all rider

pasal color tu baek bro amek color gelap coz kalo kotor x berape nak nampak

pasal rtax tu rasenye coz sym 170cc
Back to top Go down
redshalim
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2011-06-22

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Wed Jul 20, 2011 11:06 am

Best la bro dapat kaler putih. Mmg aku nak hr tu tapi takde. Terpaksa ambik kaler hitam.
Back to top Go down
joy6169
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 28
Join date : 2011-06-21
Location : Bukit Beruntung , Rawang

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Wed Jul 20, 2011 1:40 pm

redshalim wrote:
Best la bro dapat kaler putih. Mmg aku nak hr tu tapi takde. Terpaksa ambik kaler hitam.

Hitam itu menawan
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Wed Jul 20, 2011 3:51 pm

hitam ke putih ke biru ke,yang penting happykan. kalau kita dah jatuh cintun ngan vts/evo....color apapun cantik.tak gitu.
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Wed Jul 20, 2011 4:09 pm

gts2u wrote:
hitam ke putih ke biru ke,yang penting happykan. kalau kita dah jatuh cintun ngan vts/evo....color apapun cantik.tak gitu.
betul tu bro janji layannnnnnnn Very Happy
Back to top Go down
hammerhead
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2011-07-16

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Wed Jul 20, 2011 4:37 pm

Bukan senang bila nak pilih antara hitam atau putih. Dah 3 hari 3 malam berdebet dengan KDN tapi tak dapat mencapai persetujuan lagi. KDN kata hitam, saya pulak putih. Esok nak pergi kedai sign kertas ambil warna hitam sebelum KDN tarik balik permit menunggang Razz Razz
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Wed Jul 20, 2011 4:59 pm

body putih tayar hitam kira adil la tu hehe...... Very Happy
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Wed Jul 20, 2011 6:46 pm

Buat kaler tapir.. beli hitam, pastu cat sparuh badan putih.. puas ati dua2 laki bini.. keh keh..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Thu Jul 21, 2011 4:54 am

hammerhead wrote:
Bukan senang bila nak pilih antara hitam atau putih. Dah 3 hari 3 malam berdebet dengan KDN tapi tak dapat mencapai persetujuan lagi. KDN kata hitam, saya pulak putih. Esok nak pergi kedai sign kertas ambil warna hitam sebelum KDN tarik balik permit menunggang Razz Razz

Xpe..janji lesen yang penting betol x bro..
Back to top Go down
joy6169
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 28
Join date : 2011-06-21
Location : Bukit Beruntung , Rawang

PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Thu Jul 21, 2011 5:54 am

hammerhead wrote:
Bukan senang bila nak pilih antara hitam atau putih. Dah 3 hari 3 malam berdebet dengan KDN tapi tak dapat mencapai persetujuan lagi. KDN kata hitam, saya pulak putih. Esok nak pergi kedai sign kertas ambil warna hitam sebelum KDN tarik balik permit menunggang Razz Razz

Yang paling penting hati happy .... cheers
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Ingin kembali bermotosikal   Today at 1:28 pm

Back to top Go down
 
Ingin kembali bermotosikal
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Ingin kembali bermotosikal
» Regulator Rectifier VTS 200 hangus
» Creative Rakyat Malaysia Bab2 Modified Motor Nie
» Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: