Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in
Share | 
 

 Symphony No. 1

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 15
Join date: 2011-06-26

PostSubject: Symphony No. 1   Mon Jun 27, 2011 5:56 pm

As salamualaikum,

Nampak gayanya sya org pertama buka citer dlm forum symphony sr 150 ni. Sya letak d/p hari sabtu lepas (25 Jun), insya Allah, esok lusa mungkin dpt. Sya nk pakai kenderaan dua roda ni sbb dh x tahan dgn jln jem. Tempat keje cuma 15 km je dari rumah, klu nek kete paling cepat pun 30 minit, klu nasib baik dpt parking (pakai meter). Klu nek lrt leceh, parking rm4 sekali masuk, pastu bersesak dlm train, sampai KL kene nek monorail lak, pastu kene jln kaki lagi.

Seminggu lebih pk nk amik moto jenis apa. Tanya sana sini. Mula2 nk amik ex5, tapi x sesuai plak sbb nk kena hantar anak gi sekolah sekali (anak je ada 3 beg kena bwk). Nk amik elegan, sya rasa gayat. Last choice, amik nouvo lc 135. So, seblm make final decision, sya ronda2 kt KOK Motor dkt dgn jln pasar dan kedai lain kt sana. Kt trafik light dkt masjid alam shah, ada 2 bijik kedai moto. Masuk kedai pertama, mcm bese xde yg menarik. Sya masuk kedai ke2. Kedai ni horror sket, suma nya berabuk. Ada moto tahun 80an masih x terjual lagi.

Last, sya terpandang sebijk moto dok sebelah GTS200. Nampak cun. Tanya towkey kedai, dia habaq symphony 150. The rest was history... Very Happy


Last edited by Emkay on Mon Jun 27, 2011 5:59 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : Tukaq bulan)
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts: 1020
Join date: 2011-05-06
Age: 30
Location: klang-shah alam

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Wed Jul 06, 2011 11:59 am

tahniah bro dah dapat ke muto tu?
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 15
Join date: 2011-06-26

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Fri Jul 08, 2011 5:31 pm

Aku dah dapat pada hari selasa minggu lepas. La ni tengah men run-in moto ni. Letih gak nk cukupkan 1000Km yg pertama. Speed yg disyorkan dlm masa run in cuma bawah drp 60Kmj. Tempat keje kalu gi balik dalam 40Km je. Pergh...dekat 50 hari gak baru boleh nak complete 1000Km tu.

Moto ni kalu kat jln rata ok je, tapi kalu jalan x berapa smooth, moto ni rasa mcm xde absorber je. Yang paling x best bila jln x rata ialah di bahagian pendikit, kelonggaran amat terasa. Helmet Givi yg aku pakai x muat utk simpan bawah seat, tapi helmet lama aku xde masalah. FC aku rasa tinggi utk moto 150cc. Tangki 5.5 liter rasa cepat je nk kena isi balik
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts: 1020
Join date: 2011-05-06
Age: 30
Location: klang-shah alam

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Thu Jul 14, 2011 10:37 am

OK la tu..bro belasah je 80km/h pon rasenye ok gak..or g la test jalan jauh skit ble cuti weekend ke..
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 15
Join date: 2011-06-26

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Fri Jul 15, 2011 4:39 pm

Tangki kecik 5.5 liter je. Ari ni dlm latest test distant bleh dpt 199 Km full tank. Nak tgk test kali ke 2 bleh dpt angka yg sama x. Setakat ni lum brani nk test jauh2. Ada bunyi2 yg mencurigakan. Mungkin bunyi brek atau bunyi belt. Weekend nk suruh workshop check mana yg patut.
Back to top Go down
wokcha
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 1
Join date: 2011-07-19
Age: 32

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Tue Jul 19, 2011 7:12 am

Tahniah Emkay coz dah angkat sym 150 tu. Dulu aku servey moto LC, tokey kedai tak rekemen dia kata moto panas. jadi aku angkat la sebijik sym 150 ni 2 minggu lepas. meter pun baru 300km++. office dekat jer ngan rumah dalam 15km jer. memang payah sungguh nak cukupkan 1000km tu. setakat ni aku bawak jer 80kmj - 90kmj (ni time tak sengaja Very Happy ). absober dia mcm teruk siket. tayar depan kalau brek kat bumper mcm ada bunyi tak berapa sedap didengar. daya pecutan agak best jugak. FC tak pasti la, tapi ni baru kali kedua isi full tank. sepanjang bawak sym 150 ni baru sekali terserempak ngan sym sama spesis tu pun masa g tukar seat koyak kat segambut.
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts: 106
Join date: 2011-05-21
Age: 38
Location: Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Tue Jul 19, 2011 8:44 am

dh beli rs puas hati pakai kira berbaloi la tu walaupun tk ramai lg org pakai mcm mula2 gts&vts 200 kuar dulu la,skrg dh bersepah bole jumpa kt mn2.... cheers
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 15
Join date: 2011-06-26

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Tue Jul 19, 2011 8:53 am

wokcha,

mmg sym punya absober kureng. yg belakang x bleh nak adjust. Bila brek depan mmg ada rasa x sedap. Tadi aku gi sym segambut tukar bearing depan sbb ada bunyi. Akus saspek bearing tengkuk pun ada kureng jugak, masa brek ada rasa ketukan kecil.

Masa aku kt segambut, aku ada komplen ada bunyi tikus kt mekanik. depa kata dh settle, tapi bila aku bwk masih ada bunyi yg sama Crying or Very sad Malas nk komplen lebih2
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 15
Join date: 2011-06-26

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Wed Jul 20, 2011 3:33 am

Aku pk nak upgrade roller kpd Dr. Pulley punya slider (utk tambah topend speed + kurangkan RPM) & saiz tayar belakang dari 110/70-16 kpd 120/70-16. tapi madgad belakang ni ngam2 plak dgn saiz tayar yg sedia ada Rolling Eyes
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 15
Join date: 2011-06-26

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Fri Jul 22, 2011 10:32 am

Senarai spare part & harga sila klik di sini http://www.google.com.my/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CBwQFjAB&url=http%3A%2F%2Fsym.net.my%2FSR%2520150.xls&rct=j&q=symphony%20150%20SR%20modification&ei=sSQpTqfBAovKrAeq7Ij4Bg&usg=AFQjCNHGuPCSGo3BfA3N3Qeo-vHzeOYkcA&cad=rja

Jangan terkejut he he, harga spare part yg paling mahal dlm list tu ialah rim depan RM514, tayar pun dah RM265
Back to top Go down
Kee Leong
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 1
Join date: 2011-10-29

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Wed Nov 02, 2011 10:32 pm

aku pun dah angkat Symphony jugak. Tapi , bila sejuk, payah nak start pulak. Symphony ni pakai autochoke ke? satu manual aku baca, tak jumpe pun. ada petua nak start bila sejuk tak ?
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 15
Join date: 2011-06-26

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Thu Nov 03, 2011 12:33 am

Kee Leong wrote:
aku pun dah angkat Symphony jugak. Tapi , bila sejuk, payah nak start pulak. Symphony ni pakai autochoke ke? satu manual aku baca, tak jumpe pun. ada petua nak start bila sejuk tak ?

Forum di sini tak berapa rancak, di malaysian bikers community lagi bagus utk mendapat respond atau feed back. Symphony aku dah nak masuk 4000km. Setakat ni tak penah ada masalah nak start waktu pagi walau sejuk macam mana pun cuaca. Sekali tekan je terus hidup. Dan setakat ni belum ada orang komplen pasal susah nak start kecuali kau. Kalau kau tinggal area KL, aku cadangkan kau bawak moto kau ke sym segambut biar dia orang check. Tapi sebelum tu cuba kau check sendiri, mungkin cable yg sambung pada beteri tak berapa ketat.
Back to top Go down
sky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 1
Join date: 2012-06-02

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Sat Jun 02, 2012 7:49 pm

ingat Symphony RS 150 ni baru.... dah beli and dapat motor yesterday baru jumpa forum ni..... Hopefully not going facing many issue later. Smile
Back to top Go down
jayjingo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 3
Join date: 2012-08-22

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Sun Sep 16, 2012 6:15 pm

Hi saya Jay dari p.j
Ne evo250i saye dah jalan 9500km dah 4 bulan rasa ada masalah sikit,
bila motor dah warm up saya jalan 20km ada sekat sekat semasa berjalan kata froman
kedai area saya kena service CVT, saye service CVT jalan ok tapi lepas 3 hari masalah timbul balik sekat sekat bila jalan perlahan 20km tapi bila laju tak ada masalah,
sekali lagi hantar ke kedai forman kata kena tukar pully saya tukar dr pully belanja rm170.
tapi tak sampai seminggu masalah timbul balik.
saya pun tak tahu apa masalah ada sesiapa boleh tolong?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 3642
Join date: 2011-08-16
Age: 37
Location: Subang U5

PostSubject: Re: Symphony No. 1   Thu Oct 25, 2012 10:08 am

jayjingo wrote:
Hi saya Jay dari p.j
Ne evo250i saye dah jalan 9500km dah 4 bulan rasa ada masalah sikit,
bila motor dah warm up saya jalan 20km ada sekat sekat semasa berjalan kata froman
kedai area saya kena service CVT, saye service CVT jalan ok tapi lepas 3 hari masalah timbul balik sekat sekat bila jalan perlahan 20km tapi bila laju tak ada masalah,
sekali lagi hantar ke kedai forman kata kena tukar pully saya tukar dr pully belanja rm170.
tapi tak sampai seminggu masalah timbul balik.
saya pun tak tahu apa masalah ada sesiapa boleh tolong?
sekat sekat yg macamana tu? atau sempot?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
 

Symphony No. 1

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 ::  :: -