Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share
 

 Apa kesan sampingan kalo....

Go down 
AuthorMessage
Azrai
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
Azrai

Posts : 12
Join date : 2011-05-14
Age : 43
Location : Ukay, Ampang

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyFri Jun 24, 2011 10:36 am

Salam semua..
intro dulu..saya menggunakan khidmat motot ni 100% setiap hari...dari AMPANG ke NILAI..kalo dr ampang ke sg.besi tu ok la...jln slow..tapi bila lepas toll sg besi ke toll nilai, saya FULL THROTTLE 120-130 non stop.....so,nak tanya sket...

1. dari segi maintenance canne ek?? apa yg patut di tuko awal dr schedule??
2. nak reduce minyak canne ek?? satu hari cost me rm10...

thanks..

* kalo nampak MOTOT ITAM WVJ 4576 (esok genap sebulan) suboh2 dari ampang-nilai, belah petang dari nilai ke ampang tu...TINTIN PONPON le...heheheh...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
encikgalol

Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Cerok To'kun

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyFri Jun 24, 2011 11:48 am

Azrai wrote:
Salam semua..
intro dulu..saya menggunakan khidmat motot ni 100% setiap hari...dari AMPANG ke NILAI..kalo dr ampang ke sg.besi tu ok la...jln slow..tapi bila lepas toll sg besi ke toll nilai, saya FULL THROTTLE 120-130 non stop.....so,nak tanya sket...

1. dari segi maintenance canne ek?? apa yg patut di tuko awal dr schedule??
2. nak reduce minyak canne ek?? satu hari cost me rm10...

thanks..

* kalo nampak MOTOT ITAM WVJ 4576 (esok genap sebulan) suboh2 dari ampang-nilai, belah petang dari nilai ke ampang tu...TINTIN PONPON le...heheheh...

jangan ler full trotel ari2.. moto gp pun boleh rosak.. kes kerosakan yg selalu terjadi kepada kaki lenjan : gasket block bocor..

nak jimat, tukar lah kepada FZ150i.. serius jimatttt.. (Ex user FZ)
Back to top Go down
https://www.facebook.com/affeirul
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
Peh

Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyFri Jun 24, 2011 12:34 pm

suzuki burgman pun jem mcm tu hari2..hehe
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
Sirapisamin

Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 35
Location : klang-shah alam

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptySun Jun 26, 2011 6:38 pm

Aku rase baik ko tnye pomen yan expert bab rembat merembat ni..aku rase ok je cuma gasket je la bak kata en galol
Back to top Go down
tenangbikers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-03-25

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyMon Jun 27, 2011 6:25 am

Azrai wrote:
Salam semua..
intro dulu..saya menggunakan khidmat motot ni 100% setiap hari...dari AMPANG ke NILAI..kalo dr ampang ke sg.besi tu ok la...jln slow..tapi bila lepas toll sg besi ke toll nilai, saya FULL THROTTLE 120-130 non stop.....so,nak tanya sket...

1. dari segi maintenance canne ek?? apa yg patut di tuko awal dr schedule??
2. nak reduce minyak canne ek?? satu hari cost me rm10...

thanks..

* kalo nampak MOTOT ITAM WVJ 4576 (esok genap sebulan) suboh2 dari ampang-nilai, belah petang dari nilai ke ampang tu...TINTIN PONPON le...heheheh...

Salam,

Nak speed 120-130 dari Sungai Besi-Nilai rasanya takde masalah. Cuma jangan kekal dalam garis merah je. Cuba kekalkan bawah 9K rpm. Cuma kalao nak prestasi konsisten, kena le pakai minyak itam paling kurang semi sintetik dan rajin servis cvt. Coolant pun jangann lupa tukar bila sampai masanya... Smile
Back to top Go down
Azrai
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
Azrai

Posts : 12
Join date : 2011-05-14
Age : 43
Location : Ukay, Ampang

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyMon Jun 27, 2011 11:24 am

tenangbikers wrote:
Azrai wrote:
Salam semua..
intro dulu..saya menggunakan khidmat motot ni 100% setiap hari...dari AMPANG ke NILAI..kalo dr ampang ke sg.besi tu ok la...jln slow..tapi bila lepas toll sg besi ke toll nilai, saya FULL THROTTLE 120-130 non stop.....so,nak tanya sket...

1. dari segi maintenance canne ek?? apa yg patut di tuko awal dr schedule??
2. nak reduce minyak canne ek?? satu hari cost me rm10...

thanks..

* kalo nampak MOTOT ITAM WVJ 4576 (esok genap sebulan) suboh2 dari ampang-nilai, belah petang dari nilai ke ampang tu...TINTIN PONPON le...heheheh...

Salam,

Nak speed 120-130 dari Sungai Besi-Nilai rasanya takde masalah. Cuma jangan kekal dalam garis merah je. Cuba kekalkan bawah 9K rpm. Cuma kalao nak prestasi konsisten, kena le pakai minyak itam paling kurang semi sintetik dan rajin servis cvt. Coolant pun jangann lupa tukar bila sampai masanya... Smile



ok...thanks all..
aritu masa servis 1000km da tuko fully syntetic da..hat yang motul scooter warne oren tu..mggu ni br plan nak servis coolant ngan cvt...thanks again..
Back to top Go down
mat.taram
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-24

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyThu Jun 30, 2011 7:04 am

saya nak tumpang tanya jugak...
masa serbis cvt tu apa yang pomen akan buat..?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
Mie-G

Posts : 4692
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Balakong, Selangor

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyThu Jun 30, 2011 7:56 am

mat.taram wrote:
saya nak tumpang tanya jugak...
masa serbis cvt tu apa yang pomen akan buat..?
biasanya pomen akan bersihkan cvt, check belting, sembur air filter dsb.. Smile

_________________
Apa kesan sampingan kalo.... MG_ProudOwner
:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
dinsabak76

Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 42
Location : Batu Caves Selangor

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyThu Jun 30, 2011 9:12 am

bro otai sume harga belting rm95 siap upah ke belum
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
Mie-G

Posts : 4692
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Balakong, Selangor

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyThu Jun 30, 2011 9:39 am

dinsabak76 wrote:
bro otai sume harga belting rm95 siap upah ke belum
Rasanya tu harga belting sahaja...
dah alang2 bukak belt tu, baik service CVT terus!
hehehe...nnt motot rasa kembali ringan! Very Happy

_________________
Apa kesan sampingan kalo.... MG_ProudOwner
:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
dinsabak76

Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 42
Location : Batu Caves Selangor

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyThu Jun 30, 2011 10:18 am

Mie-G wrote:
dinsabak76 wrote:
bro otai sume harga belting rm95 siap upah ke belum
Rasanya tu harga belting sahaja...
dah alang2 bukak belt tu, baik service CVT terus!
hehehe...nnt motot rasa kembali ringan! Very Happy
tq bro blm nk tukar lg sj surver2 harga je...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
Sirapisamin

Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 35
Location : klang-shah alam

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyThu Jun 30, 2011 9:11 pm

dinsabak76 wrote:
Mie-G wrote:
dinsabak76 wrote:
bro otai sume harga belting rm95 siap upah ke belum
Rasanya tu harga belting sahaja...
dah alang2 bukak belt tu, baik service CVT terus!
hehehe...nnt motot rasa kembali ringan! Very Happy
tq bro blm nk tukar lg sj surver2 harga je...

tukar jgn x tukar service jgn x service
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
yellow200

Posts : 68
Join date : 2011-04-26

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyFri Jul 01, 2011 10:13 am

mat.taram wrote:
saya nak tumpang tanya jugak...
masa serbis cvt tu apa yang pomen akan buat..?

cek belting ok ker tak
cek pulley depan,
auto belakang akan di leraikan, termasuk lah clutch shoes
kalau ok, semua akan di cuci dan parts yg berbering auto belakang akan diletakkan gris
Back to top Go down
mat.taram
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-24

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyThu Jul 14, 2011 4:30 am

yellow200 wrote:
mat.taram wrote:
saya nak tumpang tanya jugak...
masa serbis cvt tu apa yang pomen akan buat..?

cek belting ok ker tak
cek pulley depan,
auto belakang akan di leraikan, termasuk lah clutch shoes
kalau ok, semua akan di cuci dan parts yg berbering auto belakang akan diletakkan gris

ooo..gitu ka..kiranya amik masa lama la nak sevis cvt tu..
tak pa, akan ku sevis cvt sblm p kl mggu dpn..
kalu jumpa siput gondang belah INTAN jalan elmu plat kedah (KCX1468)..aku la tu..
pinpin ponpon la naa...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
koji

Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 41
Location : Subang U5

Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... EmptyThu Nov 10, 2011 9:54 am

terbaca pasal tukar kcoolant pada masanya...itu yg saya tak tahu, setiap berapa ribu KM kena tukar coolant tuh? dan pernahkah anda service radiator? berapa costnya?

_________________
I I love you SYM
Apa kesan sampingan kalo.... 390_4265851836847_1098078539_n
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




Apa kesan sampingan kalo.... Empty
PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Apa kesan sampingan kalo.... Empty

Back to top Go down
 
Apa kesan sampingan kalo....
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: