Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Apa kesan sampingan kalo....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Azrai
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2011-05-14
Age : 40
Location : Ukay, Ampang

PostSubject: Apa kesan sampingan kalo....   Fri Jun 24, 2011 10:36 am

Salam semua..
intro dulu..saya menggunakan khidmat motot ni 100% setiap hari...dari AMPANG ke NILAI..kalo dr ampang ke sg.besi tu ok la...jln slow..tapi bila lepas toll sg besi ke toll nilai, saya FULL THROTTLE 120-130 non stop.....so,nak tanya sket...

1. dari segi maintenance canne ek?? apa yg patut di tuko awal dr schedule??
2. nak reduce minyak canne ek?? satu hari cost me rm10...

thanks..

* kalo nampak MOTOT ITAM WVJ 4576 (esok genap sebulan) suboh2 dari ampang-nilai, belah petang dari nilai ke ampang tu...TINTIN PONPON le...heheheh...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Fri Jun 24, 2011 11:48 am

Azrai wrote:
Salam semua..
intro dulu..saya menggunakan khidmat motot ni 100% setiap hari...dari AMPANG ke NILAI..kalo dr ampang ke sg.besi tu ok la...jln slow..tapi bila lepas toll sg besi ke toll nilai, saya FULL THROTTLE 120-130 non stop.....so,nak tanya sket...

1. dari segi maintenance canne ek?? apa yg patut di tuko awal dr schedule??
2. nak reduce minyak canne ek?? satu hari cost me rm10...

thanks..

* kalo nampak MOTOT ITAM WVJ 4576 (esok genap sebulan) suboh2 dari ampang-nilai, belah petang dari nilai ke ampang tu...TINTIN PONPON le...heheheh...

jangan ler full trotel ari2.. moto gp pun boleh rosak.. kes kerosakan yg selalu terjadi kepada kaki lenjan : gasket block bocor..

nak jimat, tukar lah kepada FZ150i.. serius jimatttt.. (Ex user FZ)
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Fri Jun 24, 2011 12:34 pm

suzuki burgman pun jem mcm tu hari2..hehe
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Sun Jun 26, 2011 6:38 pm

Aku rase baik ko tnye pomen yan expert bab rembat merembat ni..aku rase ok je cuma gasket je la bak kata en galol
Back to top Go down
tenangbikers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-03-25

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Mon Jun 27, 2011 6:25 am

Azrai wrote:
Salam semua..
intro dulu..saya menggunakan khidmat motot ni 100% setiap hari...dari AMPANG ke NILAI..kalo dr ampang ke sg.besi tu ok la...jln slow..tapi bila lepas toll sg besi ke toll nilai, saya FULL THROTTLE 120-130 non stop.....so,nak tanya sket...

1. dari segi maintenance canne ek?? apa yg patut di tuko awal dr schedule??
2. nak reduce minyak canne ek?? satu hari cost me rm10...

thanks..

* kalo nampak MOTOT ITAM WVJ 4576 (esok genap sebulan) suboh2 dari ampang-nilai, belah petang dari nilai ke ampang tu...TINTIN PONPON le...heheheh...

Salam,

Nak speed 120-130 dari Sungai Besi-Nilai rasanya takde masalah. Cuma jangan kekal dalam garis merah je. Cuba kekalkan bawah 9K rpm. Cuma kalao nak prestasi konsisten, kena le pakai minyak itam paling kurang semi sintetik dan rajin servis cvt. Coolant pun jangann lupa tukar bila sampai masanya... Smile
Back to top Go down
Azrai
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2011-05-14
Age : 40
Location : Ukay, Ampang

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Mon Jun 27, 2011 11:24 am

tenangbikers wrote:
Azrai wrote:
Salam semua..
intro dulu..saya menggunakan khidmat motot ni 100% setiap hari...dari AMPANG ke NILAI..kalo dr ampang ke sg.besi tu ok la...jln slow..tapi bila lepas toll sg besi ke toll nilai, saya FULL THROTTLE 120-130 non stop.....so,nak tanya sket...

1. dari segi maintenance canne ek?? apa yg patut di tuko awal dr schedule??
2. nak reduce minyak canne ek?? satu hari cost me rm10...

thanks..

* kalo nampak MOTOT ITAM WVJ 4576 (esok genap sebulan) suboh2 dari ampang-nilai, belah petang dari nilai ke ampang tu...TINTIN PONPON le...heheheh...

Salam,

Nak speed 120-130 dari Sungai Besi-Nilai rasanya takde masalah. Cuma jangan kekal dalam garis merah je. Cuba kekalkan bawah 9K rpm. Cuma kalao nak prestasi konsisten, kena le pakai minyak itam paling kurang semi sintetik dan rajin servis cvt. Coolant pun jangann lupa tukar bila sampai masanya... Smile



ok...thanks all..
aritu masa servis 1000km da tuko fully syntetic da..hat yang motul scooter warne oren tu..mggu ni br plan nak servis coolant ngan cvt...thanks again..
Back to top Go down
mat.taram
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-24

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Thu Jun 30, 2011 7:04 am

saya nak tumpang tanya jugak...
masa serbis cvt tu apa yang pomen akan buat..?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Thu Jun 30, 2011 7:56 am

mat.taram wrote:
saya nak tumpang tanya jugak...
masa serbis cvt tu apa yang pomen akan buat..?
biasanya pomen akan bersihkan cvt, check belting, sembur air filter dsb.. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Thu Jun 30, 2011 9:12 am

bro otai sume harga belting rm95 siap upah ke belum
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Thu Jun 30, 2011 9:39 am

dinsabak76 wrote:
bro otai sume harga belting rm95 siap upah ke belum
Rasanya tu harga belting sahaja...
dah alang2 bukak belt tu, baik service CVT terus!
hehehe...nnt motot rasa kembali ringan! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Thu Jun 30, 2011 10:18 am

Mie-G wrote:
dinsabak76 wrote:
bro otai sume harga belting rm95 siap upah ke belum
Rasanya tu harga belting sahaja...
dah alang2 bukak belt tu, baik service CVT terus!
hehehe...nnt motot rasa kembali ringan! Very Happy
tq bro blm nk tukar lg sj surver2 harga je...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Thu Jun 30, 2011 9:11 pm

dinsabak76 wrote:
Mie-G wrote:
dinsabak76 wrote:
bro otai sume harga belting rm95 siap upah ke belum
Rasanya tu harga belting sahaja...
dah alang2 bukak belt tu, baik service CVT terus!
hehehe...nnt motot rasa kembali ringan! Very Happy
tq bro blm nk tukar lg sj surver2 harga je...

tukar jgn x tukar service jgn x service
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Fri Jul 01, 2011 10:13 am

mat.taram wrote:
saya nak tumpang tanya jugak...
masa serbis cvt tu apa yang pomen akan buat..?

cek belting ok ker tak
cek pulley depan,
auto belakang akan di leraikan, termasuk lah clutch shoes
kalau ok, semua akan di cuci dan parts yg berbering auto belakang akan diletakkan gris
Back to top Go down
mat.taram
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-24

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Thu Jul 14, 2011 4:30 am

yellow200 wrote:
mat.taram wrote:
saya nak tumpang tanya jugak...
masa serbis cvt tu apa yang pomen akan buat..?

cek belting ok ker tak
cek pulley depan,
auto belakang akan di leraikan, termasuk lah clutch shoes
kalau ok, semua akan di cuci dan parts yg berbering auto belakang akan diletakkan gris

ooo..gitu ka..kiranya amik masa lama la nak sevis cvt tu..
tak pa, akan ku sevis cvt sblm p kl mggu dpn..
kalu jumpa siput gondang belah INTAN jalan elmu plat kedah (KCX1468)..aku la tu..
pinpin ponpon la naa...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Thu Nov 10, 2011 9:54 am

terbaca pasal tukar kcoolant pada masanya...itu yg saya tak tahu, setiap berapa ribu KM kena tukar coolant tuh? dan pernahkah anda service radiator? berapa costnya?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Apa kesan sampingan kalo....   Today at 11:07 pm

Back to top Go down
 
Apa kesan sampingan kalo....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Apa kesan sampingan kalo....
» SYM Voltage Stabilizer
» TTS Kuar Peluh (Bukit Broga - 7 JAN 2012)
» Brake System - Pad and Disc
» komen/feedback ekzos AHM atau yg lain2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: