Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15  Next
AuthorMessage
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Jan 21, 2013 2:10 pm

CVT standard je bang.. Pakai Slider roller & lighten pulley Lee Panjang jer..
Yang penting jantung kena usik.. Hi compression, oversize piston, oversize carb, port polish dan serba serbi ramuan rempah ratus..

Hihihi..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Jan 22, 2013 6:02 am

fendyxr2 wrote:
CVT standard je bang.. Pakai Slider roller & lighten pulley Lee Panjang jer..
Yang penting jantung kena usik.. Hi compression, oversize piston, oversize carb, port polish dan serba serbi ramuan rempah ratus..

Hihihi..
owh,...pengikut lee panjang rupanya!
patut la berdesup peginya! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Jan 22, 2013 6:32 am

Tak jugak.. Pulley Lee tu pasang last skali.. Sebelum ni buat R&D sendiri ngan mekanik jer.. Banyak gak perabih buat eksperimen dulu..

Alhamdulillah skrg dah dpt setting yang ngam.. Lee pun baru je kenal hujung tahun lepas..
Back to top Go down
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Jan 22, 2013 6:42 am

abih perah dpt 130 je
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Jan 22, 2013 6:47 am

polloi wrote:
abih perah dpt 130 je

Crying or Very sad

ini pun di kira laju bro...kalau lalu kat kemera AES..kono saman nie..heheheh
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Jan 22, 2013 7:06 am

Ada apps utk lokasi AES utk phone.. Hihihihi...
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Jan 22, 2013 7:07 am

fendyxr2 wrote:
Ada apps utk lokasi AES utk phone.. Hihihihi...

kongsi2 leeerr sama kenkawan hehehehe
Very Happy
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Jan 22, 2013 7:13 am

Masuk playstore @ marketplace.. Type search AES.. Nnt keluarla segala apps utk AES.. Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Jan 22, 2013 8:47 am

polloi wrote:
abih perah dpt 130 je
nk laju kena bwk p Penang..ngadap sifu lee panjang! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Jan 23, 2013 11:01 am

tak mo la laju2..kang masuk workshop..hihi

kalau lepas trottle..bunyik mcm mende berpusing..normal ke?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Jan 23, 2013 11:22 am

ni masa gerak atau parking?
bunyi kt mana?
jgn ckp bnyi tayar berpusing plak! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Jan 23, 2013 6:40 pm

ada yg dah penah kena saman speed trap bwk scooter ke? ke nak selamat no plat to lekat kat mudguard depan instead windscreen tu?
Back to top Go down
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Jan 29, 2013 7:53 am

bunyi area depan..tp bukan tayar Very Happy

mcm besi gesel..halus jer bunyik...
roller?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Jan 31, 2013 4:16 am

dah check brake pad ngn brake disc?
biasanya benda tu yg suka gesel2 ni! Smile


bro erwanshah, dah byk kali dgr psl kena tembak ngn speedtrap ni..
dan rata2 yang dah kena tembak, tukar no.plate letak kt mudguard.. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Feb 14, 2013 7:19 am

kate pomen ah hong..skuter mmg bunyi cmtu
bunyi mende pusing..katdepan..klaau berenti perah
Back to top Go down
din294
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2013-02-18
Age : 39
Location : kajang

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Feb 21, 2013 6:53 pm

aku nye boley blah 140km (berat badan 80kg), rpm 8300 lebih kurang.

citer AES ni , kalau tau mana pot2 tiang ni apa susah, apa aku buat.. aku tutup je no plet guna tangan masa tengah merempit... bio diorang snap gambo tapi tak nampak plet.. heheheh
Back to top Go down
http://www.ubahsuai-rumah.webs.com
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Feb 26, 2013 7:01 am

din294 wrote:
aku nye boley blah 140km (berat badan 80kg), rpm 8300 lebih kurang.

citer AES ni , kalau tau mana pot2 tiang ni apa susah, apa aku buat.. aku tutup je no plet guna tangan masa tengah merempit... bio diorang snap gambo tapi tak nampak plet.. heheheh

Boleh tahan.. siput stended ke bro? Smile
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Feb 26, 2013 7:16 am

normal vts200 confirm leh speed 130kmh .. speed 140kmh pon boleh .. tapi kene maintain speed jauh & jalan menurun bukit sikit sure boleh .. bukan semua jalan dapat 140 tu .. Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Feb 26, 2013 7:26 am

OK bro rizal.. yep kena maintain speed jauh.. kot2 la bro din294 enjut je terus 140 Smile
Back to top Go down
din294
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2013-02-18
Age : 39
Location : kajang

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Feb 26, 2013 9:07 am

Silap la.. aku check balik kalu 140kmh rpm dah dekat 9000. Motor stendet lagi... mungkin sebab baru lagik kot Laughing
Back to top Go down
http://www.ubahsuai-rumah.webs.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Feb 27, 2013 7:05 am

Perghhh.. kalau baru dah cecah 140.. mmg baguihh tue..

Anyway berhati2 di jalan raya bro... heheheheeee
Back to top Go down
din294
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2013-02-18
Age : 39
Location : kajang

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Feb 27, 2013 9:06 am

Bukan sepatutnya vts ni blh senang2 cecah 140kmh ke... 2 minggu lepas aku dari bkt mahkota nak ke kajang. Sekali atas highway ada siput lain suda cucuk buntot aku... tapi x dapat nak potong la sebab sama2 tgh 130... 140kmh... jadi.. aku rasa kalau dah lama2 skit prestasi akan menurun sebab banyak faktor la kan.... paling penting berat buntut rider tu.. hahha
Back to top Go down
http://www.ubahsuai-rumah.webs.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Feb 27, 2013 12:14 pm

Betul tue... bro..

Yg penting juga maintenance kena maintain...
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Feb 27, 2013 12:54 pm

speed vts ni dah kena 'capped'.. sbb tu rpm max 9k jah...
140 tu kalau turun bukit bole jer dpt... jln lurus biasa 130
Back to top Go down
syam325i
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-04-17
Age : 36

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Apr 17, 2013 8:36 pm

Top lepas servis 300km dpt la 140 tu pun masa turun bukit....rpm 9++..lepas servis 1000km top terus turun 135...rpm 9.3 pakai Minyak motul 10/40...minyak hitam main peranan ke....sebab tgk dalam kena pakai minyak 10/30
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Today at 5:05 am

Back to top Go down
 
Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 13 of 15Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15  Next
 Similar topics
-
» Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
» TUKAR BAJU UTK SIPUT ANDA????
» setting jam di meter siput
» top speed 250i
» speedometer kong

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: