Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next
AuthorMessage
ChiKent
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2011-07-28
Age : 30
Location : Gombak

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Sun Jul 31, 2011 12:15 pm

krab wrote:
ChiKent wrote:
aku baru amik moto 2nd...100km/j rpm 7k...tp terasa gegar antara 100km/j - 110km/j...lebih sikit 110km/j...kureng dh gegar...tp pulas lg...takut plak enjin menjerit pastu jem...jenuh nk menolak...sbb aper gegar tu yerk?

possibly CVT issue kot. Cuba check/servis C.V.T

owh...sbb tu ka...orite2...nnt try service..thanks for info
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Aug 03, 2011 5:22 am

Salam, mutut aku (rider+pillion=105kg..lbh kurang la..) normal cruising speed 120++ @ rpm8000-8200..ade lg throttle tu klau nk pulas...tp org blakang gayat (aku pun seram naik berdua nak besit2 nih..huhuhuuu..) so far alhamdulillah..xde meragam..

apa2 pun safety 1st...nak cepat sampai kua umah awal laaaa...(ayat wife aku..) Very Happy

Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Aug 03, 2011 7:56 am

rayzz wrote:
Salam, mutut aku (rider+pillion=105kg..lbh kurang la..) normal cruising speed 120++ @ rpm8000-8200..ade lg throttle tu klau nk pulas...tp org blakang gayat (aku pun seram naik berdua nak besit2 nih..huhuhuuu..) so far alhamdulillah..xde meragam..

apa2 pun safety 1st...nak cepat sampai kua umah awal laaaa...(ayat wife aku..) Very Happy


samela aku bro naik 2 org time lau kat ELITE tu ptg2 die pny angin dh sama level ngan ribut aku ngan wife lenguh pingang menahan angin, moto smpi bergerak ke kiri kanan risau plak tkt tmbh speed melayang plak nnt
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Aug 03, 2011 10:02 am

hahaa...betul2...mmg seram angin petang2 kt hiway nih..aku lalu hiway grand saga lepas tol semilan posen tu mmg maintain 110-120 jela..lebih2 karang rase cam ade klua sayap plak siput tu...huahuaahuaaa
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Aug 04, 2011 5:32 am

Berhati hati di jalan raya kawan2ku sume... Laughing
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Aug 04, 2011 6:40 am

Sirapisamin wrote:
Berhati hati di jalan raya kawan2ku sume... Laughing

betul tu sirap...tq for d reminder... Very Happy berhati2 di jalan raye, semuge anda selamat tibe..lagi2 skang da start ujan..
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Aug 04, 2011 6:50 am

jgn laju2 sgt kang sambut raya kt hkl pulak tungggang dgn selamat.. Laughing
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Aug 16, 2011 6:04 am

Info yang berguna bagi org macam saya yang baru nak ambik SYM nih...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Aug 18, 2011 8:32 am

Siput den top cuma 130 tp salunye normal cruising speed kt highway dlm 110-120, dok lane motorsikal plg kiri...sesekali jer cilok masuk lane kiri, tu pn nk potong lori or keta yg selow melow tuh....

Yg pelik bin ajaib tuh, klu dh normal cruising pn dh 110km cmne lak pepagi byk je VTS ni yg dok mencanak2 xhengat dok potong den, siap dok lane paling kanan tu...klu ikut pd kelajuan tu, mmg lebey 120km....

Ada teori yg mengatakan pakai Dr Pulley ni xmenyumbang pd top...cume pick up jer....behtu cmne depa2 ni mencanak2 pegi kt highway nie? Ke,mmg den ni bw 110km tu sbg sgt slow? Huhuhuhuhuhu
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Aug 18, 2011 10:22 am

130kmh??
pergh....aku biasa nk cecah 110kmh pun tersengguk2!!
bawak santai2 jer! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Aug 18, 2011 12:08 pm

Tu sbb nama dia pon top jer bro...hehehe, kdg2...tu pn downhill jer...normal dlm 100-110 jerk. Tu heran tgk dorg bw bedesup2 tu...pasang vtec ke haper?
Back to top Go down
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Sep 12, 2011 4:53 pm

Petang tadi balik dari putrajaya racing ngan SYM200.. aku bwk wira... follow dia...tgk meter aku dah cecah 135km-140km... dpt ler follow 10km..pastu dia sayurkan aku sebab jalan dah jem... agak2 dia modified ape yek... exzos standard...



* insyallah lusa aku punya sym200 kluar siap modified racing...
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Sep 12, 2011 5:19 pm

Pergh nasrah.....kua2 VTS trus modified racing....terbaeekkkk....jgn luper update top bile dh dpt siput bro...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Sep 13, 2011 3:38 am

ada amik no.plate vts tu x?
bleh cari2 sapa owner dia..senang skit, leh g berguru ngn dia trus! Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Sep 13, 2011 4:31 am

Hahaha...aku dah try siput aku ni, aku berani bawak 120km/j aje buat masa ni, takut gila kalau nak koyak minyak lagi, sbb siput aku tak stabil, maybe banyak faktor yang perlu aku buat untuk menstabilkan siput aku ni.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Sep 13, 2011 4:34 am

ada tanya owner lama, motot pernah jatuh x?
kot2 alignment dah lari!hehehee..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Sep 13, 2011 4:41 am

Mie-G wrote:
ada tanya owner lama, motot pernah jatuh x?
kot2 alignment dah lari!hehehee..
Owner ada cakap, cuma tumbang masa parking, jatuh semasa ride tak de, dan aku ada juga siasat tanya dia, ada tak lari ke aligment dia ke apa, dia cakap takde...cuma dia cakap, benda perlu tukar adalah, minyak hitam, tayar pun nak kena tukar depan belakang (tapi dia kata still leh pakai), absorber depan kena tambah minyak, dan belakang punya absorber pun perlu tukar, tapi owner cakap dtg je kedai dia dan dia akan bagi service yang terbaik, sbb dia aje yang tau condition motonya..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Sep 13, 2011 4:55 am

owh..cmtu mmg nk kena bg dia belek2 la siput tu!
hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Sep 13, 2011 4:59 am

Mie-G wrote:
owh..cmtu mmg nk kena bg dia belek2 la siput tu!
hehehe
yup pasti dia kena belek2 siput tuh... tapi aku tgk dia ride hari tu selamber je corner, maybe dia biasa dengan siput dia tuh...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Sep 13, 2011 9:24 am

aku pakai drpulley 13.5 saja..yg lain standard kilang cuma tambah vacuum saja..top tak berubah still around 120 kekadang aje dapat 130 tu pun turun bukit....tapi memang terasa pickup ada ringan cepat sampaii top...
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Oct 03, 2011 7:54 am

salam...org baru nyampuk yer... Very Happy

sekuter sy top 120kmh...berat jockey 110kg...ok sgt la pd sy...

yg paling penting...stable giler...siap buley korek idung lg wpun time tu tgh full throttle...ekeke Laughing
Back to top Go down
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Oct 03, 2011 8:08 am

BlueThunder wrote:
salam...org baru nyampuk yer... Very Happy

sekuter sy top 120kmh...berat jockey 110kg...ok sgt la pd sy...

yg paling penting...stable giler...siap buley korek idung lg wpun time tu tgh full throttle...ekeke Laughing


Pengalaman aku bila dah pakai sym200..1st day dah bawak speed 120kmh...sebabnya aku nak tgk ketahanan engine nie... 1000km pertama bawak kat MMR utk 1st service... bila dah service..semuanya dlm keadaan baik..
so keluar aje dari MMR terus aku pecut ke highway... maksima speed maintain kat highway cuma boleh 135kmh dgn rpm cecah 9k... ... motor nie kena ajar laju...kalau tak mmg dia tak leh pegi... cumanya berani ngan tak aje... aku mmg sesangat recomanded sesiapa yng nak beli sym200.. berbaloi.

Jgn lupa balik umah check semua screw..pasti ada yg longgar terutamanya cover exzos...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Oct 03, 2011 8:31 am

hahaha...aku plak mmg penakut..
sblm smpi 1000km tu, bwk mcm slow2 jer..nk cecah 100kmh pun segan2!!
hahaha...

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Oct 03, 2011 9:02 am

aku bawak 100km/j aje...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
MerbahSYM
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-09-19

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Oct 03, 2011 11:12 am

kito samo yo nasrah....tak ghoti apo makno pantang...
selagi leh puleh...kito puleh an yo....sok sapo nak poei segambut...
leh jumpo kek sinun sok....minam minam sambey bughak....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Today at 6:57 pm

Back to top Go down
 
Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 15Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next
 Similar topics
-
» Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
» TUKAR BAJU UTK SIPUT ANDA????
» setting jam di meter siput
» top speed 250i
» speedometer kong

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: