Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 VTS vs GTS

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
naown
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 19
Join date : 2011-04-15

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Fri Jun 10, 2011 1:38 am

mkong wrote:
naown wrote:
GTS - Complete Build Unit dari Taiwan
VTS - Pasang di SYM Alma

GTS cdi x dak cut mcm Elegan, compartment lain sikit dari vts lock dia saja, lain2 sama....power dari VTS?? maybe CBU dari Taiwan, sama ja la sy rasa....
Naown punya GTS laju woooiii....tarsk masuk apa2 toyol lagi,,,,kalu dah bertoyol mau tau la.....
aKU bawak tgk burung der, takat 80 ja
Back to top Go down
Ajee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-14

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Fri Jun 10, 2011 11:23 am

kalau nak jadi jaguh kat trafik light vts bukan motornya tapi kalu nak bawak rilek selesa santai.. vts mmg terbaik
Back to top Go down
naown
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 19
Join date : 2011-04-15

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Fri Jun 10, 2011 3:31 pm

Ajee wrote:
kalau nak jadi jaguh kat trafik light vts bukan motornya tapi kalu nak bawak rilek selesa santai.. vts mmg terbaik
Laughing Laughing Basketball Twisted Evil
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Fri Jun 10, 2011 4:59 pm

kalau kt kl yg selalu jem ni mmg terkial-kial la nk mencelok...tp kalau highway bedesup yob
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Mon Jun 13, 2011 7:33 am

Aku ada tanya geng GTS dari Singapore.. dia pakai GTS 200.. dalam geran GTS tu capacity enjin ditulis 198cc.. owner GTS boleh sahkan tak??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Ajee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-14

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Thu Jun 16, 2011 5:50 am

biar betul... baru la kena ngan angka 200 tu
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Thu Jun 16, 2011 8:14 am

encikgalol wrote:
Aku ada tanya geng GTS dari Singapore.. dia pakai GTS 200.. dalam geran GTS tu capacity enjin ditulis 198cc.. owner GTS boleh sahkan tak??
aku rs betul la bro galol psl aku penah tgk iklan kt tenet org nk jual gts ni siap tunjuk copy geran mmg 198cc tp tk ingt web mn Idea
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue Oct 04, 2011 10:09 am

ada perbezaan yg mungkin kita x nampak pada GTS & VTS...salah 1 perbezaan yg sy dpt kesan ialah kat connecting rod... GTS punya con. rod lebih tahan dr VTS...x caya bole je pgi kat mana2 kedai pomen yg ada simpan lg rod2 yg terpakai...klu pi tanya kat mforce rasanya dia org x ckp...mintak tgk kedua2 rod tu...rod GTS ada logo tulisan SYM tp rod VTS hanya tulisan SYM biasa sj bkn logo.

paling cepat con. rod GTS akan ada problem ialah pd 40,000km...tp VTS, penah ada kes 3000km dah goyang con.rod/pin rod ... apa yg sy tulis ni berdasarkan pengalaman pomen & pengalaman sy bila rod sy goyang... Sad
Back to top Go down
rafee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2012-04-25

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Fri May 04, 2012 7:53 pm

ada jual lagi ka GTS ni..kat malaysia?
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Sat May 05, 2012 11:07 pm

rafee wrote:
ada jual lagi ka GTS ni..kat malaysia?

xde...skrang semua VTS
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Mon May 07, 2012 11:14 am

anakku wrote:
ada perbezaan yg mungkin kita x nampak pada GTS & VTS...salah 1 perbezaan yg sy dpt kesan ialah kat connecting rod... GTS punya con. rod lebih tahan dr VTS...x caya bole je pgi kat mana2 kedai pomen yg ada simpan lg rod2 yg terpakai...klu pi tanya kat mforce rasanya dia org x ckp...mintak tgk kedua2 rod tu...rod GTS ada logo tulisan SYM tp rod VTS hanya tulisan SYM biasa sj bkn logo.

paling cepat con. rod GTS akan ada problem ialah pd 40,000km...tp VTS, penah ada kes 3000km dah goyang con.rod/pin rod ... apa yg sy tulis ni berdasarkan pengalaman pomen & pengalaman sy bila rod sy goyang... Sad

anakku, kalo rod goyang mutot jadik guane? ape simptom2 dia? What a Face
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Mon May 07, 2012 1:22 pm

Dagdut la gamaknya!
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 4:27 am

ADL BLL4477 wrote:
Dagdut la gamaknya!

Laughing
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 4:33 am

a'ah nak tahu gak, apa jadi pada siput jika rod bergoyang..?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 6:35 am

carliph wrote:
anakku wrote:
ada perbezaan yg mungkin kita x nampak pada GTS & VTS...salah 1 perbezaan yg sy dpt kesan ialah kat connecting rod... GTS punya con. rod lebih tahan dr VTS...x caya bole je pgi kat mana2 kedai pomen yg ada simpan lg rod2 yg terpakai...klu pi tanya kat mforce rasanya dia org x ckp...mintak tgk kedua2 rod tu...rod GTS ada logo tulisan SYM tp rod VTS hanya tulisan SYM biasa sj bkn logo.

paling cepat con. rod GTS akan ada problem ialah pd 40,000km...tp VTS, penah ada kes 3000km dah goyang con.rod/pin rod ... apa yg sy tulis ni berdasarkan pengalaman pomen & pengalaman sy bila rod sy goyang... Sad

anakku, kalo rod goyang mutot jadik guane? ape simptom2 dia? What a Face

bunyi mcm bunyi tappet... tp lain skit... nk kasi tau bunyi ngan tulisan ni susoh le pulok... kihx3 ... tp sy tau mcm mana bunyi nye tu... bunyi akan kuat skit bila kita pulas throttle... masa enjin idle x dgr sgt... tp bila situation lg serious bunyi akan jd lg kuat... klu x gi buat cepat2... enjin bole jam... block bole calar... atau mungkin lg teruk klu dia biarkan...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 6:40 am

owh macam tu.. bunyi tepet tu aku tau macamana....

kenapa boleh jadi rod goyang tu? adakah kita selalu full throttle ke, atau lain2 la.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 7:31 am

koji wrote:
owh macam tu.. bunyi tepet tu aku tau macamana....

kenapa boleh jadi rod goyang tu? adakah kita selalu full throttle ke, atau lain2 la.

mcm sj... tp bukan exactly sebijik mcm bunyi tappet... Wink

punca : material... heat... molekul enjin oil pecah terlampau cepat... minyak hitam x pam kluar dr pin dgn lancar atau secukupnya ke con. rod. ...wear & tear ...

nk ckp slalu full throttle yg jd punca pun mungkin jugak...tp ntah la... aku slalu tgk motor yg x slalu full throttle pun kena gak... yg tgh running in pun ada yg kena... yg br je abis warranty pun ada yg kena... yg br 20,000km pakai pun ada yg kena...slalunya klu motor lain...contohnya kapcai... klu nk kena pun slalunya dah lebih 100,000km ... tp senang ckp nasib masing2 la... ada yg pakai sampai ari ni ok... ada yg pakai 2-3 problem even enjin std...

kadang2 kita jaga x ingat punya... oil treatment la... enjin oil mahal la... tp klu masa nk jd tu...tetap akan jd... buat lah apa pun... percayalah pd qada' & qadar ... Wink ...kita hanya mampu merancang... dan jaga sebaik mungkin... Cool

*mcm ustad motor la pulak aku... Laughing
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 7:37 am

anakku wrote:
koji wrote:
owh macam tu.. bunyi tepet tu aku tau macamana....

kenapa boleh jadi rod goyang tu? adakah kita selalu full throttle ke, atau lain2 la.

mcm sj... tp bukan exactly sebijik mcm bunyi tappet... Wink

punca : material... heat... molekul enjin oil pecah terlampau cepat... minyak hitam x pam kluar dr pin dgn lancar atau secukupnya ke con. rod. ...wear & tear ...

nk ckp slalu full throttle yg jd punca pun mungkin jugak...tp ntah la... aku slalu tgk motor yg x slalu full throttle pun kena gak... yg tgh running in pun ada yg kena... yg br je abis warranty pun ada yg kena... yg br 20,000km pakai pun ada yg kena...slalunya klu motor lain...contohnya kapcai... klu nk kena pun slalunya dah lebih 100,000km ... tp senang ckp nasib masing2 la... ada yg pakai sampai ari ni ok... ada yg pakai 2-3 problem even enjin std...

kadang2 kita jaga x ingat punya... oil treatment la... enjin oil mahal la... tp klu masa nk jd tu...tetap akan jd... buat lah apa pun... percayalah pd qada' & qadar ... Wink ...kita hanya mampu merancang... dan jaga sebaik mungkin... Cool

*mcm ustad motor la pulak aku... Laughing
satu penjelasan yg baik! cheers

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 8:48 am

anakku wrote:
koji wrote:
owh macam tu.. bunyi tepet tu aku tau macamana....

kenapa boleh jadi rod goyang tu? adakah kita selalu full throttle ke, atau lain2 la.

mcm sj... tp bukan exactly sebijik mcm bunyi tappet... Wink

punca : material... heat... molekul enjin oil pecah terlampau cepat... minyak hitam x pam kluar dr pin dgn lancar atau secukupnya ke con. rod. ...wear & tear ...

nk ckp slalu full throttle yg jd punca pun mungkin jugak...tp ntah la... aku slalu tgk motor yg x slalu full throttle pun kena gak... yg tgh running in pun ada yg kena... yg br je abis warranty pun ada yg kena... yg br 20,000km pakai pun ada yg kena...slalunya klu motor lain...contohnya kapcai... klu nk kena pun slalunya dah lebih 100,000km ... tp senang ckp nasib masing2 la... ada yg pakai sampai ari ni ok... ada yg pakai 2-3 problem even enjin std...

kadang2 kita jaga x ingat punya... oil treatment la... enjin oil mahal la... tp klu masa nk jd tu...tetap akan jd... buat lah apa pun... percayalah pd qada' & qadar ... Wink ...kita hanya mampu merancang... dan jaga sebaik mungkin... Cool

*mcm ustad motor la pulak aku... Laughing
Thanks bro info yang baik untuk di kongsi...

Owh tapi saya ada jgk terdengar dari pomen, macam kita ride jauh2...lepas tu stop terus tutup injin, itu boleh juga buat rod kita leh rosak.. betul ke bro?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 10:04 am

koji wrote:

Thanks bro info yang baik untuk di kongsi...

Owh tapi saya ada jgk terdengar dari pomen, macam kita ride jauh2...lepas tu stop terus tutup injin, itu boleh juga buat rod kita leh rosak.. betul ke bro?

x sure le pulak ada effect rod ke x... mungkin le kot... Laughing tp yg pastinya sama la jugak mcm kita manusia... lepas lari marathon pastu trus duduk... apa akan jd?... Wink

aku cuma buat camtu cuma nk kurangkan tension pd enjin dan nk kasi enjin oil circulate dlm keadaan normal... lg 1 aku buat camtu utk magnet coil charging neutralize skit...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 10:09 am

anakku wrote:
koji wrote:

Thanks bro info yang baik untuk di kongsi...

Owh tapi saya ada jgk terdengar dari pomen, macam kita ride jauh2...lepas tu stop terus tutup injin, itu boleh juga buat rod kita leh rosak.. betul ke bro?

x sure le pulak ada effect rod ke x... mungkin le kot... Laughing tp yg pastinya sama la jugak mcm kita manusia... lepas lari marathon pastu trus duduk... apa akan jd?... Wink

aku cuma buat camtu cuma nk kurangkan tension pd enjin dan nk kasi enjin oil circulate dlm keadaan normal... lg 1 aku buat camtu utk magnet coil charging neutralize skit...

owhh.. kira better buat dari tak buat la... kalau buat dapat kelebihannya kan.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 10:40 am

koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:

Thanks bro info yang baik untuk di kongsi...

Owh tapi saya ada jgk terdengar dari pomen, macam kita ride jauh2...lepas tu stop terus tutup injin, itu boleh juga buat rod kita leh rosak.. betul ke bro?

x sure le pulak ada effect rod ke x... mungkin le kot... Laughing tp yg pastinya sama la jugak mcm kita manusia... lepas lari marathon pastu trus duduk... apa akan jd?... Wink

aku cuma buat camtu cuma nk kurangkan tension pd enjin dan nk kasi enjin oil circulate dlm keadaan normal... lg 1 aku buat camtu utk magnet coil charging neutralize skit...

owhh.. kira better buat dari tak buat la... kalau buat dapat kelebihannya kan.

yup ... aku buat benda yg sama kat kreta gak
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 10:48 am

orait..thank you Ku. Akmal.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Tue May 08, 2012 11:01 am

koji wrote:
orait..thank you Ku. Akmal.

u're welkam Razz
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: VTS vs GTS   Wed May 09, 2012 9:50 am

betul tu..ape2 kenderaan sekali pun..kalo dah marathon tu, better rileks seminit dua baru matikan enjin..sbb takut terkejut..member dlu pakai tzm, baru lepas berembat 180kmh dlm beberapa km, trus matikan enjin..nak start, motot dah jam.. Laughing
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: VTS vs GTS   Today at 5:05 am

Back to top Go down
 
VTS vs GTS
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: