Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
anzartika
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-04-25
Age : 38
Location : Taman Putra Prima Puchong

PostSubject: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Tue Apr 26, 2011 8:49 pm


Saya ada persoalan sikit ttg moto yg baru saya beli hujung bulan 3 lepas..

1-kenapa ada gegar dekat coverset bhgian depan adakah standart scooter macam nih.
2-lampu atas no plat tak nyala(bukan lampu brek) atau mmg tak nyala (mentol ada)?hantar kedai dia suruh hantar kilang sbb tak berani nak buka sbb under warranty.
3-moto saya ni kalau start mula² nak jalan dia senang hidup tapi apabila berhenti cthnya pergi kedai makan lepas makan dan nak start balik dia susah nak hidup adakah sbb saya parking side stand lama sangat?kalu tekan start banyak kali boleh rosak tak starter?

Minta saudara² yang otai atau tahu tolong jawab yer.

Terima Kasih

Wassalam
Back to top Go down
fithriomar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Wed Apr 27, 2011 6:17 am

anzartika wrote:

Saya ada persoalan sikit ttg moto yg baru saya beli hujung bulan 3 lepas..

1-kenapa ada gegar dekat coverset bhgian depan adakah standart scooter macam nih.
2-lampu atas no plat tak nyala(bukan lampu brek) atau mmg tak nyala (mentol ada)?hantar kedai dia suruh hantar kilang sbb tak berani nak buka sbb under warranty.
3-moto saya ni kalau start mula² nak jalan dia senang hidup tapi apabila berhenti cthnya pergi kedai makan lepas makan dan nak start balik dia susah nak hidup adakah sbb saya parking side stand lama sangat?kalu tekan start banyak kali boleh rosak tak starter?

Minta saudara² yang otai atau tahu tolong jawab yer.

Terima Kasih

Wassalam


1.gegar tu mmg ada ..
2.kalo gitu kena hantar kdai yg tmpt anda beli .. atau sym service center..
3.mmm susah nak komen gak ni .. hantar kedai balik suruh dorang cek..
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Wed Apr 27, 2011 7:09 am

Salam,
en anzartika. masih ada warenty hantar balik kedai..suruh dia chek betul betul.. alhamdulullah VTS sy setakat ini tiada masallah..syukur.. masuk minggu ke 3. Very Happy
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Wed Apr 27, 2011 9:57 am

bawa je terus pi mforce segambut bg bro rahim cx..
Back to top Go down
anzartika
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-04-25
Age : 38
Location : Taman Putra Prima Puchong

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Wed Apr 27, 2011 10:49 am

Terima Kasih semua. Very Happy
Insya Allah saya cuba pergi kesana..
kadang² geram jugak dgn moto saya nih baru dapat tak perasan ada benda tergores kat folk dan ada 2 kesan lekuk sebelah dalam carrier moto.ada calar dekat cermin sisi.pergi tanya kedai moto ada calar.. dia kata suruh pi kilang kalau2 boleh claim warranty.
Saya tgk moto orang lain elok jer. Sad
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Wed Apr 27, 2011 11:55 am

hahaha..kalau bab calar balar ni, rasanya xleh celen motot saya!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Wed Apr 27, 2011 12:10 pm

moto mie g memang penuh parut.. memang gengster punya moto.. moto lain tengok pun takut.. hehehe affraid
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Wed Apr 27, 2011 2:39 pm

beli kat mana tue...dari post en.anzartika...

kedai tue macam xmo bertanggung jawap jaa pon...

baby gondang teman lahir pada 13 april..

1. mmg rasa gegar/geli2..p tanya kedai,dia kata besa arr..tapi ada gak arr dia chek..
2. mmg menyala pon...hehe..dah tukaq ke led...
3. xpenah ler tejadi lagik cam tue...hehehe

alhamdullilah...setakat nie saya berpuas ati ngan baby gondang saya...
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Thu Apr 28, 2011 9:12 am

anzartika wrote:

Saya ada persoalan sikit ttg moto yg baru saya beli hujung bulan 3 lepas..

1-kenapa ada gegar dekat coverset bhgian depan adakah standart scooter macam nih.
2-lampu atas no plat tak nyala(bukan lampu brek) atau mmg tak nyala (mentol ada)?hantar kedai dia suruh hantar kilang sbb tak berani nak buka sbb under warranty.
3-moto saya ni kalau start mula² nak jalan dia senang hidup tapi apabila berhenti cthnya pergi kedai makan lepas makan dan nak start balik dia susah nak hidup adakah sbb saya parking side stand lama sangat?kalu tekan start banyak kali boleh rosak tak starter?

Minta saudara² yang otai atau tahu tolong jawab yer.

Terima Kasih

Wassalam

Salam bro2 otai seme...

Cite bab gegar2...baibret2 ni sy ade 1 kemusykilan sket la..
Kenape moto sy bile start nak jln ade rase gegar sket2 kt belah2 rim blakang? biasenye dlm 2-3 seconds lepas start jln..gegar tu pun kejap je..dlm 2-3 seconds gak..pastu xde dah...

Lagi terase klau dgn pillion..ride sengsorang xde terase sgt...
Soalannya...adakah ini normal bg baby gondang ni..ataupun ade sangkut paut dengan masalah belting ke..ape2 ke..(bkn tau sgt psl scoot ni...huhuuu) atau punnn perasaanku aje..huhuuuuu Embarassed

TIA...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Thu Apr 28, 2011 2:59 pm

rayzz wrote:
anzartika wrote:

Saya ada persoalan sikit ttg moto yg baru saya beli hujung bulan 3 lepas..

1-kenapa ada gegar dekat coverset bhgian depan adakah standart scooter macam nih.
2-lampu atas no plat tak nyala(bukan lampu brek) atau mmg tak nyala (mentol ada)?hantar kedai dia suruh hantar kilang sbb tak berani nak buka sbb under warranty.
3-moto saya ni kalau start mula² nak jalan dia senang hidup tapi apabila berhenti cthnya pergi kedai makan lepas makan dan nak start balik dia susah nak hidup adakah sbb saya parking side stand lama sangat?kalu tekan start banyak kali boleh rosak tak starter?

Minta saudara² yang otai atau tahu tolong jawab yer.

Terima Kasih

Wassalam

Salam bro2 otai seme...

Cite bab gegar2...baibret2 ni sy ade 1 kemusykilan sket la..
Kenape moto sy bile start nak jln ade rase gegar sket2 kt belah2 rim blakang? biasenye dlm 2-3 seconds lepas start jln..gegar tu pun kejap je..dlm 2-3 seconds gak..pastu xde dah...

Lagi terase klau dgn pillion..ride sengsorang xde terase sgt...
Soalannya...adakah ini normal bg baby gondang ni..ataupun ade sangkut paut dengan masalah belting ke..ape2 ke..(bkn tau sgt psl scoot ni...huhuuu) atau punnn perasaanku aje..huhuuuuu Embarassed

TIA...

i punya pun jadi jugak.. tambah2 masa mula2 start motor, baru nak peridup.. sgguh gusar hati i.. huhuhu
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Fri Apr 29, 2011 3:53 am

encikgalol wrote:
rayzz wrote:
anzartika wrote:

Saya ada persoalan sikit ttg moto yg baru saya beli hujung bulan 3 lepas..

1-kenapa ada gegar dekat coverset bhgian depan adakah standart scooter macam nih.
2-lampu atas no plat tak nyala(bukan lampu brek) atau mmg tak nyala (mentol ada)?hantar kedai dia suruh hantar kilang sbb tak berani nak buka sbb under warranty.
3-moto saya ni kalau start mula² nak jalan dia senang hidup tapi apabila berhenti cthnya pergi kedai makan lepas makan dan nak start balik dia susah nak hidup adakah sbb saya parking side stand lama sangat?kalu tekan start banyak kali boleh rosak tak starter?

Minta saudara² yang otai atau tahu tolong jawab yer.

Terima Kasih

Wassalam

Salam bro2 otai seme...

Cite bab gegar2...baibret2 ni sy ade 1 kemusykilan sket la..
Kenape moto sy bile start nak jln ade rase gegar sket2 kt belah2 rim blakang? biasenye dlm 2-3 seconds lepas start jln..gegar tu pun kejap je..dlm 2-3 seconds gak..pastu xde dah...

Lagi terase klau dgn pillion..ride sengsorang xde terase sgt...
Soalannya...adakah ini normal bg baby gondang ni..ataupun ade sangkut paut dengan masalah belting ke..ape2 ke..(bkn tau sgt psl scoot ni...huhuuu) atau punnn perasaanku aje..huhuuuuu Embarassed

TIA...

i punya pun jadi jugak.. tambah2 masa mula2 start motor, baru nak peridup.. sgguh gusar hati i.. huhuhu

Aku dah tau pasal ape....

huhuhuuu...hampes galol.... Laughing
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Fri Apr 29, 2011 8:04 am

alah..mcm oghang jugak. br bangun tido mesti mau ngeliat dl..itu cput pon samer.. lol!
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Fri Apr 29, 2011 1:07 pm

egeen486 wrote:
alah..mcm oghang jugak. br bangun tido mesti mau ngeliat dl..itu cput pon samer.. lol!

bukan bangun tido kena 'berdiri' dulu ka?? aishhhh, apa aku merepek nih?? hahaha..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Mon May 02, 2011 1:55 pm

encikgalol wrote:
egeen486 wrote:
alah..mcm oghang jugak. br bangun tido mesti mau ngeliat dl..itu cput pon samer.. lol!

bukan bangun tido kena 'berdiri' dulu ka?? aishhhh, apa aku merepek nih?? hahaha..

pendek umur tu kalau bangun tido asyik 'berdiri' je...


CVT uses some clutch to grab the clutch housing. New bikes with a not properly broken in clutch will have a bit of vibration at the start of ride.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?   Today at 1:27 pm

Back to top Go down
 
Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Assalamualaikum.Nak tanya sikit boleh?
» tak boleh start dgn tarik brake belakang
» [v6e] Tanya, the Sorceress
» Tanya, The Sorceress vs. Startled Witch
» Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: