Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 jom layan basikal MTB....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 3:49 am

asik layan motor jer....
apa kata sesekali kite layan basikal pulak....utk kesihatan diri....
apa kata...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 33
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 3:55 am

dah lama berminat tp beskal nya blom ada...hahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
nasec
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 49
Join date : 2011-04-08

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 4:11 am

nah aku belanja gambaq gerek aku.... sapa dok belah sp meh joint... walupon gerek nie jenis MTB tapi aku dah kecil kan saiz tayar pasai nak men road...nak men bukit kita tukaq tayar...

Razz
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 4:23 am

mahal weii...gilo kalo ful sus makan 5-6k kalo bagus nye... Sad
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 6:11 am

yang elok, local brand, dalam 1k++ Suspension depan saje.

full suspen, jangan cari yang murah. My father beli RM600 full suspen, aku naik sekali, lompat kat bumper jalan sekali, bengkok dah frame blkg dia. Spend the next 2 hour banging it back in shape and readjust the lousy brakes.

Tips cemana nak cari beskal yang elok.

1) duduk atas basikal tu. Sedap tak saddle dia? Terlalu rendah/tinggi, boleh adjust handle bar?
2) Tekan brek, rasa squishy macam brek sym tak pernah servis? Atau rasa solid. Cari yang solid. Squishy ni sebab material kat beskal tu flexing masa tekan brek. Tak bagus no..
3) Cuba ride, tukar gear/derailler masa naik bukit. Senang ke susah tukar? The best derailure are those that's easy to upshift/downshift masa naik bukit. it does not have to be expensive.
4) Tengok frame + handlebar. Ada tak ruang kosong nak clip2 barang2 macam gps, lampu , toollbox, botol air etc.. Kalau ada bagus. Kalau tak jadi cam beskal aku. Satu apa tak leh letak
5) Last but not least, tengok suspension. Adjustable? Travel berapa inci? Make sure guna t-clamp, kalau besi bengkok bentuk u, cepat rosak.


beskal kontot best naik bukit, beskal panjang best turun bukit. Give and take ikut ketinggian rider...
Back to top Go down
nasec
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 49
Join date : 2011-04-08

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 6:38 am

terer gak bro unpro nie ...
gerek nie pon ada saiznya jugak...kalo nak men kena tgk saiz dulu kalau ngam dgn kita ok lah....
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 9:21 am

nasec wrote:
terer gak bro unpro nie ...
gerek nie pon ada saiznya jugak...kalo nak men kena tgk saiz dulu kalau ngam dgn kita ok lah....

bergantung pada orang. Ada yang suka pendek, ada yang suka panjang. Ada yang suka main depan, ada yang nak depan belakang.
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 9:38 am

semalam baru ambil satu basikal berjenama silver back alpine saiz m...
pastu dpt free gift helmet, botol dan tempatnye, tongkat dan lampu led tengkorak....

kata sales tu body basikal nie warranty sepanjang hayat... brek dan lain shimano...

apa mcm ok ke
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 10:21 am

u sure u need the tongkat? Very Happy

tanduk lembu ada pasang?
Back to top Go down
nasec
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 49
Join date : 2011-04-08

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 10:28 am

BLB1231 wrote:
semalam baru ambil satu basikal berjenama silver back alpine saiz m...
pastu dpt free gift helmet, botol dan tempatnye, tongkat dan lampu led tengkorak....

kata sales tu body basikal nie warranty sepanjang hayat... brek dan lain shimano...

apa mcm ok ke
berapa hinggit bro....
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 10:34 am

unpro wrote:
u sure u need the tongkat? Very Happy

tanduk lembu ada pasang?
bro dia bagi togkat utk paking jerr...
esok saya kasi upload sikit..

harga nye RM 1550.00

ok tak... made in german
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu Apr 14, 2011 11:49 am

BLB1231 wrote:
unpro wrote:
u sure u need the tongkat? Very Happy

tanduk lembu ada pasang?
bro dia bagi togkat utk paking jerr...
esok saya kasi upload sikit..

harga nye RM 1550.00

ok tak... made in german

ok je tu. Mesti body ringan. Enjoy your beskal
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Fri Apr 15, 2011 3:36 am

bro unpro... nak tanya sikit nie....
kenapa bila masik gear rendah ada bunyi ketekĀ²...
kena setting gear ke....
kalau kena setting mcm mn nak setting... (gear belakang)...

org baru la katakan...

thnks
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Mon Apr 18, 2011 11:03 am

perghhh murah nye rm1.5k...ringan plak tuh...brape kg bang? member aku sorg mmg kaki MTB...basikal kat umah bapak dia insured kan, total insurance dkat rm100k... pale

paling mahal downhill bike, trek session 2011...dkat rm30k gak full sume...setakat carbon fibre titanium mmg sume dia ada...gilos, x berani aku ikut dia g kedai... Crying or Very sad
yg aku x tahan set rim, hup sume dah rm3k...dah mcm rim jepun punya harga utk size 15...
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Mon Apr 18, 2011 11:59 am

BLB1231 wrote:
bro unpro... nak tanya sikit nie....
kenapa bila masik gear rendah ada bunyi ketekĀ²...
kena setting gear ke....
kalau kena setting mcm mn nak setting... (gear belakang)...

org baru la katakan...

thnks

ketek2 berlaku apabila chain berlaga dengan gear bersebelahan dia.

ada 2 sebab

1) gear depan ambil yang paling besar, gear blkg paling besar (or depan paling kecik, blkg paling kecik), so ketek2 tu sebab chain dia dah senget sangat
2) ada screw untuk adjust max min derailer, boleh cuba adjust bagi tak nak bunyi. juga boleh adjust screw kat handlebar tu, mungkin kena ketatkan sikit.
3) derailler set dan sprocket sebenarnya tak ngam. Ni kira kacukan sumbang mahram lah, shimano campur shimona. So, kena cari set baru kalau nak betul2 best.

p.s. : Kalau gatai sgt nak set baru, cari BioPace. Sproket dia semuanya bujur! Ye bujur! bukan bulat.

http://autobus.cyclingnews.com/photos/2005/tour05/tech/julich_csc_carbon/IMG_0324.jpg

kalo ko duduk sebelah rumah aku, free2 je aku adjustkan beskal tu Very Happy
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu May 12, 2011 3:56 am

lupa pulak nak update....
gear tu dah settel tanya member....
dia suruh lose kan sikit kat cable gear tue...
so masalah settel dah...

wahat ever pun thanks unpro

pasal cadanagn naik taraf tue... hihihiii tunggu lama sikit la bro...
saya masih budak hingusan dalam arena mtb nie...
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Thu May 12, 2011 6:13 am

IMHO, the best upgrade you can do to any MTB

1) Saddle yang empuk (yang tak pecah telur)
2) Grip handle bar yang empuk (bukan span tu, tak bagus sebab dia licin. Cari yang melekat tapi lembut cam chewing gam)
3) A good brake, usually v-brake yang tak flex
4) Good paddles, maybe with strap (http://www.toestraps.com/)
5) A decent front suspension
6) rim yang susah bengkok
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: jom layan basikal MTB....   Today at 3:52 pm

Back to top Go down
 
jom layan basikal MTB....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» jom layan basikal MTB....
» Ride Santai ke Fraser Hill v2 (17 Jun 2012)
» Brake System - Pad and Disc
» SYM 200 Brake Belakang Jadi Free
» rpm meter vts200 tinggi gila

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 ::  :: -
Jump to: