Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 RPM Tinggi

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: RPM Tinggi   Wed Nov 20, 2013 6:48 am

Say tak pasti sama ada isu ini pernah dikemukakan. Semalam 19 November 2013 (selepas 3000++km penggunaan dan 3 kali servis), enjin siput saya melonjak naik RPM nya masa enjin dihidupkan. RPM terus naik sehingga ke 8000rpm (masa tu motor park double stand), menyebabkan roda belakang berpusing laju. W/pun saya tekan berak penuh (brek Kanan), RPM masih pada kadar 4000++ RPM. Cuma bila roda belakang dah contact dengan ground, baru RPM turun ke 4000 RPM dan bila brek dilepaskan motor terus jalan, selepas main brek 2-3 kali baru kembali normal..

Apa puncanya?
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: RPM Tinggi   Wed Nov 20, 2013 9:11 am

macam overflow.karburator bertakung petrol. mungkin juga throttle cable jem. adakah jadi begitu setiap kali start semenjak kali pertama jadi?
Back to top Go down
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: RPM Tinggi   Thu Nov 21, 2013 3:58 am

lockheed wrote:
macam overflow.karburator bertakung petrol. mungkin juga throttle cable jem. adakah jadi begitu setiap kali start semenjak kali pertama jadi?
Sekali tu sahaja, tapi tulah, lepas start 2-3 kali (masa hari kejadian) sama jer.. sekarang dah ok balik. terima kasih.
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: RPM Tinggi   Today at 8:47 am

Back to top Go down
 
RPM Tinggi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» rpm meter vts200 tinggi gila
» akan memliki Vts- ada sket soalan..
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Versys vs Er6F??
» Jenis-jenis konvoi

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: