Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Mon Oct 14, 2013 3:09 pm

Salam sejahtera,

Usia scooter saya akan 2 tahun bulan November depan. Tapi dah buat perangai. Malam tadi saje bawak isteri pergi dinner kat luar. Masa nak balik dari tempat makan, scooter saya idle pada RPM <2000. Bila pulas throttle sampai 3k rpm, dia mati.

Banyak kali dia buat gitu. Start senang aje tapi bila pulas sampai 3k rpm dia mati. Penyakit apa tu? Mileage baru lebih sikit 30k aje.

Jam dah tunjuk 11pm. Akhir sekali saya pun telefon jiran utk bantu saya. Nasib baik pergi tempat makan tak sampai 1km dari rumah. Jiran tu mula dtg dgn kereta. Aduhhhh... mcm mana nak tolak. Dia hantarkan isteri saya balik rumah. Lepas tu datang semula dgn kapcai.

Parah nak push. Scooter ni berat mcm tak nak pergi aje. Smile

Dua tiga minggu sebelum ni petunjuk dia nak meragam tu memang dah ada. Memang kalau bawak slow pada rpm 3-4k dia mcm nak mati. Tapi bila pulas lebih 4k ok aje dia jalan.

Tak lama lepas tu. Bila bawak pada kelajuan malar 100km/h @ 7000 rpm, perjalanannya mcm tak smooth. Ada masa mcm pergi mengejut2. Umpama kita ada tekan brek padahal tak main brek pun.

Korang pernah kena tak mcm saya kena ni?

Terima kasih atas maklum balas.

p/s Selamat Hari Raya Aidil Adha. Hati2 bila menunggang/memandu.
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Wed Oct 16, 2013 2:53 am

Aik? Dah lebih 30 view, satu pun tak ada respon? Semua tak pernah kena mcm saya ke? Aduh! Ni nampak mcm "rare case" utk saya ni.
Back to top Go down
hayabusa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2013-09-04
Age : 33
Location : Kapar

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Wed Oct 16, 2013 6:14 am

Plug dah check ke en.safuan?
Kot2 plug tu.
Sbb dulu mase sy baru beli 2,3 hRi siput sy mati kalau pulas minyak.
Pegi kedai die kate plug punya masalah.
Die tukar pastu ok.
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Wed Oct 16, 2013 10:55 am

Safuan66 wrote:
Salam sejahtera,

Usia scooter saya akan 2 tahun bulan November depan.  Tapi dah buat perangai.  Malam tadi saje bawak isteri pergi dinner kat luar.  Masa nak balik dari tempat makan, scooter saya idle pada RPM <2000.  Bila pulas throttle sampai 3k rpm, dia mati.

Banyak kali dia buat gitu.  Start senang aje tapi bila pulas sampai 3k rpm dia mati.  Penyakit apa tu?  Mileage baru lebih sikit 30k aje.

Jam dah tunjuk 11pm.  Akhir sekali saya pun telefon jiran utk bantu saya.  Nasib baik pergi tempat makan tak sampai 1km dari rumah.  Jiran tu mula dtg dgn kereta.  Aduhhhh... mcm mana nak tolak.  Dia hantarkan isteri saya balik rumah.  Lepas tu datang semula dgn kapcai.  

Parah nak push.  Scooter ni berat mcm tak nak pergi aje.  Smile

Dua tiga minggu sebelum ni petunjuk dia nak meragam tu memang dah ada.  Memang kalau bawak slow pada rpm 3-4k dia mcm nak mati.  Tapi bila pulas lebih 4k ok aje dia jalan.  

Tak lama lepas tu.  Bila bawak pada kelajuan malar 100km/h @ 7000 rpm, perjalanannya mcm tak smooth.  Ada masa mcm pergi mengejut2.  Umpama kita ada tekan brek padahal tak main brek pun.

Korang pernah kena tak mcm saya kena ni?

Terima kasih atas maklum balas.

p/s Selamat Hari Raya Aidil Adha.  Hati2 bila menunggang/memandu.
Salam bro..

pada pendapat sy, maybe ade masalah pada carburator..bro bleh anta kdai suh cek kan jarum carb ataupon bwat servis carb. cost dalm rm18-25 shj. nanti pomen akan cek samada jarum carb tersebut masih bleh pkai ataupon x.

Bile jarum tu dh terlalu haus@nipis mmg mcm2 perangai dier...host pada carb pon perlu dicek, manetau ada yang longgar@koyak dan sebagainya..cube try dlu..

itu pendapat 3 sen sy...

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
hayabusa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2013-09-04
Age : 33
Location : Kapar

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Wed Oct 16, 2013 11:00 am

Rase nyer betul la ape AG ulas tu. Biase siput atau scooter ni masalah kat situ je, kalau tibe2 sangkut mase tgh pulas minyak. kalau tidak spark plug mesti carb die .

En.safuan ni duduk kapar kek bolah mano ek?
Kite dok kapar gak.
Back to top Go down
khalifah muslim
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2013-10-17
Age : 35

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Thu Oct 17, 2013 5:23 am

salam abg2 sym sekelian..sy msih bru dlm forum ni..sy nk btnya..sy bru je nk bcdg nk beli sym ni..tgk dlm forum ni mcm komen yg xbpe elok..tlg bg pndapat mngenai sym ni..sblm sy nk membeli.
Terima kasih..Jazakallah..
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Thu Oct 17, 2013 5:42 am

Terima kasih banyak2 bro AG & Hayabusa atas maklumbalas tu. Saya pun suspek masalah carburator. Mungkin jarum tu mainkan peranan kat situ. Nampak gaya kena orang kedai motor tu angkut dgn lori ke bengkel motor. Motor senang hidup tapi bila pulas throttle, lebih 3k rpm mati pulak.

Ada pengguna tegar Sym beritahu, scooter Sym dia pun buat mcm2 ragam lepas 2 tahun. Betul ke gitu atau sebahagian kecil aje bermasalah. Kalau baca review dari pengguna Amerika taklah seteruk itu.
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Thu Oct 17, 2013 5:50 am

hayabusa wrote:
Rase nyer betul la ape AG ulas tu. Biase siput atau scooter ni masalah kat situ je, kalau tibe2 sangkut mase tgh pulas minyak. kalau tidak spark plug mesti carb die .

En.safuan ni duduk kapar kek bolah mano ek?
Kite dok kapar gak.
Saya duk Taman Sri Wangi. Kamu?
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Thu Oct 17, 2013 5:57 am

eszeree@AG wrote:

Salam bro..

pada pendapat sy, maybe ade masalah pada carburator..bro bleh anta kdai suh cek kan jarum carb ataupon bwat servis carb. cost dalm rm18-25 shj. nanti pomen akan cek samada jarum carb tersebut masih bleh pkai ataupon x.

Bile jarum tu dh terlalu haus@nipis mmg mcm2 perangai dier...host pada carb pon perlu dicek, manetau ada yang longgar@koyak dan sebagainya..cube try dlu..

itu pendapat 3 sen sy...
Kat pekan Kapar ni, rasanya cost service carburator tu mungkin lebih mahal kot. Tak apa, nanti saya tanya.
Back to top Go down
hayabusa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2013-09-04
Age : 33
Location : Kapar

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Thu Oct 17, 2013 10:18 am

Safuan66 wrote:
hayabusa wrote:
Rase nyer betul la ape AG ulas tu. Biase siput atau scooter ni masalah kat situ je, kalau tibe2 sangkut mase tgh pulas minyak. kalau tidak spark plug mesti carb die .

En.safuan ni duduk kapar kek bolah mano ek?
Kite dok kapar gak.
Saya duk Taman Sri Wangi.  Kamu?
Sy duduk di tmn perepat indah.
Tak jauh la tu.
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Sun Oct 20, 2013 12:00 pm

milage 30k, rasanya jarum buat hal tuh.... set jarum RM135 (ori) atau bley dptkan kat sentul Jarum jer dalam RM17 lebih rasaya...
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Mon Oct 21, 2013 9:31 am

Alhamdulillah, VTS 200 saya dah okay.  Dah tukar "Carburator Needle Fix Set" (item no. 6 spt dlm gambar di bawah).


Berikut adalah bil yg saya bayar:



Cuma isu bila bawak slow antara 3000 ke 4000 rpm tak smooth masih ada sikit. Mekanik tu beritahu kalau nak betul2 bagus mcm asal kena tukar automatic choke. Rasanya tak payah tukar dulu sebab mekanik dah adjust bhg carburator tu.
Back to top Go down
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Tue Oct 22, 2013 5:39 am

alhamdulillah.. tahniah masalah dah settle Very Happy 
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Tue Oct 22, 2013 7:07 am

yellow200 wrote:
milage 30k, rasanya jarum buat hal tuh.... set jarum RM135 (ori) atau bley dptkan kat sentul Jarum jer dalam RM17 lebih rasaya...
Memang VTS 200 ni biasa dgn masalah carburator bila milage dah cecah 30,000 km ke? Kalau kos baik pulih tak sampai RM100 rasanya ok lagi. Smile

Kedai motor di mana saya beli Sym vts200 ni selalu gunakan spare part Elegan. Dia kata Elegan ni adik beradik dgn Sym.
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Tue Oct 22, 2013 9:02 am

Safuan66 wrote:
yellow200 wrote:
milage 30k, rasanya jarum buat hal tuh.... set jarum RM135 (ori) atau bley dptkan kat sentul Jarum jer dalam RM17 lebih rasaya...
Memang VTS 200 ni biasa dgn masalah carburator bila milage dah cecah 30,000 km ke?  Kalau kos baik pulih tak sampai RM100 rasanya ok lagi. Smile

Kedai motor di mana saya beli Sym vts200 ni selalu gunakan spare part Elegan.  Dia kata Elegan ni adik beradik dgn Sym.
Saya pun pernah kena macam ni, tapi cuma tanda-tanda awal masa tu cuma 20k lebih,

bila perlahan je ( jem ) vts mati, tapi boleh start balik, g mmr shah alam, dia advice tukar

jarum tu, lepasni katanya kalau wat hal macam tu juga mungkin coil. lepas tukar, masaalah settle.
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Tue Oct 22, 2013 9:24 am

Safuan66 wrote:
Alhamdulillah, VTS 200 saya dah okay.  Dah tukar "Carburator Needle Fix Set" (item no. 6 spt dlm gambar di bawah).


Berikut adalah bil yg saya bayar:



Cuma isu bila bawak slow antara 3000 ke 4000 rpm tak smooth masih ada sikit.  Mekanik tu beritahu kalau nak betul2 bagus mcm asal kena tukar automatic choke.  Rasanya tak payah tukar dulu sebab mekanik dah adjust bhg carburator tu.
Alhamdulillah muto dh ok..mmg murah tu bro bwat dkat situ. adakah diaphargm assy tu utk elegan pnye? sbb kalau yg vts pnye pon yg ori dh rm135..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Wed Oct 23, 2013 5:00 am

Saya rasa kedai tu masukkan spare part utk Elegan kat dlm scooter saya tu. Elegan dgn Sym kan adik beradik?

Sebelum ni pun kedai tu tukar rollers jenama EAA (utk Elegan) ke dlm scooter saya. Satu set utk RM45.
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Wed Oct 23, 2013 12:01 pm

rasanya peh tuko jarum akan rasa normal balik...smooth semula
original CARB. NEEDLE FIX SET code: HTA-1, harga  katalog RM120.00
Kalau siap pasang kat Mah seng RM135
sbb aku baru tuko awal bulan aritu
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Wed Oct 23, 2013 12:28 pm

Tak pastilah kalau tukar jarum sahaja boleh selesaikan masalah yg saya kena tu.  Spt yg saya nyatakan dlm post #1 saya tu, semasa kejadian tu scooter saya masih boleh hidup dgn mudah.  Cuma bila saya pulas throttle sampai 3000 rpm terus mati.  Banyak kali saya cuba.  Setiap kali cecah 3000 rpm enjin akan mati.  Oleh kerana saya tak boleh langsung gerakkan scooter tu (sedangkan enjin mudah dihidupkan), saya terpaksa minta pihak kedai guna lori utk angkut ke bengkelnya.

Walaupun scooter saya dah boleh jalan selepas tukar Carburetor Needle Fix Set tu, masalah enjin sangkut sikit antara 3000 dan 4000 rpm tu masih ada.  Mekanik kedai tu beritahu kalau ganti auto choke masalah tu akan hilang.  Betul ke? Buat masa ni saya tak tukarlah sebab mekanik tu dah buat adjustment pada carburetor tu jadi masalah sangkut sikit tak ketara sangat spt yg berlaku sebelum ni.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Fri Oct 25, 2013 11:53 am

Safuan66 wrote:
Tak pastilah kalau tukar jarum sahaja boleh selesaikan masalah yg saya kena tu.  Spt yg saya nyatakan dlm post #1 saya tu, semasa kejadian tu scooter saya masih boleh hidup dgn mudah.  Cuma bila saya pulas throttle sampai 3000 rpm terus mati.  Banyak kali saya cuba.  Setiap kali cecah 3000 rpm enjin akan mati.  Oleh kerana saya tak boleh langsung gerakkan scooter tu (sedangkan enjin mudah dihidupkan), saya terpaksa minta pihak kedai guna lori utk angkut ke bengkelnya.

Walaupun scooter saya dah boleh jalan selepas tukar Carburetor Needle Fix Set tu, masalah enjin sangkut sikit antara 3000 dan 4000 rpm tu masih ada.  Mekanik kedai tu beritahu kalau ganti auto choke masalah tu akan hilang.  Betul ke?  Buat masa ni saya tak tukarlah sebab mekanik tu dah buat adjustment pada carburetor tu jadi masalah sangkut sikit tak ketara sangat spt yg berlaku sebelum ni.
Salam Bro, ignition coil dah check ke - saya pernah terkena kes macam ni punca nak mampus tak mampus disebabkan masalah ignition coil
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Fri Oct 25, 2013 1:35 pm

Saya tak pandai sangat bahagian enjin ni. Nanti saya cuba tanya mekanik di Bengkel Mat Motor di Klang Sentral.
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Mon Oct 28, 2013 7:05 pm

Alhamdulillah, lepas service carburetor dan tukar jarum tu, scooter saya lebih jimat minyak walaupun saya selalu tunggang pada kelajuan antara 100 ke 120km/j. Baru2 ni dgn satu tangki penuh, ia dapat bergerak sejauh lebih 385km (masih ada baki fuel sedikit dlm tangki).

Sila lihat sini: http://symforumclub.forumotion.com/t1157-kelajuan-optimum-utk-sym-vts-200#31530
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Mon Nov 11, 2013 8:56 am

Sy punya siput jem slps 8 bln pkai...jem 2 hari sblum "ride to tasik raban"...so takleh nk follow ride tu...ikutkan frust mmg la...br 8 bln pkai..piston pecah and kn overhaul..tp mmg sblum kena overhaul tu..cara bwk mmg agak aggresif skit...after overhaul alhamdulilahh...skang br sy tau scooter ni mmg takleh terus perah je..kn pulas slow2..bleh laju tp tidak secara mendadak..skang dah ok dan saya br balik dari "Ride to Songkla, Koh Samui"..minggu lepas...alhamdulilah..semuanya ok dan takde sebarang masalah smasa di sana...
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Mon Nov 11, 2013 9:38 am

tahniah 162...overhaul tu kena bayar atau kedai claim waranti je?
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Mon Nov 11, 2013 9:41 am

oh ya...kalau ikut set diafram+jarum elegan 150, harga siap pasang 125rm. saya pernah tukar dulu. simtomnya sebu. enjin boleh hidup, tapi pulas2 throttle tinggi sikit dia malu2 nak gerak.. Very Happy

kalau rm60 tu utk diafram saja kira okey lah. happy riding!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh   Today at 6:57 pm

Back to top Go down
 
Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh
» SYM VTS200 signal light relay
» lampu bateri menyala sentiasa
» Luggage System and Rack for your lovely Siput Gondang V1
» VTS200 Alien Windshield

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: