Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Experience New Symphony Evo 250i

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Experience New Symphony Evo 250i   Fri Aug 30, 2013 9:13 am

Assalamualaikum to all bikers...

Teman nk share experience menunggang motor model ni. Sepanjang teman pakai dkt 2 bulan, so far mmg best experience.

Namun berkenaan dgn speed dan stability ada beberapa komen dan pendapat peribadi.


  1. Kelajuan motor ni boleh rujuk BUKAN pd meter KM/h tp MP/h. Sbb teman dh bawa side by side dgn kete masa highway putrajaya mmg sama indicator. So KM/h kete = MP/h motor evo.

  2. Top speed motor ni optimum dlm 70 MP/h atau 110 KM/h. Lebih mmg gegor ler. Max speed teman pernah bawa 90 MP/h atau 140 KM/h. Tupun dh rasa melayang sket.

  3. Pasal kelajuan.. erm.. compare dgn SYM T2 250i or Kawasaki Kips RR 150 mmg kalah ler motor ni sbb byk faktor spt: tayar kecil, motor ni tampan angin, berat motor dan berat penunggang.

  4. Pickup masa starting cm masa lampu hijau trafik mmg selambe je boleh potong motor lain lg2 motor lain yg pakai gear manual..

  5. Corner kena hati2 sbb motor skut ni mmg kalah time corner. Especially tayar blkg, sometime cm nk berjoget tayar blkg. Tak tau ler ada tayar atau suspension yg lebih baik boleh overcome isu ni.

  6. Lain2 kome tambah ler.. ada masa teman edit tambah lg..


Sekian dr teman...
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Experience New Symphony Evo 250i   Thu Sep 12, 2013 10:49 am

Kawasaki KIPS RR150 memang laju.  Saya pernah memilikinya dulu sebelum dicuri orang.  Top speed pada speedometer yg saya pernah dapat ialah 195 km/h.  Tapi meter tu tak tepat.  Kalau ikut dari rekod tertinggi GPS saya ialah kurang sikit 160 km/h.  Tapi bagi saya dgn kelajuan tersebut Kawasaki Ninja 250R pun kalah.  Sebab sekarang saya pun ada Ninja 250R; bacaan tertinggi pada GPS saya ialah kurang dari apa yg saya pernah dapat dgn KIPS saya dulu.  Tak tahulah mungkin motor saya second hand.  Kalau baru mungkin lagi laju kot. Cuma Ninja 250R lebih mantap/stabil.  Layan corner pun sedap. Smile

Bagi saya VTS 200 pun dah cukup laju.  Cuma saya rasa cuak kalau tunggang pada kelajuan lebih 120km/h (meter VTS 200).  Dgn rentangan angin & kenderaan berat spt lori/bas di hadapan, rasa berbuai-buai scooter tu.

LC memang laju.  Tapi kalau bermula di traffic light, sama2 pulas throttle, evo akan ke depan dulu, saya rasa LC takkan mampu nak pintas. Smile
Back to top Go down
 
Experience New Symphony Evo 250i
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» New Symphony 250i Evo
» sym 200 vs 250i
» top speed 250i
» Symphony No. 1
» Harga Terkini Sym Evo 250i

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM EVO 250-
Jump to: