Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 KAPCAI BONUS 110

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
egomio
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-09-11
Age : 38

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Sep 13, 2013 9:41 am

salam semua...
saya br je guna bonus ni dlm 3 ari, so far xda mslah.. petrol mmg jimat ( xkisah ron95 naik 20sen.. heeheh ).. keselesaan menunggang pun sama je lbh kurang mcm jenama lain.. enjin smooth jee cuma ada gegar sket masa da dkt 100kmj ( kena trun sporcket rasanya.. factory 39 so nk try trun 37 dlu ).. keseluruhanya puasati dgn moto nie.. hrga otr murah, petrol jimat, selesa... Laughing Laughing 
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Sep 13, 2013 12:48 pm

Tahniah bro! (Y)

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
shafyyafyy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2013-09-23
Age : 23

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Sep 23, 2013 3:21 pm

salam 1malysia ,,,sy mad dri ktn phg alhmdulillah sye bru beli dn pkai sym bonus sr110,,,sye xtwu beza sym bonus sr dgn mtor lain sbb sblum ni sye pkai suzuki txr 150 atau dikenali pnther,,,setelah sye pkai sr110 nii bnyak yg sy nmpk kelbihan nya dri segi penjimatan petrol dn ketahannan enjin yg begitu mengagumkan.,.,dn skarang sy telah mnubuhkan CLUB M7 SYM PHG.,..utk pngumpulan mtor sym bonus sr110,,bkn skadar sym bonus mlah jenis sym yg lain,,utk event dn mngenali antara satu sma lain,,dsmping mnaikkan jenama sym dimlaysia,,sy mmg menyokong sym,,mmg trbaikk,,pesanan sy cuba try,, bru taw..jgn mndgar kta org bk kta pepatah jgn la kita mnjadi ktak bwah tempurung.,.,alhmdulillah kwn sye yg memiliki ex5 pun kini brtukar mnat kpada sym 110 sr,,yela mgkin org mlayu kita hnya memandang pada jenama dn market cuba kalo da rmai paki xke harga sym 110 sr ni akn mnjadi mahal selpas nihh pkirkan lah.,.,,bk kta pepatah x kenal maka x cinta kn.., cubalah try.,..,.,.tu sje dri sye dn seluruh club sym m7 drive,.,.pahang,.,salam semua
Back to top Go down
DrFeelGood
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2013-09-23
Age : 42

PostSubject: Sport Bonus SR 110   Mon Sep 23, 2013 5:10 pm

Saya baru beli Sym Sport Bonus SR. penampilan memang cantik, design serba baru. sekarang dah pakai 3 hari sahaja. mileage pun baru 200km. sampai 300 mahu pergi first servis. (ikut buku) tapi macam cepat sangat aje nak first servis.

tapi motor ini macam slow aje? bawa 80 rasa macam 60 aje... meter ringan sangat ke? ada sesiapa boleh confirmkan? bukan nak bawa cepat macam lumba haram tapi, semua kapcai lain potong selamba aje...

ha ha ha... takpe lah, saya memang suka design serba barunya.

lagi satu, megikut buku panduan, first servis ken buka cover enjin belah kanan supaya dapat cuci oil filter. macam mana nak buka?

ok terima kasih.
Back to top Go down
rider3833
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2013-09-11
Age : 39

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Wed Sep 25, 2013 10:42 am

tahniah tuan DFG,
design dia mmg cun+meter yg unik ...Very Happy 


Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Thu Sep 26, 2013 7:04 am

betul tu, cuba pakai sndri dlu baru bleh komen. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
DrFeelGood
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2013-09-23
Age : 42

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Sep 27, 2013 7:14 am

DrFeelGood wrote:
Saya baru beli Sym Sport Bonus SR. penampilan memang cantik, design serba baru. sekarang dah pakai 3 hari sahaja. mileage pun baru 200km. sampai 300 mahu pergi first servis. (ikut buku) tapi macam cepat sangat aje nak first servis.

tapi motor ini macam slow aje? bawa 80 rasa macam 60 aje... meter ringan sangat ke? ada sesiapa boleh confirmkan? bukan nak bawa cepat macam lumba haram tapi, semua kapcai lain potong selamba aje...

ha ha ha... takpe lah, saya memang suka design serba barunya.

lagi satu, megikut buku panduan, first servis ken buka cover enjin belah kanan supaya dapat cuci oil filter. macam mana nak buka?

ok terima kasih.
Dah buat servis pertama. Tepi crankcase memang kena buka, design dia mirip EX5 class.
lepas buka, (ada leceh sedikit nak buka pasal kena keluarkan ekzos, stand) dan kalau tak tahu step buka coverset, memang payah.
dH dibuka, gasket kena tukar, ada filter kecil di enjin, sama seperti EX5. keluarkan dan bersihkan, memang banyak sisa besi. pasang balik, isi minyak baru dan test power.

meternya memang ringan, boleh outmeter 140km/j. tapi kegunaan petrol melonjak ke 37km seliter.
lepas ni bawak balik 90 km/j untuk dapat dalam 47km seliter.

saya suka bunyi ekzosnya. merdu dan ada nada tersendiri.

lampu depanya terang sekali, high beam boleh terang satu jalan bila lampu jalan tiada.

saya rasa berbaloi dengan harganya. nak beli Lagenda Efi, mahal pulak ha ha ha.

ada siapa dah beli Sport Bonus SR ni selain saya?
Back to top Go down
rider3833
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2013-09-11
Age : 39

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sat Sep 28, 2013 7:27 pm

Info terbaik....47 km/liter mmg bbaloi
Back to top Go down
leo leonardo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2013-10-15
Age : 39

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Tue Oct 15, 2013 7:36 am

Salam pekenalan. saya baru ambik jentera sport bonus sr. Memang terbaik buat masa ni. Atas jalan pun tak banyak lagi, mata memandang pun boleh tahan, mungkin tertarik dgn lampu LED kot.hehehe

Semalam baru test dari sungai petani ke alor star. Minyak pi balik baru rm 8 guna minyak ron 97. Cuma meter ringan sangat. Kapcai 135 pun sebelah tangan je potong, tak kisah la. Dgn harga berpatutan jangan bandingkan yang mahal
Back to top Go down
leo leonardo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2013-10-15
Age : 39

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Tue Oct 15, 2013 7:38 am

Boleh LIKE fb di KELAB SYM SPORT BONUS. Kita kongsi melalui fb. Thanks
Back to top Go down
NazriSym
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2014-01-05
Age : 43

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Jan 27, 2014 10:50 am

Assalammualaikum... baru aje lepas buat salam perkenalan terus masuk sini  Very Happy 
kat forum ni tak ada bahagian jual beli yer....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Jan 27, 2014 11:20 am

NazriSym wrote:
Assalammualaikum... baru aje lepas buat salam perkenalan terus masuk sini  Very Happy 
kat forum ni tak ada bahagian jual beli yer....
W'salam...
ada bro..kat sini http://symforumclub.forumotion.com/c7-ruangan-jual-beli

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
NazriSym
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2014-01-05
Age : 43

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Jan 27, 2014 12:57 pm

ok tq bro Mie-G
Back to top Go down
zackcool
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2014-02-14
Age : 45

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Feb 14, 2014 10:20 pm

Mkong , n hi all slm perkenalan. Sy juga adalah pengguna sym bonus sr110. Sy mulanya kurang yakin dgn motor ni. Tp murah punya pasal so sy beli 2 biji. Satu utk sy , satu utk wife. Dr segi lenjan sampai hbs tu memang meter out 120km tp sbnrnya 113 ke 115km je lebih kurang. Tp nak share sikit. Motor sr110 sym ni sy dah belasah sampai Melaka dah dr Bukit Mertajam. Blh tngk gambar dlm facebook sy Zackcool yg naik motor merah tu. Apa yg best klu tak uggrade apa2 motor ni , blh jln jauh. Itu je yg sy tau.. speed tu kurang sikit. Tp padanlah dgn harga.
Back to top Go down
hykarl
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2014-03-11
Age : 33
Location : Sandakan Sabah

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Tue Mar 11, 2014 8:34 pm

betul..betul..betul......
Back to top Go down
hykarl
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2014-03-11
Age : 33
Location : Sandakan Sabah

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Tue Mar 11, 2014 8:46 pm

sport bonus sr ni lau guna carb ts125 blh x?? Pa kesan ngan engin??
Back to top Go down
M.Amri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2014-03-14
Age : 21

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sat Mar 15, 2014 8:10 am

Salam.
saya masih baru dlm forum ni...
rasanya bleh klau nk guna karb ts125 ni...
sbb klau x slap,karburator ts125 ni universal...
Back to top Go down
M.Amri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2014-03-14
Age : 21

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sat Mar 15, 2014 12:49 pm

ssape tahu blok moto apa yg bleh msuk kt moto sportbonus...???
klau blok 53mm,piston kena pkai saiz bape..??
ssape tlong jwab ye...tq...
Back to top Go down
SYM110
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2014-01-11
Age : 42

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Wed Mar 19, 2014 5:42 am

M.Amri wrote:
ssape tahu blok moto apa yg bleh msuk kt moto sportbonus...???
klau blok 53mm,piston kena pkai saiz bape..??
ssape tlong jwab ye...tq...

blok honda class1 yg ada bonggol tu. Blok 53mm tu kena lah pakai piston yg saiz 53mm juga. Kirakan klu piston ex5 kena pakai saiz 300. 53mm ni dah kirakan mcm paling maksimum la untuk di modified untuk sym bonus 110 ni. Kecuali la casing enjin di korek supaya sleeve blok yg lebih besar boleh dimuat masuk. Yg ni mmg boleh pergi sampai saiz 59mm. Nk masuk 60mm pun boleh klu berani...sebb dah dekat sgt dgn tiang skru, takut nt gasket head tak tahan lama selalu putus klu guna yg biasa jual di kedai sparepart.

Back to top Go down
M.Amri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2014-03-14
Age : 21

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sun Mar 23, 2014 3:13 pm

oh...thanks...bro...
kiranya blok class 1 tu bleh msuk trus je kt sportbonus kan...???
tak pyah buat apa2 kan...
saiz piston 300 tu dgan saiz piston 53mm sama ke saiznya...???
klau pkai blok saiz 53mm,pastu nk pkai piston motor ex5 kena pkai yg saiz 300 pnya la...
mcm tu ke...???
hehe...
sori soalan nubis... Very Happy
Back to top Go down
SYM110
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2014-01-11
Age : 42

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Mar 24, 2014 9:35 am

M.Amri wrote:
oh...thanks...bro...
kiranya blok class 1 tu bleh msuk trus je kt sportbonus kan...???
tak pyah buat apa2 kan...
saiz piston 300 tu dgan saiz piston 53mm sama ke saiznya...???
klau pkai blok saiz 53mm,pastu nk pkai piston motor ex5 kena pkai yg saiz 300 pnya la...
mcm tu ke...???
hehe...
sori soalan nubis... Very Happy

Jgn pening kepala pasal piston yg aku ckp tu...tu teori je supaya ko paham apa maksud saiz 53mm. Ada 2 cara nk guna piston saiz 53mm ni..
1) Rebore blok standard guna piston ex5 saiz 300.
2) Beli je bore kit 53mm yg racing...aku sarankan pakai uma racing 53mm. Mahal sikit tapi berbaloi aka tahan sikit. Kit ni dtg siap blok,piston,ring,piston pin. Mcm bolt on jugak la.

Lepas tu beli la cam racing brand uma sekali...sebelum nk pasang pastikan buat rumah valve piston secukupnya. Klu boleh jgn potong piston sekiranya piston jejak head...klu piston jejak head, korek combustion chamber je ke dalam sikit untuk elak dari memotong piston tu (jgn guna gasket byk2...guna yg paling tipis sekali klu bole...high comp hhehehe). Selalunya org hantar engineering buat..tp aku lebih suka korek sendiri. Ikut suka la.
Back to top Go down
M.Amri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2014-03-14
Age : 21

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Mar 24, 2014 2:39 pm

oh...
trima kasih...nice info....
Back to top Go down
M.Amri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2014-03-14
Age : 21

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Wed Mar 26, 2014 8:56 am

blok ngan piston motor ct 110 bleh msuk x kt sportbonus...
blok ct 110 53mm...
Back to top Go down
SYM110
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2014-01-11
Age : 42

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Wed Mar 26, 2014 11:22 am

M.Amri wrote:
blok ngan piston motor ct 110 bleh msuk x kt sportbonus...
blok ct 110 53mm...

modenas ct110 ni tak tau plak la guna enjin apa. klu ikutkan Stroke dia 50.6mm ni mmg fail la klu nk compare dgn bonus110 55.5mm...kat situ je dah 5mm lari..klu boleh pasang pun piston mmg terjojol keluar sebb blok pendek.

Di nasihatkan guna je honda class 1 punya blok supaya tak pening kepala...maaf kalau silap info.
Back to top Go down
M.Amri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2014-03-14
Age : 21

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sat Mar 29, 2014 11:09 am

ooo...trima kasih...
k,ak nk tnya skit (mgkin byak) tntang blok dgn piston ni...
1.Block...
ak masihh x fhm tntang blok ni...yg ak tau blok ni bkan ke ada saiz contoh: 50mm,53mm,56mm,60mm & sbgainya.....klau rebore blok plak akan naik 0.25 stiap skali rebore...jadi knapa ada yg ak baca ada blok yg saiz 200 la 2.00 la (bkan ke bleh rebore smpai saiz 1.00 je..)..mcmne tu...??
2.piston
piston pon sama gak,klau blok saiz 50mm piston pon 50mm kan...
tapi ada yg ak baca ada piston saiz 1.00 la 200 la...mcmne tu...???
yg 200 la,1.00 la tu ape dia...1.00cm eyh..??
sori klau byak tnya...mohon jlas dgn teliti...Crying or Very sad 
hrap ilmu yg korang ada dpat dkongsi brsama... Embarassed
jlaskan satu satu k..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Today at 5:06 pm

Back to top Go down
 
KAPCAI BONUS 110
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 Similar topics
-
» KAPCAI BONUS 110
» What would you do if knowing your brute will not get any bonus in next 10lv
» Assassin's Creed 3 - Pre Order Bonus
» naik highway kena potong ngan kapcai
» The Official Bonus Animals, Scenarios, American Flag, and Other Items

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM Bonus 110-
Jump to: