Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 KAPCAI BONUS 110

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
sharil_xv
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2012-10-05

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Oct 05, 2012 5:24 am

enjin bonus sama dengan enjin modenas CT100. cume blok ct100 97cc
Back to top Go down
Lanang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2012-10-13

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sat Oct 13, 2012 10:43 am

Sejak remaja, saya dah banyak pakai kapcai. Suzuki (Best), Honda (C70 n Wave 100), Modenas (Kriss 100 n Kriss 110). 20 hari yg lepas beli Honda Future (utk anak di IPTA). Dan yg terkini dan terbaru Sym Bonus 110SR. Order Sym pd petang Khamis (11/10/2012) 6.30 ptng, dan pada ptng Jumaat (12/10/2012) jam 5.00 ptng tokeh kedai call suruh amek motor. Harga cash termasuk insurans, road tax, baju ujan, lock dan topi kleder RM3400.00. Warna hitam. Di pertengahan jalan isi minyak full tank RM7.00. Malamnya jalan-jalan arround 30 km.

Pada pagi ini saya berkesempatan tunggang Bonus 110SR berjarak 260km. Jalan-jalan running in masuk kampung keluar kampung. Pada jarak 160km isi minyak sekali lagi. Segala-galanya nampak OK. Design OK (terkini), headlamp terang, starter sekali tekan engine dah idup, lampu signal OK, disc brake depan OK, bunyi ekzos memang merdu OK, bunyi engine OK, tempat duduk melekat, punggung tak lari OK, masuk gear bunyinya 'klik' bukannya 'ktrik' OK, dan saya harap semuanya OK selepas ini.

Saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada rakan-rakan dalam forum ini yang memberi info mengenai motor Sym ini. Tak sangka motor Taiwan setanding dengan jenama popular lain yang dah melekat di batu jemala kita rakyat Malaysia. Sebelum ini saya pun sinis terhadap jenama ini. Apabila dah tunggang, tak ada pulak enginenya terburai, engkolnya tercabut, plastik headlamp retak krna gegaran engine. Masih tak percaya lagi... tak taulah macamana saye nak katakan... pakai dulu baru tahu.

Sym Bonus 110SR saya ada 110cc, front disc brake, sport rim, tubeless tyre, elec. starter n regenya RM3400.00. Harga mampu milik. Saya bukan jurujual motor Sym. Saya hanya seorang pengguna Sym Bonus 110SR. TQVM. Smile
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sun Oct 14, 2012 4:48 pm

Hebat dah sym niee....
Moto cub pun dijaga kualitinyaaa....
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Oct 15, 2012 4:41 am

Lanang .. cerpen ngko 99/100 Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Lanang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2012-10-13

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Oct 15, 2012 7:00 am

Minat buat cerpen setelah tunggang Bonus 110SR...huhuhuhu...
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Oct 15, 2012 9:40 am

Cerpen rupeenyeee...

Penat teman bagi komen tambahan
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Thu Oct 25, 2012 10:01 am

Hahahaha..tapi dorang cakap Bonus ni okay jgk la..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sat Oct 27, 2012 3:45 pm

Biar bonus.. mmg bonus pada pemiliknyeee...
Back to top Go down
black50
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2012-11-15
Age : 29

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Thu Nov 15, 2012 1:43 pm

Salam 1Malaaa... ok, abangĀ² sume.. apesal susah sangat nak buka seat moto ni ehh?
haha, baru beli motor ni.. tapi hari tu manual book tu hilang tah ke mana~ mohon bantuan .. terima kasih.. LULZ
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Nov 16, 2012 4:17 am

black50 wrote:
Salam 1Malaaa... ok, abangĀ² sume.. apesal susah sangat nak buka seat moto ni ehh?
haha, baru beli motor ni.. tapi hari tu manual book tu hilang tah ke mana~ mohon bantuan .. terima kasih.. LULZ
barang baru, ketat skit kot!
xpun, bwk p pomen..kot2 defect dari kilang! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Nov 16, 2012 11:11 am

mmg dara betull...
Back to top Go down
salya21
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2012-02-07

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sun Nov 18, 2012 8:55 pm

hi, i dah guna sym bonus 110c selama 11 bulan..tak mslh langsung and semua smooth..tak ada gegaran mcm honda 125cc(ayah sy guna) (blh dgr plastic cover tak psg betul..bising)...
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Nov 19, 2012 3:38 am

Lanang wrote:
Sejak remaja, saya dah banyak pakai kapcai. Suzuki (Best), Honda (C70 n Wave 100), Modenas (Kriss 100 n Kriss 110). 20 hari yg lepas beli Honda Future (utk anak di IPTA). Dan yg terkini dan terbaru Sym Bonus 110SR. Order Sym pd petang Khamis (11/10/2012) 6.30 ptng, dan pada ptng Jumaat (12/10/2012) jam 5.00 ptng tokeh kedai call suruh amek motor. Harga cash termasuk insurans, road tax, baju ujan, lock dan topi kleder RM3400.00. Warna hitam. Di pertengahan jalan isi minyak full tank RM7.00. Malamnya jalan-jalan arround 30 km.

Pada pagi ini saya berkesempatan tunggang Bonus 110SR berjarak 260km. Jalan-jalan running in masuk kampung keluar kampung. Pada jarak 160km isi minyak sekali lagi. Segala-galanya nampak OK. Design OK (terkini), headlamp terang, starter sekali tekan engine dah idup, lampu signal OK, disc brake depan OK, bunyi ekzos memang merdu OK, bunyi engine OK, tempat duduk melekat, punggung tak lari OK, masuk gear bunyinya 'klik' bukannya 'ktrik' OK, dan saya harap semuanya OK selepas ini.

Saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada rakan-rakan dalam forum ini yang memberi info mengenai motor Sym ini. Tak sangka motor Taiwan setanding dengan jenama popular lain yang dah melekat di batu jemala kita rakyat Malaysia. Sebelum ini saya pun sinis terhadap jenama ini. Apabila dah tunggang, tak ada pulak enginenya terburai, engkolnya tercabut, plastik headlamp retak krna gegaran engine. Masih tak percaya lagi... tak taulah macamana saye nak katakan... pakai dulu baru tahu.

Sym Bonus 110SR saya ada 110cc, front disc brake, sport rim, tubeless tyre, elec. starter n regenya RM3400.00. Harga mampu milik. Saya bukan jurujual motor Sym. Saya hanya seorang pengguna Sym Bonus 110SR. TQVM. Smile

terbaik bro... cheers
Back to top Go down
sevenfold096
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2012-12-09
Age : 27

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Sun Dec 09, 2012 6:33 pm

abang aku ada guna jugak motor sym bonus 110 ni... harga murah tapi berbaloi beb.. sekarang dah masuk 1 tahun dah motor ni.. haha, abg aku pernah bikin motor ni sampai boleh cucuk 135LC first model... afro tapi valve bocor pulak. keluar asap putih..sebab tk tuka minyak itam...then kena overhaul.. sekarang moto tu aku pulak yg pakai.. abg aku angkat moto idaman dia 125zr.. tapi bagi aku moto ni berbaloi lah.. Very Happy
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Mon Dec 17, 2012 1:40 pm

110 bleh cucuk 135...
Standard ke bro..??
Back to top Go down
eross
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-11-22

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Jan 11, 2013 3:33 pm

assalamulaikum...

saya nk bertanya sikit...dah google pasal enjin bonus ni...ada yg kata blok dia sama mcm ex5...ada pulak kata ex5 class 1...ada pulak kat sini kata sama mcm modenas ct100...bole mintak pencerahan tak...sebab pelan nak upgrade blok kepada cc yang besar sikit sebab skrg ulang alik gi keje dengan wife...kadang bila naik bukit sikit mcm tak ada power laa...

lepas ni nak kacuk dengan kaburetor keihin kriss 18mm... saya ni bukan nak berlumba...cuma nk sedap jalan bawak 2 org...dulu cuba try naik sproket kepada 39T tapi kesian enjin mengerang...
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Tue Jan 15, 2013 7:14 am

waalaikumsalam

ambik cc besar sikit baru la sedap naik ber2 bro .. Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
kudin78
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-02-14
Age : 38

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Thu Feb 14, 2013 8:21 pm

budjet hujung bln ni nak amik bonus 110 SR colour hitam ni mcm cun...ada rim,starter,brake disk dan sticker body ala lagenda 115zr..
# dah compare utk cc seangkatan ex5 100cc ada starter tpi x ada brake disk rm4200, x masuk insurans rtax lgi
# ct100cc plak ada starter x ada brake disk rm3500..x masuk insurans rtax lgi
# lagenda 115cc ada dua2 dah rm4950 x masuk insurans rtax lgi
# sym bonus 110cc SR full spec ni murah ada STARTER DAN BRAKE DISK, LAGI ADA SIAP RIM ALA DESIGN 125Z rm3180 SHJ...klu siap roadtax insurans semua hanya rm3450( masih murah wpun dah siap insurans rtax)..
Skg no plate selangor pun cantik BMB XXX..

maih..layan gambirun dulu...




Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Feb 15, 2013 7:02 am

cantik jugak ye .. Surprised
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
kudin78
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-02-14
Age : 38

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Fri Feb 15, 2013 3:11 pm

Sym dah ada kemajuan buat design body sticker dah..cuma tulisan bonus dan sym kat body bnyk sgt letak..
Back to top Go down
syed.z@8
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2013-02-27
Age : 42

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Wed Feb 27, 2013 4:50 am

bro Kudin ,

Kedai mana hang tgk sym tu ,,agak murah regenya ,,,, kawan duk usha2, harga dalam 3800++ rase nya ,,,, tolong share
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Wed Feb 27, 2013 7:07 am

Mmg tak byk dgr complen si bonus nieee...
Back to top Go down
kudin78
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-02-14
Age : 38

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Wed Feb 27, 2013 7:07 pm

syed.z@8 wrote:
bro Kudin ,

Kedai mana hang tgk sym tu ,,agak murah regenya ,,,, kawan duk usha2, harga dalam 3800++ rase nya ,,,, tolong share
Kedai kat meru hiap aik...cri je kat mudah. Memang dah tanya rm3180..siap semua rm3450.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Thu Feb 28, 2013 9:37 am

dah amik k kudin?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
kudin78
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-02-14
Age : 38

PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Thu Feb 28, 2013 11:00 am

Belum.running no masih bma 8xxx..tgah tggu BMB xxx
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: KAPCAI BONUS 110   Today at 8:46 am

Back to top Go down
 
KAPCAI BONUS 110
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 Similar topics
-
» KAPCAI BONUS 110
» What would you do if knowing your brute will not get any bonus in next 10lv
» Assassin's Creed 3 - Pre Order Bonus
» naik highway kena potong ngan kapcai
» The Official Bonus Animals, Scenarios, American Flag, and Other Items

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM Bonus 110-
Jump to: