Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 "Engkol" Kick Starter dah longgar

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Tue Jul 16, 2013 4:44 am

Salam sejahtera,

Usia scooter saya baru setahun lebih.  Mileage dah hampir 30,000 km.  Setakat ni tak ada masalah besar pada scooter saya.  Cuma masalahnya sekarang kick starter dah longgar.  Bila langgar jalan berbonggol, engkol tu terturun ke bawah.

Dua tiga bulan yg lepas saya ada tukar tayar belakang di NKS Jln Sentul, KL.  Kalau tak silap orang bengkel tu ada buka bhg pulley compartment dan brake assembly bhg belakang tu sebab nak masukkan tayar belakang tu.  Tak lama lepas tu saya kena masalah di atas.  

Saya dah ketatkan semula engkol kick starter tu sendiri.  Lepas tu saya hantar scooter tu ke kedai di mana saya beli scooter tu.  Pihak kedai beritahu bhg shaft kick starter tu dah ada karat.  Jadi mcm jammed.  Patutlah ketat gila bila saya nak start scooter tu guna kick starter.  Pihak kedai dah betulkan masalah tu tapi ia berulang kembali.  Sakit hati juga tengok engkol kick starter tu tergantung mcm tu setiap kali terlanggar bonggol.

Dulu saya pernah guna Suzuki Scooter VS125.  Lebih 10 tahun! Tak ada pulak masalah tu walaupun saya sangat jarang gunakan kick starter.

Anda pernah alami masalah yg sama?  Berapa kos utk repair kalau shaft utk kick starter tu kena ganti?


Last edited by Safuan66 on Thu Jul 18, 2013 2:29 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Wed Jul 17, 2013 3:53 pm

Hmmm... Ramai dah view post ni tapi tak ada sebarang feedback pun.  Sad 

Orang lain tak pernah kena mcm saya ke?  Aduh! Nasib, nasib.
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Thu Jul 18, 2013 10:36 am

Petang tadi pergi kedai tempat yg saya beli scooter tu semula. Pomen cakap engkol dgn shaft tu kena tukar. Bila tanya ada barang tu kat kedai dia? Tak ada. Berapa kosnya? "Oh itu tak tahu, kita order dulu. Abang kasi nombor fon. Nanti kita call abang semula."
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Thu Jul 18, 2013 12:45 pm

Safuan66 wrote:
Petang tadi pergi kedai tempat yg saya beli scooter tu semula.  Pomen cakap engkol dgn shaft tu kena tukar.  Bila tanya ada barang tu kat kedai dia?  Tak ada.  Berapa kosnya?  "Oh itu tak tahu, kita order dulu.  Abang kasi nombor fon.  Nanti kita call abang semula."

Salam ,kalau drive shaft tu ikut spare part list harganya RM8.90 (lapan ringgit sembilan puloh sen) dan engkol (kick starter arm) tu RM32.60 tapi soal nya kenapa engkol tu perlu diganti ? sekeru pengikat dah haus ke atau dah patah ? kalau drive shaft tu ada la logik nya kena ganti...jangan percaya sangat dengan semua makenik ni...
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Thu Jul 18, 2013 2:24 pm

Shaft tempat engkol tu berpaut cuma RM8.90 aje?  Nampak gaya orang kat kedai tempat saya beli scooter tu nak kelentong saya ni.  Dia beritahu saya harga shaft+engkol tu +/- RM70.  Tu belum campur kos kerja.  Kos kerja mungkin dlm RM40 kata dia.

Terima kasih banyak kerana membantu.  Saya tak pasti nak tukar benda tu dlm tempoh terdekat ni atau tidak.  Sebab biasa start engine pun guna battery bukan guna kick starter.  Sekarang engkol tu dah dicabutkan dari tempatnya. Dia kata gigi2 pada shaft dan engkol tu dah haus. Tapi saya tengok taklah teruk sangat cuma skru pengetat tu aje dah rosak sebab saya cuba start guna kick starter sedangkan dlm tu dah jah jammed sebelum ni.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Thu Jul 18, 2013 5:22 pm

Safuan66 wrote:
Shaft tempat engkol tu berpaut cuma RM8.90 aje?  Nampak gaya orang kat kedai tempat saya beli scooter tu nak kelentong saya ni.  Dia beritahu saya harga shaft+engkol tu +/- RM70.  Tu belum campur kos kerja.  Kos kerja mungkin dlm RM40 kata dia.

Terima kasih banyak kerana membantu.  Saya tak pasti nak tukar benda tu dlm tempoh terdekat ni atau tidak.  Sebab biasa start engine pun guna battery bukan guna kick starter.  Sekarang engkol tu dah dicabutkan dari tempatnya.  Dia kata gigi2 pada shaft dan engkol tu dah haus.  Tapi saya tengok taklah teruk sangat cuma skru pengetat tu aje dah rosak sebab saya cuba start guna kick starter sedangkan dlm tu dah jah jammed sebelum ni.

Salam bro, jenis ni kalau buat business memang cam tu lah - harga spare part aje dia orang akan gandakan belum masuk lagi kira upah kerja. Sebab tu kekadang ada baiknya belajar buat sendiri atau kalau area bro ada otai otai yang boleh membantu , mintalah bantuan. Saya sekarang ni semua buat sendiri pasal dah terkena dengan mekanik penipu yang bercambah kat Penang ni.
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Thu Jul 18, 2013 7:29 pm

Salam bro mkgibran.

Mana bro dapat price list tu? Price list utk Sym original spare parts ke?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Fri Jul 19, 2013 4:26 am

Safuan66 wrote:
Salam bro mkgibran.

Mana bro dapat price list tu?  Price list utk Sym original spare parts ke?

Salam, download pada sym website dan ada spare part list untuk setiap bahagian vts 200 ni
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Fri Jul 19, 2013 2:13 pm

Terima kasih. Nanti saya Google website tu.
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Tue Jul 30, 2013 10:20 am



Buang terus Kick starter...baru perjalanan lancar heheheheh:D 
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Sun Aug 04, 2013 6:34 am

Ya, saya dah cabutkan. Cuma takut kalau masa battery tiba2 lemah tak dapat nak start motor. Tu baru haru.
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Sun Aug 04, 2013 5:51 pm

Kalau bateri Lemah pun kick tu pun tak leh pakai pun huhuhu
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Sun Aug 04, 2013 7:05 pm

Oh! Ya ke? Ingatkan mcm scooter Suzuki VS125 saya dulu. Kalau scooter Suzuki tu bila bateri dah lemah saya start guna kick starter tu.
Back to top Go down
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Tue Oct 08, 2013 11:59 am

saya pun dah buang segala isi dalm kick starter tuh. jadi mcm 250 plak hehehe.
ingat pengalaman ber nouvo lc, kalu bateri lemah atau kong memang xnak hidup.
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Wed Oct 09, 2013 6:55 am

Nampak gaya kena pasang mini voltmeter dekat speedometer tu supaya kita boleh monitor paras voltage battery. Battery saya okay lagi setakat ni. Baru2 ni check dgn multi-meter, voltagenya 13.++ Berapa lama jangkahayat battery maintenance free ni, ya?
Back to top Go down
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Wed Oct 09, 2013 7:04 am

brapa ya kos nak letak volt meter yg 4 segi kecik tu ya?
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Wed Oct 09, 2013 7:08 am

Tengok dlm e-bay murah aje. Kalau convert ke RM + shipping pun tak sampai RM15. Waterproof lagi tu -- boleh rendam dlm air.
Back to top Go down
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Wed Oct 09, 2013 7:10 am

takde pengalaman beli dlm e-bay nih. tenkiu atas pencerahan tuan
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: "Engkol" Kick Starter dah longgar   Today at 11:04 pm

Back to top Go down
 
"Engkol" Kick Starter dah longgar
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» "Engkol" Kick Starter dah longgar
» kick starter...
» Warmachine Tactics - Kick starter - Khador model - Andrel Malakov - Complete
» moto xleh start
» Circle Starter List

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: