Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 warranty.....warranty....warranty

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: warranty.....warranty....warranty   Tue Apr 05, 2011 3:29 am


ada sapa tahu tentang warranty....

apa yg anda paham tentang warranty....

apa yg boleh dan apa yg tidak boleh....

hanya bertanya....???
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: warranty.....warranty....warranty   Tue Apr 05, 2011 7:21 am

maksud ku... adakah semua part boleh di claim...
atau ada part2 yg tertentu sahaja....


Last edited by BLB1231 on Tue Apr 05, 2011 9:01 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Apr 05, 2011 8:07 am

Warranty tak cover accidental damage kot?? hehehe
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
najib80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2011-03-27
Location : Lunas

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Apr 12, 2011 10:26 am

salam semua.....

Aku nak tanya pendapat semua,betoi ka kalau pasang running light waranty terminate?????Konpius aku ni........
Back to top Go down
observer
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Apr 12, 2011 10:54 am

yes, sudah usik maa......
Back to top Go down
nasec
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 49
Join date : 2011-04-08

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Wed Apr 13, 2011 4:09 am

kalau moto gts 200 baru d convert cover evo 250 ada waranty tak...
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Wed Apr 13, 2011 6:50 am

observer wrote:
yes, sudah usik maa......


kalo boh alarm pon void gak ka..???
Back to top Go down
najib80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2011-03-27
Location : Lunas

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Wed Apr 13, 2011 7:58 am

observer wrote:
yes, sudah usik maa......

loh.....mcm tu sekali.....klau tau ari tu xyah pasang lampu tu.......

apa komen en. galol?
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Wed Apr 13, 2011 9:34 am

aku sendiri pon konpius jugak masa awal2. setahu aku, kalo benda yg kita buat tu x kacau wiring sediada / tambah beban x sepatutnya, selalunya xde masalah. contoh mcm rectifier skuter, bila tambah lampu liplap n such n mengakibatkan beban lebih pd rectifier n kalo rectifier tu rosak mayb warranty void. kalo warranty ada pon dia akan ganti balik barang ori je..kes tukar muka VTS ke EVO. Sonang cerita baik buat modi tu kat kedai yg dh ada kaki ngan MForce cth MMR, Man Sheng, C&C..depa bleh advise apa yg bole n x bole..depa gak bleh kotem bab2 waranti nih..(aku rasa lah.. drunken ).
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Mon Apr 18, 2011 11:41 am

Yg penting, kalau ada masalah motor, bwk je dulu ke SYM Segambut...

Cuba bincang dgn abg rahim mcm mane nak selesaikan...give and take org kate...aku hari tu motor ada problem kat enjin, masa tu dah siap buat running light, air horn + fog lamp...abg rahim boleh consider...

Yg paling mustahak, bwk geran fotostat utk claim waranty... Smile
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Apr 19, 2011 5:44 am

sapa boleh senaraikan barang yg boleh claim warranty...
Rolling Eyes
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Apr 19, 2011 6:50 am

Meter minyak boleh claim rasa2nya.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
azran ahmad
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-03-25

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Apr 26, 2011 4:49 pm

minggu depan boleh gi claim meter minyak yg naik turun ikut suka hati kott....
kejap2 naik....kejap2 turun....kadang2 milage dah 300kilo bar minyak ada 3 lagi....
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Wed Apr 27, 2011 9:41 am

warranty ni biasanya tak termasuk barangan yg ada wear n tear.. mcm tayar atau brake pad atau mentol blow.. dsb.. selain dari tu suma boleh claim. Tapi saya ada terbaca dalam forum kawa ada kes er6f putus timing chain masuk tribunal pengguna sbb kawa tak bg repair under waranti. Keputusannya adalah rider tu kena tanggung sendiri sebab timing chain tak cover under warranti.. bila baca post rider tu dalam thread kawa.. saya buat kesimpulan bahawa dia tu kaki lenjan maksimum sbb itu putus timing chain dia.. wallahua'lam.
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Sat May 07, 2011 4:17 pm

teman punya warranty card takde chop kedai tempat beli.baru je beli 3-4 hari sudah.takpe ke?sebab dalam card tu ada bg tau suruh chop kedai dan poskan ke HQ.kalau takat beli kipas angin teman biasa le tak chop kedai.tapi ni kalu dah beriban2 punya benda takut jugak kalu apa2 jadik.macam malas je nak gi kedai.harap ada sape2 advise
Back to top Go down
mhz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-05-19

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Thu May 19, 2011 10:13 am

Salam,

SYM 200 saya baru lebih kurang 8 bulan, tp mileage dah 17K+. Kalau ikutkan waranty setahun atau mileage 10k. Masalah saya meter RPM dah tak jalan.. rasa-rasa kalau gi claim waranty boleh dapat tak?
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Thu May 19, 2011 1:06 pm

Kalau ikutkan waranty setahun atau mileage 10k

dah lepas tempoh bro...dah check atau buat trouble shooting lum?... connection kat enjin loose ka...wayar putus ka?
Back to top Go down
mhz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-05-19

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Mon May 23, 2011 8:42 am

Agak2 kalau merayu nangis2 sambil guling2 hentak kaki dia boleh bagi waranti tak? hehe..

Dah cek dah.. itu hari gi kat mmr shah alam. habis dia togelkan motor tu still tak boleh.. dia call SYM center ckp maybe kena tukar meter seketul.

Rasanya try g segambut gak mintak dia double chek. Mana la tau kot2 ada wayar terpleot..
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Mon May 23, 2011 9:53 am

setakat klu RPM je tak jalan, harapan tipis le nk claim warranty...tapi klu meter display kong terus dalam tempuh 12bulan walaupun mileage dah lebih 12K, boleh claim tanpa masalah...dulu GTS aku mileage dah 23K pastu rosak, dpt claim baru sebab masih dalam lingkungan 12month warranty cover walaupun mileage dah teramat la lebih Very Happy sebabnya------------> dah displaynya rosak ...macamana nk check mileage... Laughing
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Jul 05, 2011 9:50 am

maaf bang ..orang baru nak bertanya nih.. kalau kita beli vts kat bukan dealer, tak apa kan? klau nak maintain warranty, service mmg kena buat dgn authorize dealer ataupun kat mana2 kedai?
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Jul 05, 2011 10:42 am

biasanya kalau p kedai dia akan bwk ke servis centre mcm segambut tu utk claim apa2 kalau under waranty
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Jul 05, 2011 12:51 pm

mcm motor rosak tengah jalan@hway, dorang leh amik ke? kena caj tak?sbb tak beli kat dealer pun...risau gak..
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Wed Jul 06, 2011 4:36 am

gts2u wrote:
teman punya warranty card takde chop kedai tempat beli.baru je beli 3-4 hari sudah.takpe ke?sebab dalam card tu ada bg tau suruh chop kedai dan poskan ke HQ.kalau takat beli kipas angin teman biasa le tak chop kedai.tapi ni kalu dah beriban2 punya benda takut jugak kalu apa2 jadik.macam malas je nak gi kedai.harap ada sape2 advise


salam bang..rawang kat ner? saya kat bandar tasik puteri
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Fri Jul 08, 2011 5:59 pm

bro joepilrims,
teman rawang kat taman garing.selalu pagi dalam jam 7pg lalu le kat tol rawang hala ke sg buloh.kalu nampak vts wvg black color, pon pon le k.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Tue Jul 12, 2011 5:04 am

wah dulu sy selalu main2 d situ tmn garing
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: warranty.....warranty....warranty   Today at 5:57 am

Back to top Go down
 
warranty.....warranty....warranty
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Warranty Period
» warranty.....warranty....warranty
» Cases and Bags info: what do you use? why?
» Razer Onza revival
» Servis berkala selepas habis waranty 10000km

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: