Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 New Symphony 250i Evo

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Fri Nov 08, 2013 10:51 am

Tahniah kome berdua sebab dapat motor baru!..

tuan pulasan007, kena bwk madam try test kt kedai dulu. tgk beliau selesa ke tidak. Smile
madam saya ok je, xde komplen...cuma tang nk naik tu kena panjat skit. Smile

Tuan Nmzaidiii, saya nk komen lebih2 pun xtahu sbb xpenah naik evo 250 baru ni.
pasal goyang tu normal rasanya terutama kalau jalan beralun dan angin kuat.
faktor angin dlm tayar pun boleh jadi jgk tu. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
adierms
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2011-12-15
Location : Gombak

PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Wed Jan 15, 2014 9:48 am

Saya dah pakai EVO baru ni untuk 6 bulan, beli dalam July 2013... now mileage 7000KM. Semua still standard...

Performance wise? untuk cc 250, engine smooth & steady even at peak 8000rpm/150kmph... saya total berat ngan pillion + barang2 dalam 180kg, ade top box 35L, so far takde masalah untuk daily commute dari rumah ke pejabat, dalam 60KM pegi balik... pickup strong, even at 6000rpm pon bile pulas throttle, moto pergi berdesup...boleh maintain 7500rpm untuk jangka masa yang lame sebab ECU evo ni ade cutoff at 8500rpm.. engine memang tidak mengeciwakan... LC ngan FZi selambe je ditinggalkan...hehehe... kalau takat naik sorg tu, lagi la...windshield besar, so angin tak kena badan & naik berdua mmg steady... absorber belakang saya dh adjust ke max keras, so bila naik berdua mmg sedang2 elok, tapi kalau amek corner yg jalan beralun, slow sikit sebab boleh swing....

Other parts? Quality wise? hurmmm.... yang ni mmg agak frust la, sebab engine dah cantik, tapi mungkin saya agak kurang bernasib baik, dapat yang motor yg kurang baik. masalah2 EVO saya;
1. Switch headlamp tibe2 kosong x function, 3 kali pergi mforce baru ley settle... at last dorg tukar whole set panel meter baru, baru settle masalah switch...
2. Bunyi2 nyet2 kat brake disk depan, sampai sekarang tak settle.
3. Rim gesel ngan casing gearbox belakang, pergi Chuan cycle, dorg masuk washer 2mm, settle...
4. Tire valve yang masuk angin pecah kat highway duke, nasib baik la dekat ngan sentul... pecah sbb ori pny valve gune rubber..g sentul, tukar yg besi punya, settle...
5. singnal blkg belah kanan off, check2 rupenye longgar connector signal...bukak undercarriage then betol kan sendiri, settle...
6. sekarang nih, fog lamp belah kanan lak masuk air, berkabus je... still tak anta lagi ke mforce untuk letak gam byk2 kat cover tu...
7. yang paling tension is CVT ade bunyi ktak2 bile bawak bawah 20kmph...dh service CVT sekali @ 3000KM, still tak hilang jugak...either bearing or roller tak even...kena tukar Dr.P agaknya...hahaha...still tak settle...

Yang member2 lain dh terkena selain kat atas is exhaust patah, mforce claim ade kesilapan masa pasang...g mforce, dorg tukar baru exhaust sebijik.. alham, sy tak kena lagi..tunggu masa kot...

tahun lepas moto jatuh bodo, parking kat bukit, tergolek sendiri...patah side mirror kiri, tanya mforce 1 set RM500...kalau casing saje without LED, RM300...mahal sangat, last2 saya cabot belah kanan sekali, pasang aftermarket signal je kat situ. beli side mirror ex5 letak kat handle. settle. sempat sebulan 2, saya dapat cari tempat yang boleh welding alloy sbb side mirror tu alloy, bukan cast iron... bayar RM40 cost welding, now pasang balik & nasib baik ngam2...dh tak yah fikir tang Rm300 tu...hahaha...

Macam saya cakap tadi, biase "org" ckp dalam 1000 tu,ade la 1 yg ade masalah kan...so motor sy ni la yg 1 tu kot...hahaha...kawan2 lain yg tak kena tu, alham... syukran... sekarang tension punya pasal, habis saya cabut logo SYM kat evo saya... yg symphony 250i pny emblem pon saya cabot...jadi bogel dah...hahaha...geram...

Tapi apepon, saya share kan pengalaman saya ni bukan ape, just nk inform kawan2, even yamaha/honda/BWM/kymco, please be prepared for the worse... SYM evo 250i baru ni maybe fresh kat market malaysia, so byk lagi kekurangan...as compared ngan evo lame... IMHO lah....

Akhir sekali, nyesal tak? still tak nyesal sebab benda2 berenjin ni biase lah kan, tak bernasib baik, kena kuar byk sikit la duit...tapi puas ati sebab sangat2 memenuhi keperluan harian saya, badan tak penat sebab tak yah lawan angin sangat, start je terus vrommm, luggage besar (under+top box), side mirror besor, myk pon jimat.... yang ni saya compare kan ngan ER6 lame saya la...hahaha....so, worth buying untuk keselesaan harian....sekian...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Wed Jan 15, 2014 10:04 am

wow, terbaik la komen bro!
ada masa turun lah TTS bro, bleh beramas-mesra ngn ahli evo lain! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Ib_yusof
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2014-01-17
Age : 46

PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Fri Jan 17, 2014 11:17 am

Salam.... baru pick up seminggu, lps 13 tahun x bwk moto, sebelum ini pakai kawasaki vulcan 500. Skrg tgh adjust balik naik moto, masih seram2 nak chilok. Lagi2 naik evo ni .. bumper besar!.. Nak lap pun xbrani .. sbb baru2 nak try, tapi tyre belakang rasa geli2 sket... harap forum ni dpt info yg berguna.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Mon Jan 20, 2014 5:24 am

Tahniah bro Ib_Yusof di atas kembalinya menjadi rider.
bleh turun tts, share info dgn pengguna evo yg lain macam atoks. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
pakcu
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2014-02-13
Age : 40

PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Thu Feb 13, 2014 7:32 pm

Assalam..tgh dok tgu bonus bru leh angkat evo250i ni..
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Mon Feb 17, 2014 11:25 am

dah survey ke rege evo pakcu .. brp otr skrg?
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
shahradzlan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2014-05-16
Age : 26

PostSubject: Masalah evo 250i baru   Fri May 16, 2014 4:51 am

adierms wrote:
Saya dah pakai EVO baru ni untuk 6 bulan, beli dalam July 2013... now mileage 7000KM. Semua still standard...

Performance wise? untuk cc 250, engine smooth & steady even at peak 8000rpm/150kmph... saya total berat ngan pillion + barang2 dalam 180kg, ade top box 35L, so far takde masalah untuk daily commute dari rumah ke pejabat, dalam 60KM pegi balik... pickup strong, even at 6000rpm pon bile pulas throttle, moto pergi berdesup...boleh maintain 7500rpm untuk jangka masa yang lame sebab ECU evo ni ade cutoff at 8500rpm.. engine memang tidak mengeciwakan... LC ngan FZi selambe je ditinggalkan...hehehe... kalau takat naik sorg tu, lagi la...windshield besar, so angin tak kena badan & naik berdua mmg steady... absorber belakang saya dh adjust ke max keras, so bila naik berdua mmg sedang2 elok, tapi kalau amek corner yg jalan beralun, slow sikit sebab boleh swing....

Other parts? Quality wise? hurmmm.... yang ni mmg agak frust la, sebab engine dah cantik, tapi mungkin saya agak kurang bernasib baik, dapat yang motor yg kurang baik. masalah2 EVO saya;
1. Switch headlamp tibe2 kosong x function, 3 kali pergi mforce baru ley settle... at last dorg tukar whole set panel meter baru, baru settle masalah switch...
2. Bunyi2 nyet2 kat brake disk depan, sampai sekarang tak settle.
3. Rim gesel ngan casing gearbox belakang, pergi Chuan cycle, dorg masuk washer 2mm, settle...
4. Tire valve yang masuk angin pecah kat highway duke, nasib baik la dekat ngan sentul... pecah sbb ori pny valve gune rubber..g sentul, tukar yg besi punya, settle...
5. singnal blkg belah kanan off, check2 rupenye longgar connector signal...bukak undercarriage then betol kan sendiri, settle...
6. sekarang nih, fog lamp belah kanan lak masuk air, berkabus je... still tak anta lagi ke mforce untuk letak gam byk2 kat cover tu...
7. yang paling tension is CVT ade bunyi ktak2 bile bawak bawah 20kmph...dh service CVT sekali @ 3000KM, still tak hilang jugak...either bearing or roller tak even...kena tukar Dr.P agaknya...hahaha...still tak settle...

Yang member2 lain dh terkena selain kat atas is exhaust patah, mforce claim ade kesilapan masa pasang...g mforce, dorg tukar baru exhaust sebijik.. alham, sy tak kena lagi..tunggu masa kot...

tahun lepas moto jatuh bodo, parking kat bukit, tergolek sendiri...patah side mirror kiri, tanya mforce 1 set RM500...kalau casing saje without LED, RM300...mahal sangat, last2 saya cabot belah kanan sekali, pasang aftermarket signal je kat situ. beli side mirror ex5 letak kat handle. settle. sempat sebulan 2, saya dapat cari tempat yang boleh welding alloy sbb side mirror tu alloy, bukan cast iron... bayar RM40 cost welding, now pasang balik & nasib baik ngam2...dh tak yah fikir tang Rm300 tu...hahaha...

Macam saya cakap tadi, biase "org" ckp dalam 1000 tu,ade la 1 yg ade masalah kan...so motor sy ni la yg 1 tu kot...hahaha...kawan2 lain yg tak kena tu, alham... syukran... sekarang tension punya pasal, habis saya cabut logo SYM kat evo saya... yg symphony 250i pny emblem pon saya cabot...jadi bogel dah...hahaha...geram...

Tapi apepon, saya share kan pengalaman saya ni bukan ape, just nk inform kawan2, even yamaha/honda/BWM/kymco, please be prepared for the worse... SYM evo 250i baru ni maybe fresh kat market malaysia, so byk lagi kekurangan...as compared ngan evo lame... IMHO lah....

Akhir sekali, nyesal tak? still tak nyesal sebab benda2 berenjin ni biase lah kan, tak bernasib baik, kena kuar byk sikit la duit...tapi puas ati sebab sangat2 memenuhi keperluan harian saya, badan tak penat sebab tak yah lawan angin sangat, start je terus vrommm, luggage besar (under+top box), side mirror besor, myk pon jimat.... yang ni saya compare kan ngan ER6 lame saya la...hahaha....so, worth buying untuk keselesaan harian....sekian...

Salam..
terbaik lah bro..memang semua di atas ni mmg apa yang saya alami..
cuma saya nak tambah skit..
letak washer tu x selesai massalah sebenarnya, dia cuma holdkan je masalah tu..lama2 nanti ada part dalam engine yg akan rosak..saya dah kena dah..so sy nasihatkan bro skim rim tu..kalau bro perasan skang keluaran baru semua rim blakang dia bekilat dkt tpi (yg dkt dgn engine tu)..kalau guna washer dia x tahan lama..

bab fog lamp tu sy pn terkena, baru je setelkan..buka cover depan..blow angin, ikat getah penutup dengan kabel tight..harap2 selesai la mslh..
Back to top Go down
azel_inc
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2014-10-19
Age : 31

PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Sun Oct 19, 2014 4:53 pm

Ape beza evo biase n evo se yer? About 1k difference.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Tue Nov 11, 2014 5:42 am

azel_inc wrote:
Ape beza evo biase n evo se yer? About 1k difference.
evo lama k evo baru ni?
kalau yg lama, xsalah saya beza tang eksesori je.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: New Symphony 250i Evo   Today at 8:43 am

Back to top Go down
 
New Symphony 250i Evo
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» New Symphony 250i Evo
» sym 200 vs 250i
» top speed 250i
» Symphony No. 1
» Harga Terkini Sym Evo 250i

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM EVO 250-
Jump to: