Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 High Speed belt slipping

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: High Speed belt slipping   Mon Apr 04, 2011 6:23 am

Kejadian berlaku berdekatan exit nilai arah ke selatan.

Kelajuan telah mencapai 140kmph di lane paling kanan. Mileage motor adalah 9500km, masih menggunakan roler OEM dan belting asal. Sebijik Alphard (peti ais) sedang mencucuk belakang motor, tanpa menghiraukan camera speed trap di hadapan.

Setelah memotong sebuah lori (dua biji kereta, satu van, satu mpv, satu motor dan sebuah lagi lori), saya masuk semua ke lane tengah. Semasa melepaskan throttle, pada kelajuan 120kmph, tiba rpm turun mendadak ke 1000rpm. Motor masih lagi bergerak dengan lancar tanpa ada enjin braking. Dalam hati, saya rasa belting sudah pun putus.

Saya cuba rev sedikit enjin , tiba2 naik semula ke 6000rpm dan motor bergerak seperti biasa!

Cuba kita kupas apa yang telah berlaku.

1) Semasa melepas throttle, roller yang ringan kerana haus melepaskan cengkaman variator dengan cepat, menyebabkan belting tidak sempat melekat dengan elok

2) variator belakang masih tersangkut pada posisi paling laju.

Kombinasi kedua-duanya menyebabkan belting berpusing tanpa melekat dengan variator plat hadapan. Apabila motor semakin perlahan, belting melekat semula. Tiada sentakan dirasai, maka ini tiada kena mengena dengan clutch.

CVT telah pun diservis di Yem Yem Ar pada 8000km.

sekian, harap mak long.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Mon Apr 04, 2011 5:11 pm

140kmh maintain brape km? keadaan cuaca? mungkin bolh jd sbb2 diatas...tp kita perlukan abg2 dan kakak2 yg lebih berpengalaman untuk menjawab... Smile
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Mon Apr 04, 2011 5:13 pm

Mana lah otai petai kita abg edi nih?? aku hampir2 jadi benda yg sama.. full trotel daripada tg malim.. tak sempat sampai tapah, tiba2 rpm turun mendadak.. pulas trotel tak ada respons.. dah la naik sorang2.. cuak ler jugak..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Tue Apr 05, 2011 5:11 am

140kmph, maintain dalam 1 km je. Cuaca panas2 sikit, tapi tak terik, dry.
Back to top Go down
wajarian
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 171
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Wed Apr 06, 2011 8:43 am

Meh aku tolong jawapkan. Emmmmmm...tunggu eddi je la... Very Happy
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Wed Apr 06, 2011 8:45 am

wajarian wrote:
Meh aku tolong jawapkan. Emmmmmm...tunggu eddi je la... Very Happy

Hahaha.. abg rahim jawabler jugak.. merajuk ler tue orang tanak panggil dia otai petai jugak.. kih kih kih..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Thu Apr 07, 2011 5:22 am

Laughing
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Thu Jun 16, 2011 3:20 pm

aiik takde respons ke dari otai...
Back to top Go down
moha
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-06-01

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Fri Jun 17, 2011 12:04 pm

glup..kes-kes cmni yg tk berapa best ni..dahla msih junior dlm pemanduan sym ni..adoiiii..tlg otaiiiii !!!
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Sat Jun 18, 2011 4:47 am

benda2 macam ni only happen to hardcore rider who try to push the machine to the max.

Jangan risau, scooter2 lain pun mesti ada jugak, cuma takde orang cakap / they don't ride as hard.
Back to top Go down
juragan71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Tue Sep 13, 2011 10:09 am

alhamdulillah tak penah lak kena, banyak kali jugak full trottle simpang genting sampai tol gombak, cuma apa yg aku amalkan jg tutup minyak secara mengejut, bila break mainkan sikit minyak..( mcm tukar gear )

dan paling paling paling mustahak jangan segan sebis CVT..

aku selalu bila sebis, mesti sebis CVT sekali ( walau pun ada yg cakap 2 atau 3 kali tukar minyak itam baru sebis CVT ) siput nak laju tp bajet payah broo... setakat ni dah 25k mileage power tetap maintain dah 2x tukar belt
Back to top Go down
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Wed Jun 25, 2014 8:49 am

Nak tanya,, saya selepas sampai destinasi (Selalunya selepas melenjan atas highway) akan kedengaran bunyi geseran yg agak nyaring pada bahagian CVT.. agak agak kenapa tu? Last CVT servis @ 6000km. sebelum masuk woksyop 3 bulan (accident). Keluar balik 3 minggu lepas @ mileage 8000km. Sekarang mileage 10000km.. bunyi mula kedengaran selepas tukar minyak kali ke dua (minggu lepase @9800km).. Mohon pencerahan.
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Wed Jun 25, 2014 11:30 am

gabancorp wrote:
Nak tanya,, saya selepas sampai destinasi (Selalunya selepas melenjan atas highway) akan kedengaran bunyi geseran yg agak nyaring pada bahagian CVT.. agak agak kenapa tu? Last CVT servis @ 6000km. sebelum masuk woksyop 3 bulan (accident). Keluar balik 3 minggu lepas @ mileage 8000km. Sekarang mileage 10000km.. bunyi mula kedengaran selepas tukar minyak kali ke dua (minggu lepase @9800km).. Mohon pencerahan.

tukar minyak itam ke minyak gear?

takut minyak gear tu kurang atau contaminated (masuk pasir) masa proses menukar...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: High Speed belt slipping   Today at 8:42 am

Back to top Go down
 
High Speed belt slipping
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» London Faversham High Speed
» High Speed 1 (HS1)
» E-Class Hotlaps
» Bright House RoadRunner Lightning - High Speed Internet Service (router)
» Fanatec CSR Wheel

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: